Letvægts sovepose

Dame i blå letvægts sovepose

En god nats søvn er vigtig i vildmarken, og det kræver det rette grej at opnå den ønskede komfort – og jo færre kilo vi bakser rundt med desto bedre: Derfor er en letvægts sovepose værd at overveje.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperter lavet en test af letvægts soveposer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Letvægts Sovepose Test: Top 5 Bedste

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Nordisk Gormsson +10 Curve

Bedste letvægts sovepose

Pris: 1.077 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts sovepose” er Nordisk Gormsson +10 Curve. Denne model rammer det rigtige punkt mellem lav vægt, fin varme, gavmild rumlighed og fornuftig pris. En sovepose som egner sig særligt godt til de varme ture, men som kan klare helt ned til under frysepunktet.

Annonce

2. Treklife Compact

Bedste billige letvægts sovepose

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billig letvægts sovepose” er Treklife Compact. Til en yderst konkurrencedygtig pris og med en lav pakvolumen er denne kompakte 2-sæsoners sovepose som skabt til friluftsmennesket, der er yderst prisbevidst.

Annonce

3. Sea to Summit Spark SpII

Bedste premium letvægts sovepose

Pris: 3.349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium letvægts sovepose” er Sea to Summit Spark SpII. Denne letvægts sovepose anses for at være den letteste 4-sæsoners sovepose med på 490 g. Mumieformen tilfører ekstra rummelighed, og du finder ikke en bedre kvalitet.

Annonce

4. Therm-A-Rest Parsec 20F/-6C

Bedste letvægts sovepose til vinterhalvåret

Pris: 3.939 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts sovepose til vinterhalvåret” er Therm-A-Rest Parsec 20F/-6C. En rigtig varm dunsovepose som vejer 720 gram. Dunene er imprægnerede for at opsuge mindre fugt, og du kan med SynergyLink-systemet stroppe soveposen om dit liggeunderlag for en øget komfort.

Annonce

5. Nordisk Phantom 220

Bedste letvægts sovepose til sommerhalvåret

Pris: 2.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts sovepose til sommerhalvåret” er Nordisk Phantom 220. En oplagt pose til foråret, sommeren og tidlig efterår. Den har ventilationsmuligheder, er forsynet med en formsyet hætte og fyldet er dun. Den vejer kun 560 gram, og det er lavt taget prisen i betragtning.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til letvægts sovepose

Hvad er en letvægts sovepose?

En letvægts sovepose (også kaldet en ultralight sovepose) er en let og kompakt sovepose til de af os, der ønsker mindre vægt i rygsækken og mere fart og komfort på vandrestierne, og som ikke har de store behov for en tungere og varmere sovepose. Men selvom der bliver skåret så mange gram af som muligt for at spare på vægten, er de fleste letvægts soveposer fremstillet af de ypperste materialer og efter de mest innovative design.

Dame der sover i en letvægts sovepose

Hvorfor skal jeg købe en letvægts sovepose?

Sneglen har sit hus på ryggen, og det har vi også, når vi backpacker eller trekker afsted. Vores hus er blot vores sovesystem, der næsten altid indeholder en sovepose, men modsat sneglen behøver vi ikke være langsomme og snegle os afsted. Med en letvægts sovepose på ryggen går det let over stok og sten, hvilket har fået mange backpackere til at tilslutte sig mottoet: “Light is right”.

Du bør dog gruble lidt over dit specifikke behov for en letvægts sovepose, da en ultralight sovepose kan være et for stort kompromis mellem vægt og sikkerhed, hvis du skal overnatte under ekstreme forhold. Den ultralette (light is right) vandrestil kræver, at alt dit udstyr er så let som muligt, OG at du har den nødvendige mængde knowhow til at kunne overleve i vildmarken med mere sparsomt udstyr.

Dette kræver tid og penge, så måske du bør “nøjes” med en traditionel sovepose frem for en ultralight sovepose? Begge slags har deres berettigelse, og man behøver jo ikke gå enten den ene eller den anden vej; en blanding af let og traditionelt grej virker fint. 

Ønsker du at gå letvægts-vejen, bør du kende til the big four, som er uundværlige redskaber i dit arsenal af udstyr til udelivet. Soveposen er den del af de såkaldte “fire store”, hvor de andre tre er liggeunderlag, shelter (altså telt, hængekøje eller tarp) og din rygsæk. Det er blandt disse fire elementer, at der kan være den største forskel i vægt fra et produkt til et andet og dermed de største muligheder for vægtbesparelse. Derfor er det en god ide, hvis du sætter dig grundigt ind i dine behov og ønsker i forhold til dit udstyrs vægt og ydeevne. 

Kombinér letvægts sovepose med andet friluftsudstyr

Jordkulde er ingen spøg, og derfor er et godt liggeunderlag ligeså vigtigt som en god sovepose. Liggeunderlag kan være fremstillet af mange forskellige materialer, have forskellige udformninger alt efter formål og samtidig have et væld af funktioner og smarte design.

Den vigtigste egenskab er dog liggeunderlagets R-værdi (R-Value), der indikerer underlagets termiske modstandsdygtighed. Til helt varme somre er en R-værdi på 1 tilstrækkeligt, og resten af sommerhalvåret kan klares med en værdi på 2. Er der den mindste risiko for frostgrader, bør man se sig om efter en R-værdi på 3 til 4, og er der tale om decideret hård frost og vinterkulde, må man have fat i et liggeunderlag med en R-værdi på 5 eller mere.  

Vedligeholdelse af letvægts sovepose

En sovepose – og især en letvægts sovepose – er ofte en af de mere omkostningsfulde investeringer, og derfor er det selvsagt en fordel at være i stand til at passe godt på den, så den kan passe godt på dig i mange, mange år. 

Især med en ultralight sovepose bør man være ekstra opmærksom på, hvor man lægger sig. Sørg altid for at have et sikkert og tørt underlag fri fra tjørne, småsten og grene eller andet, der kan ødelægge din sovepose.
Vær i øvrigt altid forsigtig omkring lynlåse i soveposer. Tag dig god tid, når du lyner op og i for at undgå unødig slitage af lynlåse og uheldige skader på skal og for. 

Opbevar ALTID din letvægts sovepose under varme og tørre forhold – og aldrig pakket stramt i pakkeposen (stuff/compression sack) eller i en lufttæt plastikpose. Nogle producenter inkluderer opbevaringsposer (storage sacks) til deres soveposer.

Disse er ofte mange gange større end de små pakkeposer og sikrer, at soveposens dun ikke bliver ødelagt under opbevaring. Man kan, hvis man har skabsplads dertil, med fordel opbevare sin sovepose ved at hænge den i et tøjskab. Alternativt kan man finde en åndbar beholder som f.eks. en stor bedroller og opbevare sin sovepose deri, når den ikke er i brug – så længe den ikke bliver mast. 

Over tid vil du uden tvivl opleve, at der vil stikke dun ud af din sovepose. Modstå for alt i verden fristelsen til at hive disse ud. Forsøg i stedet at skubbe dem tilbage/arbejde dem på plads, da dette forlænger din soveposes levetid betydeligt.

Én gang om året eller efter særligt lange udflugter bør du vaske din letvægts sovepose for at undgå, at der samler sig alt for meget skidt, snavs og kropsolier i den. Læs altid producentens egne anvisninger, inden du giver dig i kast med den store hovedvask af din sovepose.

Første skridt er at gennemse soveposen for rifter og huller, da disse straks må repareres inden videre brug eller rengøring! Dernæst fjernes større mængder snavs ved at vaske posen i hånden på de særligt udsatte steder (brug evt. en gammel tandbørste). Derefter kan du vaske den i maskinen ved laveste temperatur og evt. med noget dertil fremstillet vaskemiddel. Hvis der bruges vaskemiddel kan man med fordel vælge et vaskeprogram med ekstra skylning eller evt. at give soveposen endnu en vask uden middel af nogen art.

Posen kan efterfølgende tørres i tørretumbler ved lav til medium varme (vær sikker på, at maskinen du benytter ikke har en tendens til at varme for meget, da dette kan skade materialerne). Husk at smide et par tennisbolde med ind for at undgå, at din sovepose bliver alt for klumpet. Hvis din tørretumbler er meget lille, eller hvis du slet ikke ejer en, kan du sagtens tørre soveposen uden.

Dette kræver dog længere tid. Posen bredes ud på en flad overflade og tørres (gerne udenfor), vendes undervejs, og efterfølgende kan det være nødvendigt at ryste soveposen eller massere den for at undgå klumper.

Når posen er tør, kan man, hvis posen er vandtæt eller -afvisende, eller hvis man ønsker at give den sådanne egenskaber, sprøjte den med produkter designet hertil. Læs altid grundigt om sådanne produkter inden brug for at undgå at skade din  sovepose eller dig selv. 

Valg af letvægts sovepose

Typer

De tre gængse typer af soveposer opdeles efter, hvilke sæsoner de egner sig til. Dette fortæller dig noget om en soveposes egenskaber og funktioner såsom: åndbarhed, ventilationsmuligheder, form og komforttemperatur.

Sommersovepose

Hvis du mest er til behagelige sommerudflugter, eller hvis du mangler en sovepose til at bruge indendørs, er en sommersovepose vejen frem. De egner sig til de varmeste måneder og evt. hele sommerhalvåret med det rette underlag og en inderpose. De er ofte udstyret med lynlås, der løber hele vejen og tillader dermed gode muligheder for udluftning, hvis det skulle blive alt for hedt. Behovet for en hætte er også minimalt i sommervarmen.

3 sæson sovepose

Hvis du er til udendørs eventyr størstedelen af året, bør du vælge en 3 sæson  ultralight sovepose, der holder dig tryg og varm (men ikke for varm) i både foråret, sommeren og efteråret. Denne type sovepose har ofte en del flere funktioner end sommersoveposen, og den kan klare det meste – måske på nær hård frost.

Vintersovepose

Det er muligt at anskaffe sig en kompakt sovepose til vinterbrug, men du bør sikre dig, at de forhold du vil benytte den under ikke kan risikere at blive alt for ekstreme, for da vil det bedre kunne svare sig med en traditionel vintersovepose. Vintersoveposer er, som navnet antyder, fremstillet til at holde på varmen i vinterkulden, men de tillader sjældent god ventilation og er derfor alt for varme i sommerheden. 

Temperaturskala

Soveposer solgt eller produceret i EU har siden 2005 kunne benytte sig af den såkaldte EN13537, der er en standardisering af bedømmelseskriterierne for soveposers termiske egenskaber.  Det er ikke lovpligtigt for producenter at lade deres produkter teste, men gør de, giver det forbrugeren en bedre indsigt i produkternes ydeevner. Under disse testmålinger findes der frem til fire tal, der fungerer som retningslinjer for os forbrugere, når vi skal anskaffe os den helt rigtige sovepose. De fire temperaturer er som følger: 

Laveste temperatur

Den laveste lufttemperatur som en gennemsnitlig mand* kan sove behageligt i.
Med behageligt menes i fosterstilling. Også kendt som grænsetemperaturen eller T-LIMIT.

Komforttemperatur

Dette er den laveste lufttemperatur som en gennemsnitlig kvinde** ville kunne sove behageligt i. Denne temperatur er den gyldne mellemvej, og det er den, du bør være særligt opmærksom på, når du skal købe en ny letvægts sovepose. Kan forkortes som T-COMF – især blandt producenter, der ikke følger standarden.

Højeste temperatur

Den højeste lufttemperatur som en gennemsnitlig mand* kan sove behageligt i. Også kaldet den øvre temperaturgrænse. Hav denne temperatur for øje, hvis du plejer at få det varmt, når du sover.

Ekstremtemperatur 

Den laveste lufttemperatur som en gennemsnitlig kvinde** kan overleve seks timer i uden at dø af hypotermi. Dog kan forfrysninger stadigvæk forekomme. Det anbefales på det kraftigste altid at have den rigtige erfaring og det rigtige udstyr, inden man drager ud på ekspeditioner, hvor man ville kunne risikere så ekstreme forhold. Husk på at det første skridt i overlevelse er ikke at udsætte sig for livstruende situationer! 

* Dvs. en mand på 25 år, der er 173 cm høj og som vejer 73 kg.  

**Dvs. en kvinde på 25 år, der er 160 cm høj og som vejer 60 kg.

Materialer

At udvælge de nyeste og/eller bedst egnede materialer til en kompakt sovepose er en udfordring, da krav til vægt og fylde udelukker en lang række af de gængse materialer, som ellers benyttes i frilufts- og beklædningsbranchen. I det følgende kan du læse nærmere om de forskellige elementer af en ultralight sovepose, således at du bedre kan vælge den konstellation af materialer, der passer til dine behov. 

Skal

Det alleryderste lag af din sovepose er med til at beskytte den og dig fra elementerne og omgivelserne i det omfang, der passer til dens formål. F.eks. findes der hårdføre soveposer til militært brug, ekstra varme puppe-lignende poser til polarekspeditioner og helt vandtætte poser eller soveposer forstærket til at kunne klare de fleste underlag. 

For en ultralight sovepose gælder det som sagt om at indgå op til flere kompromisser for, at sammensætningen af materialer og design kan gå op i en højere og lettere enhed. 

Typisk er den yderste skal på en letvægts sovepose fremstillet af nylon eller polyester – ofte af typen Ripstop, der øger holdbarheden. På visse modeller behandles skallen af et middel kaldet DWR (Durable Water Repellent), der tilføjer gode vandafvisende egenskaber. 

Isolering

En soveposes primære formål er at holde dig tryg og varm, når du begiver dig på eventyr i den storslåede natur. Kroppens kernetemperatur er ingen spøg, og forsømmes den, kan det i værste tilfælde føre til underafkøling (hypotermi). Firkantet set findes der to typer af materialer, der benyttes til isolering af soveposer: 1) Dun af enten ederfugl, and eller gås; 2) Syntetiske fiber. I grove træk har disse to typer følgende fordele og ulemper:

Dunsoveposer

Fordele:

Optimal vægt-til-varme ratio 

Fylder mindre når det pakkes

Varmer dig øjeblikkeligt

Lang holdbarhed, hvis vedligeholdt

 

Ulemper:

Ubrugelig, hvis gennemblødt

Kræver vedligeholdelse 

Kan opbygge fugt

Tørrer meget langsomt!
Koster mere end syntetiske 

Animalsk produkt

Fibersoveposer

Fordele:

Holder varmen, selv hvis gennemblødt

Stort set vedligeholdelsesfri 

Stort set fugtfri

Hurtigtørrende 

Nem at rengøre

Billig ift. dun

Allergivenlig 

 

Ulemper:

Vejer mere end dun

Fylder mere end dun

Skal “varmes op” 

Kort levetid ift. dun

Ud fra dette bliver det åbenlyst, at for at opnå den laveste vægt og mindste fylde, må man ty til dun, hvis man ønsker en vaskeægte letvægts sovepose. Dog udvikles der konstant nye og lette syntetiske materialer, der så småt er ved at indhente dun, og det kommer helt an på dine behov, hvad der passer bedst til dig.

Kompakte soveposer fyldes i de fleste tilfælde med dun, da denne type fyld, som nævnt, har en række fantastiske fordele. Til gengæld er det supervigtigt at undgå, at posen bliver våd eller fugtig, da dette forhindrer den i at holde på varmen.

Sørg for altid at skåne din ultralight sovepose fra regn og fugt, og lad den gerne hænge til luftning i solrigt vejr for at holde den tør og fugtfri. Desværre er det langtfra alle producenter, der laver deres pakkeposer vandtætte, og derfor kan det være en god ide at anskaffe sig en vandtæt én – især hvis man forventer nedbør og våde forhold på sin tur. 

Foring

Foret er soveposens inderste lag og kommer dermed allermest i kontakt med din hud og din påklædning. Derfor skal det være blødt og behageligt uden at kunne sidde fast i dit tøj eller dine smykker, og samtidig skal det være slidstærkt og åndbart.

De mest benyttede og alsidige materialer til foring er nylon, polyester eller taft, der oprindeligt blev fremstillet af silke, men nu til dags er syntetisk. Bomuld (eller polycotton) er let og åndbart, men fanger en del fugt og er derfor ikke godt under kolde forhold. Silke er blødt og åndbart, men sårbart overfor rifter.  

Form

Formen er det mest åbenlyse udtryk for den designmæssige mentalitet, der ligger bag fremstillingen af soveposen, og formen er altafgørende for den komfort (eller mangel på samme),som du føler, når du sover i den.

Rektangulær

Masser af plads til de store ben- og armbevægelser og kan ofte lynes helt op og bruges som dyne. Dette er ikke den mest kompakte form, men til sommerbrug er det en fin løsning – især som tæppe til en skovtur. 

Semi-rektangulær

Også kendt som den modificerede mumie eller tøndeformet. Et glimrende kompromis mellem varme og rummelighed, der giver mere bredde i den øvre del omkring torso. Dette er både behageligt og tillader et trick, som mange thru-hikers benytter sig af: Denne form giver nemlig plads til en varm jakke eller trøje på de ekstra kolde dage – tøj du alligevel har med dig på turen. 

Mumie 

En mumieformet ultralight sovepose ligner en egyptisk faraos sarkofag, og denne forms fordel er, at den slutter sig tæt omkring dig og holder dig varm. Samtidig har den ofte en mindre pakvolumen. Mange synes dog, den er for klaustrofobisk. Det er en smagssag.  

Firkantet

Den perfekte løsning, hvis man ønsker et andet menneske helt tæt på. Det er dog sjældent, at en kompakt sovepose har denne form.

Quilt 

En quilt er en “sovepose” uden bagside – et slags dynetæppe. Det teoretiske eksistensgrundlag for en quilt er, at man i en almindelig sovepose trykker isoleringen flad med sin kropsvægt og derfor mindsker den isolerede effekt. For at holde mest muligt på varmen kræver en quilt til gengæld et godt liggeunderlag.

En quilt kan fylde og veje ganske lidt og er et go-to valg for mange letvægts-entusiaster og især dem af os, der sover i hængekøje. 

Funktioner

Der er to funktioner, du bør have in mente, når du køber en letvægts sovepose.
1) om du ønsker, at den har en hætte, der giver mere varme, men også mere vægt og volumen.
2) længden, placeringen og retningen af posens lynlås, da dette betyder en del for komforten, ventilation og anvendelsesmuligheder. Visse producenter har designet deres soveposer til at kunne lynes sammen to-og-to til en hyggelig dobbeltpose. 

Størrelse

En soveposes størrelse angives ofte som S,M,L osv. eller som Short, Normal, Long. Uanset hvilken kategorisering er størrelsen afgørende for posens længde, højde og bredde. Som med så meget her i livet handler det om at finde den gyldne mellemvej. Posen må ikke være for kort og stram, da dette både er ubehageligt og koldt at sove i, eller for lang og løs, da for meget ekstra luft i posen vil kræve længere tid at opvarme. 

Fit

Hvis en kompakt sovepose er for lille og snæver risikerer man en klaustrofobisk følelse, en elendig sovekomfort, og man mister muligheden for at iklæde sig et ekstra lag tøj i koldt vejr. Om muligt bør du altid prøve en sovepose inden, du køber den – ellers må du læse dig frem til posens indre mål evt. på producentens egen hjemmeside. 

Pakvolumen 

Uanset om du ønsker en ultralight sovepose eller ej, så er det for de fleste rygsækrejsende altid en fordel, hvis udstyret fylder så lidt som muligt. En kompakt sovepose fylder en del mindre end en traditionel sovepose, men der er alligevel en stor nok forskel blandt de forskellige modeller til, at du bør være opmærksom på pakvolumen, når du køber din nye letvægts sovepose. 

Pris

For at finde den rette ultralight sovepose må du afgøre med dig selv, hvordan du har det i forhold til varme, vægt og komfort kontra pris. En god letvægts sovepose behøver ikke koste en formue, men hvis du ønsker én, der både er varm i koldt vejr, fylder og vejer så lidt som muligt og samtidig er rummelig, så kommer din drømmepose nok til at være en investering. Heldigvis er det en, der kan være med til at give dig mange skønne oplevelser i naturen! 

3 tips til letvægts sovepose

Tip 1: Vurdér dine omgivelser, når du slår lejr med en ultralight sovepose 

Vær opmærksom på mikroklimaet når du udvælger en lejrplads. Kold vind og kuldebroer kan undgås, hvis man bruger lidt ekstra tid på at spejde efter det perfekte sted.

Tip 2: Giv din kompakte sovepose tid 

Pak altid dit sovesystem ud, så snart du har fundet din lejr. Dette giver soveposen god tid til at “løfte sig”, hvorved alle dun når at folde sig ud og dermed skabe den ønskede isolerende effekt. 

Tip 3: Hold varmen i en letvægts sovepose  

Du kan være uheldig at undervurdere temperaturen, eller måske slår vejret pludseligt om, hvilket gør det svært at holde varmen. Frygt ej. Det tredje råd er 3-i-1 og handler om at skabe bedre termiske forhold i forbindelse med din nattesøvn.

1) Varme drikke før sengetid (og ved morgenstund) er både hyggelige og praktiske. Vær dog opmærksom på ikke at drikke for meget væske inden sengetid, da nattetisseri – især i kulden – er møgirriterende!

2) Hæld varm vand i en flaske eller drikkedunk og tag den med til køjs. Dette er et gammelkendt trick og et, der til hverdagsbrug desværre er ved at gå i glemmebogen.

3) Lidt let træning som f.eks. et par omgange arm- eller mavebøjninger, inden du kravler i posen, kan give dig et ekstra boost af kropsvarme – bare du ikke går alt for svedig til ro.

Hvad siger undersøgelser om letvægts sovepose?

Som nævnt tidligere og som netop nævnt i tip 1 og 2, er det vigtigt med et godt liggeunderlag, at ligge godt i læ for vinden og at huske at give sin ultralight sovepose masser af tid at “folde sig ud” inden brug.

Netop dette stadfæstes i undersøgelsen Testing Sleeping Bags According to EN 13537:2002: Details That Make the Difference fra 2010, der havde til formål at efterprøve, hvorvidt den europæiske standard (EN13537) var sikker nok. Samtidig konkluderede undersøgelsen også vigtigheden i at holde dine arme indenfor i soveposen for at undgå mest mulig tab af varme. Dette kan være nyttig viden, hvis man oplever at have det for varmt i sin pose.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke letvægts soveposer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste letvægts soveposer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Soveposerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger letvægts sovepose?

Valget af letvægts sovepose afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Testing Sleeping Bags According to EN 13537:2002 – Taylor ….” http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10803548.2010.11076840. Åbnet 24 feb. 2021.
Forfatter
Mikkel Vedel
Mikkel Vedel

Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj