Neopren waders

Camo neopren waders i skoven

Neopren er syntetisk gummi der er fyldt med luftbobler. Det er et fleksibelt materiale og har en super isoleringsevne på grund af luftboblerne. Neopren er et billigt materiale, og derfor koster neopren waders ikke særligt meget.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med en række lystfisker eksperter lavet en test af neopren waders. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Neopren Waders Test: Top 3 Bedste Neopren Waders

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Scierra Kenai Neo 4mm

Bedste neopren waders

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste neopren waders i test” er Scierra Kenai Neo 4mm. Selvom disse waders ikke er udstyret med et vadebælte, så får du til gengæld den absolut bedste kvalitet, komfort og varme. Et par super gode neopren waders som vil tilfredsstille de fleste lystfiskere.

Annonce

2. Abu Seatrout Neopren

Bedste billige neopren waders

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige neopren waders” er Abu Seatrout Neopren. Trods prisen har wadersne en tykkelse på 4mm, alle syninger er tapede og der er en stor frontlomme til opbevaring af grej mv. Desuden er der forstærkninger ved knæ.

Annonce

3. Jenzi 5 mm Neo

Bedste premium neopren waders

Pris: 3.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium neopren waders” er Jenzi 5 mm Neo. Her er der tale om en yderst lækker waders med en tyk neopren konstruktion, god pasform og funktioner som klikseler, integreret støvle med filtsål, stor lomme med vandafvisende lynlås og meget mere.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til neopren waders

Hvad er neopren waders?

Neopren waders er sjovt nok fremstillet af neopren. Neopren er syntetisk gummi der er fyldt med luftbobler. Det er et fleksibelt materiale og har en utrolig god isoleringsevne på grund af luftboblerne.

Neopren er et billigt materiale, og derfor koster neopren waders ikke særligt meget sammenlignet med åndbare waders. Men neopren waders er i løbet af de seneste par år blevet mindre populær blandt lystfiskere, guider og professionelle. Det skyldes, at åndbare waders er mere alsidige end neopren waders. Åndbare waders kan anvendes i alle slags vandforhold og til alle årstider, så længe man er iført varm tøj. Neopren waders derimod vil tage pusten fra dig til forår og sommer, fordi du kommer til at svede meget.

Mand iført neopren waders

Neopren waders er beregnet til de kolde årstider og kolde vandforhold. De bruges typisk i gletschervand som f.eks. Nord-Norge, Alaska. Men neopren waders kan også sagtens være et smart valg herhjemme i Danmark, når vinterhalvåret begynder. Mange lystfiskere, guider og professionelle har anskaffet sig 2 par waders – et par åndbare waders til sommerhalvåret og et par neopren waders til vinterhalvåret.

Læs vores dybdegående test og købsguide til valg af åndbare waders, hvis du kunne være interesseret i at købe denne type waders.

Mere om vores testvindere

Dam Comfortzone

Hvad forbinder vi lystfiskere DAM med? Tysk kvalitet! DAM er kendt for at producere neopren waders af høj kvalitet til gennemsnitspriser. Den model som producenten har haft mest succes med er DAM Comfortzone. DAM Comfortzone er et par slidstærke neopren waders udstyret med et væld af features. DAM Comfortzone blev gennemsnitsprisklassens testvinder.

Neopren

DAM Comfortzone klarede sig rigtig godt i testen. DAM Comfortzone har en neopren tykkelse på 5 mm, som er meget, hvis man tager prisen i betragtning. Neoprenen var en anelse hård/stiv, sammenlignet med Scierra Tundra V2. Det betød også, at eksperterne ikke kunne bevæge sig ligeså frit i wadersne, som de kunne i Scierra Tundra V2. Men her taler vi om meget små marginaler.

Komfort

Ifølge eksperterne var wadersne meget behagelige at have på. De var ikke på samme komfort-niveau som Scierra Tundra V2, men det er en selvfølge, når prisen heller ikke er den samme. Men overordnet set var komforten helt i orden, og eksperterne kunne heller ikke mærke de forseglet syninger. Det som trækker komforten op hos DAM Comfortzone er undersnittet ved armene, som virkelig giver dig mulighed for at bevæge armene frit.

Slidstyrke

Wadersne præsterede også godt i denne parameter. Wadersne fik ingen revner, huller eller noget tegn på utæthed.

Features

Det er denne parameter, hvor wadersne virkelig skinner igennem! Eksperterne blev positivt overrasket over alle de features, som wadersne tilbyder. Wadersne er udstyret med et fastmonteret vadebælte, som faktisk fungerer okay. Ydermere er wadersne udstyret med et par vadestøvler, som er meget komfortable og slidstærke. Du slipper altså for at investere i et vadebælte og et par vadestøvler , samt det besvær der følger med. Et påmonteret vadebælte og et par indbygget vadestøvler gør kort sagt dit vadefiskeri en hel del nemmere.

Hvilken type lystfisker passer DAM Coolwater til?

Eksperterne anbefaler DAM Comfortzone til dig, der leder efter et par neopren waders udstyret med vadestøvler og tilbyder smarte features til en gennemsnitspris. Ifølge vores lystfisker eksperter er dette et røverkøb, fordi du får meget for pengene. Wadersne er af 5 mm neopren. De er udstyret med et vadebælte, samt et par indbygget vadestøvler. DAM Comfortzone er velegnet til både vadefiskeri i Danmark, men også vadefiskeri i udlandet (gletschervand osv.).

Specifikationer:

  • 5 mm neopren
  • 100% vandtæt
  • Liquid Seam Protection technology
  • Specialdesignet snit ved armene giver dig mulighed for at bevæge armene frit
  • Påmonteret vadebælte
  • Indbygget 3 mm vadestøvler

Scierra Tundra V2

Scierra har i mange år domineret markedet for neopren waders og produceret populære og banebrydende neopren waders. Deres model, Scierra Tundra V2, er producentens nyeste skud fra stammen, og de er et hit blandt lystfiskerne i Danmark og resten af verden. Scierra Tundra V2 er på rekordtid blevet de bedst sælgende neopren waders i hele verden, og det skyldes, at Scierra Tundra V2’s kvalitet og komfort er en klasse for sig. Scierra Tundra V2 blev højprisklassens testvinder.

Neopren

Neoprenen er let, blød og fleksibel. Neopren tykkelsen er på på 5 mm. Tykkelsen betyder, at wadersne er velegnet til vadefiskeri i vinterhalvåret herhjemme i Danmark samt vadefiskeri i udlandet (Nord-Norge, Alaska osv.).

Komfort

Komforten er høj. Wadersne vejer ikke specielt meget, og neoprenen er blød og fleksibel, så du kan bevæge dig frit. Mange lystfiskere er pivet med syningerne på en waders, og det er der en god grund til. Hvis ikke syningerne er forseglet, så gnaver de i din hud, og det kan blive en irritabel oplevelse. Det er derfor værd at bemærke, at syningerne på Scierra Tundra V2 er forseglet. Scierra Tundra V2 er designet med et nedre snit under armene, som resulterer i en bedre pasform. Det øger naturligvis komforten.

Slidstyrke

Slidstyrken er i en klasse for sig. Eksperterne har tilbragt mange timer i barske vadeforhold iført Scierra Tundra V2, og wadersne har endnu ikke vist tegn på utæthed. Mange andre neopren waders – primært de billige modeller – går ofte i stykker og bliver utætte efter kort tid, men det er ikke tilfældet hos Scierra Tundra V2.

Features

Når det kommer til features, så kan der kun tales positivt om de features Scierra Tundra V2 tilbyder. Først og fremmest har disse waders en lækker vandtæt frontlomme med masser af plads til blink, fluer og andet fiskegrej. Det smarte ved denne frontlomme er, at den har en magnetisk lukkemekanisme. I stedet for at lyne op og ned med en normal lynlås, så sparer du tid og kræfter med en magnetisk lukkemekanisme.

Eksperterne var meget begejstret over denne feature. I øvrigt nævnte de, at selvom en magnetisk lukkemekanisme ikke lyder af meget, så kan den alligevel gøre en stor forskel. Hvis du bruger mange timer ude i vandet, så kan du efter kort tid konstatere, at en magnetisk lukkemekanisme gør fiskeriet lettere. Sidelommerne er også en feature, der er til stor nytte – de bruges til at varme hænderne. Sidst og ikke mindst er wadersne udstyret med et par indbygget neopren sko.

Hvilken type lystfisker passer Scierra Tundra V2 til?

Eksperterne anbefaler Scierra Tundra V2 til dig, der leder efter det bedste af det bedste. Hvis du ikke vægter prisfaktoren højt, så anskaf dig disse neopren waders. Du får et par ekstrem komfortable, bevægelige og slidstærke neopren waders. Selvom Scierra Tundra V2 ikke er udstyret med et vadebælte, så får du til gengæld den absolut bedste kvalitet og komfort.

Du finder ikke en bedre neopren waders end Scierra Tundra V2. Eksperterne har selv et par Scierra Tundra V2, som er deres foretrukne waders til vinterhalvåret. Eksperterne foretrækker også at tage Scierra Tundra V2 med på deres fiskerejser til Nord-Norge, som de besøger en gang om året. Gletschervand og generelt kolde vandforhold er ikke noget problem for den 5 mm tykke Scierra Tundra V2.

Specifikationer:

  • Ultra lette neopren waders
  • 5 mm blødt og fleksibelt neopren for ekstra komfort
  • 100% vandtæt
  • S-Seal teknologi (ekstra slidstyrke)
  • Ekstra forstærket rundt omkring knæene
  • Indbyggede gravel guards
  • En stor front lomme med en magnetisk lukkemekanisme
  • Sidelommer med vandtæt lynlås
  • Justerbare seler for ekstra komfort
  • Indbygget neopren sko

Kinetic Neogaiter

Kinetic NeoGaiter er producentens bedste sælgende neopren waders i 2019, og efter sigende er neopren wadersne det mest populære valg af billige neopren waders i år 2019. Populariteten skyldes, at du får enormt meget for få penge. Wadersne har alt, hvad du behøver som begynder, eller hvis du dyrker vadefiskeri i mindre grad. Kinetic NeoGaiter blev lavprisklassens testvinder.

Neopren

Wadersne er af en 4 mm neopren, hvilket er fint, hvis man tager prisen i betragtning. Neoprenen er mere stiv end de 2 andre testvindere. Men det er marginaler, vi taler om.

Komfort

Komforten var i orden. Eksperterne kunne mærke syningerne, fordi de ikke er forseglet. Men eksperterne kunne uden problemer bevæge sig frit i wadersne.

Slidstyrke

Ligesom de 2 andre testvindere, klarede Kinetic NeoGaiter også denne parameter godt. Wadersne fik ingen revner, huller eller noget tegn på utæthed. Eksperterne var positivt overrasket over slidstyrken.

Features

Du får mange features for pengene! Wadersne er udstyret med en række features: stor frontlomme, forstærkning af knæ, velcrolukning af stropper og indbygget vadestøvler. Frontlommen, forstærkning af knæene og velcrolukningen fungerer optimalt. Men de indbygget vadestøvler fungerer ikke ligeså godt, som DAM Coolwater’s gør. De indbygget vadestøvler på Kinetic NeoGaiter er mindre komfortable at gå i.

Hvilken type lystfisker passer Kinetic NeoGaiter til?

Eksperterne anbefaler Kinetic NeoGaiter til dig, der leder efter de billigste neopren waders, som samtidig kan præstere tilstrækkeligt i vandet. Wadersne er især til dig, der ikke dyrker dit vadefiskeri særlig meget, eller til dig der ikke er særlig lang tid ude i vandet. Det kan hurtigt blive koldt at vade i et par 4 mm neopren waders, især hvis du vader med dem i koldere vandforhold end Danmark! Sådanne vandforhold kan 4 mm neopren ikke klare. Derfor egner wadersne sig også til dig, der dyrker dit vadefiskeri hjemme i Danmark.

Kinetic NeoGaiter wadersne kan fås i to forskellige såltyper, filtsål og gummisål. Filtsålen er velegnet til vadefiskeri ved kysten, hvor sålen forhindrer dig i at falde på glatte sten. Gummisålen er velegnet til vadefiskeri ved søen og langs åen.

Specifikationer:

  • 4 mm neopren
  • 100% vandtæt
  • Stropperne har en velcrolukning
  • 1 stor frontlomme med plads til grej
  • Ekstra forstærkning på knæene
  • Indbygget vadestøvler med filt- eller gummisål

Neopren waders eller åndbare waders?

Neopren waders er velegnet til kolde vandforhold – dvs. vinterhalvåret. De danske lystfiskere plejer som regel at have 2 par waders: et par neopren waders til vinterhalvåret og et par åndbare waders til sommerhalvåret. Åndbare waders er velegnet til sommerhalvåret, fordi de kan ånde. Dvs. at de tillader en god cirkulation af vanddamp, og på denne måde undgår du hedeslag om sommeren. Omvendt tillader neopren waders ingen cirkulation af vanddamp, som er en fordel i vinterhalvåret, hvor man ønsker varme.

Hvis du skal til udlandet og fiske i gletschervand eller generelt i kolde vandforhold, f.eks. i Nord-Norge eller Alaska, så anbefales det, at du ifører dig neopren waders. De kan bedre modstå det kolde vand end åndbare waders.

Læs vores guide til valg af åndbare waders, hvis det kunne have interesse. Her har vores eksperter igen udvalgt de 3 bedste åndbare waders i hver sin prisklasse.

Neopren waders fordele og ulemper

Fordele:

  • Kan anvendes i kolde vandforhold
  • Velegnet til vinterhalvåret hjemme i Danmark eller hvis du skal på fiskerejse til f.eks. Nord-Norge eller Alaska
  • Gode isoleringsegenskaber
  • Slidstærkt materiale

Ulemper:

  • De kan ikke anvendes om sommeren
  • Komforten er lav sammenlignet med åndbare waders

Vær forsigtig når du vader!

Desværre, sker der uheld i forbindelse med vadefiskeri hvert år, og nogle af uheldene ender katastrofalt. Mange af uheldene kunne være undgået, hvis man fulgte nogle simple instrukser:

  1. At vade, er en færdighed, som der tager tid at lære. Bliv derfor ikke overrasket/forskrækket, hvis der sker noget uventet. Med tiden vil du få nok erfaring til at kunne lure det uventede.

  2. Vadefiskeri i dybt vand kan faktisk være et forkert valg. Det kan påvirke dine fangster negativt, i den forstand, at færre fisk vil bide på krogen, fordi du skræmmer dem væk. En lårdybde er en perfekt dybde. Her har du mulighed for at lave nogle ordentlige, lange kast, uden at du skræmmer fiskene væk.

  3. Hvis du vil være på den sikre side, så brug altid en redningsvest, når du vader. Sørg for at skaffe dig en certificeret redningsvest med nok newton i sig. Så kan den holde dit hovedet over vandet, hvis uheldet er ude. Angående type af redningsvest er det vigtigt, at du KUN bruger en automatisk, oppustelig redningsvest – alt andet er intet værd. Hvis du falder og slår dit hoved alvorligt, så har du måske ikke mulighed for at blæse luft i en manual redningsvest, selvom du er på lavt vand. Læs vores guide til valg af oppustelig redningsvest her.

  4. Tag til en redningsvest specialist og få et servicetjek på din redningsvest i slutningen af hver sæson. Og bær altid en ekstra gas patron i dit fiske-kit.

  5. En vadestav kan være et nyttigt udstyr til dit vadefiskeri. Brug den til at undersøge dybden eller læne dig op mod, hvis der f.eks. kommer en pludselig strøm.

  6. Hav altid ekstra tøj med dig.

  7. Hvis det kan lade sig gøre, så fisk altid med andre. Hvis du kommer i knibe, kan din kammerat redde dit liv.

  8. Der er altid en ny dag med nye fisk. Lad derfor vær med at tage unødvendige risici. Det kan ikke betale sig.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke neopren waders er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste neopren waders. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Wadersne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger neopren waders?

Valget af neopren waders afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj