Oppusteligt paddleboard

Oppusteligt paddleboard på hav

Gør som mange andre og hop på vandet med et oppusteligt SUP board (oppusteligt paddleboard) og paddel dig til en masse sjov og mange udfordringer på vandet.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med paddleboard eksperterne Anders Braun og Simone Jensen lavet en test af oppustelige SUP boards. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs eksperternes købsråd længere nede i artiklen.

Oppusteligt Paddleboard Test: Top 5 Bedste

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

Bedste paddleboard

Pris: 1.895 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard” er Watery Global. Et billigt paddleboard-sæt med board, finne, padel, leash, pumpe, taske og reparationssæt. Velegnet til sommerhus- og familiebrug. Kvaliteten er god og på trods af den billige pris, får du meget value for money.

Annonce

Bedste billige paddleboard

Pris: 1.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige paddleboard” er fra Waikiki. Et billigt paddleboard-sæt med board, finne, padel, leash, pumpe og taske. Det er produceret efter Waikiki’s skærpede krav omkring miljø og sundhed.

Annonce

Bedste premium paddleboard

Pris: 2.998 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium paddleboard” er SURFMORE ALLROUND. Boardet er udviklet af danske surfere, og dermed er der tænkt over hver komponent. Det sikrer en holdbarhed, stabilitet, konstruktion og performance i en klasse for sig.

Annonce

Bedste paddleboard pakketilbud

Pris: 3.595 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard pakketilbud” er Watery Global Pakketilbud på 2 stk. Hvis I er en familie, som gerne vil være ude på vandet på samme tid, så er denne pakkeløsning et godt valg. Boardet er det bedste i test og du sparer hele 500 kr. ved at købe to frem for et sæt.

Annonce

Bedste junior paddleboard

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior paddleboard” er Bestway Hydro-Force Aqua Journey. Boardet er special-designet til børn og unge, således den yngre generation har lettere ved at balancere. I købet inkluderer et komplet startkit: board, finne, padel, pumpe, leash, reparationssæt og taske.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til oppusteligt paddleboard

Hvad er et oppusteligt paddleboard/SUP board?

Oppustelige SUP boards bliver også kaldet for oppustelige paddleboards og er en forkortelse af Stand Up Paddling. Det er en sportsgren der er hurtigt voksende over hele verden.

Et SUP board er en sportsgren der udøves på vandet, hvoraf man stående på et bræt padler sig frem og på denne måde bevæger sig fra A til B. 

Der findes mange typer og udformninger af SUP boards og det mest populære er med den funktion at være oppusteligt, således at udstyret nemt kan pakkes sammen og transporteres fra sted til sted, selv i en lille bil eller på ryggen.

Mand står på et oppusteligt paddleboard

Et oppusteligt SUP board er en konstruktion der ved hjælp af en kerne af luft skaber en opdrifts kraft som former en plade, hvor det er muligt at stå oprejst og balanceret ved hjælp af en ydre skal der skal beskytte luft kernen, skabe stivhed og stabilitet.

Sportsgrenen eller fritidsaktiviteten med SUP boarding er beregnet til en aktivitet nær kysten, men eftersom at efterspørgslen stiger og der er ønske om større eller flere udfordringer, skabes der også nye former for oppustelige SUP boards, der gør, at det kan anvendes til konkurrence i høj fart eller giver mulighed for at bevæge sig længere væk fra kysten samt over længere tid. 

Hvorfor skal jeg købe et oppusteligt paddleboard?

Et oppusteligt SUP board skal du købe hvis du ønsker at et hav af muligheder til sjov på vandet, åbner sig op. Det er uanset om du er erfaren omkring aktiviteter på vandet eller helt nybegynder, så kan et oppusteligt SUP boards giver dig muligheden for at komme godt fra start.

Hvis du vælger at købe et oppusteligt SUP board der er lidt større i både længde og bredde, kan turen på vandet ligeledes nydes sammen med din ven, partner eller måske din hund.

Der er forskellige typer af SUP boards og du kan opnå et produkt der kan ride på bølgerne på samme vis som et surfbræt, eller et langturs SUP board, der kan tage dig længere væk fra kysten og give dig mulighed for hel-dags eller weekendture, ligesom du med det rette oppustelige SUP board kan få muligheden for at følge trenden med SUP yoga på vandet. Mulighederne og fordelene er uendelige, det er blot et spørgsmål om at finde din indre vandhund frem. 

Oppusteligt vs. fast

Der er en anelse forskel på et fast SUP board eller en oppustelig model. 

Det traditionelle faste SUP board kan ikke pakkes sammen og mange vælger denne type, for at kunne opnå den ultimative stivhed og større stabilitet i relation til vægten, hvoraf du hurtigere kan komme gennem vandet, ligesom at dette er mindre følsomt over for uroligt vand.

Det er dog svært at transportere og med de muligheder der i dag er i forhold til at producerede oppustelige SUP boards med en skal der tilnærmelsesvist kan sammenlignes med den stivhed og stabilitet du får fra et fast SU board, der er opbygget af en fast skum kerne. 

Den store forskel ligger i muligheden for at kunne inflatere det oppustelige SUP board og nemt pakke dette sammen og have med i en taske, således at man let og ubesværet kan skifte lokation efter ønske. Det stiller også færre krav til mulighed for opbevaring.

Når man anvender de oppustelige modeller, er der en lille sandsynlighed for, at disse vil kunne punktere, men langt de fleste modeller man køber, er med et tilhørende effektivt lappegrej.

Hvilket oppusteligt SUP board skal jeg vælge?

Ud fra hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet, er der forskellige typer af oppustelige SUP boards. Ligeledes vil disse i en vis grad have forskellige funktioner og tilkøbsmuligheder der gør, at du kan udvikle din nye fritidsaktivitet. 

I denne guide, får du en udførlig beskrivelse af de forskellige modeller af type og hvilke funktioner der kunne følge med. Når du har fundet frem til hvilke aktiviteter du vil foretage med dit oppustelige SUP board samt hvilke prioriteringer du har for dette, vil denne viden hjælpe dig med at finde frem til det helt rigtige valg ud fra dine behov og ønsker. 

Kombinér oppusteligt paddleboard med andet SUP udstyr

Våddragt 

Hvis du ønsker at anvende dit paddleboard i den kolde vind eller i koldere temperaturer med koldt vand, kan det være en stor fordel at tilkøbe et våddragt. 

En våddragt kan købes i forskellige kvaliteter og være beregnet til forskellige temperaturer, men potentielt betyder dette, at du kan anvende dit paddleboard og opretholde aktiviteter på vandet hele året rundt. 

En våddragt er som oftest lavet af neopren og besidder en masse lufthuller, som opvarmes af din kropstemperatur og kan holde dig varm i timevis, såfremt denne er af god kvalitet og tilpasset til vejrforholdene. 

Redningsvest 

Så længe du bevæger dig nært eller på vandet, bør du anvende en redningsvest. Det bør være en type af redningsvest der er sikkerhedsgodkendt til en klassificering som en svømmevest (CE-50N). Når du udvælger din redningsvest, bør den være at den type der kaldes en fastvest, der har et fast opdriftsmateriale af skum, og ellers bør du kigge på det sikkerhedsmæssige reglement der gør sig gældende for fritidssejlads, såfremt at du bevægere dig længere fra kysten uden opsyn og derfra tilpasse dit indkøb af en sikkerhedsvest til de forhold der vil gøre sig gældende for dit brug på det oppustelige SUP board. 

Drybag

Hvis du ønsker at bevæge dig lidt længere ud fra kysten eller har planer om at opholde dig på dig SUP board i længere tid, eksempelvis som en heldags eller weekendtur, kan du med fordel overveje om din oppakning skulle befinde sig i en vandtæt drybag. En drybag findes i forskellige størrelser hvoraf nogle af dem endda også kan bæres på ryggen, men ellers kan de opbevares i de funktioner der relateres til fastgørelse på dit SUP board.

Vedligeholdelse af oppusteligt SUP board

Når du anvender dit oppustelige SUP board i saltvand, stilles der krav til efterfølgende rengøring, såfremt du ønsker den højest mulige holdbarhed og levetid. 

Yderligere er der krav til den efterfølgende måde at opbevare dit oppustelige SUP board.

Rengøring:

Du bør rengøre dit oppustelige SUP board efter HVERT brug. 

  • Skyl dit oppustelige SUP board med rent ferskvand, mens dette stadig indeholder luft. 
  • Du kan vaske eventuelle pletter eller plamager af med en mild sulfo baseret sæbe, hvorefter dit paddleboard igen kan skylles over med rent vand. 
  • Det optimale vil være hvis dit paddleboard har mulighed for at tørre helt og aldeles inden det pakkes sammen, ellers bør det som alternativt pustet op når det kommer hjem, for at dette kan tørre tilstrækkeligt inden det pakkes sammen og lægges til opbevaring. 

Reparation af oppustelige paddleboards:

Ved oppustelige SUP boards følger der mere eller mindre altid et reparationssæt med købet, sammen med udførlig anvisning af reparationen, der er særligt tilpasset det materiale som den ydre skal på dit oppustelige SUP board er bestående af. Ellers følger vejledningen som tommelfingerregel således; 

  • Identificer utæthederne ved at puste dit SUP board op og tving det under vand. Husk at nogle lækager kun viser sig når dit SUB board er pustet helt op. Huller eller utætheder vil vise sig som bobler i vandet.
  • Rens dit oppustelige SUP board grundigt og sørg for at det er helt tørt inden videre forløb
  • Tøm dit oppustelige SUP board for luft og hold alle mulige ventiler åbne. 
  • Påfør reparationsmaterialer efter anvisningen over utæthederne. Hvis ikke dette er selvklæbende, bør du sikre dig at der er tilføres lim, og tilstrækkeligt af det, på det ønskede område. 
  • Dit oppustelige SUP board bør tørre i minimum 48 timer, inden det pustes op og tages i brug. 

Opbevaring af dit paddleboard: 

Opbevar altid dit oppustelige SUP board tørt og væk fra direkte varmekilder eller sollys.

Valg af oppusteligt SUP board

Typer

Der findes flere forskellige typer af oppustelige SUP boards, mest af alt relateret til deres form, der er velegnet til forskellige aktiviteter og aktivitetsniveauer på vandet. 

Allround

Et allround oppusteligt SUP board er den type der bliver solgt flest af og også det der bliver kaldt et “normalt” SUP board. Det er alsidigt og kan både anvendes af nybegynderen samt den erfarne udøver. Der sikres en god balance mellem stabilitet, fart og manøvreegenskaber og tillader at man kan anvende dette på det lave stillestående vand, såvel som i lettere uroligt vand med en længere afstand til kysten. 

Ræs

Et ræser SUP board er bygget til fart og er altid udformet med en tipped front. Det har en smal form, således at der opstår mindst muligt modstand mod vandet og at formen kan bryde bølgerne for at undgå at hastigheden sænkes unødvendigt. Den smalle form gør at det er mindre stabilt i vandet, men er et særligt populært valgt for øvede SUP boarders der blot ønsker mest muligt fart over feltet. 

Touring

Den type af SUP boards der kaldes touring, er en god blanding mellem et allround og et ræser board. Det giver en god balance mellem stabilitet og hastighed og kan modstå moderate bølger samt urolig sø. Det har gode manøvreegenskaber og kan både anvendes af den øvede samt at nybegynderen. 

Bølge

Formålet med et bølge type SUP board er, at det skal kunne anvendes på samme vilkår som et surfboard. Det det skal kunne lægge sig fladt på eventuelle bølgetoppe og have sublime manøvreegenskaber. For at dette kan lade sig gøre, er denne type meget kort og smal og har behov for at være yderst stift. Grundet manøvredygtigheden, er det oftest også denne type af SUP boards der bliver anvendt til helt nybegyndere, eller børn med færre kræfter til at kunne vride i kroppen. 

Yoga/fitness

Den type der kaldes yoga eller fitness, har som udgangspunkt ikke til formål at kunne bevæge sig gennem vandet, men i stedet at ligge så stille som muligt. Det er blevet populært at udøve yoga eller lignende træning på et SUP board, med de rolige mediterende omgivelser, som et stillestående vand kan bidrage med og her kan du drage fordel af et firkantet yoga paddleboard, der har sværere ved at bevæge sig rundt. 

Volumen og opdrift

Volumen er den indikator der fortæller hvor meget luft der er i dit oppustelige SUP board og giver dig en forståelse af, hvor stor en evne dette har til at holde dig i opdrift og oven vande.

Der er en relation mellem volumen og opdrift samt vægten på den der står på boardet i forhold til oppustelige SUP boards

Personvægt (kg) 

Oppustelig volumen (L)

50-70

140-180

70-90

180-280

>90

>300

Volumen af et oppusteligt SUP board indikerer hvor stor en vægt det enkelte produkt kan holde i opdrift, men størrelsen på arealet, har også en betydning for hvor stabilt et SUP board man har. Hvis man er nybegynder, er det at foretrække et paddleboard der er lidt for stort, frem for en paddleboard der er en anelse for lille. 

Design

Formen på dit SUP board og dermed designet, har betydning for hvilke egenskaber det har når det bevæger sig i vandet og afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at udføre på dette, er det noget du skal tage stilling til, inden du køber dit SUP board, der er passende til dig. 

Udover farven, er designet og dermed formen af dit oppustelige SUB board det der har betydning for om dette er tilpasset dine behov samt ønsker på vandet. 

Formen af et oppusteligt paddleboard deles op i pointed, pinned eller round og er en indikerer hvilken form spidsen af dit oppustelige SUP board besidder, samt hvilke egenskaber det er velegnet til 

Spids

For et oppusteligt SUP board med en spids runding i fronten, er udformet med det formål at kunne bryde sig igennem bølgerne uden den store modstand. Det er dermed bygget til den højest mulige fart og skaber en mindre stabilitet. Egenskaberne med et oppusteligt SUP board der er med en spids form er, at der gives mulighed for den højest mulige fart der særligt er velegnet til den øvede paddleboarder, der eventuelt ønsker at bevæge sig i mere uroligt vand, længere fra kysten. 

Rund

Hvis du som nybegynder ønsker at finde den rette form til dit oppustelige SUP board, bør dette være med en runding i fronten. Dette yder den største stabilitet og er særligt velegnet til et mere stillestående vand, da det dårligt håndterer de højere bølger ej heller af en stærkere strøm. Det er ikke hurtigt, da modstaden mod vandet er højere end ved eksempelvis et pointed oppusteligt SUP board. 

Blanding

Hvis dit oppustelige SUP board har en blanding af spids og rund front, er der en god balance mellem fart, stabilitet og manøvreegenskaber. Det er en god blanding af kvaliteterne fra et spidst og rundt paddleboard og kan derfor lidt af det hele. Det kan anvendes af nybegynderen, men også af den øvede, og kan til en vis grad bevæge sig længere fra kysten.

Materialer

Et oppusteligt SUP board er bestående af en kerne med luft som opdrivningskraft, hvilket også danner formen på board. 

Som ydre skal, består de oppustelige SUP boards af nylon, PVC samt eventuelt et skumlag på oversiden, der øger skridsikkerheden. 

Nylon har til formål at sikre en høj holdbarhed på det kammer der skal rumme luften og dermed opdriftskraften samt formen af dit SUP board mens PVC laget eller lagene skal yde den stabilitet og stivhed det kræver for en god balance. Sidstnævnte er et forholdsvist nyt materiale at anvende i SUP boards, men yderst effektivt til at efterligne den samme stivhed som ses fra de faste robuste paddleboards. 

Funktioner

SUP boards har den primære funktion at kunne holde dig oven vande og at du med din åre kan padle dig fra A til B. Yderligere kan der være ekstra funktioner, som muligvis kan være en fordel for dig

Skridsikker overflade 

Et oppusteligt SUP board af god kvalitet, har en skridsikker overflade, der sikrer dig at du har et fast greb med dine fødder på boarded og på denne måde har en bedre evne til at kunne manøvre boarded rundt i vandet 

Fodremme 

For de fleste oppustelige SUP boards gør det sig gældende at disse er udstyret med fodremme, der skal holde dine fødder i den rette “startposition”. disse er placeret på paddleboarded hvoraf der skabes et udgangspunkt for stabilitet i relation til balancen i vippepunktet. Foremmene giver dig yderligere en fordel i forhold til at vende dit oppustelige SUP board rundt i vandet. 

Sikkerhedsline 

Flere oppustelige SUP boards er udstyret med en påsat sikkerhedsline. Denne er fæstnet på boarded og til din ankel, således at du ikke skulle bekymre dig om at dit oppustelige SUP board flyder væk, hvis du skulle falde i vandet. Det samme gør sig gældende for en sikkerhedsline til din åre, hvoraf der kan være siddende en rem der fæstnes til dit håndled.

Pris

Aktiviteten SUP boarding er som udgangspunkt ikke en billig sport, men tilbyder en sjov motionsform, til den rette vandhund, hvoraf det ikke er muligt at undgå et smil på læben. Et oppusteligt SUP board koster fra 1500 kroner, mens et paddleboard til alsidigt brugt, koster i omegn af 3000-4000 kroner. Hvis der ønskes mere specialiserede funktioner er nyere materialer, kan du finde oppustelige SUP boards til en pris af 12.000 kroner eller mere.

5 tips til brugen af et oppusteligt paddleboard for nybegynderen

Tip 1: Pust dit SUB board tilstrækkeligt op

For at opnå den størst mulige stabilitet i dit nyindkøbte oppusteligt SUP board, bør du sikre dig, at dette er pustet tilstrækeligt op. Hvis der mangler luft i paddleboarded, vil du nemmere komme ud af balance og ryge i vandet. Derudover bør du tænke på, at luften i dit paddleboard bliver påvirket af solen og at det kan miste luften, eller at luften trækker sig sammen, i varmen. Derfor kan det være nødvendigt at efterfylde luften i dit paddleboard over tid, for at opnå den højest mulige stabilitet og balance. 

Tip 2: Sæt dig på knæ

Der kan være langt fra at dit paddleboard ligger i vandet, til at du er stående stabilt på dette. En god ide er i starten, at lære dit paddleboard at kende og dets balancepunkt, ved at sætte sig på knæ og derfra padle dig stille og roligt rundt. Når du er komfortabel med dette, kan du forsøge at rejse dig stille op, mens du bøjer i knæene og øve dig i at stå oprejst først og fremmest, inden du med denne position øver dig i at komme fremad. 

Tip 3: Brug startpositionen

Måske er der markeringer på dit oppustelige SUP board, der indikerer hvor du bør stille dine fødder, i forhold til paddleboardeds balancepunkt, for at stille dig op i startpositionen. Hvis ikke er det nødvendigt at du selv finder frem til dette på netop dit oppustelige SUP board. Når du stiller dig i din startposition, står du stabilt med dine fødder i skulderbredde og med et let bøj i knæene. I en startposition er det vigtigt at din ryg er ret og ikke vipper til højre eller venstre eller forud, for at du på denne måde mister balancen fra balancepunktet. 

Tip 4: Brug din åre korrekt 

Start med at padle stille og roligt frem med din åre og øv dig langsomt men sikkert, mens du er stående oprejst. Et super godt tip til anvendelsen af din åre, er at sikre sig, at denne er helt under vand, inden du begynder at padle. Brug samtidig hele din krop, og især hofterne, til at hjælpe med at skovle åren i vandet, for på denne måde at få mest muligt udbytte af din åre, med mindst mulig brug af energi. 

Tip 5: Lad dig ikke slå ud

For nybegyndere, er virkeligheden bare ikke helt så nemt som det ser ud for andre øvede paddleboarders. Men hold ud og giv ikke op. Der kan være lang vej for dig, i forhold til at finde balancepunktet og finde teknikken til at komme dig frem i vandet, men når først den sidder der, er den ikke helt til at slippe igen og så er der ingen begrænsninger for hvilke muligheder der pludselig opstår på vandet. 

Det er derfor et godt tip at sikre dig, at dit nye oppustelige SUP board er af en type der er særligt velegnede til nybegyndere og at det er en form der ligger stabilt i vandet. Hellere en god oplevelse fra starten og indlæringen af en god teknik. 

Under alle omstændigheder bør du ikke give op, teknikken skal nok komme til dig også.

Hvad siger undersøgelser om oppustelige SUP boards?

Ulempen ved at vælge et oppusteligt SUP board sammenlignet med den traditionelle faste model er, at det ikke holder sig stift på samme måde, hvilket kan gøre en forskel i forhold til stabiliteten og evnen til at holde balancen samt skader mindre manøvreegenskaber. Flere har forsøgt sig med forskellige modeller og konstruktioner af forskelligt materiale hvoraf de fleste i dag er med en skal, der indeholder et eller flere lag af PVC der kan udligne denne ulempe en stor del. Der er dog enkelte produenter der har fået øjnene op for ny teknologi og der er nu mulighed for at finde et oppusteligt SUP board men en ydre skal opbygget af VacuuAir teknologi, som sikrer en høj stivhed samtidig med mobilitet i form af manøvreegenskaber og kan endda sikre opdrift, til trods for at nogle af de dertilhørende luftkampre skulle være utætte. Dette yder en større sikkerhed for brugeren på vandet samtidig med de optimale egenskaber i et oppusteligt SUP board der er stærkt sammenlignelige med de egenskaber der kendetegner de traditionelle faste SUP boards.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket oppusteligt paddleboard er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste oppustelige SUP boards. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

De oppustelige paddleboards vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et oppusteligt paddleboard?

Valget af oppusteligt SUP board afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “VacuuAir – A New Technology for High … – ScienceDirect.com.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705816306853. Åbnet 3 maj. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj