Letvægts sovepose – Komplet test og købsguide

letvægts sovepose

Artiklen indeholder reklamelinks.

En letvægts sovepose er en god måde at skære unødvendig vægt fra din vandrerygsæk. Den er velegnet til de varme sommermåneder, letvægts-vandreren eller typen der bare er interesseret i at købe en let sovepose. I dag findes der mange forskellige letvægts soveposer, fordi letvægts-friluftsudstyr er blevet hipt. Det kan være besværligt at udvælge én ud af det store udvalg, men vi har heldigvis gjort valget lettere for dig.

Friluftsmagasinet afslører de 10 bedste letvægts soveposer i 2019. For mere information så læs vores guide til at vælge den rette letvægts sovepose eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til letvægts sovepose. Regner du med at overnatte i varme temperaturer? I så fald kan du læse vores lagenpose test. Lagenposen er den idéelle “dyne” til overnatning i varme temperaturer på friluftsture, rejser m.m.

Letvægts sovepose test

Herunder får du et overblik over de 10 bedste letvægts soveposer i 2019. Alt lige fra den bedste allround letvægts sovepose til den bedste billige letvægts sovepose.

Bedste allround letvægts sovepose

1. Yeti Tension Mummy 300 (1499 kr.)

Yeti Tension Mummy 300
Yeti Tension Mummy 300

Tension Mummy 300 letvægts soveposen fra Yeti er en god allrounder. Det er en 3-sæsoner letvægts sovepose med en standard mumie form. Den er let (780 gram), slidstærk og komfortabel at sove i. Derudover er pakkevolumen meget lav. Der er anvendt nylon til ydermateriale og premium dun som fyld. Kort fortalt er Yeti Tension Mummy 300 en alsidig letvægts sovepose, som er komfortabel at sove i så længe temperaturerne holder sig over frysepunktet.

Køb produktet


Artiklen forsætter under annoncen


Bedste billige letvægts sovepose

2. Grand Canyon Whistler 195 (299 kr.)

Grand Canyon Whistler 195
Grand Canyon Whistler 195

Grand Canyon Whistler 195 er et fremragende bud på en billig letvægts sovepose, der kan bruges til varmt sommervejr og kølige nætter i forår og efterår. Soveposen har en vægt på 700 gram og betegnes derfor som et letvægts sovepose. Soveposen kan også prale af en meget kompakt pakkevolume/pakstørrelse. I det hele taget får du masser af sovepose for pengene. Alt i alt er det en god allround og billig letvægts sovepose, som er et perfekt valg til begynderen eller dig der ikke gider spendere et stort beløb på din sovepose.

Køb produktet

Bedste ultralet sovepose

3. Nordisk Oscar +10 (2199 kr.)

Nordisk Oscar +10
Nordisk Oscar +10

Hvis du ikke vil gå på kompromis med vægt, så kan Nordisk Oscar +10 meget vel være din kommende letvægts sovepose. Soveposen fra danske Nordisk anses for at være den letteste sovepose i 2019, og faktisk betegnes den som en ultralet sovepose, som vejer små 350 gram. Derudover er pakkevolumen også ultra lille (13 x 15 cm). Soveposen er beregnet til sommervejr/varmt klima, men kan også tages frem i de kølige efterårs- og forårs nætter.

Køb produktet

Bedste letvægts sovepose til sommer

4. Asivik Trekker 1S (899 kr.)

Asivik Trekker 1S
Asivik Trekker 1S

Hvis du er på udkig efter en letvægts sovepose til det varme sommervejr, så tag et kig på Asivik Trekker 1S. Soveposen fra det danske friluftsmærke Asivik tilbyder masser af sovepose for pengene. For kun 899 kroner får du en dansk-designet letvægts sovepose på små 485 gram som har supreme microfiber som fyld. Ikke nok med det er den komfortabel, blød, behagelig og pakstørrelsen er også ekstremt lav. Asivik Trekker 1S er et super valg hvis du skal sove uden for om sommeren eller i varme temperaturer.

Køb produktet

Bedste letvægts sovepose til vinter

5. Nordisk Oscar -10 (2699 kr.)

Nordisk Oscar -10
Nordisk Oscar -10

Til kulde og vintermånederne er en vintersovepose værd at foretrække. Der findes mange letvægts soveposer designet til lave temperaturer og Nordisk Oscar -10 er uden tvivl en letvægts vintersovepose, der skiller sig ud blandt mængden. Komforten er i top, vægten er lav (1550 gram) og pakstørrelsen er lille – hvad mere kan du forlange? Prisen er forholdsvis høj, men hvis du ikke vil gå på kompromis med vægt og kvalitet, så skal du vælge Nordisk Oscar -10.

Køb produktet

Resten af de bedste letvægts soveposer

6. Yeti VIB 250 (2199 kr.)

Yeti VIB 250
Yeti VIB 250

Endnu et sikkert valg for dig, der er på jagt efter en letvægts sovepose til lunt/varmt vejr. Yeti VIB 250 er designet til sommermånederne, men kan også bruges i foråret og efteråret, så længde temperaturerne ikke nærmer sig frysepunktet. Ydermaterialet er vandafvisende- og letvægts nylon og fyldet er luksuriøst gåsedun. Pakkevolumen er lille, og letvægts soveposen fylder derfor meget lidt i rygsækken. Vægten ligger på 620 gram.

Køb produktet

7. Nordisk Puk +10 (599 kr.)

Nordisk Puk +10
Nordisk Puk +10

Puk +10 er en billig letvægts sovepose fra Nordisk, som er velegnet til varme temperaturer. Det krops lignende design oser af minimalisme og er med til at skære de unødvendige gram fra. Nordisk Puk +10 vejer 660 gram, og det er en lav vægt, hvis man tager prisen i betragtning. Ikke nok med det er pakstørrelsen lille (16 x 24 cm). Soveposen er også udstyret med en elastiksnor til hætten, indvendig brystlomme og en 2-vejs lynlås så top og bund kan åbnes på samme tid. Nordisk Puk +10 byder på forbavsende meget sovepose for pengene.

Køb produktet

8. JR Gear Helium Down 350 (1499 kr.)

JR Gear Helium Down 350
JR Gear Helium Down 350

JR Gear Helium Down 350 er en 3-sæsoner letvægts sovepose, som er meget alsidig. Det er en fabelagtig allrounder, der kan lidt af det hele. Posen er fyldt med andedun, hvilket er lig med god isoleringsevne. Derudover er den meget behagelig at sove i. Vægten lyder på 800 gram og pakstørrelsen er 25 x 15 cm. Det er et klassisk bud på en letvægts sovepose, der kan tilfredsstille de flestes krav.

Køb produktet

9. Sea to Summit Spark SP I (2499 kr.)

Sea to Summit Spark SP I
Sea to Summit Spark SP I

Sea to Summit Spark SP I er en unik 3-sæsoner ultralet sovepose, som har en vægt på kun 348 gram! Ikke nok med det så er pakkevolumen også utrolig lav. Ultralet soveposen fra Sea to Summit er designet til at holde dig så varm så muligt samtidig med at vægten og pakkevolumen er minimal. Fyldet er gåsedun og ydermaterialet er en slidstærk nylon. Så hvis du ikke vil gå på kompromis med kvalitet og især vægt samt pakkevolume, så er Sea to Summit Spark SP I det helt rigtige valg.

Køb produktet

10. Yeti VIB 400 (2899 kr.)

Yeti VIB 400
Yeti VIB 400

Denne letvægts sovepose fra Yeti kaldet VIB 400 er endnu et fremragende eksempel på en 3-sæsoners letvægts sovepose. Ikke nok med at letvægts soveposen har en enestående isoleringsevne og er komfortabel at sove i, så vejer den kun 830 gram. Derudover har den en lille pakstørrelse på 16 x 35 cm. Soveposen er udstyret med Crystal Down teknologien, som gør soveposen vandafvisende. Overordnet set er det en super god 3-sæsoner letvægts sovepose, som klarer ærterne i stort set alle årstider.

Køb produktet

Letvægts sovepose guide

Med vores guide til valg af letvægts sovepose, bliver du klædt på til at træffe det helt rigtige valg. Vi kommer ind på de ting, der er værd at bemærke, når man skal vælge letvægts sovepose. Det er ting som blandt andre køn, form, typer og fyld. Mange glemmer at tage hensyn til vigtige elementer af soveposen, og derfor kan vi varmt anbefale, at du sætter dig lidt ind i tingene ved at læse vores guide.

  • Køn
  • Form
  • Typer
  • Vægt
  • Pakkevolume
  • Fyld
  • Temperaturangivelse
  • Pris

Køn

Der kan være mange meninger om, hvorvidt man skal købe en letvægts sovepose designet til ét bestemt køn. Af hvad vi selv har erfaret henover årene, mener vi, at soveposer designet til ét enkelt køn er et markedsførings stunt. Det skal siges, at der er en forskel på herre og dame modeller, men det er marginaler vi snakker om. Forskellen ligger i, at damemodellerne har lidt mere bredde ved hofterne. Derudover afhænger det også af isoleringsevnen. For damer er ofte mere kuldskær end mænd, og derfor har damemodellerne en bedre isoleringsevne end mandemodellerne.

Når det kommer til stykket, så kan det ikke betale sig at vælge en letvægts sovepose designet til et bestemt køn. I øvrigt er de fleste letvægts soveposer unisex modeller. Hvis du er kuldskær, så køb en varmere sovepose i stedet for en dyr damemodel. I sidste ende handler det om præferencer og smag.

Form

En letvægts sovepose fås i to forskellige former: mumie og rektangulær.

Mumie formen er – som navnet antyder – formet som en mumie. Det er det mest populære valg af form og egner sig til alt (vandring, friluftsture, camping, cykelture osv.). Ved brystkassen er soveposen bred og ved fødderne er den smal. Fordi mumie formen er designet efter menneskets krop, så har soveposen nemmere ved at holde på varmen. En mumie formet letvægts sovepose har også en hætte, så du kan holde hovedet varmt. Derudover vejer formen mindre end en rektangulær form.

Rektangulær formen er firkantet. Det er et klassisk valg til camping og andre situationer, hvor komfort vægtes højt. Rektangulære letvægts soveposer er mere rummelige end mumie formet letvægts soveposer. Det betyder, at komforten er i top. Den rektangulære form har det minus, at den har svært ved at holde varmen inde. Derfor er den rektangulære form velegnet til sommermånederne og varme temperaturer.

Typer

Der findes forskellige typer af letvægts soveposer: sommer, 3-sæson og vinter.

Sommer soveposer er beregnet til temperaturer over frysepunktet. De er ofte lettere (fordi mindre isolering er lig med lavere vægt) og pakkestørrelsen er lille. Derudover har de ofte smarte ventilationssystemer som, at lynlåsen kan trækkes helt ned, så soveposen kan anvendes som et tæppe.

3-sæson soveposer kan klare temperaturer helt ned til -6 grader. Man anvender ofte denne type sovepose til forår og efterår, men de kan også snildt bruges til sommer og vinter. Det afhænger naturligvis af, hvilken sovepose man har med at gøre.

Vinter soveposer er beregnet til vinterbrug. De kan klare temperaturer fra -6 grader og nedefter. De vejer mere end sommer- og 3-sæson soveposer, fordi der er mere fyld i vintersoveposer. Det betyder også, at pakstørrelsen er noget større.

Vægt

For mange er vægten altafgørende for valget af sovepose. Soveposen er sammen med dit telt det største og tungeste udstyr. Derfor kan det betale sig at betale lidt ekstra for en let sovepose. Nogle letvægts soveposer vejer 300 gram, mens andre vejer 1500 gram. Vægten afhænger naturligvis af isoleringsevnen, materialevalget og fyldet.

Producenter som Nordisk, JR Gear, Sea to Summit og Yeti er kendt for at udvikle produkter af høj kvalitet. Hvis du køber en sovepose fra en af disse producenter, så får du automatisk et bedre letvægts design, lettere fyld og en sovepose med lettere og mere slidstærke ydermaterialer. Til gengæld bliver prisen en smule højere.

Pakkevolume

Pakkevolume (også kaldet pakstørrelse) er hvor meget soveposen fylder i pakket tilstand. Det er noget du skal lægge mærke til, hvis du ønsker en kompakt sovepose, der fylder lidt i rygsækken. Jo mindre volume, jo mere plads er der til andet grej i rygsækken.

I købet af en sovepose vil der (næsten altid) følge en kompressionspose med. Det er en pakpose med stropper, som du kan hive i, så soveposen presses mindre.

Fyld

Der er to forskellige typer af fyld: dun og syntetisk fyld. Begge typer fyld har sine fordele og ulemper, som vi beskriver herunder.

Syntetisk fyld er det, de fleste soveposer er fyldt med. Det er ofte billigere, nemmere at rengøre og det kræver mindre vedligeholdelse end dun. Noget andet er at syntetisk fyld isolerer bedre, hvis soveposen er blevet våd (sker sjældent). Minusserne er, at syntetisk fyld har svært ved at holde på varmen, det vejer meget og er i det hele taget mere klodset/større.

Dun betragtes som premium/luksuriøst fyld. Dun kommer enten fra ænder eller gæs og er bedre til at holde varmen og kræver mindre fyld til at isolere end syntetisk fyld. Dun er lettere og fylder mindre (lavere pakstørrelse). Kort fortalt kan syntetisk fyld ikke overgå dun’s varm-til-vægt forhold. Nogle af de ulemper som er forbundet med dun er blandt andet at dun absorberer fugt. Og når dun bliver fugtigt/vådt, så mister det sin blødhed og fylde. Noget helt andet er, at dun tager lang tid at tørre.

Temperaturangivelse

Soveposer har temperaturangivelser. I EU er der et standardiseret vurderings-system, som de fleste producenter anvender. Vurderingssystemet består af tre temperaturangivelser: øvre grænse, komfort og nedre grænse.

Øvre grænse defineres som den højeste temperatur en gennemsnitlig mand kan sove komfortabelt i soveposen.

Komfort defineres som den laveste temperatur en gennemsnitlig dame kan sove komfortabelt i en sovepose.

Nedre grænse defineres som den laveste temperatur en gennemsnitlig mand kan sove komfortabelt i en sovepose.

Selvom producenter angivet ovennævnte temperaturangivelser for deres soveposer, vil det altid afvige en smule. Det afhænger også af teltets- og liggeunderlagets isolering. Men angivelserne er uden tvivl en god indikator.

Pris

Eftersom soveposen er blandt det tungeste udstyr/grej sammen med telt, så kan du med fordel betale lidt ekstra for kvalitet. Jo højere pris, desto bedre kvalitet. En højere pris er ofte også lig med en lettere sovepose. Hvis du vælger én af de 10 letvægts soveposer fra vores test, så er du sikret god kvalitet, komfort, lav vægt og god holdbarhed.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en letvægts sovepose?

Det er intet entydigt svar på, hvad en letvægts sovepose er. Men det er en sovepose, hvor producenten har haft fokus på letvægtmaterialer og letvægtdesign. Vægten kan være alt fra 300 gram til mere end 1500 gram, for det afhænger af sæsonbrug og isoleringsevne.

Kan en letvægts sovepose holde dig varm i andre årstider end sommer?

Ja – der findes letvægts soveposer, som er designet til vinterbrug og temperaturer under frysepunktet. Så det kan sagtens lade sig gøre at finde en letvægts sovepose til forår, efterår og vinter. I vores test finder du også de bedste 3-sæsoner- og vinter letvægts soveposer.

Hvilke producenter udvikler letvægts soveposer af høj kvalitet?

Hvis du har tænkt dig at købe en letvægts sovepose, så skal du formentlig sove med den på friluftsturen, vandreturen eller rejsen. Vælger du en letvægts sovepose fra en producent, som udvikler soveposer af høj kvalitet, så er du garanteret komfort og en sovepose, der kan holde sig i flere år/årtier. Derfor anbefaler vi til enhver tid, at man køber en letvægts sovepose af høj kvalitet. Herunder har vi listet en række nævneværdige producenter af letvægts soveposer.

Skal jeg vedligeholde min letvægts sovepose?

Hvis du vil beholde din letvægts sovepose i mange år, så kan du gøre dig klog i at vedligeholde den. Uanset om du har en syntetisk eller dun letvægts sovepose, så er det simpelt og effektivt at holde den ren.

Det kan du bl.a. gøre ved at sove i rent tøj eller undertøj. Henover tid vil soveposen blive præget af krops sved og olie, hvis du ikke sover i rent tøj.

Noget andet du kan gøre er at bruge en sovepose liner, som er beregnet til at være et lag mellem din krop og soveposen. Det er altså lineren, der bliver det beskidte lag under turen. Når friluftsturen/rejsen er ovre, så kan du vaske den.

En anden måde at vedligeholde den på er at beskytte den mod jord, sten og andre overflader. Hvis du sover på et liggeunderlag, så er der en mindre risiko for at soveposen går i stykker.

Hvis du har tid, kan du med fordel lufte din sovepose, når du er på tur. Det mest effektive er at vende indermaterialet udad, så fugten fosser ud af soveposen. Men vær opmærksom på hvor lang tid du lufter din sovepose. For hvis solen skinner ned på soveposen i for lang tid, så forværres materialerne.

2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *