MTB Hjelm Test

Mand i skoven med en MTB hjelm

MTB sporten er en af de mest hurtig vækstende sportsgrene i Danmark, og det er der en god grund til. Sporten kan dyrkes året rundt, og uanset vejret, så kan du stadig træne MTB. Og til det skal der bruges en MTB hjelm.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med cykeleksperter lavet en test af MTB hjelme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs eksperternes købsråd længere nede i artiklen.

MTB Hjelm Test: Top 3 Bedste MTB Hjelme

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Bell 4Forty Mips

Bedste MTB hjelm

Pris: 649 DKK

Vinderen i kategorien “bedste MTB Hjelm” er Bell 4Forty Mips. Leder du efter en komfortabel, let og robust cross-country/trail/enduro MTB hjelm? Bell 4Forty MIPS er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse og er yderligere udstyret med MIPS.

Annonce

2. MET Crossover

Bedste billige MTB hjelm

Pris: 429 DKK

Hjelmen er sat til en meget lav pris. Den har et klassisk look, lever op til EU’s krav for sikkerhed og kan anvendes til både bykørsel og MTB. Den har god ventilation. Den er opbygget med en In-Mould konstruktion, dvs. yderskallen er smeltet sammen med inderskallen

Annonce

2. Abus Cliffhanger MIPS

Bedste premium MTB hjelm

Pris: 999 DKK

Abus Cliffhanger MIPS er en fortjenstfuld vinder af Friluftsmagasinets test-pris for bedste premium MTB hjelm. Med sin avancerede MIPS-teknologi, der beskytter mod rotationskræfter ved fald, sætter denne hjelm en ny standard for sikkerhed inden for mountainbiking. Det stilrene design i ‘velvet black’ appellerer til det æstetiske øje, mens justeringssystemet sikrer en næsten skræddersyet pasform. Vægten er holdt lavt uden at gå på kompromis med styrken, hvilket gør Cliffhanger MIPS til en attraktiv følgesvend på tekniske spor og lange ture i skovens ro.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til MTB hjelm

Overvejelser

Sammen med vores MTB eksperter  har vi udarbejdet en købsguide til MTB hjelm. I vores købsguide vil vi gennemgå de ting, som er værd at overveje, når du vælger din MTB hjelm. Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er sikkerheden den absolut vigtigste faktor. Derfor skal du være ekstra opmærksom på, at MTB hjelmen du anskaffer dig er CE-mærket med en bestemt godkendelse. Blandt andet dette vil vi snakke mere om i vores købsguide nedenfor.

  1. Pasform
  2. Justering
  3. Ventilation
  4. Kompatibilitet
  5. Sikkerhed
  6. Hvilken type MTB dyrker du?

Hvid MTB hjelm

Pasform

Det er vigtigt, at du får styr på, at hjelmen har den rigtige pasform. Hjelmens pasform skal passe til dit hoved. Hvis du f.eks. en hjelm med den forkerte pasform, så kan du risikere, at den glider af i et styrt. Vores MTB eksperter fandt ud af, at MET, Bell og Giro passede bedst til alle hovedformer. Resten af mærkerne som var med i testen passede kun godt til en enkelt hovedform. Derfor anbefaler eksperterne, at du vælger en af de MTB hjelme, som de anbefaler i testen ovenfor.

Justering

Når du har styr på, at hjelmen passer godt til dit hoved, er det tid til at kigge på justeringssystemet. De fleste MTB hjelme bruger et tre- eller firepunktssystem. Anskaf dig derfor en hjelm med et tre- eller firepunktssystem.

Ventilation

De fleste der dyrker MTB, træner typisk i godt vejr. At cykle i solskinsvejr kan hurtigt blive en svedig oplevelse, hvis din hjelm er udstyret med et dårligt ventilationssystem. Til gengæld kan flere ventilationshuller lede til en kold fornøjelse i efteråret og om vinteren. Men overordnet set er det ikke mængden af ventilationshuller, men de interne luftkanaler, der styrer luftflowet. De MTB hjelme som vores MTB eksperter anbefaler, har alle et super luftflow.

Kompatibilitet

En MTB hjelm skal naturligvis også fungere godt sammen med solbriller eller MTB briller. Nogle hjelme er mindre kompatible end andre. Derfor er det vigtigt, at du anskaffer dig en hjelm der er kompatibel med briller. De MTB hjelme som vores MTB eksperter anbefaler er alle kompatibel med solbriller og MTB briller. Testvinderen Giro Montaro MIPS fungerer rigtig godt sammen med solbriller og MTB briller.

Sikkerhed

Når du skal vælge en MTB hjelm, er det super vigtigt, at hjelmen er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse. Godkendelsen betyder, at MTB hjelmen lever op til alle krav for sikkerhed i Europa. Alle MTB hjelme som vores eksperter anbefaler i testen ovenfor er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse. Overvej derfor at anskaffe dig en af de MTB hjelme, som vores eksperter anbefaler.

Hvis du leder efter en MTB hjelm med den bedst tænkelige beskyttelse, så skal du have fat i en MTB hjelm med MIPS. MIPS er en teknologi, der er med til at beskytte dig imod fald i vinkler, normale hjelme ikke altid kan klare. Se eventuelt videoen nedenunder, hvis du vil se, hvordan MIPS teknologien virker.

Hvilken type MTB dyrker du?

Som tidligere nævnt findes der flere måder at dyrke sporten på. Her skelner vi mellem 5 undergrene/discipliner af MTB: cross-country, trail, enduro, downhill og dirt jump.

Cross-country er den mest almindelige form for MTB. Når man cykler cross-country, cykler man på en blanding af skovstier, singletracks og asfalteret veje der forbinder andre stier. Cross-country MTB defineres som den nemmeste disciplin af MTB. Cross-country er den mest populære disciplin af MTB i Danmark, fordi vi har et ideelt terræn til at dyrke sporten. Derudover er cross-country også den mindst farlige disciplin af MTB. Hvis du dyrker denne disciplin af MTB, så tag et kig på cross-country MTB hjelmene.

Trail er også en populær disciplin af MTB i Danmark. Når man cykler trail, følger man en enkelt markeret sti. Det kan bl.a. være en skovsti.

Enduro er en ny disciplin af MTB, som er blevet utrolig populær i løbet af de seneste par år. Når du cykler enduro, cykler du på tid. Der er altså tale om ræs. Du cykler en række etaper, og det kan tage flere timer at gennemføre et enduro ræs. Typisk cykler man fra toppen af et bjerg til bunden. Herefter cykler man op til næste etape.

Downhill er den farligste disciplin af MTB. Når man cykler downhill, cykler man på tid ned af et stejlt og hårdt terræn. Små udfordringer som blandt andet hop og drops vil man typisk støde på, på en downhill rute.

Det tager kun 5-30 min at gennemføre et downhill ræs, og det gælder om at komme ned først. Hvis du leder efter en downhill MTB hjelm, så anbefaler vores eksperter, at du anskaffer dig Fox Rampage hjelmen. Fox Rampage er en sikker og ultra let hjelm, der er lavet af fiberglas. Derudover er den også meget komfortabel.

Dirt jump er også en farlig disciplin af MTB. Dirt jump går ud på at lave freestyle tricks på sin mountainbike og score flest point. Dirt jump er blevet utrolig populær, og er derfor også blevet en disciplin i X Games samt andre ekstremsportsbegivenheder. Hvis du leder efter en dirt jump MTB hjelm, så anbefaler vores eksperter, at du anskaffer dig Fox Flight hjelmen. Fox Flight er mere sikker, komfortabel og åndbar end nogen anden dirt jump hjelm.

Mere info om vores valgte MTB hjelme

Bell 4Forty MIPS

Leder du efter en komfortabel, let og robust cross-country/trail/enduro MTB hjelm? Bell 4Forty MIPS er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse og er yderligere udstyret med MIPS. Det vil sige, at hjelmen lever op til alle EU’s krav for sikkerhed, og MIPS teknologien er med til at beskytte dig endnu mere imod fald i vinkler, normale hjelme ikke kan klare. Hjelmen er, ligesom MET Crossover, opbygget med en In-Mould konstruktion, dvs. yderskallen er smeltet sammen med inderskallen – det giver en let og stærk hjelm.

Da vores eksperter testede hjelmen blev de hurtigt overrasket over, hvor komfortabel og let den var. Den høje komfort kommer af, at hjelmen er udstyret med det såkaldte Sweat Guide – svedtransporterende puder. Puderne er designet til at lede sved væk fra din pande og dine briller, så det ikke generer din kørsel. Vores eksperter var også begejstret over hjelmens ventilation (15 ventilationshuller), som fungerede helt fantastisk.

Hjelmen er især egnet til cross-country MTB (det danske terræn), men kan også sagtens klare terrænet i trail og enduro. Med hjelmens No-Twist Tri Glide-teknologi kan du uden problemer holde hjelmens remme ind til dit hoved. Hjelmen kan fås i 3 forskellige farver: sort, kobber/sort og hvid.

Bell 4Forty MIPS tilbyder også en række virkelige fede features heriblandt et justerbart visir-system, der kan tilpasses dine cykelbriller. Hjelmen er også udstyret med en skygge og et Float Fit system. Float Fit systemet gør, at din hjelm sidder stramt, og at den ikke rokker sig, når du kører på hårdt og bumpet terræn. Hjelmen er alt i alt en sikker, komfortabel og let MTB hjelm.

Met Crossover

Hvis du er på udkig efter en billig MTB hjelm, der opfylder alle krav til sikkerhed, så er MET Crossover måske noget for dig? MET Crossover er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse. Hjelmen er derfor af høj kvalitet, fordi den lever op til EU’s krav.

MET Crossover er den mest populære MTB hjelm i Danmark, og det er nogle grunde til. Hjelmen er sat til en meget lav pris. Den har et klassisk look. Den lever op til EU’s krav for sikkerhed. Den kan anvendes til både bykørsel og MTB. Den har god ventilation (15 ventilationshuller).

Den er opbygget med en In-Mould konstruktion, dvs. yderskallen er smeltet sammen med inderskallen – det giver en let og stærk hjelm. Den har bløde stropper, aftagelige puder, aftagelig skygge og et justeringsspænde i nakken. Og så kan hjelmen fås i 4 forskellige farver: sort, sort/hvid, grøn og orange.

Det eneste minus ved hjelmen er, at den ikke er udstyret med MIPS teknologien. MIPS teknologien er med til at beskytte dig imod fald i vinkler, normale hjelme ikke altid kan klare. Du ser typisk denne teknologi i mere high-end hjelme.

Giro Montaro MIPS

Hvis du leder efter den mest sikre cross-country/trail/enduro MTB hjelm af allerhøjeste kvalitet og komfort, så er der ingen tvivl om, at du skal have fat i Giro Montaro MIPS. Udover at hjelmen er CE-mærket med en EN 1078 godkendelse, og dermed lever op til EU’s krav, så er hjelmen yderligere udstyret med MIPS.

MIPS teknologien er med til at beskytte dig endnu mere imod fald i vinkler, normale hjelme ikke kan klare. Hjelmen er opbygget med en In-Mould konstruktion, hvilket vil sige, at yderskallen er smeltet sammen med inderskallen – det giver en mere let og robust hjelm. Giro Montaro MIPS har vundet adskillige priser og tests, heriblandt prisen som den bedste MTB hjelm i det verdenskendte og mest læste MTB magasin ENDURO Mountainbike Magazine. Hjelmen vandt også vores test, som den bedste cross-country/trail MTB hjelm.

Udover at hjelmen er ekstrem robust og sikker, så tilbyder den også en høj komfort. Hjelmen er udstyret med 16 ventilationshuller og er skabt med et Roc Loc® Air justeringssystem, som er med til at øge ventilationen og give en god pasform. Derudover er hjelmen udstyret med bitte små svedpuder, der absorberer sved, så det ikke drypper ned i ansigtet.

Da vores eksperter var ude og træne i skoven med Giro Montaro MIPS, havde de ingen problemer med ventilation og sved i ansigtet. Hjelmen sad også perfekt på vores eksperter. Grunden til det er, at hjelmen er designet, så alle hovedformer passer til hjelmen. Hjelmen kommer i hele 6 farver: sort, valnød, turkis, lime, blå/lime og sort/lime.

Hjelmen tilbyder også en række features, som de andre 2 hjelme ikke tilbyder. Der er mulighed for at montere et kamera til hjelmen, så du kan optage din træning. Derudover er det muligt at bruge briller uden på hjelmen. Hjelmen er naturligvis også udstyret med en skygge.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke MTB hjelme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste MTB hjelme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hjelmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger MTB hjelm?

Valget af MTB hjelm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han har dyrket naturen i fulde drag siden barnsben. I løbet af årene har han gennemført utallige vandreruter; lange vandreruter såsom Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km, men også kortere ruter i Schwarzwald, Gendarmstien og Lillebæltsstien.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj