Øhavsstien

Kysten på Øhavsstien

Øhavsstien er Fyns mest berømte vandrerute, og en af Danmarks længste spor. Stien er en natursti det meste af vejen, og du kommer forbi Sydfyns frodige naturområder og sprudlende landsbyliv. Fra Fyns Bjerge til store vådområder med tusindvis af fugle møder du en varieret og smuk natur. Kulturelt har området en bred vifte af tilbud, om du så er til jazzkoncerter, jættestuer, herregårde eller øhavskunst.

Indholdsfortegnelse

Længde

Øhavsstien er 220 km lang og forventes at tage omkring 11 dage i sin fulde længde. Turen kan ses i sin helhed her og i appen “Geopark Det sydfynske øhav”. Ruten er opdelt i 7 etaper, som også kan vandres individuelt. Her får du en oversigt: 

Etape 1: Faldsled – Svanninge Bakker – Faaborg – Fjællebroen

Den første etape er 39 km lang. Du starter i Vest ved Faldsled og går mod Svanninge Bakker, hvor du kommer op i 126 meters højde. Herfra til Faaborg og den smukke bugt ved Fjellebroen. Se kort og mere her.  

Etape 2: Fjellebroen – Egebjerg Bakker – Svendborg

Den næste etape er 30 km lang. Du starter ved fjorden ved Fjellebroen, går 5 km langs kysten og derefter ind i landet langs frodige og idylliske Syltemae Ådal – bemærk risiko for meget mudrede stier i vådt vejr. Herfra op til Egebjerg Bakkers udsigspunkter, og ned til kysten igen til du rammer Sydfyns metropolis, Svendborg. Se kort og mere her.

Etape 3: Svendborg – Broholm – Lundeborg

Strækningen er 35 km og går i østlig retning ud af Svendborg. Herfra nordøst på til Broholm og Lundeborg. Området er kendt for sine mange fine, gamle herregårde, bl.a. i Hesselager. Se kort og mere her. 

Etape 4: Svendborg – Troense – Rudkøbing

Fra Lundborg kan du tage bus tilbage til Svendborg og derfra gå sydpå over den smukke bro med udsigt over Svendborgsund. Herfra går du langs østkysten af Tåsinge, over den lille Siø, til du rammer Langeland. Ruten er 26 km lang. Se kort og mere her

Etape 5: Lohals – Tranekær – Stengade Strand 

Fra Rudkøbing kan du tage en bus til den nordlige spids af Langeland ved Lohals, hvorfra du vandrer de 29 km sydover, via Tranekær Slot, til den østligt beliggende Stengade Skov hvor Oehlenschläger skrev nationalsangen. Etapen slutter ved Stengade strand. Se kort og mere her

Etape 6: Stengade Strand – Rudkøbing – Henninge Nor

Ruten er 26 km. Fra Stengade strand vandrer du et par kilometer sydpå til Spodsbjerg, tværs over (smalle) langeland til Rudkøbing hvor du ankom til Langeland. Herfra laver ruten en afstikker sydover til et imponerende fugleområde ved Henninge Nor. Når du har kigget på fugle, er der bus tilbage til Rudkøbing. Se kort og mere her.  

Etape 7: Marstal – Ærøskøbing – Søby

Fra Rudkøbing er der færge til søfartsbyen Marstal på Ærø. Den 36 km lange tur over Ærø anses som en ideel weekend-etape: Smuk, varieret, frodig og kulturel. Ruten følger den nordøstvendte kyststrækning via Ærøskøbing (hvor der er færgeforbindelse til Svendborg) og til Søby (hvor der er færgeforbindelser til Faaborg og Als). Se kort og mere her.  

Vejrforhold

Du kan vandre Øhavsstien året rundt. De fleste vælger dog at gå turen om sommeren, hvorfor det i denne sæson er en god idé at booke færgeovergange og overnatning på forhånd (medmindre du har telt med). Det milde kystklima gør, at det aldrig bliver mange frostgrader, men der kan dog være en del vind på udsatte kyststrækninger. I vådt vejr kan nogle passagerer være svære, fx ved Syltemae Ådal. De mest populære måneder er juni, juli og august, med juli som højsæson for turismen i området. 

Natur og dyreliv

På Øhavsstien ved Marstal

Landskabet er formet af istiden, og Sydfyn er kendt for at være et af Danmarks mest charmerende steder. Vandreturen i sin fulde længde kræver god kondition, men kortere ture kan vandres af de fleste. Fra start til slut ændres terrænet og undervejs går du gennem overdrev, bøgeskove, nåleskove og langs mange kyststrækninger. Det er generelt et naturrigt landskab, og ruten er de fleste steder trampestier frem for asfaltveje. Herunder beskrives natur og terræn inddelt i etaper som beskrevet ovenfor. 

 1. Hvis du starter ruten vestfra ved Faldsled, vil det første møde være den 128 meter høje bakke Trebjerg. Derfra vil du vandre ned til Svanninge og op igen til det imponerende landskab ved Svanninge bakker. De er en del af de Fynske Alper og samtidig en del af det største naturområde på Fyn (sammen med Sollerup Skov og Svanninge Bjerge). Terrænet er selvsagt kuperet, og den højeste bakke i området er 126 meter over havets overflade. Her er et rigt dyre- og planteliv, og blandt andre lever Danmarks eneste syvsover her: den sjældne Hasselmus. Store Welsh Black kvæg hjælper biodiversiteten på vej.
 2. Ved Fjellebroen hersker en smuk og rolig stemning over fjorden. Et lille stykke asfalt, og så går ruten op langs Syltemae Ådal. Her er naturen frodig og smuk, og du kan møde får og farverige blomster. Ruten går op igen til et velbevaret overdrev ved Egebjerg bakker. De ligger i 100 meters højde og har flot udsigt over øhavet.
 3. Svendborg er en livlig havneby hvis indbyggere har fået en ny ven, nemlig: delfinen Delle. Øresvinet er så populært at det har fået sin helt egen sang. Øst for Svendborg, ved Christiansminde, ligger byens sommersted med en kystnær skov og badestrand. Ruten går videre op langs en ådal og en række godser med tilhørende søer. Terrænet på denne strækning er forholdsvis fladt. 
 4. Denne strækning er også uden de store bakker, men udsigten fra broen er Svendborgsund er betagende, og du går videre langs Tåsinges kyst og ind i kystskoven Nørreskoven. På Siøs sydlige del yngler fugle mellem 1. marts og 15. juli, hvor adgangen er forment. 
 5. På Langeland er der flere fugleområder blandt andet ved vådområdet Botofte Skovmose – så husk kikkerten. I Bukkeskovens krat gemmer den lille syvsover Hasselmusen sig. Ved Stengade Skov og Strand kan du se et stort, 200 år gammelt bøgetræ kendt som “Oehlenschlägers Bøg”: Historien går at det var her vores nationalsang blev skrevet.
 6. Mange steder på Langeland findes hatbakker, som er efterladenskaber fra istidens søbunde. Stævningsskoven ved Rifbjerg Stub er skabt ved gentagen fældning af træer, især hassel og el, som så skyder mange nye stammer. Den rummer rigt liv med flora og fauna bl.a. orkideér. Ved Henninge Nor er et eldorado for fuglekendere. Hvis du vælger en afstikker og kommer helt til Sydlangeland kan du møde 60 vilde heste af racen exmoor.
 7. Ærø har mange naturområder, og terrænet skifter mellem kystnær og bakket. Ud fra Marstal er der lange tynde tanger med ikoniske mangefarvede badehuse. Ved en afstikker fra ruten kan Gråsten Nor besøges, hvor der er andefugle om vinteren; ryler, brushøns og regnspover ses i foråret. Her er også Danmarks måske største udbredelse af Maj-gøgeurten, som er en fredet orkidé. En anden afstikker er Voderup Klint, en 33 meters naturlig “terrasse” med udsigt over havet. 

Seværdigheder

Sydfyn har også mange kulturelle seværdigheder, og herunder nævnes nogle få, igen, inddelt i etaper som beskrevet under “Længde”.   

 1. Det første seværdighed – eller nærmere beværtning – på ruten er det moderne økologiske landbrug Steensgård som har både gårdbutik og spiseri. I Faaborg er der et Øhavscenter og du kan prøve et havnebad! Når du derefter når ned til Fjellebroen, så kast et blik over vandet (eller lav en afstikker) til det store, hvide og elegante Nakkebølle Sanatorium. Ved stranden ved siden af sanatoriet er der et shelter. 
 2. Hvis du er chokoladefan så overvej en afstikker til Konnerup & co chokoladefabrik lidt nord for Fjællebroen. I Egebjerg Bakker finder du den gamle hollændermølle Egebjerg Mølle. Den har et naturrum med oplevelser for hele familien, og der er adgang til en glasprisme på toppen af Møllen.
 3. Svendborg er som områdets “storby” kendt som værende specielt rig på kulturtilbud. Jazz-kendere kan finde på at tage til Svendborg fra København, kun for at opleve en et stort navn på et af de lokale spillesteder. Der findes også flere kulturhuse, og blandt andre lægger kulturhuset Maskinen hus til en masse forskellige aktiviteter lige fra jonglørdage, fællesspisning og støttefester til syning, søndagscafé og Storm P. Teater. Havnen i Svendborg er hyggelig og der findes både ølbarer og kajakklubber. Går du ruten fra Svendborg mod Skovsbostrand, kan du krydre ruten med en dramatiseret lydfortælling Baggårdteatret ved navn Sundets Stilhed
 4. På Tåsinge kommer du forbi Valdemars Slot hvor du kan finde Café Æblehaven. Derefter gennem Nørreskoven, hvor en fatal kærlighedsaffære mellem en dansk linedanserinde, Elvira Madigan og en svensk dragonløjtnant, Sixten Sparre udspillede sig i 1800-tallet. 
 5. På Langeland kommer du blandt andet forbi Tranekær Slot. Mere end halvdelen af Langelands jord har engang tilhørt det okseblodsfarvede gods der tårner sig op over Tranekær. Her kan du også tage en 2 km rundtur om Borgsø bag slottet hvor du kan opleve værker af kunstnergruppen Tickon. Kort over udstillingerne leveres ved indgangen til Tranekær Slotspark. I Tranekær er der også medicinhaver. 
 6. Spodsbjerg har en fin, gammel turistbådehavn hvorfra der går færge til Strynø. På Gåsetorvet i Rudkøbing kan du se en statue af H.C.Ørsted som blev født i byen i 1777. I Rudkøbing findes også de Langelandske Kunsttårne. Vælger du en afstikker til sydlangeland kan du opleve Langelandsfortet: Et spændende krigsmuseum med bunkere, kanoner og ubåde.
 7. I Marstal på Ærø kan du besøge Søfartsmuseet, og opleve den særlige søfartsstemning. Ved Kragnæs findes en jættestue fra bondestenalderen. Ved Ærøskøbing er der små fine badehuse i mange farver. Søby Kirke er også et besøg værd: Den hvidkalkede langhusbygning har et tårn med et firesidet lanternespir. 

Aktiviteter

Hvis du vil hvile vandreskoene lidt, eller bare prøve nogle andre sjove aktiviteter, er der nok at vælge imellem. 

Øhavet er et ideelt sted at sejle kajak, og hvis du er trænet roer, kan du sejle mellem de Sydfynske øer i stedet for at tage færger. Det giver et helt andet eventyrligt præg på området. Vær opmærksom på at det kræver særlige egenskaber om vinteren. 

Derimod er vinteren netop det bedste tidspunkt for snorkling (oktober til marts) hvor vandet er klarest og du kan se mange rev og omkring 40 druknede stenalderbopladser. Der er også mulighed for undervandsjagt og dykning. Hvis du vil opleve vandet på andre måde er der også rig mulighed for windsurfing langs de mange kilometer kyst; eller at sejle mellem de hyggelige havne på et af Øhavets fine gamle træskibe. 

Er du mere til skove og cykling er der mountainbikespor flere steder. Du kan også vælge at cykle med oppakning rundt i området, og en del af Øhavsstien er velegnet som cykelrute – eksempelvis er Ærø-etapen en ideel cykeltur. Du kan også ride på Sydfyn, og området omkring de Sydfynske Alper tilbyder meget smukke områder at udforske fra hesteryg. 

Hvis du har mindre børn med, er der sjove tilbud fra flere forskellige naturcentre. Se mere om de mange aktiviteter her.

Historie og kultur

Øhavsstien er en populær vandrerute, men alligevel kan du mange steder have naturen for dig selv. Hvis du gerne vil møde andre, er der dog både mulighed for at møde andre vandrere og lokale fynboer: Det Sydfynske folk er – set med en Københavners øjne – generelt meget venlige og imødekommende. Det er normen at hilse på hinanden og det er let at falde i snak. 

Sydfyn er også kendt i alternative kredse som et sted på linje med Djursland og Møn, hvor mange flytter til for at bo i fællesskabsorienterede landsbyer og kollektive boformer. Derfor er der også mange kulturelle og nyskabende initiativer. Der findes flere forskellige økolandsbyer, blandt andre Den Selvforsynende Landsby i Hundstrup og det nyopstartende Fryd Økolandsby. I området mellem Svendborg og Vester Åby er mange af landsbyerne kollektivt orienterede med fællesmiddage og vejfester. 

Den Sydfynske muld er næringsrig, og flere steder vokser økologiske minilandbrug frem. Prøv eksempelvis friske grøntsager fra steder som Øhave på Tåsinge eller fra Nordhøj Permakultur i Vester Skerninge. 

Er du mere til søde sager, så er en Fyn-klassiker fra bageren: brunsvigeren. Men pas på hvordan du udtaler det! Det skal siges på fynsk, ellers bliver du set skævt til. 

Ærø er et sted for søfarer, og Marstal er kendt fra Carsten Jensens bestseller “Vi de druknede”. Øen er også populær i kunstnerkredse, og der findes både kunsthaller, kunstnerkredse og gallerier. 

Øhavsstien er grundlagt i 2006, og på sin 10 års jubilæumsdag fik den sin egen guidebog.

Skiltning

Øhavsstien er mærket med små blå skilte med en hvid vandringsmand og navnet “Øhavsstien”. Ruten er mange steder godt afmærket, dog kan det nogle steder være svært at se skiltene bag bevoksning – det gælder især på Langeland og Ærø. Nogle steder kan det være forvirrende hvilken vej man skal gå, og det kan være en fordel at have flere forskellige kort med (se henvisninger/hyperlinks længere oppe under punktet/underoverskriften “Længde”).

Færdselsregler

Når du færdes i naturen, skal du have for øje om området er privat eller offentligt. Private skove må som udgangspunkt benyttes ligesom offentlige skove i dagtimerne fra kl 6, men man skal forlade dem ved solnedgang. 

I både privat og offentlige skove gælder det at du må benytte dem til fods eller på cykel, men ikke med motoriserede køretøjer. I de offentlige skove må du færdes døgnet rundt, men overnatning er kun tilladt ved markerede telt/shelter-pladser, eller i skove for fri teltning (se fri teltning).

Transport

Hvis du har bil kan du køre til Faldsled og parkere ved “Øhavsstien Parkering”. Hvis du er med offentlig transport, går der en 50-minutters bus fra Svendborg til Faaborg omtrent hver halve time. 

Derfra går der en bus til Faldsled, dog kun på nogle tidspunkter af døgnet – planlæg afgangen forinden eller start evt. ruten fra Faaborg og gå “baglæns” op i de Fynske Alper (dem må du ikke gå glip af). Der går også bus (varighed 45 minutter til 1 time og 15 minutter) fra Odense til Faaborg. Langs ruten er der færgeovergange til og fra Langeland og Ærø (se nærmere for hver etape under “Længde”).

Overnatning

Med telt er det altid muligt at finde et smukt sted at sove på denne rute, men der er også rig mulighed for at sove i en komfortabel seng. Vil du gerne sove ude, men spare vægten fra teltet, er der også god mulighed for at sove i shelter langs ruten. 

Nogle steder skal der dog bookes i god tid i forvejen, og enkelte strækninger findes kun få telt/shelter-pladser som fx på Tåsinge. Det kan være nødvendigt at booke overnatning i sommerperioden.

Teltopsætning og shelter er nogle steder gratis, andre steder kræves et gebyr. Der kan findes pladser på shelterapp, eller på Naturstyrelsens udinaturen.dk og kan bookes på bookenshelter

Derudover er der skove med fri teltning – hvor du må slå dit telt op hvor du vil – i flere områder i de Fynske Alper og på det nordlige Langeland. Se oversigt her: fri teltning.

Hvis du skal afsted med en stor gruppe eller bare er mere til hytter kan du tjekke hyttefortegnelsen.  

Er du til mere komfort findes der fornemme muligheder for at overnatte i både Bed and Breakfast, hostels og kro og herregårdspension. De kan eksempelvis findes her, på AirBnB, Google Maps, og i “Den store bog om vandreture i Danmark”.

Mad og drikke

Øhavsstien går udenom de fleste byer, så det kan være nødvendigt at planlægge proviant dag for dag, eller at lave afstikkere til nærliggende byer ved behov. Tag dog ikke mad med til mere end maks en hel dag af gangen – medmindre du har tørmad der ikke vejer. Se også under “planlægning” for generelle tips.

Pris

Prisen for turen afhænger meget af hvordan du gerne vil overnatte og proviantere. Estimaterne herunder er udregnet pr. voksen person. 

Med skrabet budget kan du gennemføre turen på ned til så lidt som 500 – 1.700 kr, og for en mere luksuriøs udgave kan det gøres for  4.550 – 11.500 kr – se herunder for detaljer / udregning. 

Hvis du er med eget telt eller i shelter er overnatning mellem 0 – 100 kr pr nat. For 11 nætter er der fra gratis til 1.100kr. For hele turens overnatning. 

Hvis du er mere til en seng kan det gøres for mellem 150 og 600 kr per nat. For 11 nætter er der mellem 1.550 og 6.600 kr for hele turens overnatning. 

Hvis du planlægger at lave dit eget mad på trangia/gasblus kan du estimere omkring 500 – 600 kr. 

Hvis du spiser morgenmad på dit hotel, frokost på café og aftensmad på en restaurant, kan det gøres for omkring 3.300-5.500 kr.

Planlægning

Der er godt at planlægge turen på forhånd, og der er mange ting at tage stilling til. Det første du skal gøre er at skabe et overblik over ruten: Hvor starter og slutter den? Hvor lang er den? Hvor går delstrækningerne til og fra? (Se beskrivelser og tidligere i artiklen under “Længde”). Hvor mange dage vil jeg gennemføre på?

Kort

Dernæst skal du skaffe dig et kort over den strækning du gerne vil gå. Der findes flere gode steder at finde apps og kort over vandrerute generelt. Viewranger er eksempelvis en app der er god at navigere på ruten. Google Maps kan være behjælpelig med at måle afstanden på din rute: Højreklik på startpunktet, vælg “mål distance” og klik dig så frem strækning for strækning til du har nået den fulde rute du vil måle distancen på. Vil du have fysiske kort og bøger kan du købe dem i Nordisk Korthandel. Herunder ses en oversigt og links til videre inspiration til planlægning af turen. 

Længde

Er du letvægstsvandrer, weekendhiker eller skal du afsted med hele familien? Du skal afgøre med dig selv hvor mange dage du gerne vil være afsted, og hvor langt du gerne vil vandre. En tommelfingerregel siger at man vandrer 3-5 km/timen afhængig af kondition, oppakning, etc. + en halv time for hver 300 højdemeter – hvilket også skal regnes med selvom det blot er bakker vi har her i landet. Generelt kan en gennemsnitsvandrer tilbagelægge 20 km om dagen. 

Vil du vandre hele ruten kræver det en god grundform, hvorimod kortere strækninger kan vandres af de fleste. Mere udfordrende strækninger inkluderer Svanninge Bakker som er et kuperet terræn. Ved en lang weekendtur i fladt terræn anbefales en  strækning som for eksempel Ærø-etapen. 

Vejrforhold

Du kan ikke planlægge alt. Vejret er en af de ting du med sikkerhed ikke kan planlægge. Du kan dog gøre et forsøg: DMI kører med 14-dages prognoser, og ofte kommer de mest præcise prognoser fra det norske meteorologiske institut som har en overskuelig og nem app og hjemmeside under navnet yr

Du kan dog regne med tommelfingerregler som at der ved kyststierne oftest er mere blæst end andre steder og at sommeren er den varmeste (og mest travle) årstid. Husk at tjekke prognosen mens du pakker tasken; og hav altid et sæt regntøj og en varm trøje med til om aftenen. 

Transport

Mange vandreruter tager beklageligvis sjældent hensyn til at ankomme til start-destinationen med offentlig transport. Det er dog for det meste muligt at ankomme med bus eller tog. Som beskrevet ovenfor er det muligt at ankomme til Øhavsstiens startdestination med bus, men det er nemmere med bil (desværre for miljøet og for de som ikke har bil). 

For at komme til Svendborg: Hvis du bor i andre dele af landet end Fyn og er med offentlig transport kan det helt klart betale sig at booke i god tid (en uge eller senest et par dage inden) og få fat i Orange-billetter til DSB’s togforbindelser til Sjælland og Jylland. Det er også ofte muligt at finde et privat lift med GoMore (som også findes som app). 

Husk også at booke færgeovergange til og fra Langeland og Ærø, da der især i sommermånederne kan være pres på. Busser services af Fynbus, og du køber billet ved at stemple ind med dit rejsekort. Busser på Ærø er gratis. 

Overnatning

Du skal gøre op med dig selv hvor komfortabelt du behøver det versus hvilken naturoplevelse du gerne vil have. For nogle er den bedste oplevelse at have eget telt med hele vejen, mens andre foretrækker seng og bad ved hver overnatning. Se “Overnatning” længere oppe i artiklen for links. 

Mad og drikke

Nogle foretrækker at have al mad med hjemmefra, andre at købe i supermarkeder på vejen, og igen andre at spise på kroer og restauranter på vejen. Gør op med dig/jer selv hvad I er til. Kunne det være en kombination? 

Nogle steder er det godt at have proviant med – som fx første strækning fra Faldsled over Svanninge Bakker. Andre steder er det måske sjovere at prøve de lokale restauranter – som fx i livlige Svendborg eller hyggelige Marstal. 

Hav altid en vandflaske eller evt. en Camelbag med – sidstnævnte gør at du nemmere får drukket nok vand undervejs, og kan samtidig indeholde meget vand hvilket er praktisk hvis du skal slå lejr og hente vand til at lave mad osv. Og fyld op eller tjek hvor der er vandposter på dagens rute før I tager afsted. 

Pakkeliste

Når du skal pakke din taske til Øhavsstien, skal du først vide hvordan din tur skal være: Hvor mange dage? Vil du overnatte i eget telt eller på bed & breakfast? Vil du have eget mad med hele vejen eller er du mere til restaurantbesøg? 

Når du kender din rute, så lav en pakkeliste til vandreturen, og find dine ting frem. Læg dem på gulvet i en overskuelig orden, så du lettere kan se hvad du mangler. Når du skal pakke tingene, så tænk på at:

 • Du nemt skal kunne få fat på de ting du skal bruge under vandringen (fx vandflaske, kort, snacks)
 • Vægten skal fordeles ligeligt, og mest vægt skal lægges det sted i tasken der rører den midterste del af ryggen. 
 • At tingene skal ind i tasken i stedet for at hænge løst udenpå: Et par bumlende skiftesko kan blive plagsomme i længden, risikere at falde af eller hænge fast i krat og busk. 

Herunder finder du et bud på hvordan en pakkeliste kan se ud afhængigt af hvordan du gerne vil overnatte og proviantere.

Tøj

 • Sko. Det vigtigste på en vandretur er dit fodtøj. Mens mange vandrer i støvler, kan langt de fleste ture klares med lettere fodtøj, såsom dine løbesko, som vil føles meget lettere. Nogle mener dog at jo tungere vægt, jo stivere skal din skov/støvle være. Andre mener at det er et spørgsmål om træning. Læs om de forskellige holdninger her og her. Generelt kan de fleste vandre i vandresko på Øhavsstien i sommerhalvåret (hvis taskens vægt tillader det), hvor støvler kan være en fordel om vinteren. Det vigtigste er dog at du har vandret i skoene/støvlerne før, og dine fødder er vant til dem. Træn derfor med de sko du skal have på – se mere under “Sådan træner du op til Øhavsstien” længere nede. Det kan være en fordel at have skiftesko med til lejren hvis du skal gå langt. 
 • Sokker. En anden vigtig beklædningsgenstand er gode vandresokker. De bedste er lavet af uld og er pasformede med støttepunkter – hjemmestrikkede kan komme til at sidde skævt og give vabler. Nogle foretrækker at have en tynd indersok og en tykkere sok udenpå. Det kan virke lidt vildt at give over 100 kr for et par sokker, men har du bare to par med er det fint – det ene par kan tørre på skuldrene under trøjen, mens du bruger det andet. 
 • 3-lags-princippet. Det er godt at kunne tage lag af og på under vandringen. Gå derfor efter disse 3 lag:  
  • Et indre lag af uldundertøj: 1-2x langt (merino)uld-undertøj: bukser og trøje. (Uld er godt at svede i fordi man ikke bliver kold. Tag ALDRIG bomuld på inderst). 
  • Mellemlag + Varm trøje til pauser og kølige aftener. Uld/dun/fleece.
  • Ydre lag: Vind/vandtæt jakke, helst åndbår. Evt kan regnjakken bruges hvis der skal spares på vægt eller pengepungen. 
 • Regntøj. Regnbukser og regnjakke. Et must i det danske vejr. 
 • Buff + evt. hue til kølige aftener

Vandreudstyr

 • Vandrestave. Overvej at tage et par vandrestave med, især hvis du er bekymret for dine knæ eller ankler. De fungerer som ekstra støtte. 
 • Vandrerygsæk. Tag så lille en vandrerygsæk med du kan – på den måde reducerer du den mængde ting du tager med, og dermed vægten. En dagtursrygsæk på 20-25 liter er nok hvis du ikke har telt med, og en backpack på 40-50 liter passer til vandring med overnatning på egen hånd. Husk altid at tjekke at den passer til din ryg, og er hverken for lang eller kort. Og at du bærer ca. 70% af vægten på hofterne. Gode, brede hoftespænder er at foretrække. 
 • Vandbeholder. Camelbak eller vanddunk – hvis du vandrer i de kolde måneder kan det anbefales at have en vanddunk med der kan tåle kogende vand, så du kan stikke den i soveposen om aftenen.
 • Solcreme, kasket, solbriller
 • Kort, evt. kompas
 • Evt. tlf (til vandre-apps) og powerbank hvis du sover i eget telt
 • Førstehjælpssæt med vabelplastre, sportstape, plastre, osv. 
 • Penge til at købe proviant og betale for overnatning

Hygiejne

 • Toilet-plasticpose med papir, lighter, håndsprit (husk at grave et hul til dine efterladenskaber, brænde papiret af, og sørge for at det er brændt ud før du går fra det).
 • Toiletsager (evt. i zippose): Vådservietter, tandbørste, tandpasta, tandtråd, tægetang (brug evt. nøglering hvis ultra-lightweight), evt. briller, brilleetui, kontaktlinser. 

Proviant (mængde afhængigt af antal måltider – husk at meget kan købes undervejs)

 • Morgenmad: müsli / havregrynsblanding til havregrød. 
 • Frokost: rugbrød, humus, agurk, lette spreads
 • Snacks: Pose med mandler, rosiner, chokolade. Evt. muslibarer.
 • Aftensmad: Pasta/bulgur/røde linser (koger hurtigt) + grøntsager (købes på vejen) + tomatpure (find let beholder) + krydderier i små poser/plasticdåse: salt, peber, ingefær, hvidløg, garam masala el lign.
 • Evt. teposer / kaffepulver

Sovegrej + kogegrej (ved overnatning/madlavning i det fri)

 • Sovepose. Der findes to slags soveposer: fiber og dun. Generelt er det fedest med dun, fordi de vejer langt mindre. De er dog også dyrere, but worth it! Størrelsen afhænger af koldeste nattemperatur – hvis du er kuldskær skal du oveni trække 5-10 grader fra produktets påståede “comfort”-temperatur. Du kan også vælge at supplere med en varm indersovepose eller det tørre sæt uldundertøj. Liggeunderlag. Min egen favorit er “æggebakke”-underlaget, som holder varmen i sine små hulrum, føles tykkere end det er, er let og forholdsvis billigt. Kan evt. suppleres med et oppusteligt liggeunderlag hvis du vil have mere komfort. Tip: Læg æggebakkeunderlaget ovenpå det oppustelige. 
 • Telt (gå efter et letvægts hvis du skal vandre langt)
 • Dolk
 • Trangiasæt / gasblus + 1 gryde og 1 pande – husk metalholderen
 • Lighter
 • Spisetallerken/skål, spork, kop
 • Pandelampe eller lommelygte, ekstra batterier ved lang tur
 • Myggespray

Evt. / luksussager

 • Letvægts-hængekøje til de korte dage
 • Bog, notesbog, kuglepen 

Forsikring

De fleste er dækket af en forsikring når det gælder ture herhjemme, og især hvis turen primært indeholder vandreture. Hvis du vil ud i vildere sport, som fx mountainbike, kan det være en idé at tjekke med dit forsikringsselskab inden afgang – der kan ofte tilkøbes en forsikring mht “ekstremsport”.

Eksempel på turplan

Dage

Start

Slut

Længde

Overnatning

Dag 1

Faldsled

Svanninge Bakker

20 km

Komtessens Plantage (fri teltning) 

Dag 2

Svanninge Bakker

Fjællebroen

19 km

Fjellebroen (teltplads v vandet)

Dag 3

Fjællebroen

Egebjerg Bakker

16 km

Alpegården Shelterplads (betalings-shelter med muldtoilet og overdækket vask)

Dag 4

Egebjerg Bakker

Christiansminde

19 km

Skovmøllehytten, Skårupøre (shelter v/ skov og strand, 100 kr per nat)

Dag 5

Christians- minde

Bolsmose

20 km

Getter Keramik, Bolsmose (telt / hestestald)

Dag 6

Bolsmose

Ny Vemmenæs Tåsinge

24 km (via bus Lundeborg →  Svendborg)

Hegnet Tåsinge (kystnært shelter) 

Dag 7

Ny Vemmenæs, Tåsinge

Spodsbjerg

19 km

Færgegårdens camping (seng/hytte/campingvogn)

Dag 8

Spodsbjerg

Emmerbølle Strand

19 km

Emmerbølle strand (campinghytte)

Dag 9

Emmerbølle Strand

Rudkøbing (via bus fra Lohals og inkl. gåtur til Henninge Nor)

18 km

Rudkøbing Camping (telt/vandrerhjem/hytte)

Dag 10

Rudkøbing  

Ærøskøbing (via færge til Marstal)

16 km

Løkken (shelter/telt)

Dag 11

Ærøskøbing

Søby

20 km

Søby lejrplads (telt)

Sådan træner du op til Øhavsstien

Når du skal ud at vandre, er det vigtigt er du er i form for at undgå skader. Hvor meget du skal træne op afhænger af hvor lange strækninger du gerne vil tage og til dels også hvilke: Svanninge bakkers kuperede terræn er mere udfordrende end Tåsinges flade kyststrækning. 

Hvis du planlægger en weekendtur på Ærø eller en anden kortere strækning er det godt at træne ved at gå dagsture i dit lokalområde 2-3 gange om ugen. Gå så hurtigt at din puls stiger, og hold dette tempo i minimum 30 minutter. Træn gerne en måned i forvejen. 

Hvis du planlægger at vandre hele eller længere dele af Øhavsstien, er det vigtigt at træne mere op, og det er godt at starte 2 måneder før. Når du træner, så husk altid at varme op i 5- 10 min inden hvor du får din puls op – evt. ved en hurtig gåtur. Det er vigtigt at træne dine ankler, din “core” muskulatur og din balance. 

Nogle gode tips til at træne disse områder er: At gå eller løbe i sand, træne på en balance-disk og at lave maveøvelser, squats, lunges og armbøjninger (push-ups). 

Du kan også træne med rygsæk på: start med en lille vægt i rygsækken, find en bænk på din gåtur og træd op på den og ned igen. Forøg langsomt vægten i rygsækken indtil du når den tyngde du skal have med på tur (brug evt. fyldte vandflasker som vægt). Forslag til træningsprogram kan findes her og udførlige forberedelsesprogrammer her.  

Husk, at når du træner, er det godt at have de samme sko på, som du vil vandre i: på den måde er der større chance for at undgå vabler. Hvis/når vablerne alligevel kommer er der mange gode tips til hvad du skal gøre. Se mere om vabler og behandling

Overvej vandrestave, især hvis du har tendens til dårlige knæ: de kan være en god støtte. Cykling og øvelser såsom step-ups på en bænk og lunches er også gode til at træne musklerne i benene og dermed aflaste knæene.

God træning! Vi ses på Øhavsstien.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid tager det at gå Øhavsstien?

Det tager cirka 11 dage at gå Øhavsstien. Læs vores guide til Øhavsstien for mere information.

Hvor starter og slutter Øhavsstien?

Øhavsstien starter i Faldsled og slutter på Ærø. Læs vores guide til Øhavsstien for mere information.

Hvad koster det at gå Øhavsstien?

Prisen afhænger af en række række faktorer såsom dit valg af transport til og fra vandreruten, kost og logi. Få konkrete bud på priser i vores guide.

Hvordan er terrænet på Øhavsstien?

Terrænets sværhedsgrad afhænger af, hvor du befinder dig på vandreruten. Læs vores guide til Øhavsstien for mere information.

Forfatter
Picture of Line Skov
Line Skov

Line fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er uddannet friluftsvejleder, kajakinstruktør, kanoinstruktør, mountainbike instruktør og skilærer. Til daglig underviser hun i friluftsliv for Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK). Hendes uddannelser, undervisningsjob og egne friluftsture (vandreture, bushcraftture, kajakture, kanoture, cykelture m.m.) har ført hende til lande som Norge, Sverige, Indien, Nepal og Madagascar. Med andre ord er hun en erfaren friluftskvinde med en bred viden om alskens friluftsaktiviteter. Ikke nok med det har hun en kandidat i politisk økologi, og derfor er du sikret velskreven læsning.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj