Oppustelig kajak

Personer der er ude og sejle i oppustelig kajak

Med en oppustelig kajak, kan du nemt have adgangen til eventyret på søen eller åen opbevaret i lejligheden, i rækkehuset eller i villaen. Når det er tid til eventyr, putter du kajakken i bagagerummet, og så er det bare afsted.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med kajakekspert Mads Lundborg lavet en test af oppustelige kajakker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Oppustelig Kajak Test: Top 5 Bedste Oppustelige Kajakker

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Intex Explorer K2 Kajak

Bedste oppustelig kajak

Pris: 999 DKK

Intex Explorer K2 er en populær oppustelig kajak, perfekt til både nybegyndere og erfarne roere. Den er let at transportere og hurtig at gøre klar. Med en længde på 3120 mm er der plads til to personer. Den egner sig godt til rolige sejlture på floder og søer. Kajakken er lavet af solid PVC, som giver både komfort og styrke. Det oppustelige l-beam gulv og sæderne med rygstøtte gør turen behagelig. Finnen er aftagelig og forbedrer stabiliteten. Gribesnorene gør det let at flytte kajakken. I pakken følger to aluminiums pagajer, en håndpumpe, en bærepose og en reparationslap. Explorer K2 er klar til sjove oplevelser. Den kan bære op til 180 kg og vejer kun 16,7 kg, hvilket gør den brugervenlig og praktisk.

Annonce

2. Bestway Hydro-Force Cove Champion X2

Bedste billige oppustelig kajak

Pris: 699 DKK

Bestway Hydro-Force Cove Champion X2 er en budgetvenlig oppustelig kajak, der leverer imponerende ydeevne til prisen. Fremstillet af robust PVC-materiale, sikrer denne kajak både holdbarhed og stabilitet på vandet. Den er designet til to personer og tilbyder en rummelig og komfortabel oplevelse, hvilket gør den ideel til både nybegyndere og mere erfarne kajakroere. Med sit lette design og nemme oppustningssystem kan den hurtigt sættes op og pakkes sammen, hvilket gør den praktisk til spontane udflugter.

Annonce

3. Riverside Oppustelig Kajak 2 personer

Bedste premium oppustelige kajak

Pris: 3.399 DKK

Riverside Oppustelig Kajak er en topklasse valg for vandentusiaster. Denne 2-personers kajak udstråler exceptionel kvalitet med sit robuste design og premium materialer, sikrende holdbarhed på åbent vand. Det oppustelige format kombineret med forenklet opbevaring og transport gør den ideel til eventyr på tværs af søer og floder. Sæderne sikrer maksimal komfort, selv på længere ture, mens dens stabilitet og lette manøvrerbarhed taler til både nybegyndere og erfarne roere. Dette er med rette Friluftsmagasinets bedste premium oppustelige kajak.

Annonce

4. Advanced Elements AdvancedFrame® 1

Bedste oppustelig kajak til øvede

Pris: 7.207 DKK

Advanced Elements AdvancedFrame 1 er en virkelig god oppustelig kajak, som er kåret som testvinder på grund af sin alsidighed. Den fungerer som en kombination af en sammenfoldelig og en oppustelig kajak. Den har en ydeevne, der ligner en hardshell kajak, fordi det har et aluminiumsstel i bov og agterstern. Kajakken måler 317,5 cm og vejer 16 kg, hvilket giver den solid stabilitet og skæreevne, og den kan bære op til 136 kg. Takket være sin trelags konstruktion er den meget punkteringssikker. Denne kajak er perfekt til både begyndere og mere erfarne padlere, da de justérbare polstrede sæder giver god komfort. Det er nemt at gøre den klar til brug, og den er oplagt til brug i søer, floder eller åbne farvande. Med i pakken får du blandt andet en AE Packlite pagaj, en AE Double Action håndpumpe og en praktisk transporttaske, som gør det let at tage kajakken med sig. Denne kajak er derfor et godt valg for den øvede kajakroer, der ønsker både en god skæreevne, komfort og holdbarhed uden at bekymre sig om transport og opbevaring.

Annonce

5. Advanced Elements Convertible

Bedste oppustelig 2 personers kajak

Pris: 15.654 DKK

Advanced Elements Convertible har vundet titlen som den bedste oppustelige 2-personers kajak, takket være sin solide og fleksible konstruktion. Kajakken måler 457 cm i længden og 81,3 cm i bredden, hvilket giver rigelig plads til to voksne og har en kapacitet på op til 249 kg, så der også er plads til et barn eller ekstra oppakning. Med tre lag materiale, der modstår punkteringer, er kajakken designet til at holde under forskellige forhold, mens et let aluminiumsstel i for- og bagstavnen sørger for stabilitet og god styring. Du kan nemt justere kajakken fra single til dobbeltbrug, hvilket gør den yderst alsidig og tilpasset både soloture og turer, der involverer flere personer. En af de mest bemærkelsesværdige fordele er, hvor hurtigt kajakken er klar til brug med kun 5-10 minutters oppumpning, hvilket er perfekt til spontane ture. Når kajakken er pakket sammen til 89 cm x 53,3 cm x 30,5 cm og vejer 23,5 kg, er den let at transportere og opbevare uden besvær. Pakkens ekstraudstyr, som for eksempel Backbone, pumpe og pagajer, gør at du har alt, du behøver, hvad enten du er nybegynder eller erfaren padler.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til oppustelig kajak

Hvad er en oppustelig kajak?

En oppustelig kajak er en kajak af bløde materialer. Som regel er de lavet af vinyl eller PVC af forskellig kvalitet og tykkelse. Men mere om dette senere. Den oppustelige kajak kan fås lige fra den helt simple beregnet til sjov ved stranden til den mere komplicerede, som egner sig til vilde river rafting ture ned ad elven.

Dame der står på en oppustelig kajak

Fælles for alle oppustelige kajakker er, at de fylder ganske lidt, når de er pakket sammen, hvilket gør, at de nemt kan opbevares i alle hjem, samt at de nemt kan transporteres rundt uden brug af tagbøjler eller trailer. Med udviklingen af den oppustelige kajak er eventyret på søen eller åen blevet mere tilgængeligt for alle. 

Hvorfor skal jeg købe en oppustelig kajak?

En oppustelig kajak giver dig mulighed for let at komme ud på vandet. Det kan både være på søen, fjorden, åen, elven, ved stranden eller andet. Pga. dens lille pakkestørrelse og relative lave vægt er den nem at have med rundt omkring, og du kan derfor nemmere opdage nye steder og sætte din kajak i, hvor det passer dig.

Du må ikke sammenligne en oppustelig kajak med en gummibåd som dem du kender fra stranden. En oppustelig kajak er mere stiv, og giver en langt bedre stabilitet end en billig gummibåd. Den fås ofte med et drop stitch gulv, som er det vi kender fra SUP boards, og som sikrer en stabil bund i kajakken. Nogle oppustelige kajakker fås desuden med aluminiumsforstærkning i fronten og bagpå samt med en køl, som hjælper med retningsstabiliteten.

Materialerne i de oppustelige kajakker er efterhånden blevet så udviklede, at du kan regne med, at den holder i mange år. Skulle uheldet være ude og den punkterer, så kan du relativt nemt selv lappe kajakken igen.   

Oppustelig kajak vs. almindelig kajak

Den primære forskel på en oppustelig kajak og en almindelig kajak er, at den oppustelige kajak består af et blødt materiale, som kan pustes op, når den skal bruges. Den almindelige kajak består af en hård skal af enten fiberglas, træ, komposit eller plast. Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Læs med her for at blive klogere på de væsentligste forskelle på de to typer kajakker. Forhåbentlig kan det hjælpe dig i din beslutningsproces. 

Oppustelig kajak

Fordele

  • Den oppustelige kajak fylder ikke mere end, at den kan være i bagagerummet på din bil. Den er derfor både nem at opbevare derhjemme, samt nem at transportere med på turen.   
  • En oppustelig kajak kan anvendes i mange forskellige farvande, f.eks. sø, flod, å, fjord mm. 
  • Kajakken vejer som regel mellem 9 kg og op til 20 kg, hvilket betyder, at den er væsentlig lettere end en almindelig kajak. 
  • Da kajakken er oppustelig, er dens evne til at absorbere stød, fra f.eks. sten, bedre end hos en almindelig kajak. 
  • Du kan nemmere komme til at sejle på farvande, som ellers er svære at komme til, da du kan puste din kajak op, når du er kommet frem til stedet. 
  • Det er nærmest umuligt at sænke en oppustelig kajak. Selvom kajakken punkterer er en oppustelig kajak opdelt i flere separate luftrum, så hvis det ene luftrum punkterer, vil de andre luftrum holde kajakken flydende. 
  • Den er billigere end en almindelig kajak. 
  • En oppustelig kajak kan holde til mere vægt end en almindelig kajak

  Ulemper

  • Man kan ikke forvente, at holdbarheden er lige så lang som hos en almindelig kajak. 
  • Der kan nemmere komme hul i den oppustelige kajak end i en almindelig kajak. 
  • Det kræver længere tid at gøre kajakken klar til sejlads, da den først skal pustes op. 
  • Det kræver længere tid at pakke kajakken sammen, da man først skal lukke luften ud, inden den kan pakkes ind i bilen. 
  • Den er længere tid om at tørre end en almindelig kajak. 

Almindelig kajak

Fordele

  • Den almindelige kajak har en lang levetid. 
  • Den er mere retningsstabil
  • Den er bedre bygget til vandløb med meget strøm 
  • Den er generelt bedre egnet til de lange ture, da farten generelt er højere i en almindelig kajak. 
  • Der er generelt bedre plads til opbevaring, da der ikke skal bruges så meget plads til luften. 

Ulemper

  • Den fylder meget og er svær at transportere. 
  • Den vejer mere end en oppustelig kajak. 
  • Den er dyrere end en oppustelig kajak.
  • Den kan ikke bære så meget vægt 
  • Hvis der kommer hul på kajakken, er den svær at reparere igen. 

Hvilken oppustelig kajak skal jeg vælge?

Når du har besluttet dig for, at du enten gerne vil prøve at sejle kajak, eller du allerede sejler kajak, men er på udkig efter en ny oppustelig kajak, skal du først og fremmest overveje dit behov. Skal du f.eks. primært sejle i rolige farvande i Danmark som f.eks. Gudenåen eller Susåen? Eller skal du bruge den på stranden, på fjorden, eller længere ud på havet?

Eller vil du til Sverige og sejle ned ad de strømfyldte elve? Skal du f.eks. sejle dagsture på rolige farvande, kan du godt gå efter en kajak med lille opbevaringsplads, og hvor der er god plads omkring dig. Skal du derimod ud på ture af flere dages varighed, hvor du skal have mere oppakning med, skal du hellere gå efter en oppustelig kajak med mere opbevaringsplads og som er strømlinet, så du kommer lidt hurtigere afsted.

Derudover skal du tænke over, om du primært kommer til at sejle alene eller sammen med en makker, og om i vil have to 1-mands kajakker eller en 2’er kajak. 

Du kan også overveje, hvordan din egen fysik er ift. dit valg. Du skal jo selv bære rundt på din kajak, så hvis du ikke har mod på eller kræfter til at slæbe rundt på 20 kg, skal du overveje en lettere udgave. De oppustelige kajakker fås helt ned til ca. 8 kg. Du skal også overveje, hvordan din krop passer til de enkelte kajakker. Dvs. at du selvfølgelig skal kunne sidde komfortabelt i kajakken. Så kort og godt handler valget af oppustelig kajak om formål og pasform. Dette kommer vi meget mere ind på senere i artiklen.  

Kombinér oppustelig kajak med andet kajak udstyr

Når du skal sejle kajak er der selvfølgelig en del andet udstyr, som du bør anskaffe dig. Der kan f.eks. nævnes pagaj, sprayskirt, redningsvest, våddragt, tørdragt, øse, svamp, kasteline, pumpe, pagajflyder og nødblus. Herunder kan du læse lidt mere om de enkelte ting, som du kan bruge som ekstraudstyr, for at gøre din oplevelse både mere sikker og mere fornøjelig.

Pagaj

En pagaj er den anordning som du bruger til at padle med. I modsætning til en kano, hvor du har én åre, og hvor der kun kan padles i den ene side, har en pagaj et hoved i begge ender som gør, at du padler på hver side skiftevis. Der fås flere forskellige pagajer. Der kan bl.a. nævnes traditionelle pagajer, grønlandske pagajer og wingpagajer.

De traditionelle pagajer er dem som de fleste har brug for. De kan både bruges på søen, i fjorden og på åen. En grønlandsk pagaj er mere aflang og smallere end en traditionel pagaj. Denne type pagaj egner sig til dig, der har problemer med skulder og led, da modstanden er mindre end ved en traditionel pagaj. Derudover er den grønlandske pagaj ideel, hvis du godt kan lide at lave grønlændervendinger. Wingpagajer er skabt til at få mest mulig kraftoverførsel, og er beregnet til den øvede kajakroer, som har helt styr på teknikken. 

Sprayskirt

Et sprayskirt er en anordning, som du kan bruge til at undgå, at der kommer vand ned der, hvor du sidder. Det kan også betegnes som et regnslag. Du bør kun benytte et sprayskirt, hvis du er trænet i at sejle kajak og har øvet dig i at kæntre. Hvis du kæntrer, skal du nemlig kunne afmontere sprayskirtet under vand, før du kan komme ud.

Sæde

Du kan købe et separat sæde, som sikrer dig ekstra komfort, når du sejler. 

Redningsvest

En redningsvest er nok det vigtigste at have med, når du er på vandet, ligegyldigt hvilket fartøj du begiver dig ud i. Redningsveste kan fås i mange forskellige varianter. Sørg for at den er CE-mærket. Dog vil det være en fordel at have en redningsvest, som er selvoppustelig ved kontakt med vand, da den giver mere bevægelsesfrihed, når du padler. 

Våddragt

En våddragt er god at have med, hvis du regner med at skulle i vandet. Den fungerer ved, at den bliver fyldt med vand, når du ryger i. Men vandet kan ikke komme ud igen, og derfor varmer din krop vandet op, så du bedre kan holde varmen i vandet. En våddragt er bedst egnet, hvis du tager afsted i de varme periode. Tager du afsted i det tidlige forår, om efteråret eller vinteren er det bedre med en tørdragt. 

Tørdragt

En tørdragt fungerer omvendt end en våddragt ved, at den holder dig helt tør, hvis du skulle falde i vandet. Den sørger også for at holde dig flydende, da den luft der er i tørdragten forbliver i tørdragten og derved skaber opdrift. Denne dragt er bedst egnet, hvis du sejler afsted i det tidlige forår, om efteråret eller om vinteren. 

Øse

En øse er en form for en lille skovl, som du kan bruge til at skovle vand ud af kajakken med, hvis du skulle være så uheldig at få vand ind ved en evt. kæntring, regnvejr eller bare en stor bølge. 

Svamp

En svamp er et godt redskab at have med, så du kan få det vand ud af kajakken, som øsen ikke kan tage.

Kasteline

En kasteline er en fin sikkerhedsanordning at have med om bord. Denne bruges, hvis du f.eks. kæntrer og ikke kan vende din kajak og skal trækkes ind til land, eller hvis du har brug for at trække din kajak igennem meget lavvandede områder. 

Pumpe

En kajakpumpe har samme funktion som en øse. Den kan du altså bruge til manuelt at pumpe vand ud af kajakken. 

Pagajflyder

En pagajflyder er et hjælpemiddel, som du kan bruge til at komme op i kajakken igen, hvis du skulle kæntre. Den fungerer ved, at du spænder den på pagajen, og bruger pagajen som kontravægt, når du skal op i kajakken igen. 

Nødblus

Et nødblus er en god anordning at have med, hvis du sejler ud på havet eller andre steder, hvor det kan være svært at komme ind til land. Der kan købes forskellige nødblus. Nogle sendes op i luften og kan ses langt væk, og andre holdes i hånden. Men fælles for dem er, at det er et nødsignal og kun må bruges, hvis du er i nød. 

Vedligeholdelse af oppustelig kajak

Ligesom det meste andet grej til friluftsliv, har en oppustelig kajak også brug for den rette pleje og vedligeholdelse for at kunne fungere optimalt sæson efter sæson. Her er en kort gennemgang du kan følge for at sikre, at din kajak holder længst muligt. 

Før søsætning

Når du skal pumpe din kajak op, er det vigtigt, at du sikrer dig, at der ikke er sand eller snavs i ventilen. Sørg for, at der er plads nok rundt om dig til, at kajakken kan blive pustet helt op. Sørg for at bruge en pumpe med en trykmåler, så du ikke overskrider det tryk som din oppustelige kajak er beregnet til. Når du har pustet din kajak op, er det bedst at få den i vandet så hurtigt som muligt. Ligger den for længe på varmt sand eller asfalt, kan temperaturen få luften inden i til at udvide sig, hvilket kan beskadige kajakken. 

Efter sejlads

Når du kommer på land igen, er det en god idé at rense din kajak for evt. sand, snavs, alger, tang mm. Sørg derefter for at tørre din kajak, inden du pakker den sammen. Dette mindsker risikoen for mug. Har du ikke mulighed for at tørre din kajak, inden du pakker den sammen, bør du tage den ud og tørre den, når du kommer hjem. 

Opbevaring 

Du bør ikke opbevare din kajak oppustet. Dette vil bare belaste din kajak unødigt. Når du ruller den sammen eller folder den, bør du gøre det forskelligt fra gang til gang, så det ikke er de samme steder, der bliver presset sammen hver gang. Sørg for at opbevare din kajak i et køligt og tørt område for at mindske risikoen for mug.

Valg af oppustelig kajak

Typer

Der findes flere forskellige typer af kajakker, som henvender sig til forskellige formål. Dit valg vil selvfølgelig bære præg af, hvilket formål du har med kajakken. Læs med her og bliv klogere på de forskellige typer på markedet. 

Rummelige kajakker

En rummelig kajak er en god begynderkajak, da den er bredere end en almindelig kajak, hvilket øger stabiliteten. Derudover vil du opleve en større komfort, da opbevaringspladsen samt området du sidder i er større. Disse kajakker egner sig godt til rolige farvande i kategori I og II. 

Havkajakker

Havkajakker er, som navnet angiver, designet til at begå sig på havet. Disse kajakker er som regel lange og brede, for at sikre stabilitet.  

Åbne kajakker

Åbne kajakker er kajakker, hvor du sidder lidt ligesom i en kano. 

Lukkede kajakker

Lukkede kajakker er kajakker, hvor du sætter dig ned i et hul i kajakken, ligesom du gør i en almindelig kajak.  

Fiskekajakker

En fiskekajak er karakteriseret ved at være lavet af et ekstra kraftigt materiale, som kan modstå de skarpe fiskekroge. Derudover fås mange fiskekajakker med skridsikkert gulv, som gør det nemmere at stå op, når man fisker. Der er som regel også et højt ryglæn, som sørger for komforten, når du sidder ned i mange timer, samt flere smarte funktioner som kopholder, fiskestangsholder, D-ringe til fastgørelse af ankerline mm.  

River rafting kajakker

Kajakker til river rafting er kortere, og kan bære en lavere vægt end normale kajakker. Dette gør, at de er mere manøvredygtige. Den vigtigste funktion i kajakker til river rafting er, at den er selvlænsende. Det betyder, at den selv kan komme af med vandet igen, når der kommer vand ind. Derudover fås denne type kajak som regel med et sprayskirt, som skal forhindre, at der kommer vand i kajakken.  

Solo kajak

En solo kajak er bygget til én person. Den er som regel kortere end en tandem kajak, men dette afhænger desuden af formålet med kajakken. Solo kajakken fås også til bl.a. river rafting, fiskeri eller ren afslapning. 

Tandem kajak

En tandem kajak er bygget til to personer, og er generelt længere end en solo kajak, men dette afhænger selvfølgelig også af formålet. Tandem kajakken kan også fås til river rafting, fiskeri eller afslapning. 

Kapacitet

De oppustelige kajakker fås enten til én person, to personer eller som tre-personers. Ved nogle modeller kan man tilføje eller fjerne et sæde, og derved få plads til f.eks. et barn. Når du skal vælge, hvilken kapacitet du skal købe, kan du også tænke over, hvilket formål du skal bruge kajakken til. Skal du f.eks. på en længere tur alene, kan du godt købe en toer-kajak, da du vil få plads til den ekstra plads til din oppakning. Ligeledes kan det være I skal købe en treer-kajak, selvom i kun skal to afsted, hvis I har brug for den ekstra plads.  

Materialer

Kajakkens ydermateriale er det mest afgørende ift. kajakken holdbarhed, og hvilke farvande båden egner sig til. Materialet afhænger af producenten. I mange kajakker er ydermaterialet adskilt fra luftrummene, hvilket gør, at luftrummene er bedre beskyttet. Luftrummene er som regel enten lavet af enten nylon, polyester eller PVC. Man skal være opmærksom på, at hvis luftrummene er lavet af nylon eller polyester, så vil tørretiden være længere, end hvis de er lavet af PVC. 

Herunder får du en gennemgang af de mest almindelige mærker, og hvilket materiale de anvender. 

Mærke

Materiale

Advanced Elements

PVC, nylon eller polyester.

BIC

PVC

Grabner

EPDM-gummi, som er polyester hvor der er naturligt gummi på indersiden samt syntetisk gummi på ydersiden. 

Innovat/Gumotex

Nitrilon, som er polyester beklædt med enten naturligt eller syntetisk gummi på begge sider. 

Intex

PVC eller polyester

Itiwit

PVC, polyester eller en blanding af polyester og polyethylen. 

Sevylor

PVC, nylon eller polyester

Som du kan se, så bruger alle mærker en form for PVC, nylon eller polyester. Enkelte mærker bruger naturligt og syntetisk gummi som forstærkning. Herunder kan du se en oversigt over fordele/ulemper ved de forskellige materialer. 

Materiale

Fordele

Ulemper

PVC

  • Holdbart
  • Let
  • Kan fås i flere farver
  • Billig
  • Kan smeltes sammen, hvilket mindsker brugen af lim
  • Nemt at renovere
  • Bliver brugt som beskyttende lag på polyester eller nylon
  • Holdbarheden kan mindskes, hvis det udsættes for UV-lys, varme, eller kemikalier som f.eks. benzin.
  • Du bør brug en UV-beskyttende spray

Naturgummi

  • Ekstrem holdbarhed
  • Tager ikke skade af UV-lys
  • Er modstandsdygtigt over for skimmelsvamp.
  • Det er dyrt
  • Det bliver limet sammen

Syntetisk gummi

  • Stor holdbarhed over for punktering. 
  • Stærkere end PVC
  • Let at lappe
  • Klare sig bedre end PVC i koldt vejr
  • Tungt
  • Dyrt

Fælles kan nævnes, at PVC som regel bruges i de billige modeller. De dyrere modeller bruger primært naturligt eller syntetisk gummi. Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at pris følger kvalitet. Så hvis du bare skal bruge en kajak til at lege lidt rundt ved stranden, kan en billig oppustelig kajak ,lavet af PVC, være tilstrækkelig. Vil du derimod have en kajak som du kan tage med på tur, og som skal kunne klare lidt af hvert, skal du gå efter en af dem med en yderside af gummi. 

Funktioner

Oppustelige kajakker fås med et væld af forskellige funktioner og justeringsmuligheder, som kan optimere din oplevelse. Hvilke funktioner du bør kigge efter, afhænger selvfølgelig af, hvilket behov du har. Herunder kommer en kort gennemgang af de mest almindelige funktioner. 

Sæde

Mange kajakker kan fås med justerbare sæder, så du kan justere sædet alt efter længden på dine ben. Der er også kajakker, hvor du kan tilføre et ekstra sæde, hvis du f.eks. skal have et barn med på tur. Disse kajakker er som regel de åbne modeller til to eller tre personer. Du kan også tilkøbe andre typer sæder til mange kajakker, som gør, at du kan optimere sædet til din præference. Det kunne f.eks. være, at du har brug for en højere rygstøtte eller mere polstring i sædet. 

Selvlænsende kajakker

Nogle kajakker fås med selvlænsende huller, hvor vandet kan løbe ud, hvis du får vand ind i kajakken. Disse huller kan manuelt åbnes og lukkes, så du kan åbne for hullerne, hvis du har behov for det. Disse kajakker egner sig primært til river rafting, sejlads i floder med meget strøm eller i åbent vand, hvor der kan være højere bølger. 

Lukket/åbent dæk

En af de store forskelle på oppustelige kanoer og oppustelige kajakker er dækket, dvs. der hvor du sidder. I en almindelig kajak er dækket lukket, og du sætter dig derfor ned i et hul, når du skal sejle. Dette gør, at du bedre kan bruge benene, når du padler, hvilket bidrager til kraftoverførslen. Men mange oppustelige kajakker kan også fås med åbent dæk, hvor du sidder mere som man gør i en kano. Dette gør, at du har mere plads til opbevaring og nemmere kan have en rygsæk mellem dine ben, og derved nemmere har adgang til dine ting, imens du er på farten.

Størrelse og pasform

Størrelsen på den oppustelige kajak afhænger af, hvad du skal bruge den til. Der er forskel på størrelsen, alt efter om du skal sejle i et roligt farvand som sø eller å, eller om du skal sejle i strømfyldte elve eller på åbent hav. Læs med her og bliv klogere på, hvilken kajak du skal vælge. 

Aktivitet

Valg af kajak

Fordele

Sø eller å

Lang kajak

En lang kajak giver en bedre cruisingspeed og glider nemmere gennem vandet. Den er mere retningsstabil og egner sig desuden bedre til weekendudflugter eller andre ferier, da der er mere opbevaringsplads til telt, sovepose, tøj, mad mm. 

Strømfyldte elve

Kort kajak

En kort kajak er nemmere at manøvrere rundt med, så du undgår sten og nemmere kan følge elvens strøm. 

Hav

Lang og bred kajak

En lang og bred kajak giver bedre stabilitet og balance. Dette er en fordel, når du bliver ramt af bølger. Længden gør, at kajakken er mere retningsstabil. 

Vandforhold

Vandforholdet kan også have en betydning for valget af kajakken. Sejler du primært i stille vand, er der ikke så store krav til kajakkens robusthed. Hvis du derimod sejler i strømfyldte og lidt vildere vandforhold, hvor du nemmere risikerer at ramme sten og grene, vil det være en fordel at have en kajak med en yderside har gummi, som er mere holdbart. Det samme gør sig gældende, hvis du skal sejle i koldt vand. PVC kan godt tage skade af at blive udsat for koldt vand, så her vil en kajak med en gummibelægning også være at foretrække.  

Pris

Prisen på en oppustelig kajak kan variere lige fra få hundrede kroner til mange tusinde kroner. Som udgangspunkt kan du godt regne med, at du får, hvad du betaler for. Men der er jo ikke nogen grund til at investere mange penge i en kajak, hvis den ikke passer til dit formål. Overordnet set kan man inddele oppustelige kajakker i tre prisintervaller.

Oppustelige kajakker af et enkelt lag PVC

Disse kajakker egner sig bedst til stille vand eller leg ved stranden. Prisintervallet spænder fra ca. 500 kr. til 1.500 kr. 

Oppustelige kajakker med PVC forstærket polyester/nylon

Disse kajakker egner sig fint til længere sejladser på roligt vand på søer eller åer samt som havkajak. Prisintervallet for disse kajakker ligger typisk mellem 2.000-4.300 kr. 

Oppustelige kajakker af forstærket PVC, f.eks. naturgummi/syntetisk gummi.

Disse kajakker egner sig til alle formål, men bliver primært brugt til river rafting eller anden sejlads i krævende farvand. Prisen for disse kajakker ligger typisk fra 4.000 kr. og opefter.    

Opsamling

Har du et ønske om at komme mere ud på vandet, men er i tvivl om, om du skal vælge at investere i en kano, en kajak, en gummibåd eller en oppustelig kajak eller SUP Board, bør du først overveje, hvad dit behov er. Hvilke ture vil du gerne på, hvor tit vil du det, hvem vil du det sammen med osv. Herefter bør du overveje, om du har mulighed for at transportere en stor kajak eller kano rundt forskellige steder, samt om du har plads til at opbevare den i dit hjem. Alternativet til en stor kajak er en oppustelig kajak.

Den oppustelige kajak fås i vægtintervallet på ca. 9-20 kg og fylder ikke mere end, at den kan ligge i alle bagagerum. Det tager lidt længere tid at gøre den klar til sejlads, samt at pakke den sammen igen. Til gengæld både fylder og vejer den mindre. Med det nye drop stitch gulv, som er den teknologi vi kender fra SUP boards, fastslår flere undersøgelser, at egenskaberne i oppustelige kajakker minder meget om de egenskaber som vi kender fra almindelige kajakker.

Oppustelige kajakker fås i mange forskellige varianter, herunder bla. solo, tandem, fiskekajak, river rafting kajak, turkajak og havkajak. De mest holdbare oppustelige kajakker laves i naturligt gummi eller syntetisk gummi. Det er også disse kajakker som koster mest. 

5 tips til oppustelig kajak

Tip 1: Husk solcremen

Når du befinder dig på vandet en solrig dag, vil du blive udsat for mere UV-lys, end hvis du står på land. Grunden til dette er, at vandet reflekterer en større mængde UV-stråling end landjorden gør. Dvs. at du både får UV-lys fra oven og nedefra. Husk  derfor også at få solcreme på undersiden af hagen/halsen, samt på undersiden af armene.  

Tip 2: Planlæg din tur

Når du skal afsted på tur med vennerne, familien eller alene er planlægningen afgørende for din succes. Sørg bl.a. for at have et kort over området samt en plan for, hvor du kan sætte din kajak i vandet, og hvor du kan få den op igen. Hvis du har planer om at overnatte på din tur, bør du derudover vide, hvor du må sætte dit telt op eller hvor der er et shelter, samt hvor langt der er. Alle kort fås i målestoksforhold som du kan bruge til at udregne længden. Når man kigger på et kort, er der ofte længere i virkeligheden, end hvad det ser ud til på kortet. 

Tip 3: Beskyt din oppustelige kajak

Sejler du i en oppustelig kajak med en yderside af PVC, bør du bruge en UV-beskyttende spray til kajakken, da PVC godt kan tage skade af UV-stråling. 

Tip 4: Sørg for sikkerheden til søs

Sørg for at have følgende sikkerhedsudstyr med på tur. 

  • Førstehjælpstaske
  • Redningsvest
  • Kasteline
  • Øse/pumpe
  • Svamp
  • Evt. nødlys

Tip 5: Pak din kajak ordentligt

Når du pakker din kajak, bør du sørge for at fordele vægten lige, så der er en god balance i kajakken.

Oppustelig kajak mærker

Advanced elements

Advanced elements blev skabt af to opfindere, som ønskede at lave en blanding af oppustelige kajakker og almindelige kajakker. De ville gerne have de gode egenskaber fra en almindelig kajak, samtidig med at gøre kajakken mere transportabel, let og billig. I dag har Advanced elements over 100 forskellige produkter i deres sortiment. 

Agua marina

Aqua marina har eksisteret side 1991 og er specialister i oppustelige fartøjer til vands. Specielt SUP boards, gummibåde og oppustelige kajakker til alle formål. Deres kajakker er kendetegnet ved at have åbne dæk, hvilket betyder, at deres kajakker er meget anvendelige til nybegyndere. 

Aquaglide

Aquaglide har eksisteret i over 30 år. De har over 120 produkter i deres sortiment og er repræsenteret på 6 kontinenter. Man kan godt sige, at Aquaglide er en veletableret udbyder af oppustelige kajakker. De er kendt for et højt kvalitetsniveau. 

Sevylor

Sevylor er et fransk mærke, som har eksisteret siden 1948. De bruger primært PVC i deres produkter, men er kendt for at være banebrydende i teknologisk design. Deres produktsortiment spænder meget bredt og møder alle behov inden for oppustelige fartøjer.  

Grabner

Grabner blev etableret i 1975 i Østrig. De startede med at producere redningsveste, men i 1987 startede de med at producere oppustelige fartøjer. Deres produktsortiment indeholder alt indenfor oppustelige fartøjer, og er kendt for en høj kvalitet. Deres produkter består primært af naturgummi og syntetisk gummi.

Hvad siger undersøgelser om oppustelig kajak?

I 2013 blev der udført en undersøgelse for at undersøge forskellen på aktivitetsniveauet mellem oppustelige kajakker og almindelige kajakker. Undersøgelsen viste, at der ikke var nogen signifikant forskel på aktivitetsniveauet mellem de 2 typer kajakker. Der var dog en væsentlig forskel i stabilitets niveauet, hvor stabiliteten var størst i en almindelig kajak. 

I 2003 blev der udført en undersøgelse, som sammenlignede egenskaberne hos oppustelige kajakker med egenskaberne for almindelige kajakker. Undersøgelsen konkluderede, at funktionerne tilnærmelsesvist lever op til de egenskaber som en almindelig kajak besidder, dog med få variationer i stabilitet og hastighed ved samme kraftoverførsel. 

I 2013 blev der udført en undersøgelse, som undersøgte drop stitch gulvets betydning for den oppustelige kajak. Undersøgelsen konkluderede, at drop stitch gulvet bringer den oppustelige kajak tættere på den almindelige kajak ift. stabilitet, retningsstabilitet og manøvredygtighed.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke oppustelige kajakker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste oppustelige kajakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Kajakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger oppustelig kajak?

Valget af oppustelig kajak afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “ajk :: The Asian Journal of Kinesiology.” http://ajkinesiol.org/m/journal/view.php?number=226. Åbnet 24 feb. 2021.
  • “Inflatable innovation : developing an inflatable sea kayak : a thesis ….” https://mro.massey.ac.nz/handle/10179/10660. Åbnet 24 feb. 2021.
  • “Manufacture of Portable Inflatable Kayak Using … – Korea Science.” https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201334064305615.page. Åbnet 24 feb. 2021.
Forfatter
Picture of Mads Lundborg
Mads Lundborg

Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv udsprang af en 7-dages vildmarkstur i Finland. Siden hen har han arbejdet som turleder, hvilket har ført til, at han har ledet en lang række friluftsture (vandring, shelter, mad over bål, kajak/kano, træklatring, skiture m.m.). I forbindelse med sit arbejde som turleder blev han uddannet kajak/kano instruktør, træklatreinstruktør og har bygget på sin læreruddannelse i form af en udeskoleunderviser certificering. Når weekenden kalder, tager han på tur med familie og venner – alt lige fra vandreture til sommertogter i hans 31 fods sejlbåd.