Myggenet

Myggenet i telt

Er du træt af myg og andre krible-krable dyr, der vækker dig om natten? Så har du brug for et myggenet. I denne artikel guider vi dig til de bedste myggenet.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af myggenet. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Myggenet Test: Top 4 Bedste Insektnet

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Sea to Summit Nano Single

Bedste allround myggenet

Pris: 359 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround myggenet” er dette Nano pyramidenet fra Sea to Summit, der er ultralet og kompakt myggenet. Det kan nemt monteres under din tarp. Den asymmetriske pyramideform betyder, at du nemt kan sidde op i sengen. Det elastiske ophæng og indsnøring betyder, at myggenettet bliver siddende.

Annonce

2. Lifesystems MicroNet Single

Bedste billige myggenet

Pris: 212 DKK

Lifesystems MicroNet Single myggenet er et økonomisk valg, der tilbyder effektiv beskyttelse mod insekter. Det lette og kompakte design gør det nemt at bære på rygsækrejser, hvor hver gram tæller. Det integrerede fiberglasrammesystem sikrer en enkel opsætning og stabile struktur. Nettet er behandlet med EX8 anti-myg behandling, hvilket giver langvarig beskyttelse mod insekter. Med et net i fin mesh (156 huller pr. kvadrattomme) garanterer det optimal ventilation uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Annonce

3. Sea to Summit Nano Double

Bedste premium myggenet

Pris: 439 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium myggenet” er Double-nettet fra Sea to Summit, der med sit fintmaskede net nemt kan beskytte to voksne imod myg og andre af skovens krible-krable dyr. Der er indbygget aluminiumsstang i toppen, der sørger for god siddekomfort, og en elastik i bunden til at holde sammen på nettet.

Annonce

4. Ticket to the Moon Convertible

Bedste myggenet til hængekøje

Pris: 419 DKK

Det prisvindende myggenet til hængekøjer fra Ticket to the Moon er en reel game-changer for enhver udendørsentusiast. Med sit letvægtsdesign og brugervenlige montering vendes en hyggelig hvilestund i hængekøjen til en irritationsfri oplevelse, fri for summende myg. Det fine mesh sikrer en ubrudt udsigt til omgivelserne og frisk luft, mens man ligger godt beskyttet. Kvaliteten og funktionaliteten er uomtvistelige, og produktet passer til de fleste hængekøjer, hvilket gør det særdeles fleksibelt.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til myggenet

Hvad er et myggenet?

Myggenet er meget mere end de net, vi kender fra teltet eller over barnevognen. Myggenettet er et fleksibelt stykke udstyr, der kan være med til at redde din sommer i lejren eller på vandreturen. De fleste, der har prøvet at overnatte udenfor i sommerhalvåret i Skandinavien, kender til problemer med myg. Der er nærmest ikke noget værre end at blive vækket om natten af en summende lyd eller et dyr, der kravler på dig. Dagene efter får du glæde af røde myggestik, der klør og svier. Derfor er et myggenet nærmest et must til dig, der elsker at overnatte ude, men gerne vil skærme dig mod myg og andre af skovens smådyr.

Et af de steder, hvor du ofte vil møde myg, er på vandreturen eller teltturen ved søer eller andre vådområder som åer, vandløb eller sumpe, hvor myg har mulighed for at yngle. Slår du lejr her, kan du være sikker på at støde på myg i de varme sommermåneder.

Transportable myggenet kender du blandt andet fra det inderste teltlag, du kombinerer sammen med den yderste teltdug. Myggenet kan dog også fås fritstående, som du kan hægte fast under din tarp eller på din outdoor hængekøje

Hvorfor skal jeg købe et myggenet?

Myggenet udgør en effektiv barriere mod blodsugende myg og andre insekter, der er med til at forstyrre din nattesøvn. Det kan være slemt nok herhjemme i Danmark, men er du på tur i det nordlige Skandinavien, hvadenten det er Norge, Sverige eller det nordlige Laplandsområde, så kan selv den mest hardcore friluftsentusiast ikke klare sig uden et myggenet.

Myggenet til en hængekøje

Skal du længere sydpå, for eksempel helt ned til det afrikanske kontinent, så er myggenettet det mest effektive middel mod malaria, specielt hvis det er imprægneret med myggegiftmiddel. Malaria overføres af visse myg og passerer derefter fra den inficerede myg til den person, der bliver bidt. De bider typisk mellem klokken 22 og 2 om natten – og derfor er et myggenet af de vigtigste ting, du kan medbringe, da du med nettet har en meget god chance for ikke at få malaria.

Myggenet vs. myggespray

Men kan man ikke nøjes med at smøre sig ind i myggespray? Myggespray er selvfølgelig et af de mest effektive midler til at forhindre myggestik. Myggespray påføres enten på dit tøj eller direkte på huden og udsender lugtstoffer, der gør, at myggene ikke får lyst til at vælge dig for at tappe dit blod. Men myggespray forhindrer ikke myg i at flyve i nærheden af dig. Så hvis du er træt af at vågne om natten fordi myggene flyver om ørerne på dig, er du bedre stillet med et myggenet. Derfor anbefaler vi et myggenet og at du fint kan supplere med myggespray.

Der findes forskellige myggespray på markedet, og nogle er mere giftige end andre. Derfor anbefaler vi generelt, at du ikke påfører sprayen direkte på din hud, men på dit tøj. Tøjet agerer samtidig som ekstra bolværk mod myggestik.

Almindelige myggenet vs. imprægnerede myggenet

Som nævnt fås myggenet både imprægneret med myggespray og uden. Du bør vælge imprægnerede myggenet, hvis du skal rejse til lande, hvor der findes myg, der flyver rundt med farlige sygdomme i sig, som for eksempel malaria. Du bør dog være opmærksom på, at disse myggenet er imprægneret med giftstoffer, der ikke må komme i nærkontakt med din hud. Derfor anbefaler vi heller ikke, at det bruges til børn, med mindre det er absolut nødvendigt, for eksempel hvis i rejser i lande med malaria. Nogle imprægnerede myggenet er belagt med stoffer, der ikke er i overensstemmelse med dansk lovgivning, hvilket betyder, at de hverken må pakkes ud eller vaskes i Danmark. 

Til vandre- og teltture i Skandinavien kan du fint nøjes med et almindeligt myggenet.

Hvilket myggenet skal jeg vælge?

Hvilket myggenet, der er det rigtige for dig, afhænger af forskellige faktorer. 

  • Skal du sove i telt eller under en tarp?
  • Skal du rejse til lande under varmere himmelstrøg, hvor malaria og lignende risici er noget, du skal være opmærksom på?
  • Hvilken årstid rejser du på?

Der findes myggenet på markedet, der hver især klarer en eller flere af disse udfordringer effektivt. Det er derfor vigtigt, at du er afklaret med, hvad dit formål er. For så bliver det lettere for dig at vælge det myggenet, du skal bruge til din rejse.

Kombinér myggenet med andet mygge bekæmpende udstyr

Myggespray

Du kan fint supplere et myggenet med myggespray. Myggenettet har din ryg om natten, og om dagen kan du spraye myggespray på dit tøj og være i stand til at skræmme myg og andre trælse insekter som knot væk. Husk, at der findes forskellige myggespray på markedet, og nogle er mere giftige end andre. Derfor anbefaler vi generelt, at du ikke påfører sprayen direkte på din hud, men på dit tøj. Tøjet agerer samtidig som ekstra bolværk mod myggestik.

Myggenet til solhatten

Vandrer du langs en flod, elv eller et vådområde og er det helt slemt befærdet med myggesværme, kan du købe et myggenet, der kan sættes fast i toppen af din solhat eller kasket og som derefter indrammer hele dit hoved i et myggenet. Især i de skovrige egne i Finland og Lapland, kan sommervandringer nogle gange føles som en bibelsk afstraffelse med alle de myg, der flyver om ørerne på en. I sådanne situationer er et myggenet til hatten uundværlig.

Vedligeholdelse af myggenet

Hvordan vasker jeg et myggenet? Det afhænger selvfølgelig af, hvilken type myggenet du har, men stort set alle typer kan vaskes og rengøres i dybden og dermed sikres imod, at mygikke kan klemme igennem dit myggenet. I alle tilfælde er det vigtigt at rengøre myggenet ofte for at fjerne støv, insekter, pollen og andet snavs. Tilsvarende, hvis du er allergisk over for nogen af disse typer snavs, pollen eller støv, bør du udføre denne type rengøring mere regelmæssigt for at forhindre potentielle allergiudbrud.

  1. Brug en svamp gennemblødt i en spand sæbevand. Du kan bruge det samme flydende vaskemiddel, som du bruger til at vaske op i.
  2. Brug en tøjbørste – uden at gnide for meget, så nettet ikke går i stykker – til at fjerne snavs i cellerne på nettet, og brug en gammel tandbørste til at nå hvert hjørne og afkrog.
  3. Brug derefter en fugtig klud opvredet i vand til at skylle myggenettet for at fjerne alle spor af sæbe. Vi råder dig til at skylle kluden flere gange for at forhindre, at der opstår skum, og at nettet ikke rengøres ordentligt.
  4. Når du tørrer myggenettet, kan du bruge en tør klud til at fjerne overskydende vand eller fnug. Hvis al snavs er fjernet, kan du lade det lufttørre.

Værd at vide om myggenet til malariabekæmpelse

Myggenet behandlet med insekticider – kendt som insekticidbehandlede redskaber eller sengenet – blev udviklet og testet i 1980’erne for malariaforebyggelse af Dr. P. Carnevale og hans team i Bobo-Dioulasso, Burkina Faso. De anslås at være dobbelt så effektive som ubehandlede myggenet og tilbyder mere end 70% beskyttelse sammenlignet med intet net. Disse net dyppebehandles under anvendelse af et syntetisk pyrethroidinsekticid, såsom deltamethrin eller permethrin, som vil fordoble beskyttelsen over et ikke-behandlet net ved at dræbe og frastøde myg. For at opnå maksimal effektivitet bør myggenet genimpregneres med insekticid hver sjette måned. Denne proces udgør et betydeligt logistisk problem i landdistrikterne.

Ifølge en 2015-undersøgelse afviste myggenet 68% af de anslåede 663 millioner tilfælde af malariainfektion siden 2000. Det er også en af de mest omkostningseffektive metoder til forebyggelse. Disse net kan ofte fås for omkring 2-3 euro fra FN, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og andre. Myggenet har vist sig at være den mest omkostningseffektive forebyggelsesmetode mod malaria og er en del af WHOs udviklingsmål. Generelt købes myggenet af donorgrupper og leveres via distributionsnetværk i landet.

Myggenet beskytter mennesker, der sover under dem, og dræber samtidig myg, der kommer i kontakt med nettene. En vis beskyttelse ydes andre ved denne metode, herunder folk, der sover i samme rum, men ikke under nettet. Imidlertid har matematisk modellering antydet, at sygdomsoverførsel kan blive forværret, efter at sengenet har mistet deres insektdræbende egenskaber under visse omstændigheder.

I december 2019 blev det rapporteret, at de vestafrikanske populationer af Anopheles gambiae inkluderer mutanter med højere niveauer af sensorisk vedhængsprotein 2 (en type kemosensorisk protein i benene), som binder til pyrethroider og dermed forhindrer dem i at fungere, hvilket gør myg med denne mutation er mere tilbøjelige til at overleve kontakt med sengenet.

Mens nogle eksperter hævder, at internationale organisationer skal distribuere myggenet til folk gratis for at maksimere dækningen (da en sådan politik vil reducere prisbarrierer), insisterer andre på, at omkostningsdeling mellem den internationale organisation og modtagere vil føre til større brug af nettet (argumenterer for, at folk vil værdsætte et godt mere, hvis de betaler for det). Derudover hævder fortalere for omkostningsdeling, at en sådan politik sikrer, at net fordeles effektivt til de mennesker, der har mest brug for dem (eller er mest sårbare over for infektion). Gennem en “selektionseffekt” hævder de, at de mennesker, der mest har brug for sengenet, vælger at købe dem, mens de mindre trængte vil fravælge.

Imidlertid fandt en randomiseret kontrolleret undersøgelse blandt gravide kvinder i Kenya, udført af økonomerne Pascaline Dupas og Jessica Cohen, at omkostningsdeling ikke nødvendigvis øger myggenets brugsintensitet og heller ikke inducerer optagelse af de mest sårbare over for infektion, sammenlignet med en politik for gratis distribution. I nogle tilfælde kan omkostningsdeling fordele efterspørgslen efter myggenet ved at oprette en prisbarriere. Dupas og Cohens fund understøtter argumentet om, at gratis distribution af myggenet kan være mere effektiv end omkostningsdeling ved at øge dækningen og redde liv. I en omkostningseffektivitetsanalyse bemærker Dupas og Cohen, at “omkostningsdeling er i bedste fald marginalt mere omkostningseffektiv end gratis distribution, men gratis distribution fører til mange flere liv reddet.”

Forskerne baserer deres konklusioner om omkostningseffektiviteten ved gratis distribution på de påviste fordele ved øget brug af myggenet. De beskytter enkeltpersoner eller husstande, der bruger dem, og de beskytter mennesker i det omgivende samfund.

Når et stort antal net distribueres i et boligområde, hjælper deres kemiske tilsætningsstoffer med at reducere antallet af myg i miljøet. Med færre myg reduceres chancerne for malariainfektion for modtagere og ikke-modtagere betydeligt.

Desværre skal standard myggenet udskiftes eller genbehandles med insekticid efter seks vaske og ses derfor ikke som en bekvem, effektiv langsigtet løsning på malariaproblemet. Som et resultat udviklede myggenet- og pesticidindustrien såkaldte langvarige insekticid myggenet, som også bruger pyrethroid insekticider. Der er tre typer – polyesternet, der har insekticid bundet til den ydre overflade af netfibren ved hjælp af en harpiks; polyethylen, som har insekticid inkorporeret i fiberen, og polypropylen, som har insekticid inkorporeret i fiberen. Alle typer kan vaskes mindst 20 gange, men den fysiske holdbarhed vil variere. En undersøgelse, der blev udført i Tanzania, konkluderede, at den effektive levetid for polyesternet var 2 til 3 år; med polyethylen-myggenet er der data, der understøtter mere end 5 års levetid med forsøg med at vise net, der stadig var effektive efter 7 år. Ved beregning af omkostningerne ved myggenet til store malariaforebyggelseskampagner skal omkostningerne divideres med antallet af forventede levetid: Et dyrere netto kan være billigere over tid. Derudover skal de logistiske omkostninger ved udskiftning af net tilføjes beregningen.

Valg af myggenet

Typer

Imprægnerede myggenet

Et imprægneret myggenet er imprægneret med en gift, der holder myggene væk. Ofte kan de indeholde kemikalier, man helst ikke skal komme i kontakt med med huden, og det anbefales derfor også at holde dem væk fra børn. Et imprægneret myggenet anbefales derfor kun, hvis du skal rejse et sted, hvor der er farlige myg. Dette kan være steder, hvor du kan støde på malariamyg eller denguemyg. Da disse myg kan føre farlige sygdomme med sig, er det derfor vigtigt, at man er optimalt beskyttet mod dem, selvom der er behov for net, der indeholder giftige stoffer. Er dit myggenet blot til brug i Danmark, anbefales det ikke, du benytter imprægnerede net, da der ikke findes farlige myg i Danmark. Mange af de imprægnerede net, er til og med også ulovlige at benytte i Danmark, men må kun købes med det formål at skulle benyttes på rejser i områder med farlige myg.

Selvbærende myggenet

Selvbærende myggenet bruger specielle fleksible trådbøjler eller metal- eller plaststænger til at skabe en stiv ramme, der hænger nettet over dig ligesom et telt. De kræver ikke nogen anden form for støtte. Nogle selvbærende myggenet har også en syet bund, så den indre del af nettet er helt lukket. Fordelen er, at det ikke kræver netrammer, kroge eller snor for at blive rejst. Kan opsættes hurtigt eller pakkes væk. Kan bruges på en seng, i et telt eller på jorden, indendørs eller ude. Nogle har syet i bundplader og giver derfor beskyttelse overalt fra krybende bugs, små slanger og skorpioner samt flyvende insekter. De kan også bruges udendørs under blæsende forhold. Fordi de inkluderer stænger eller bøjler til at understøtte nettet, er de tungere, større og generelt dyrere end konventionelle net af lignende størrelse. Stængerne eller bøjlerne klemmes eller bøjes ikke let, så pakning, især i en rygsæk, er sværere. Stængerne eller bøjlerne kan blive beskadiget og er svære at reparere.

Myggenet til tarp

Myggenet til tarps kan være kileformede, som er formet således, at den høje ende giver plads til dig, mens den lave ende hænger over soveposen. Det giver et enkelt og billigt myggenet, der er let at sætte op og ned, fordi det kun har brug for en eller to støttepunkter på lavt niveau. Typisk hægter du det fast to steder på din tarp, hvilket gør det lettere at placere, selv når pladsen er begrænset. Let, kompakt og let at pakke og bære.

Firkantede myggenet

Firkantede myggenet har en form, der passer godt til to voksne. Nettet er enten ophængt i de fire øverste hjørner eller samlet på midten via en aluminiumsstang, der hænges op i en speciel myggenetramme, der er placeret over soveposerne. De har normalt en nedre del, som er lavet af tungere stof for at holde nettet tæt til jorden og forstærke nettet, hvor slid og skader er mest almindelige.

Pyramideformede myggenet

Pyramideformede myggenet er formet med et højt, enkelt ophængningspunkt på toppen og spredes ud for at dække soveområdet. De har normalt en intern spreder en kort afstand under toppunktet for at øge lydstyrken og forbedre nettets ophæng. Nettets nederste kant kan have et nedre del af tungere stof for at holde nettet tæt til jorden og forstærke nettet, hvor slid og potentiel skade er størst.

Materialer

De to mest almindelige materialer, der bruges til myggenet er kunstmateriale som polyester og bomuld.

Polyester

Myggenet, der er lavet af polyester er letvægtsvalget, der kan bruges til camping og andre rejsebehov. Det holder længere end bomuldsnet, fordi bomuld ikke er vandtæt og vejer mere, når det er vådt.

Bomuld

Ligesom med telte, kan myggenet af bomuld tilbyde et mere behagelig indeklima, når den bruges udendørs. Begge disse slags net er tilgængelige i forskellige størrelser og tykkelse på den anvendte tråd.

Funktioner

Myggenet fungerer som en fysisk barriere, der forhindrer myg i at få adgang til din krop når du sover. Det superfine mesh-net af enten polyester eller bomuld forhindrer små insekter i at komme ind. Alle pyramiden myggenet har 300 huller pr. kvadrattomme, hvilket er næsten det dobbelte af det antal huller, der anbefales af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Du kan som nævnt få ubehandlede, ikke-imprægnerede, myggenet og myggenet, der er behandlet med anti-myggevæske, en såkaldt insekticidbehandling. Behandlede myggenet er meget mere effektive til at forhindre malaria end ubehandlede net. Insekticidbehandling kombinerer permethrin med et unikt bindemiddel. Permethrin har fremragende sikkerhed og har været brugt i årtier. Det anbefales af WHO som et insekticid til myggenet, hvilket afskrækker insekter fra at bide gennem nettet og reducerer antallet af insekter i et rum. Ubehandlede net tillader myg at bide gennem nettet, mens myg dræbes øjeblikkeligt ved kontakt med et behandlet net.

Insekticidbehandling holder op til 35 vaske, hvilket i praksis svarer til 2 år. Vi anbefaler at opbevare dit myggenet i plastposen og den ydre bærepose efter brug for at forlænge dets levetid.

Størrelse og pasform

Nettets størrelse skal generelt være rummeligt og passe til det antal personer, som nettet skal beskytte mod myg og andre insekter. Der skal være plads nok til at dække hele kroppen, mens du eller i sover. Myggenet skal samtidig give dig den nødvendige luftcirkulation. Et myggenet med huller på 1,2 mm x 1,2 mm er det mest anvendte og mest anbefalede.

Hvis i er to, der skal sove under et myggenet, bør i gå efter en størrelse, der også ville passe til en standard dobbeltseng med målene 160 x 200 centimeter.

Vægt

Som forbruger behøver man ikke overtænke vægten, især ikke når det handler om myggenet. De varierer i størrelse og vægt, hvor vægten er imellem 80 gram og 400 gram. Nogle myggenet kommer i familiestørrelse og kan godt veje op imod 7-800 gram.

Vejrforhold

Du kan med fordel kombinere dit myggenet med en tarp eller en anden form for oversejl, når du overnatter ude i naturen. Myggenet er fremragende til at beskytte mod myg, men er ikke særlig nyttigt i regnvejr, storm eller under anden form for dårligt vejrforhold. 

Pris

Dit budget afgør som altid, hvilket myggenet, du vælger. Det er dog ikke den største investering. Almindelige myggenet koster fra et par hundrede kroner og op til 400 kroner. Nogle imprægnerede myggenet koster lidt mere, mens du også kan få myggenet, der nemmere kan integrere med teltduge fra visse producenter. De koster typisk lidt mere, men kan også mere end hvad et standard myggenet kan.

Opsamling

Myggenettet er et fleksibelt stykke udstyr, der kan være med til at redde din sommer i lejren eller på vandreturen. Det forhindrer dig i at blive vækket om natten af en summende lyd, myggestik eller et andet dyr, der kravler på dig.

Myggenet fås både imprægneret med myggespray og uden. Du bør vælge imprægnerede myggenet, hvis du skal rejse til lande, hvor der findes myg, der flyver rundt med farlige sygdomme i sig, som for eksempel malaria. Til vandre- og teltture i Skandinavien kan du fint nøjes med et almindeligt myggenet.

Der findes myggenet til forskellig anvendelse. Nogle passer til at blive lagt under en teltdug mens andre egner sig til at blive bundet op under en tarp eller i en hængekøje. Forskellige designs afgør, hvor godt du kan sidde under myggenettet og hvor mange personer, der kan sove under myggenettets beskyttelse.

De to mest almindelige materialer, der bruges til myggenet er kunstmateriale som polyester og bomuld. Myggenet er fremragende til at beskytte mod myg, men er ikke særlig nyttigt i regnvejr, storm eller under anden form for dårligt vejrforhold.

Myggenet varierer i størrelse og vægt, hvor vægten er imellem 80 gram og 400 gram. Nogle myggenet kommer i familiestørrelse og kan godt veje op imod 7-800 gram.

Almindelige myggenet koster fra et par hundrede kroner og op til 400 kroner. Nogle imprægnerede myggenet koster lidt mere, mens du også kan få myggenet, der nemmere kan integrere med teltduge fra visse producenter.

5 tips til myggenet

Tip 1: Pas godt på nettet

Dit myggenet kan holde i mange år, hvis du passer ordentligt på det og opbevarer det rigtigt. Husk at læse, hvordan du vasker og plejer det rigtigt.

Tip 2: Køb myggenettet herhjemme hvis du skal rejse ud

Du kan godt finde et myggenet på turen, men du kan ikke være sikker på, om kvaliteten på de små markeder er i orden. Ved at købe myggenettet hjemmefra har du tid til at gå mærkerne igennem, tjekke priserne og have det klar inden afrejse – så du kun skal tænke på oplevelserne under rejsen.

Tip 3: Brug dit myggenet derhjemme og på hotelværelset

Dit myggenet er et ret fleksibelt redskab, der også kan gøre gavn hjemme om sommeren, hvis du godt kan lide at sove med åbent vindue, men ikke ønsker at blive stukket. Og rejser du til destinationer, hvor myg kan være et problem og der ikke er myggenet på hotelværelset, er det fedt at have sit eget med. De fleste hoteller er i stand til at oplyse dig om, hvorvidt de tilbyder myggenet på værelserne.

Tip 4: Det er kun hunmyggen, der stikker

Det er kun hunmyggen, der har brug for at suge blod for at modne sine æg. Derfor er det altså hunmyggen, der er fjenden. Hanmyggen kan faktisk slet ikke stikke dig og suge blod, for hans snabel er kortere end hunmyggens og dermed ikke lang nok til at trænge igennem huden. I stedet lever hanmyggen udelukkende af sukkerholdige sager, bl.a. saft fra frugter og den søde nektar fra blomster. Skulle en stor sværmende flok myg nærme sig, er der ingen fare på færde. Det er nemlig hanmyg, der flyver i flok.

Tip 5: Undgå myggestik

Mange års turerfaring har lært os at tage nogle forholdsregler, når det gælder om at undgå myggestik. Her får du de bedste råd. Først og fremmest skal du dække din hud til, gerne lange bukser og langærmede skjorter i tætvævede materialer, der også gerne må hænge løst på kroppen. Det gør det sværere for myggen at nå helt ind til din hud. Husk også at undgå at være alt for aktiv i de sene aftentimer og tidligt om morgenen. Det er i dette tidsrum, at myg er mest aktive.

Myggenet mærker

Sea to Summit

Australske Sea to Summit er som navnet antyder dedikerede til at levere gode løsninger uanset, hvor på rejsen du befinder dig. Også når det gælder myggenet. Derfor finder du blandt i deres sortiment kvalitetsudstyr – fra lækre soveposer, oppustelige puder og gode liggeunderlag – som kan tåle episke eventyr. 

DD Hammocks

De startede egentlig som et hængekøjefirma i 2005 og DD Hammocks er også kendt for at levere myggenet som et supplement til et af de mest kendte tarps i bushcraftmiljøet, nemlig deres berømte 3×3 meter DD Tarp med den karismatiske grønne pose. DD Hammocks øvrige produkter inkluderer alt fra bivuakker til soveposer til letvægtstelte. 

Lifesystems

I dag er Lifesystems en del af et 50-personers team af produktudviklere og ægte rejseeksperter, der leverer ekspeditionsudstyr til specialforhandlere i mere end 40 lande verden over. Som et team, der selv oplever trangen til at kaste hovedet ud i eventyr ofte, ved holdet bag Lifesystems, hvordan man laver udstyr, der passer til jobbet. I lande, hvor insektbårne sygdomme er almindelige, er et myggenet et vigtigt tilbehør. Lifesystems sortiment af myggenet er særligt holdbart og behandles med EX8 AntiMosquito, der giver en ekstra barriere mod bidende insekter.

Robens

Robens er en del af et dansk moderfirma, der sammen med telt producenterne Outwell og Easy Camp, tilsammen udgør tre af Europas mest succesfulde friluftsvaremærker. Robens har et varieret udvalg af friluftsudstyr, der blandt andet inkluderer køkkenudstyr, myggenet, tarps og telte. De er kendt for deres gode holdbarhed, høje kvalitet og praktiske anvendelighed. Desuden er Robens gode til at formidle deres passion for friluftsliv. Tjek gerne deres hjemmeside ud. Her finder du bunkevis af gode råd og tips til din næste tur. 

Nordisk

Nordisk Fjer blev grundlagt i 1901 og var det første danske firma, der fokuserede 100% på dun og fjer-materialer i deres produkter. Senere skiftede virksomheden navn til det nuværende Nordisk og sælger sine berømte soveposer, myggenet, tarps og telte på det europæiske kontinent såvel som i lande så langt væk som Korea og Japan. Nordisk bruger hvert år mange ressourcer på at udvikle letvægtsprodukter, heriblandt et af verdens letteste telte. Samtidig er de en aktiv medspiller i forhold til at udbrede konceptet om friluftsliv til lande, hvor friluftstraditionen er i sin grøde opstart.

Hvad siger undersøgelser om myggenet?

I denne undersøgelse, der blev offentliggjort i den aktuelle udgave af Nature Communications, viser, at myggenet, der er behandlet med insekticid, som er grundpillen i den globale kamp mod malaria, ikke yder den beskyttelse, det engang gjorde – og forskere siger, at det er grund til alvorlig bekymring i tropiske og subtropiske lande verden over. Disse myggenet har angiveligt reddet 6.8 millioner menneskers liv, der ellers kunne have været dræbt af malaria, men i denne seneste forskning, blev det påvist, at malariamyg havde opbygget modstand mod insekticidet. Myggenettet i sig selv var ikke synderen, da deres insekticidindhold testes regelmæssigt i inspektioner før levering. De myggenet, der anvendes i Papua Ny Guinea, er alle fremstillet af et enkelt firma i henhold til specifikationer, der er fastsat af Verdenssundhedsorganisationen WHO. Modellen bruges i vid udstrækning – i 2014 tegnede den sig for den største markedsandel af disse myggenet globalt.

Det var da forskerne testede nettenes ydeevne ved at dræbe myg, at problemet blev afsløret. Med nye redskaber fremstillet frem til 2012 var andelen af dræbte myg altid tæt på 100%, men ved at bruge de samme standardtest med nye net produceret fra 2013 til 2019 faldt andelen af dræbte myg til et gennemsnit på 40%, hvor nogle af nettene slet ikke dræbte myg. Alle de testede net synes at have den samme mængde insekticid, hvilket rejser spørgsmålet om, hvordan net med de samme insekticidniveauer kunne være mindre dødelige for myg. Forfatterne er enige om, at svaret sandsynligvis ligger i ændringer i fremstillingen af nettene og håber at samarbejde med producenten for at undersøge nærmere.I mellemtiden opfordrer forskerne til, at myggenettene testes for deres evne til at dræbe myg – ikke kun deres insekticidindhold. Forskerne understreger, at selvom deres dødelighed over for myg mindskes, giver garnene stadig vigtig individuel beskyttelse og skal bruges hver nat.

Den næste undersøgelse påpeger, at en ny type myggenet kan forhindre millioner af tilfælde af malaria, ifølge ny forskning offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet. Det toårige kliniske forsøg i Burkina Faso, Vestafrika, der involverede 2.000 børn, viste, at antallet af tilfælde af klinisk malaria blev reduceret med 12 procent med den nye type myggenet sammenlignet med den konventionelle, der normalt blev brugt.

COVID-19 påvirker ikke salget af myggenet. Tværtimod viser denne undersøgelse, at markedet for myggenet kun vil stige i takt med, at nye og forbedrede myggenet kommer på markedet og at en større andel af befolkningen i malaria-endemiske områder bliver bevidst om myggenettets effektivitet imod malaria.

Hvordan den oprindelige befolkning opfatter myggenet, var genstand for denne undersøgelse. Brug af myggenet er en vigtig del af malariaforebyggelse. Selvom tidligere undersøgelser har vist, at mange mennesker sover under et myggenet i endemiske områder, er det ukendt, om folk undervurderer, hvor almindeligt det er at sove under et net hver nat. Denne forskningsundersøgelse viste, at folk ofte efterligner andres adfærd. Resultatet antyder en mulighed for anti-malariatiltag for at reducere misforståelser om normer til brug af myggenet og understrege den almindelige daglige brug af myggenet i malaria-endemiske regioner. Hvis folk korrekt opfatter de fleste andre til at sove under et net hver nat, kan de personligt gøre det når det er muligt og støtte andre til at gøre det også.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket myggenet er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste myggenet. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Myggenettene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et myggenet?

Valget af myggenet afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The mystery of the less deadly mosquito nets – JCU Australia.” 28 jul.. 2020, https://www.jcu.edu.au/news/releases/2020/july/the-mystery-of-the-less-deadly-mosquito-nets. Åbnet 3 maj. 2021.
  • “New type of bed net could help fight against malaria – Durham ….” 13 aug.. 2018, https://www.dur.ac.uk/news/newsitem/?itemno=35413. Åbnet 3 maj. 2021.
  • “Mosquito Net Market Share, Growth, Size 2021 with Geographic ….” 17 feb.. 2021, https://www.marketwatch.com/press-release/mosquito-net-market-share-growth-size-2021-with-geographic-segmentation-by-global-market-statistical-forecast-and-competitive-landscape-report-to-2026-2021-02-17. Åbnet 3 maj. 2021.
  • “Social norms, misperceptions, and mosquito net … – Malaria Journal.” 3 jun.. 2019, https://malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12936-019-2798-7. Åbnet 3 maj. 2021.
Forfatter
Picture of Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.