Myggespray

Myggespray på hud

Når du bevæger dig i naturen sommeren, vil nogle mene, at det mere eller mindre nødvendigt for sin overlevelse, at der anvendes myggespray. Men hvilken virker bedst, og hvilke faktorer spiller ind? Det giver vi dig svar på lige her!

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af myggespray. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Friluftsmagasinets myggespray test: De 5 Bedste Insektspray

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Stik A' Original

Bedste allround myggespray

Pris: 118 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround myggespray” er Stik A’ Original. Med denne myggespray er du beskyttet i flere timer med særlige indholdsstoffer. Produktet kan anvendes til raske større børn og voksne.

Annonce

2. TravelSafe 40% DEET

Bedste billige myggespray

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige myggespray” er TravelSafe 40% DEET. Denne insektbeskyttelse kan anvendes af hele familien, store som små og er let at betjene. Med den praktiske lille sprayflaske, har du altid beskyttelsen lige ved hånden.

Annonce

3. Stik A' EXTRA 30% DEET

Bedste premium myggespray

Pris: 119 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium myggespray” er Stik A’ EXTRA 30% DEET. Med denne prisvindende insektspray, får du en spray, som er designet til at afskrække normale myg. Super lækker spray til de europæiske lande.

Annonce

4. Anti-Mosquito Spray 9,5 % DEET

Bedste myggespray til tekstiler

Pris: 74 DKK

Vinderen i kategorien “bedste myggespray til tekstiler” er Anti-Mosquito Spray 9,5 % DEET. Det er ikke altid nødvendigt at anvende myggespray direkte på huden. Her har du mulighed for at beskytte dig overfor myg, ved at påføre produktet på dit tøj i stedet.

Annonce

5. MyggA På Bettet Insekt Gel

Bedste kløestillende myggeprodukt

Pris: 56 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kløestillende myggeprodukt” er På Bettet fra det anerkendte MyggA. Nærmest uanset hvor meget man anvender myggespray, kan det ikke undgås at blive stukket. Med dette produkt får du øjeblikkelig virkning i form af kløestillelse. Den reducerer altså din kløe og hudirritation.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Komplet guide til myggespray

Hvad er myggespray?

Myggespray er en flydende væske, via en spray dysse kan sprøjtes på huden, for at give myg og eventuelt andre insekter, ubehag ved at bevæge sig i nærheden af det påvirkede område. 

Der er forskellige aktive stoffer der kan være gældende for de enkelte produkter, men især permethrin er et effektivt og vel anvendt middel, som også anvendes i forskellige loppe og flåtmidler til vores husdyr. Derudover vil det effektive aktive stof DEET være at foretrække i forhold til at hole myggen på afstand, med en længere virkningsperiode. 

DEET er et insektdræbende aktivt stof, som indtil 2019 har været forbudt at købe i danmark. Aktive friluftsfolk har derfor i stedet valfartet til Sverige, hvor der fandtes de mest effektive produkter til forsvar mod myg, netop grundet tilstedeværelsen af DEET. Så til trods for, at det er en forholdsvis ny mulighed på det danske marked, er det nøje gennemtestet af både svenskere i de svenske skove, såvel som danskerne selv. 

Fælles for alle myggesprays er, at de i en vis grad, ved hjælp af påførsel på enten hud, tekstiler eller genstande, kan holde myggene fra at stikke og at nogle aktive stoffer i enkelte produkter, tillader at slå myg og andre mindre insekter ihjel, inden de når at kunne stikke. Dette gælder også flåter.

Hvorfor skal jeg købe en myggespray?

Med en myggespray, kan du undgå at der sværmer alt for mange myg rundt omkring dig og dermed mindske sandsynligheden for at blive stukket og få hævede områder der klør. Yderligere er der myggesprays med et insektdræbende middel, der dræber myg og andre mindre insekter, inden de når at kunne stikke. Dette gælder ligeledes også bid fra flåter. 

Makro af myg

Hvis der alligevel er myg, der er modstandsdygtige overfor tilstædeværelsen af myggesprays, kan der med fordel tilkøbes kløestillende midler, der ligeledes vil være effektivt ved eksempelvis brændenælde, bi eller hvepsestik, da det virker antiinflammatorisk. 

Med en effektiv myggespray, undgår du at blive voldsomt stukket af en masse myg, der efterfølgende vil give dig en irriterende kløe, der kun formår at blive værre og værre. Med en myggespray kan du nyde sommerens sene aftener og aktiviteter i det fri, til trods for tilstedeværelsen af myg og andre mindre insekter. 

Hvorfor stikker myg? 

Det er ikke alle myg der stikker, da det ikke er alle myg der har behov for menneskets (eller andre varmblodede s dyrs) blod som proteinkilde. 

Det er udelukkende hunmyg der suger blod og dermed stikker fra andre dyr, da disse bærer på mange hundrede æg, der skal udvikle sig store og levedygtige som udviklingsrum til myggelarver. Her suger hun myg blod, for at få en proteinrig kilde, da proteiner er kroppens (og myggens ægs) byggesten. 

når hunmyggen stikker, penetreres huden let, og det spyt der indtrænges kan indeholde irritanter, der kan få vores immunsystem til at reagere, hvorefter der opstår en lokal inflammation med rødme, hævelse, varme og måske endda smerte, men mest af alt kløe! 

Myggen stikker altså, eller suger blod, fordi det er nødvendigt for at hendes gener kan videreføres gennem veludviklede æg og myggelarver. 

Myggespray vs. myggecreme

Forskellen på myggespray kontra myggecreme er konsistensen, de kemiske aktive stoffer kan være helt de samme i begge typer af produkter. 

Den store forskel ligger især også i forhold til effektiviteten ved anvendelsen. Myggesprays har en stor bredde at kunne fordele sine aktive stoffer over, og kan nemt ligeledes anvendes til en vis grad på tøj og tekstiler, mens der for myggecreme eller myggestifts, skal påføres de aktive stoffer aktivt ved hjælp af udsmøring og det kan derfor være svært at nå et større områder, ligesom det er meget begrænset hvor effektivt det kan anvendes på tekstiler. 

Hvilken myggespray skal jeg vælge?

Hvis myggesprays sammenlignes på deres indhold og koncentration af de forskellige aktive stoffer, i forhold til deres veldokumenterede virkning overfor myg og mindre insekter, burde der ikke være den store forskel på de forskellige myggesprays. 

Der kan dog være enkelte aktive stoffer, der grundet deres giftighed ikke er velegnet til eksempelvis mindre børn eller gravide, som man klart børe være opmærksom på, på samme vis som alle andre kemiske produkter, hvilket derfor kan være en afgørende faktor for valget af myggesprays. 

Her i denne guide omkring myggesorays, i afsnittene herunder, finder du oplysninger omkring insektmidlerne, hvad de indeholder og hvordan de virker, ligesom du kan se hvordan dette bør anvendes korrekt. 

Nederst i guiden får du en opskrift på hjemmelavet myggespray. 

Kombinér myggespray med andet tilbehør og udstyr til bekæmpelse af myg

Det er sjældent at myggespray alle giver dig en komplet sikkerhed over for insekt og myggestik. Der vil altid være enkelte individer af insekter der er resistente over for lugtene, giftstofferne eller at dette er et spørgsmål om liv og død. Derfor kan det være en fordel for dig at beskytte dig yderligere. 

Myggesikret tøj

Den bedste måde at kunne beskytte dig over for insekt og myggestik er ved at påføre dig lange bukser og langærmede bluser, for at kunne udelukke den mulighed at myggene kan stikke igennem. 

Materialer af det originale G 1000 er mygge sikkert, men ellers er der flere producenter af outdoor tøj til friluftsfolket der er begyndt at skrive om hvorvidt at det er modstandsdygtigt overfor stik fra myggene. 

Efterbehandling 

Skulle det ske, at der alligevel opstår myggestik, til trods for anvendelsen af myggespray (hvilket er højest sandsynligt) så vil det være en god ide, samtidig at have et kløestillende produkt med i bagagen. Det kløestillende produkt til efterbehandling virker ved, at det nedsætter den overreaktion der forekommer i huden og virker oftest med øjeblikkelig virkning. Af denne årsag vil den ligeledes kunne anvendes til eksempelvis brændenælde plamager eller bi og andre insektstik. 

Opbevaring og holdbarhed af myggespray

De forskellige produkter af insektdræbende midler og myggesprays er godkendt og skal tydeligt være dokumenteret med en mindst holdbarhedsdato på produktet. 

Det gælder for myggesprays, som det gør for alle andre produkter der indeholder aktive stoffer, at virkningen aftager over tid. Derfor er det en god ide sikre dig, at din myggespray ikke er mere end et år gammel og at den eventuelt skiftes ud løbende, såfremt den har været stående på andre betingelser som der står beskrevet for det enkelte produkt. Eksempelvis i skarpt sollys eller være underlagt frost. 

Anvendelse af myggespray 

Myggespray bør kun anvendes efter anvisningerne. Det kan indeholder gifte aktive stoffer, som kan have betydning for mindre børn (hvoraf de enkelte stoffer endnu ikke er testet for deres bivirkninger) ligesom af dette gør sig gældende for gravide. 

 • Påfør først og fremmest ikke myggespray med aktive stoffer, hvor det er bevist at personer tidligere har udvist en allergisk reaktion.
 • Ryst produktets indhold grundigt inden brug 
 • Undlad at ramme skrammer, sår eller revner i huden, da dette kan lede til svien og overreaktioner i den omkringliggende hud. 
 • Brug den mængde de enkelte produkter foreskriver
 • Bør ikke anvendes under tøjet, men kun disponerede områder 
 • Efter hjemkomsten, bør eksponeret hud vaskes med sæbe
 • For tekstiler, bør det vasket efter brug med en disponering over for myggespray
 • Anvendt kun myggesprayen udendørs 
 • Undlad at anvende produktet direkte i ansigtet 

På denne måde sikrer du bedst muligt, at der ikke opstår uønskede genrede reaktioner som følge af anvendelsen.

Valg af myggespray

Typer

Når myggesprays og lignende produkter til af afskærme myg og insekter fra at stikke, sammenlignes indholdet og koncentrationen af de enkelte produkter samt hvilken type der er tale om i relation til deres anvendelse og konsistens. 

Herunder kan du læse lidt mere om de forskellige typer, netop i relation til deres anvendelse samt konsistens, for at du kan blive guidet til at kunne vælge det rigtige produkt til dine behov. 

Myggestift 

En myggestift er en hårdere og ikke flydende konsistens af aktive stoffer mod myg. Det kan være svært at påføre omkring tøj og på store overflader af gangen, men vil være en fordel at anvende i ansigtet eller andre sarte steder, da påførslen nemmere kan kontrolleres. 

Myggespray 

Myggespray i en flaske med et spredende spray hoved er det mest anvendte. Det er beregnet til at blive anvendt på huden og kan påføres over et stort område af gangen, hvoraf det også kan være svært at påføre sikkert i ansigtet. Midler mod myg i sprayflasker er yderst populære, da de i de fleste tilfælde også uden problemer kan anvendes på tekstiler og tøj, såsom buksekanter mm, uden at dette påvirker tekstilets åndbarhed eller afgiver pletter, såfremt det ikke er oliebaseret. 

Tekstilspray 

Tekstilspray er sammensat, udelukkende med henblik på at skulle anvendes på tøj og tekstiler. Derfor kan der være aktive stoffer i disse produkter der ikke er godkendt eller testet til brug på huden. Ved anvendelse af tekstil spray, bør man derfor kun anvende dette på sit tøj, inden man påtager sig dette, men er yderst effektivt, da det indeholder større koncentrationer af de aktive stoffer som myggene ikke kan lide, og holder gerne i flere dage, selv efter vask af tøjet i maskinen. 

Efterbehandling 

Det kan nok ikke helt undgås, at der til trods for korrekt og tilstrækkelig anvendelse af myggesprays, opstår myggestik. Hvis dette måtte være tilfældet, kan det være en god ide at erhverve sig en antiinflammatorisk myggestift eller creme, der kan nedsætte den reaktion der opstår i huden som følge af myggestik. Den vil ligeledes kunne anvendes til eksempelvis brændenælde plamager eller bi og hvepse stik. 

Mygge Armbånd 

Myggearmbånd kan i sommermånederne købes i langt de fleste supermarkeder, og kan i enkelte tilfælde være en smule effektive, kort efter at disse er pakket ud af indpakningen. Årsagen til den hurtigt aftagende og tvivlende effekt, er grundet at disse produkter oftest kun virker, som følge af en stærk duft af citronella. Duftstoffer som disse er svært at hæfte til et materiale der kan anvendes som armbånd og er især påvirkelig for fugt og vind, hvoraf effektiviteten hurtigt nærmer sig nul. 

De mygge armbånd der kan være påvirket af det insekt forstyrrende middel Picaridin, kan opnå en vis effektivitet, men kan kun købes på apoteker og bør ikke anvendes til børn. 

Indholdsstoffer 

DEET 

DEET er kendt som det mest effektive aktive stof, der kan anvendes i forhold til at forhindre myggestik. DEET blev udviklet af den amerikanske hær, allered tilbage i 1945, hvor det anslås at der var et stort behov overfor beskyttelsen mod myg og det anslås at omkring 30 % af amerikanerne anvender dette aktive stof i deres myggespray, hvert eneste år. Det har ikke været lovligt at anvende dette i form af myggesprays i danmark, før i 2019, men er nøje undersøgt i dets virkning verden over. 

Da DEET er et insektdræbende middel, er der flere der har forbehold over for anvendelsen af denne. Der er dog ingen forskning der tyder på, at det er tilfældet, at det skulle være skadeligt for menneskers indre, at anvende dette. Da der er enkelte indberetninger om allergiske reaktioner lokalt på huden, antages det, at produkter der indeholder DEET ikke bør anvendes til mindre børn eller gravide (da der endnu ikke er undersøgt om der opstår en bivirkning hos børn under tre år) 

Så længe det anvendes efter forskrifterne, er der absolut ingen problemer med at anvende produkter med DEET, der så ellers er det mest effektive man på nuværende tidspunkt kan finde på markedet i Danmark. 

IR3535

Alternativet til DEET er det kemisk sammensatte aktive stof der hedder IR 3535. Det er sjældendt anvendt blandt myggesprays produkter i danmark, men er dog til at købe i udlandet. Der er ikke indberettet nogen bivirkninger omkring produkter der har indholdet det kemisk fremstillet stof IR 3535 og kan ud fra undersøgelserne anvendes til børn under tre år samt gravide. 

Stoffet blev i Tyskland produceret af en medicinalindustri i 70’erne og de første mygge afskrækkende produkter indeholdende dette stof, kom frem i 1979 og blev hurtigt også anvendt kort derefter i hele verden. 

Dette aktive stof IR 3535 kan anvendes i produkter, op til 20% og kan alene af denne årsag, med en lavere koncentration, vise sig ved at være mindre effektiv, men er ellers kendt i flere og flere insektdræbende midler. 

Picaridin 

Picaridin er det foretrukne aktive stof til anvendelsen af produkter mod lopper, flåter samt myg hos især vores kæledyr. Her anvendes det uden problemer som en del af en tablet der skal indvortes, såsom udvortes produkter og loppehalsbånd mm. Det er også dette der er siddende på de mest effektive mygge armbånd. 

Der er her tale om et aktivt stof, der ikke er giftigt i en sådan grad, at det dræber insekterne, men afskrækker dem i en sådan grad, at sandsynligheden for bid af både myg eller flåter eksempelvis, er yderst lille. 

Den store fordel ved anvendelsen af myggesprays der indeholer picaridin er, at dette er lugtfrit og vil betyde meget få gener på slimhinderne, hvis man skulle være uheldig at det måtte komme i kontakt med øjne, næse eller mund. 

Permethrin

Permethrin er anvendt i mange produkter der relateres til insekter og en afskrækkelse af disse, men er ikke beregnet til at blive anvendt på huden. Det er i langt størstedelen af myggesprays til anvendelse på tekstiler, at det er permethrin der er det aktive stof deri. Det anvendes ikke kun til den enkelte forbruger, men anvendes i den grad også i programmer hvis formål er, at kunne sprøjte store bydele med et insektdræbende middel, især målrettet myg der er bærene på dødelige sygdomme, såsom malaria mv. 

Virkningstiden af permethrin er yderst lang, og kan til trods for vask i maskinen, være siddende og virke effektivt på dit tøj i op til to uger. 

Det anvendes som loppekur til hunde, med stor effektivitet, men må ikke anvendes til katte, da de ikke formår at nedbryde de aktive stoffer, hvilket kan betyde, at der forsaget muskel og nerveskader. Det gr sig altså gældende for produkter indeholdende permethrin, at det ikke må anvendes i områder hvor der befinder sig katte! 

Citron Eukalyptus – PMD

Citron Eukalyptus indeholder naturligt en høj mængde af det aktive stof PMD, der menes at være det mest effektive naturlige middel mod myggestik, på lige vilkår og med samme virkning, eller måske endda bedre end DEET. Da det er svært at kontrollere de aktive stoffer, såfremt disse skal være naturlige og da de er svære at konservere, anvendes det ikke endnu,som en del af de konventionelle myggesprays. Du kan dog nemt lave din egen, ligesom det er blevet anvendt blandt aktuelle stammefolk i flere tusinder af år, som en naturlig beskyttelse mod uønskede insekter og har en frisk og klar duft, der ikke er til skade for hverken mennesker, babyer eller dyr. 

Hvidløgsolie 

Der er flere der forsøger sig med det gamle husmoderråd med hvidløgsolie, for at skulle afskrække myggene. Dette virker dog bestemt ikke og al forskning der har forsøgt at belyse området med hensyn til anvendelsen eller indtaget af hvidløg i forbindelse med afskrækning af myg, har blot vist, at det på ingen måde virker. 

Funktioner

De funktioner som myggesprays og deres aktive stoffer besidder, kan deles op i to kategorier. 

Insektgift 

Hvis din myggespray indeholder insektgift, vil myg og andre små insekter dø, så snart de kommer i kontakt med dette. Disse typer af insektmidler har oftest en hurtigt aftagende virkning og medfører beskrivelser om lokale irritationer hos mennesker, når det anvendes på huden. 

Her er det nødvendigt at anvende produktet ofte, men produktet vil afhængigt af koncentrationen af det aktive stof, være yderst effektivt, i forhold til at kunne undgå stik fra myg og andre insekter. 

Afskrækkende duft 

Flere myggesprays har ders virkning, grundet deres afskrækkende duft, som betyder af myggene holder sig på afstand (og i nogen grad også andre insekter) Det vil mange gange virke i lang tid, sammenlignet med de insektdræbende midler og disse to funktioner kan ligeledes i nogle tilfælde gøre sig gældende i samme produkt af myggespray. 

Koncentration

Det er koncentrationen af de aktive stoffer af henholdsvist det insektdræbende eller det insektafskrækkende duft, der er afgørende for, hvor stor en virkning produktet har. 

Jo større en koncentration en myggespray har af de enkelte produkter, jo større en effektivitet har de i forhold til at dræbe eller undgå, at myggene ønsker at komme tæt på. 

Derfor bør du altid kigge på varedeklarationen, både i forhold til hvordan det kan anvendes med sikkerhed, men også i forhold til at opnå den største effektivitet ud fra det produkt der har den største koncentration af det aktive stof. 

Virkning 

Virkningen er baseret på de aktive stoffer som myggesprayen indeholder samt koncentrationen og her er der forskel på funktionen af disse aktive stoffer. Såfremt der er tale om et insektafskrækkende aktive stoffer, kan der være en større sandsynlighed for, at der er enkelte myg der alligevel vil vove pelsen og stikke. 

For kombinerede produkter gælder det ikke, at effektiviteten fordobles, med mindre at koncentrationen for hvert aktive stof fordobles. Da vi ikke kender konsekvenserne ved at kryds tildele de aktive stoffer i forhold til brugeres sikkerhed, er der endnu ikke mange produkter, der anvender mere end et enkelt aktivt stof, hvormed det bliver lettere at kunne gennemskue virkningen og effektiviteten ved at kigge mere nøje på produktetiketten og undersøge koncentrationen af de aktive stoffer der skulle være effektivt mod myggestik. 

Børn, gravide og svage 

Sikkerheden er stor, indenfor produkter der anvendes som behandling til mennesker, hvilke myggespray ligeledes vil være en kategori derunder. Det er nøje undersøgt, om de aktive stoffer vil kunne have nogen negativ effekt hos de forskellige målgrupper og om der på nogen måde er nogle bivirkninger ved brugen, både udvortes og indvortes. 

Derfor er sikkerheden stor, så længe at den anbefalede vejledning følges og at der ikke påføres mere eller oftere end hvad der er beskrevet. 

Der er nogle produkter der er sammensat med henblik på udvortes brug, af eksempelvis tøj eller tekstiler (permethrin) og er ikke undersøgt med nøje nok resultater til, at det vides om der kunne være bivirkninger ved at indtage eller påføre dette. Derfor må det ikke anvendes til indvortes brug, ej heller som brug på huden. 

De produkter der er godkendt til at blive anvendt på huden, er sikre til en vis grad. Der er nemlig på nuværende tidspunkt ikke muligt at undersøge effekten og de eventuelle bivirkninger der måtte følge med, hos børn under tre år, grundet social etiske uoverensstemmelser og derfor bør det ikke anvendes til mindre børn eller gravide, da den eneste viden man på nuværende tidspunkt har på området er, at jo mindre man er, jo mere skadeligt kan det være (og hvis man er så lille som en myg, så kan man få fatale følger) 

Vejrforhold

Der er forskellige meningen omkring virkningen af myggespray i henholdsvist koldt eller varmt og fugtigt vejr. Først og fremmest kan vi slå fast, at der i de kolde temperaturer er meget lidt behov for myggespray, både i forhold myg, men også andre insekter. Ellers er der ingen tvivl om, at effekten af myggesprays kan mindskes ved at det bliver blandet, eller fortyndet, med andre former for væske, som eksempelvis sved, regn, eller efter en tur i vandet. Her kan det være nødvendigt at tilføre permethrin til sit tøj i stedet, der er modstandsdygtigt overfor eksempelvis regn og som ikke bliver påvirket af sved. 

Pris

Prisen på myggesprays varierer i forhold til koncentrationen af de effektive aktive stoffer. Det er muligt af finde en myggespray til en pris på omkring 50 kroner / 100 ml og i takt med at koncentrationen stiger og dermed videnskabeligt set også effektiviteten, kan der købes myggesprays det koster omkring 200 kr / ml. 

Lav din egen myggespray

Det er muligt at lave sin egen effektive myggespray, uden den vilde kemi, men med naturlige aktive stoffer der er undersøgt for deres virkning i forhold til afholdelse over for myg. 

Eukalyptus indeholder aktive stoffer, som i den konventionelle industri, allerede bliver kunstigt fremstillet og anvendt i produkter mod insekter. De naturlige aktive stoffer hedder PMD og binder sig til fedtindholdet i planten og kan derfor nemt tilføres dit eget hjemmelavede produkt med samme effekt. 

Du skal bruge

 • Flaske med sprayhoved (disse kan fås i forskellige varianter og størrelser)
 • En tragt der er passende til flasken
 • Mandelolie eller alternativt hindbærkerneolie*
 • Eukalyptus ekstrakt eller endnu bedre ekstrakt fra citron eukalyptus (kan fås i de forskellige gængse helsekostforretninger)

Fremgangsmåde: 

 • Sæt tragten på flasken
 • Hæld 1 dl olie i flasken
 • Tilføj 1,5 ml 100% Eukalyptus eller Citron Eukalyptus
 • Rysk godt og grundigt i nogle minutter

Derefter kan du anvende din hjemmelavede myggespray med samme effektivitet som dem du erhverver dig i butikken.

Du bør ryste produktet inden hvert brug og stilles køligt for længst mulig holdbarhed, når det ikke er med i tasken.

Da det hjemmelavede produkt ikke indeholder konserveringsmidler, er det råvarerne deri der skal sørge for dette og det forventes at det kan holde omkring eller under et år.

*UV beskyttelse i frø:

Planter står gerne under solens lys hele dagen og skal beskytte sig overfor de UV stråler der her udsendes. Især frø og kerne, der indeholder hele den samlede madpakke som en ny plante skal vokse op fra, skal være særligt beskyttet. De fleste kerner indeholder olier, der undergår en naturlig solfaktor beskyttelse. Effektiviteten af denne kan være forskellig fra frø til frø. 

For mandelolie, er det sig gældende med en SPF UV faktor på 8-14, mens der for hindbærkerneolie er en solfaktor beskyttelse på 28-50 SPF. 

Det kan derfor med fordel være klogt, at udskifte mandelolien med hindbærkerneolie, for at kunne anvende den naturlige og effektive hjemmelavede myggespray som samtidig nærende solbeskyttelse.

5 tips til myggespray

Tip 1: Anvend solcremen først 

Hvis du skal opholde dig under solens stråler i forår- sommer eller efterårsmånederne, er det en god ide at anvende solcreme. Hvis dette er tilfældet, er det en god ide at påføre denne først, da der i hvert tilfælde i nogle situationer ses, at myggesprayen har en mindre virkning, hvis der efterfølgende smøres med creme eller lignende. 

Tip 2: Brug lange bukser og bluser 

Hvis du vil opnå den ultimative beskyttelse over for insekt og myggestik, bør du tage de lange bukser og den langærmede bluse på, i et kraftigt mygge sikret materiale, uanset hvad temperatur der opstår i omgivelserne. Hvis ikke dette er ønskværdigt, må du nok forudse, at der kan opstår enkelte myggestik, til trods for at der anvendes større mængder af effektive myggesprays. 

Tip 3: Undgå spray i ansigtet 

Myggesprays bør ikke anvendes i ansigtet, da øjne og næse kan blive yderst irriteret og endda i værste fald, kan kan der opstå skader på slimhinden. Ligesom at myggespray ikke er gennemtestet eller dokumenteret med hensyn til deres aktive stoffer og i relation til indtag gennem munden. Et godt råd er derfor at undgå myggespray i ansigtet, til trods for at det i nogle tilfælde kunne virke fristende. 

Hvis du alligevel mener at du har brug for beskyttelse mod myg i ansigtet, kan du alternativt sprøjte lidt myggespray ud i hånden, og forsigtigt smøre det ind på kinder, hage eller pande, i god sikker afstand fra øjne, næse og mund. 

Tip 4: Anvend den rette mængde 

Det er ikke nødvendigt at anvende mere myggespray end der angives på de enkelte produkter og det samme gør sig gældende med hensyn til deres virkningstid. De produkter du kan købe i butikkerne, med aktive stoffer som eksempelvis DEET eller permethrin, er nøje gennemtestet og veldokumenteret i forhold til anvendelsen overfor brugen til myg. 

Tip 5: Undgå skrammer og sår 

Myggespray kan være noget kraftigt stads, og vil svie når det kommer i kontakt med sprækker, sår eller lignende, på samme vis som eksempelvis gør sig gældende for håndsprit. Et god tip er derfor at spraye udenom skrammerne, for at undgå en eventuel uønsket reaktion eller svien og smerte.

Myggespray mærker

Stick A’ 

Stick A har specialiseret sig i produktionen af myggesprays og efterfølgende kløestillende antiinflammatorisk behandling som følge af stik fra myg. De har produceret varianter med forskellige aktive stoffer og nu også med det populære DEET, der dog ikke må anvendes til børn eller gravide. Der ligger nøje undersøgelser bag produkterne og du kan altså sikre dig en god effektivitet overfor insekter samt myg. 

DjungelOlja

DjunelOlja kom som de første på markedet med DEET produkt i sverige, inden det her var lovligt i danmark. De har vundet indpas i hele norden og det er lige præcis dette produkt der har været årsagen til, at friluftsfolk har sværget til at køre den lange tur til sverige, for at indkøbe myggesprays til sæsonen. Produktet er nu godkendt til salg i danmark og du sikrer dig her en yderst god effektivitet. 

TravelSafe

TravelSafe producerer outdoor produkter til friluftsfolket. De kom frem med en myggespray i danmark, så snart det blev lovligt at sælge med det effektive DEET som aktivt indholdsstof. Det er et produkt til en fornuftig pris og med en høj virknings effektivitet, der til hver en tid kan hjælpe dig af med nogle af de myg der befinder sig i omgivelserne. 

LifeSystems 

LifeSystems er særligt kendt inden for friluftsaktiviteter og udstyr dertil. Der produceret en stor variation af de produkter og tilbehør, man ikke kan undgå at få behov for i vildmarken og derfor tilbyder de også som en stor selvfølgelighed også myggesprays af god kvalitet og til en fornuftig pris. 

Autan

Autan har i mange år produceret myggesprays til salg i danmark og er elsket af mange i befolkningen. Der tilbydes en større variation af forskellige effektive produkter der kan anvendes til hele familien og som indtil videre er helt uden tilstedeværelsen af DEET.

Hvad siger undersøgelser om myggespray?

Hvis der anvendes et søgeord lignende myggespray på google, kommer der flere tusinde søgeresultater op og det forventes ifølge Allied Marked Research, at salget vil stige markant frem mod 2027. Der findes mange meninger, mange produkter og mange erfaringer, men i bund og grund snakkes der i krogene om de samme produkter, da der kun findes få myg afskrækkende aktive stoffer, der anvnedes i de forskellige godkendte myggesprays og det samme gør sig faktisk også gældende i de planter der i årtusinder er blevet anvendt som værn mod myggestik. I disse dage bliver der oftest snakket om de to produkter, i relation til effektive myggesprays, kaldt DEET og PMD som især er det der findes i citron eukalyptus. Gang på gang i de forskellige forskningsresultater, er det lige præcis disse to aktive stoffer der bliver fremhævet, som værende de meste effektive. Der arbejdes på nuværende tidspunkt på at findes løsninger i forhod til beskyttelsen overfor myg, især i forhold til de sygdomme som myg kan være med til at overføre, såsom malaria, hepatitis mm., der helt uden bivirkninger for mennesker og med meget lang effektivitet, kan anvendes i stedet for de nuværende alternativer. Her undersøges der blandt andet omkring bakterier, der kan udskille mikrober der er giftige for myggene. Det er endnu ikke sikkert, at produkter med disse bakterier endnu kan godkendes til mennesker, men der er måske håb omkring nye produkter på området ganske snart. 

Der er altså stor opmærksomhed på myggesprays, deres aktive stoffer, der er nøje undersøgt i de videnskabelige laboratorier, både i forhold til virkningen overfor myg, men også for eventuelle bivirkninger overfor mennesker, hvoraf der hele tiden arbejdes på mere holdbare og mere effektive løsninger.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken myggespray er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste myggespray. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Myggesprayene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en myggespray?

Valget af myggespray afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Mosquito Repellent Market Size, Share & Growth | Analysis Forecast ….” https://www.alliedmarketresearch.com/mosquito-repellent-market. Åbnet 3 maj. 2021.
 • “Effectiveness of plant-based repellents against … – Malaria Journal.” 21 dec.. 2019, https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-019-3064-8. Åbnet 3 maj. 2021.
 • “Mosquito Repellents: DEET and PMD Sprays Most Effective, While ….” 17 feb.. 2017, https://entomologytoday.org/2017/02/17/mosquito-repellents-deet-and-pmd-sprays-most-effective-while-wearable-devices-disappoint-study-finds/. Åbnet 3 maj. 2021.
 • “A new kind of mosquito repellent that comes from bacteria.” 17 jan.. 2019, https://news.wisc.edu/a-new-kind-of-mosquito-repellent-that-comes-from-bacteria/. Åbnet 3 maj. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj