Tiden går – også når du vandrer i skove, bjerge, langs kyster og i ødemarken. Uanset dine aktiviteter og din filosofi angående teknologi, kan et outdoor ur være et godt og nødvendigt redskab.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mikkel Vedel lavet en test af outdoor ure. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste outdoor ur
Pris: 2.749 DKK
Garmin Instinct 2 Graphite skiller sig markant ud i testen af outdoor ure, hvor det med rette har modtaget titlen som det bedste outdoor ur. Uret fremstår med et robust design, der klarer de fleste udfordringer i det fri, og det byder på en imponerende palette af funktioner – herunder GPS, pulsmåling og en række aktivitetstrackere tilpasset diverse sportsgrene. Batterilevetiden imponerer også, selv ved intensiv brug af de mange smarte features. Med en intuitiv brugerflade og en skærm, der er let at aflæse under alle lysforhold, er Garmin Instinct 2 Graphite en pålidelig partner for outdoor-entusiaster.
Annonce
Bedste billige outdoor ur
Pris: 749 DKK
ClawGear Dual Timer uret imponerer som et multifunktionelt, men økonomisk outdoor ur. Designet er robust og diskret, hvilket appellerer til den aktive bruger, der søger pålidelighed uden for mange dikkedarer. Uret byder på nødvendige funktioner som stopur, dual-tid og alarm, hvilket gør det til en solid følgesvend på ture i naturen. Baggrundsbelysningen sikrer god læsbarhed i mørke, og den komfortable rem gør det behageligt at have på over længere tid. Til sin pris er det et fremragende valg for den prisbevidste eventyrer.
Annonce
Bedste premium outdoor ur
Pris: 6.099 DKK
Garmin fēnix 7 Sapphire Solar er et ypperligt valg for den kræsne outdoor entusiast, der søger højteknologisk præcision og alsidighed. Med en solar-opladet skærm, robust konstruktion og et væld af sports- og navigationsfunktioner, er uret en kompromisløs følgesvend til de mest krævende eventyr. Sapphire-glasset sikrer overlegen skærmbeskyttelse, mens multisportstracking og ultraprecis GPS giver data, der kan stole på. Den 47 mm Carbon Grey model fremstår både stilfuld og funktionel, hvilket har sikret uret Friluftsmagasinets test-pris som bedste premium outdoor ur.
Annonce
Bedste soldrevne outdoor ur
Pris: 2.499 DKK
Garmin Instinct 2 Solar er en imponerende innovation indenfor soldrevne outdoor ure, der med sin solopladelige funktion giver eventyrere ubegrænset batteritid under optimale solforhold. Uret byder på et robust design og en lang række funktioner, herunder GPS, puls- og søvnovervågning samt adgang til forskellige sportsapps, hvilket gør det til en utrættelig følgesvend i naturen. Vandtætheden på op til 100 meter og den præcise navigering komplementerer dets outdoor-facetter, mens den stilrene graphite udgave også appellerer til hverdagsbrug.
Annonce
Et outdoor ur (eller et militær ur) er et praktisk stykke udstyr at have lige ved hånden. Det kan være et fedt stykke tilbehør til dit outdoor look, og det kan samtidig sige dig, hvad klokken er slået. Men det kan heldigvis også meget mere end det. De fleste outdoor ure kan bl.a.: Hjælpe dig med at finde vej, fortælle dig hvor højt du er i forhold til havets overflade, vise hvor varmt det er, eller som et alternativ til en skridttæller.
Normalt forbinder vi ikke tidsfrister og friluftsliv med hinanden, da førstnævnte hører dagligdagen til, mens sidstnævnte er en måde at nyde vores fritid på. Der kan dog være gode grunde til at holde styr på tiden, mens du er på vandring i vildmarken.
Et eksempel kunne være at vide hvor mange timer, der er tilbage, inden solen går ned. Det er noget gevaldigt bøvl at stå uden en ordentlig lejr, mens mørket trænger sig på. Det kan også være, at man har aftalt en opsamlingstid, når man før eller siden skal hjem fra ødemarken, og da er det også rart at vide, hvor på dagen man er.
Det er også smart med et armbåndsur, hvis man ønsker at unplugge fra andre enheder og gadgets – ja selvom det lyder selvmodsigende, så kræver det til tider lidt teknologi at holde en pause fra andet teknologi. Så i stedet for at være afhængig af din telefon – og for samtidig at undgå de fristelser, der er forbundet med at hive den op af lommen – så er det bedre at “nøjes” med et outdoor ur, der efterhånden kan mange af de samme ting, din mobil kan (og endda gøre visse af dem bedre).
Okay, så det kan være rart at vide, hvad klokken er, også når du slapper af i naturen. Hvorfor så ikke bare tage et almindeligt armbåndsur på eller bare nøjes med mobilen, hvis du alligevel ikke ønsker at skære ned på teknologiforbrug?
I forhold til et almindeligt ur er et militær ur eller outdoor ur ofte mere holdbart. Samtidig har det en masse praktiske funktioner, som dit Rolex formentlig ikke har. Og selvom det er sandt, at din smartphone kan klare mange af de opgaver, du står over for i friluftslivet, så er et godt outdoor ur mere egnet, da det er specialdesignet til at løse netop disse specifikke friluftslivsrelaterede opgaver.
Derudover har outdoor ure en noget bedre batterilevetid end de fleste mobiltelefoner, og så skader det jo aldrig at have en lille ekstra gadget med, hvis mobilen løber tør for juice.
Der findes en treenighed inden for attråværdige attributter, når det kommer til outdoor ure. De samme tre egenskaber gør sig faktisk gældende for alt elektronisk udstyr til udelivet. Disse tre parametre er: Holdbarhed, vandtæthed og pålidelighed.
Et outdoor ur skal være lige så glad for friluftslivets mange aktiviteter, som vi er. Ydermere skal det kunne holde til at få diverse knubs, når du bevæger dig gennem vildnisset, eller når du bushcrafter. Grene og klipper kan ridse uret, og din rygsæks taskestroppe vil uden tvivl komme i gentagne tæt kontakt med dit nye ur. Økser, knive og andre skarpe genstande – for ikke at snakke om ild – er alle faretruende elementer, der er at finde i og omkring lejren.
Vejret og elementerne kan også spille én et puds. Jord, sand og støv kan finde vej allevegne, og regn, slud og fugt kan ødelægge meget, hvis det først får frit spil. Derfor er det uhyre vigtigt at sikre sig, at ens outdoor ur er ordentligt vandtæt. Til de fleste udendørsaktiviteter er det underordnet, hvor dybt vand du kan tage dit ur med på, medmindre du altså også regner med at dykke med det. Så længe du er sikker på, at dit ur er vandtæt, og så længe du vedligeholder det, så det forbliver det, er du godt på vej til at sikre levetiden på dit ur.
En ting er, at uret gerne skulle gå rigtigt. Noget andet er, at de andre funktioner også gerne skulle virke, når du har brug for dem. Heldigvis er de fleste ure, der bærer titlen outdoor ur, og i særdeleshed miltær ur, meget pålidelige.
At holde styr på tid er en ting. En anden er at holde styr på sted. Derfor bør du overveje at supplere dit outdoor ur med et godt kompas. Selvom dit ur indeholder både kompas og GPS, kræver det stadigvæk et gammeldags kompas, hvis du f.eks. ønsker eller bliver nødsaget til at navigere efter et fysisk kort. At et godt kompas så også ofte indeholder et spejl, er bare endnu en bonus, da et spejl kan være nyttigt på turen af hygiejnemæssige årsager, og så kan det bruges til at signalere med i nødstilfælde.
Det er vigtigt for dig og dit ur, at du sørger for at holde det rent. Ellers risikerer du unødvendig slitage og i værste tilfælde udslæt. Vask det forsigtigt med varmt vand og en tandbørste og sørg for at tørre det grundigt. Hvis der har samlet sig for meget skidt rundt om knapper, i revner og kanter eller i urremmen, så brug en tandstik til forsigtigt at fjerne det.
Se dit ur grundigt efter for revner – både i urkassen og i urremmen. Førstnævnte kan medføre vand- og fugtskader og sidstnævnte kan i værste tilfælde føre til, at du mister dit ur, hvis remmen flækker. Det anbefales, at du lader dit ur kontrollere af en urmager hvert femte år for at sikre, at dit ur endnu har den ønskede vandtæthed.
I det følgende vil der blive gået i dybden med de forskellige elementer, du kan forholde dig til, når du skal til at vælge dig et nyt outdoor ur.
Der er tre typer af display, som du skal forholde dig til.
Digitalure har efterhånden en del årtier bag sig. I mange år har en stor del af frilufts- og sportsfolk foretrukket denne type display, der både er hurtig at læse og som kan læses under dårlige lysforhold, da de næsten altid har baggrundslys. Vær opmærksom på, at selvom et digitalt outdoor ur med en negativ skærm, altså én hvor de mørke og de lyse farver er byttet om, så baggrunden er mørk og tallene lyse, ser sej ud, så er det mere besværligt at aflæse under dårlige lysforhold.
Keep it simple and old school. Analoge ure af høj kvalitet er meget pålidelige, og de kan sågar bruges til i overlevelsessituationer til at navigere med (se Tip 3 længere nede i teksten). Mange vælger derfor denne displaytype, når de køber et outdoor ur.
Mange af de mere avancerede outdoor og militær ure har et kombinationsdisplay, hvor der både er analog time-, minut- og sekundviser samt en digital skærm, hvorpå man kan aflæse de mere avancerede funktioner.
Der findes ret mange forskellige løsninger, når det kommer til batterier i outdoor ure.
Alle har deres styrker og svagheder, og det er op til din personlige præference og de krav, dine formål med uret stiller. En ting mange af urene har til fælles er en overraskende mangel på batterilivsindikatorer. Sådanne finder man hovedsageligt på smartwatches, men heldigvis er det efterhånden begyndt at vinde indpas hos andre urtyper.
Denne løsning ses ofte ved meget billige ure og ved meget dyre ure. Der skal nye flade batterier i med et par års mellemrum (hvis ikke et årti!). Bør altid udskiftes af en professionel medmindre uret er designet til let udskiftning. Summa sumarum: Ikke de bedst egnede til lange ture i vildmarken – medmindre du har en god ide om, hvor nyt batteriet i dit outdoor ur er.
Ofte identificeret ved at ordet Solar indgår i navnet eller beskrivelsen af uret. Smart og oplagt løsning for os friluftsfolk, da vi kan få ladet vores outdoor ure op, mens vi er ude under åben himmel. De fleste modeller indeholder desuden et genopladeligt batteri med stor nok kapacitet til at kunne klare sig igennem mørke perioder.
Disse ure lades op af de bevægelser, det udsættes for, når man har dem på. De er derfor ikke afhængige af strøm eller sol og er fremragende til meget lange vandreture, eller hvis man har en skjult doomsday prepper gemt i maven.
GPS-, fitness- og smart-ure, der alle har et højere strømforbrug grundet alle de smarte funktioner, skal lades op jævnligt. Til dette formål kan du snildt medbringe en powerbank på dine eventyr, hvilket du måske gør i forvejen, hvis du har en smartphone eller et kamera med på turen. Mange af disse outdoor ure kan holde et sted mellem én og to uger, hvis man vel at mærke ikke bruger GPS-funktionen eller andre af de mere strømslugende funktioner.
Det samme kan smartwatches, hvis man sætter dem i strømsparetilstand, men så mindskes formålet med at medbringe dem frem for et almindeligt ur.
Dit nye outdoor eller militær ur består grundlæggende af to dele: Urkassen, der er selve “uret” og urremmen, der gør det til et armbåndsur og ikke et lommeur. Disse kan være fremstillet i forskellige materialer, som gennemgås her.
Urkassen er selve den ramme, hvori uret med dets skrøbelige indmad sidder. Denne kan være fremstillet af alverdens materialer, og valget af materialer afspejler urets generelle kvalitet og holdbarhed. Alle outdoor ure og i særdeleshed militær ure er fremstillet af slidstærke materialer egnede til sol, vind og vejr, og de kan holde til de fleste slag og rystelser.
Vær dog altid på vagt omkring klipper og skarpe sten. Selvom dit militær ur har en panserskærm, så kan et uheldigt slag mod en hård eller skarp overflade forvolde mere end overfladiske ridser.
Når du ser på urets rem, bør du have disse tre ting in mente: Holdbarhed af materialet, vedligeholdelse af det samt konstruktion og allergier over for materialet. Det kan i øvrigt være en rigtig god ide at anskaffe sig et ur, hvor remmen er lavet til let at kunne blive skiftet. På den måde er man mere sikker på at kunne have uret i mange, mange år, da urkassen ofte har meget længere levetid end urremmen.
Mange sports- og GPS-ure har en rem belagt med gummi for at undgå for megen bevægelse, hvis man sveder, eller hvis vejrguderne er imod én.
Der er ingen led i en gummirem, og derfor ophober der sig mindre snavs. Til gengæld er materialet ikke så holdbart som andre, og det risikerer at flække over tid.
Resin er et mere robust og mindre medgørligt materiale end gummi og findes tit på outdoor ure som f.eks. G-Shock fra Casio og blandt mange militær ure. Der er risiko for, at resin medfører en allergisk reaktion – især hvis man har det på i lang tid i skiftende klimatiske forhold.
Stofremme (også kaldet natoremme) fås i mange farver og former og sågar med velcrolukning. De er nemme at rengøre, men mindre holdbare og skal sandsynligvis skiftes hvert andet år, men da de er designet hertil, er det sjældent det store problem. Man kan sågar med lethed have en ekstra rem med i sin oppakning.
Remme af rustfrit stål eller andre typer metal ser godt ud og er også meget holdbare. De fås enten som lænke- eller meshremme. Vær opmærksom på, at der både samler sig meget skidt omkring hænderne ude i naturen, og at man ofte sveder en hel del, når man vandrer friskt afsted, hvilket visse metaller ikke bryder sig synderligt meget om.
Derudover vejer disse urremme en god del mere end f.eks læder eller syntetiske materialer. Afhængigt af hvilket metal, der er tale om, bør du sikre dig, at du ikke er allergisk overfor dette, da du jo gerne skulle bruge mange timer i naturen med dit nye ur på.
Et andet hårdført materiale er keramik. Her snakker vi ikke det samme som en lerkrukke, men et solidt ikke-organisk og ikke-metallisk materiale, der også bruges af militæret i bl.a. skudsikre veste. Det er enormt holdbart og samtid allergivenligt.
Læder er et klassisk valg, når det komme til en urrem. Det fås i mange former fra det diskrete til det rå og rustikke eller det eksklusive med farver, former og dekorativt mønster. Læder er følsomt over for høj varme og lav kulde og bryder sig ikke om fugtige forhold. Det skal også vedligeholdes grundigt, hvis det skal holde i flere år. Et meget udbredt materiale til hverdagsure, men vælger du en læderrem til dit outdoor eller militær ur, så vær sikker på at passe godt på det – og gør du det, vil du have en flot og funktionel rem i mange år.
Det sjældne, men miljø- og allergivenlige valg er træ. Træ er ligesom læder et naturmateriale og kræver den rette vedligeholdelse. Valg af træsort er heller ikke underordnet, da visse sorter er mere tilbøjelige til at flække end andre.
Ingen af disse løsninger er perfekte, men de er også underordnede i forhold til selve uret, der er showets sande stjerne.
Et outdoor eller militær ur adskiller sig som sagt fra hverdagsure ved at have mange teknologiske egenskaber. Men helt præcis hvor meget teknologi har du brug for, når du dyrker friluftslivet? For meget og dit ur risikerer at blive for dyrt, for besværligt at bruge, og det løber hurtigere tør for strøm; For få funktioner og du vil mangle de nødvendige redskaber til dine eventyr.
Du bør spørge dig selv: Hvor og hvordan vil du bruge dit ur, hvor mange aktiviteter vil du gerne overvåge, og hvilke målinger er relevante for dig? I det følgende gennemgås de mest relevante funktioner for dig, der skal bruge et godt ur i ødemarken.
Som før nævnt er vandtæthed en vigtig egenskab for et outdoor ur, men hvor stor en grad har du behov for? Du kan sagtens gå med livrem og seler og vælge et ur, der kan tåle en tur 200 meter ned i dybet – hvilket er smart, hvis du også skal dykke med dit ur på. Andre sværger til, at 100 meter er den gyldne vej at gå. Og så er der minimalisterne/realisterne, der påstår, at 30 til 50 meter er nok for de flestes behov. I sidste ende er det op til dig og dine behov.
Med mange funktioner kommer også mange knapper eller mange menuer, der skal interageres med. Placeringen af disse og designet hvormed man kan navigere imellem funktioner og indstillinger er vigtig for din overordnede oplevelse med dit nye ur. Jo færre knapper desto bedre, og så er der også færre bevægelige dele, der kan gå i stykker. Dog er det rart med et par dedikerede knapper til visse funktioner som f.eks. lys. Prøv om muligt dit nye ur, inden du beslutter dig, og se om du bryder dig om dets interface.
Er man ude i de tidlige eller sene timer af døgnet, eller er man afsted på en flerdages tur, er det vigtigt at kunne bruge sit ur under mindre optimale lysforhold. Digitale skærme har stort set altid et baggrundslys, der kan tændes ved behov. Visse outdoor ure kommer sågar med automatisk lys, der tænder alt efter, hvordan du holder dit ur.
En smart funktion, der desværre medfører et større strømforbrug end ønsket. Hvis dit nye ur har denne funktion, så vær sikker på at den kan deaktiveres efter behov. Analoge outdoor ure har tit selvlysende materiale på viserne, hvilke er smart. Sørg dog for, at det er muligt at kende forskel på den store og den lille viser i mørket. Dette er desværre ikke altid en selvfølge.
Der findes et par forskellige løsninger, når det kommer til GNSS (Global Navigation Satellite System). De fleste af os kender selvfølgelig til Global Positioning System (GPS), der er ejet og styret af det amerikanske forsvar. Men der findes også to andre nævneværdige systemer: GLONASS, der er udviklet af den Føderale Russiske Rumfartsorganisation, Roskosmos; og Galileo, der er udviklet af ESA (European Space Agency).
Det ældste og mest udbredte GNSS er GPS, men dette er ikke længere det hurtigste eller mest præcise. GLONASS er kun få år yngre end GPS, men har været ude af brug i en årrække grundt finansielle udfordringer. Callileo er det yngste system søsat i 2005, men det er endnu ikke helt operationsdygtigt. Grunden til at der er flere GNSS er, at amerikanerne eller russerne teoretisk set kan vælge at begrænse eller helt lukke for deres systemer.
Det er svært at sige noget konkret om, hvad der er det bedste system. Og der er ikke noget, der tyder på, at de vil blive ubrugelige i den nærmeste fremtid.
Nogle friluftsfolk er af den overbevisning, at det helt rigtige outdoor ur SKAL indeholde ABC-funktionerne: altimeter (højdemåler), barometer og kompas (compass). Men medmindre du skal bruge dit nye outdoor ur til bjergbestigning eller vandring på enorme højdedrag, får du nok ikke det store ud af en højdemåler – slet ikke herhjemme i flade danmark.
Et barometer er derimod en fiks ting at have ved hånden, da pludselige skift i vejret kan ødelægge mangt en god stund i det grønne.
Selvom det ikke nødvendigvis er et must – især ikke hvis dit udendørs eventyr ikke bringer dig ud på ukendte stier – så er et kompas lige ved hånden en rar ting, og hvis du netop er afhængig af navigation, så skader det aldrig med et ekstra kompas til at supplere med. At have et digitalt kompas i sit ur er glimrende ekstra funktion, der sjældent kræver det helt store.
Enten er det et, du skal “finde frem” på skærmen ved at navigere med div. knapper på uret, eller også har det en dedikeret skærm/sektion på uret, hvilket man bl.a. kan se på flere af Casios outdoor og militær ure. Det er i øvrigt også muligt at købe et lille analogt kompas til at sætte på din urrem, hvis dit nye ur ikke har denne funktion indbygget.
Et termometer vil for nogle være et nyttigt instrument på vandreruten. Hvis dit ur har et termometer, så vær opmærksom på, at varmen fra dig selv og dit håndled godt kan give dig forkerte tal. Tag i stedet uret af og lad det ligge i en halv times tid, hvis det er muligt, og så skulle du gerne få en mere korrekt aflæsning.
Praktisk for en sportsudøver, men medmindre funktionen kan slås helt fra, så risikerer den at dræne batteriet på dit outdoor ur fuldstændigt.
Et radiostyret outdoor ur modtager løbende signaler fra forskellige radiotårne rundt om i verden for at sikre, at uret går helt præcist. Dette er teoretisk set en udmærket ide, men det debatteres stadigvæk, hvor nødvendigt det er – og hvor pålideligt det er.
Masser af smarte funktioner kunne være “gode” at have med i vildmarken: Google Maps, synkroniseret motions-app, kontrol over Spotify på håndleddet, muligheden for lige at tage et opkald fra chefen, kæresten eller dine forældre. Men du skal virkelig have prisen og holdbarheden af dit smartwatch med i dine overvejelser – foruden det faktum, at alle disse bekvemmelige tjenester og muligheder gerne skulle blive derhjemme, så du kan koncentrere dig om ødemarkens smukke landskaber.
Iblandt de nyeste generationer af smarte ure er der også begyndt at dukke modeller op, der sælger sig selv som værende ekstra holdbare adventure/outdoorure. Hvis denne udvikling fortsætter, vil vi nok snart se disse overtage markedet.
Der kan være stor forskel på urkassers størrelse. Dette hænger ofte sammen med urets displaystørrelse. De mindste, ofte fitnessurene, er tit ikke meget højere eller bredere end selve urremmen. De allerstørste militær ure er derimod af en størrelse, der knapt kan være i en knyttet hånd.
Størrelsen skal selvfølgelig passe til din kropsbygning og præferencer, og uret bør ikke være for stort og klodset, da dette øger risikoen for at ødelægge uret, hvis det f.eks. sidder fast i et eller andet, eller hvis man glemmer dets proportioner og hamrer det ind i et eller andet. For store outdoor ure er heller ikke praktiske af få ned i og op af lommer eller ind og ud af proppede rygsække.
Vægten på dit fremtidige outdoor ur bør heldigvis ikke bekymre dig. Kun hvis du har svækkede led, eller hvis du dyrker den mest ekstreme form for ultra-letvægtsvandring, vil de par gram betyde noget. Igen er det vigtigere med selve størrelsen på uret end med vægten på det.
Prøv gerne et par forskellige modeller. Hvis et ur ikke sidder godt til at starte med, kan man ikke gøre meget andet end at stramme, løsne eller muligvis udskifte remmen. Du kan ikke gå uret til på nogen måder, men handler det om, at du skal vende dig at gå med et ur for allerførste gang, kan det godt kræve lidt tilvænning.
Et outdoor ur kan mange ting, der vil være til stor nytte i forbindelse med friluftslivets mange discipliner. Du kan bruge det til stort set alt – kun fantasien sætter grænser. Hvis du har meget specifikke aktiviteter i vente såsom undervandssport eller bjergbestigning, bør du sikre dig, at dit nye outdoor ur har de fornødne egenskaber, men bortset fra det, kan du trygt begive dig på eventyr med et hvilket som helst outdoor ur om håndleddet.
Hvis budgettet (eller samvittigheden) ikke er til at investere i et “high-end” analog ur, bør du holde dig til et nogenlunde digitalt outdoor ur frem for at kaste penge efter et billigt og muligvis upålideligt analog ur. Med analoge ure gælder mundheldet: Buy the best and cry only once. Med digitale ure forholder det sig sådan, at du nemt kan få et udmærket outdoor ur for under tusind kroner.
Dog uden mange af de fedeste funktioner. Hvis du derimod vil have et ur med det hele – bells and whistles – så kommer det til at koste dig et sted mellem 2 og 4 tusind kroner. Og så er der de helt eksklusive outdoor ure i prislejet 5 til 10 tusind, men disse bør du kun overveje, hvis du dyrker mere krævende aktiviteter – eller hvis penge ikke er en hindring.
Ligesom du skal bruge tid på at gå et par nye støvler til, ligesåvel bør du bruge tid på at lære dit nye ur og dets mange funktioner ordentligt at kende, inden du bevæger dig ud i vildmarken på overlevelsestur. Det er f.eks. dødirriterende at komme til at slå en alarm til kl. 03:53 hver nat, hvis du ikke ved, hvordan du slår den fra igen!
Ved jagt eller dyrkelse af mere sporty aktiviteter som f.eks. kanosejlads, kan det være en fidus at dreje dit ur så urkassen/skærmen sidder på indersiden af håndleddet og altså vender indad mod dig selv. Dette gør det lettere at se, hvad klokken er, hvis du er midt i krævende aktivitet, der ikke tillader dig at dreje dit håndled.
Skulle dit kompas fejle, blive væk eller være blevet glemt derhjemme, kan du bruge dit analoge ur som kompas. Det kan lade sig gøre på den nordlige halvkugle på følgende måde: Ret timeviseren mod solen og find punktet midt mellem timeviseren og kl. 12. Dette punkt vil, hvis dit ur går rigtigt, pege mod syd.
Ønsker du et kvalitetsstempel, der sikrer dig et virkeligt hårdført ur? Så gå efter et militær ur, som lever op til den såkaldte 810G/H-standard (MIL-STD-810), der er udviklet af det amerikanske militær. Denne standard sikrer dig et outdoor ur, der er blevet grundigt gennemtestet, og at det lever op til et minimum af de mange krav, der stilles af De Forenede Staters forsvar.
Hvis du skal på tur i vildmarken og er afhængig af dit urs GNSS, vil det være træls at stå ude midt i ingenting og afvente et signal. Derfor kan det være en ide at slå din navigation til i god tid. Enten hjemmefra eller ved sidste stop i civilisationen, inden du bevæger dig ud i ødemarken. Husk også at holde softwaren opdateret.
Casio blev stiftet i 1946 i Japan og er nu et multinationalt firma med hovedsæde i Tokyo. I 1957 stod de bag den første fuldt digitale lommeregner og firmaet var tidligt ude med digitalkameraer. I 80’erne og 90’erne producerede de masser af prisvenlige elektroniske produkter bl.a. en lang række digitalure, der hurtigt blev meget populære. I nyere tid har Casio indgået et samarbejde med Storbritanniens forsvarsministerium om at lave militær ure, der er hårdføre nok til at tage med i felten.
Suunto blev grundlagt i 1936 af den finske opfinder Tuomas Vohlonen (1877-1939). I begyndelsen fremstillede firmaet kompasser, og nu til dags er det også kendt for at lave glimrende outdoor ure. Suunto har hovedsæde i Vantaa og har siden 2019 været ejet af det kinesiske Anta Spots, der bl.a også ejer Salomon og Arc’teryx. Navnet Suunto kommer af det finske ord suunta, der betyder retning.
I 1989 blev firmaet ProNac, der senere skiftede navn til Garmin, grundlagt i Kansas. Det er kendt og anerkendt for sine GPS-produkter, og det står også bag en stor del af de mest populære outdoor ure. Som Garmin skriver på deres hjemmeside, er der fire ord, der beskriver deres produkter, virksomhed, kultur og fremtid: “Bygget til at holde”.
Claw Gear er et tysk firma, der producerer en masse taktisk grej, bl.a. militær ure. Deres filosofi er, at næst efter det taktiske udstyr er soldatens vigtigste redskab kroppen, og derfor udvikler de både tøj og udstyr til at passe på netop dette redskab.
Helt tilbage i 1854 blev det amerikanske firma Timex grundlagt i byen Waterbury i staten Connecticut, dengang under navnet Waterbury Clock Company. I 1895 kunne du for 1$ blive den heldige ejer af Yankee, deres lommeur, der i 1901 havde solgt over en million eksemplarer.
Nu til dags hvor vi alle er vant til at have en computer i lommen, kan man fristes til at spørge, om GPS-funktionen i dit outdoor ur nu er lige så anvendelig som f.eks. din smartphone? Ny forskning fra 2020 fastslår, at nøjagtigheden af GPS-ure er pålidelig og i visse tilfælde endda mere præcis end i din mobiltelefon. Dette blev undersøgt i den videnskabelige artikel Accuracy of GPS sport watches in measuring distance in an ultramarathon running race (2020), og det er bl.a. derfor, at det kan anbefales at anskaffe sig et outdoor ur til turene i vildmarken.
Den rivende udvikling inden for fitness- og smart-ure giver os langt flere og bedre måleenheder til at spore vores fysiske aktivitet. Men som de påpeger i undersøgelsen Using Fitness Trackers and Smartwatches to Measure Physical Activity in Research: Analysis of Consumer Wrist-Worn Wearables (2018),er det kun ganske få veletablerede mærker, der regelmæssigt bruges i videnskabelige undersøgelser.
Med andre ord skal videnskaben hanke op for at følge med udviklingen af nye outdoor ure – og samtidig skal du som forbruger være opmærksom på pålideligheden af de allernyeste teknologiske gimmicks.
I undersøgelsen Wearable Device Validity in Determining Step Count During Hiking and Trail Running (2018) blev det konkluderet, at outdoor ure stadigvæk ikke er 100% præcise i deres målinger. Skridttællerne er stadigvæk ikke pålidelige eller i hvert fald helt enige produkt og produkt imellem. Mere videnskabeligt arbejde bør udføres for at fastslå, hvilke mærker, modeller og metoder, der virker bedst til registrering af skridt.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste outdoor ure. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Urene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af outdoor ur afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj