Kano

Kvinde i en Kano

Er du på jagt efter en kano, så læs med her. Vi gennemgår de bedste, der findes på markedet lige nu og gør dig klogere på, hvad du skal vide inden du sejler ud på dit næste eventyr.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med kanoekspert Johnny Minor lavet en test af Kano. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Kano Test: Top 5 Bedste Kanoer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

Bedste allround kano

Pris: 8.100 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround kano” er Aqua Marina Tomahawk Air-K 375, som er en kano, der er velegnet til både hyggetur og seriøs motion. Dette er 1-er udgaven´med plads til dig og din oppakning. God til begyndere og øvede, der ønsker at kombinere en kano med det bedste fra et kajakdesign.

Annonce

Bedste billige kano

Pris: 2.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige kano” er Sevylor Adventure Kit. Her får du et samlet sæt til dit næste eventyr på vandet. Og du kan fint tage din kammerat med, for der er plads til to. Sæderne kan indstilles til forskellige niveauer, hvilket løfter komfortniveauet væsentligt. Masser af værdi for pengene.

Annonce

Bedste premium kano

Pris: 10.300 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium kano” er Aqua Marina Tomahawk Air-K 440. Denne kano oser af kvalitet. Med to finner sørger den for god retningsstabilitet og der er fint plads til to personer og udstyr. Kanoen kan fint klare hyggeturen, motionsturen og de længere ekspeditionsudflugter ud i vildmarken.

Annonce

Bedste familie kano

Pris: 10.800 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kano til familien” er Aqua Marina Tomahawk Air-C, der både kan rumme tre voksne eller to voksne og to mindre børn. Kanoen er dermed en af de mest rummelige på markedet og kan bære helt op til 260 kilo. Supervelegnet til enten familieturen eller ekspedition med vennerne.

Annonce

Bedste letvægts kano

Pris: 2.827 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ultralette kano” er PackLite fra Advanced Elements. Kanoen alene vejer blot 1800 gram og er dermed en af de letteste kanoer på markedet. TIl trods for den lave vægt kan den holde til både hyggeture, ø-hop og langs kyster. Alle fra absolutte nybegyndere til øvede kan få glæde af den.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til kano

Hvad er en kano?

En kano er en lille smal båd, som drives frem med padler og har – modsætning til kajakkers lukkede design – et åbent design, der giver plads til både oppakning og udstyr. Hvor kajakker er egnede til hurtige ture langs kyster og på åbent hav, er kanoer bedre egnet til de langsomme ture på søer og floder, hvor man kan nyde, at tiden står stille frem til næste lejr. Så hvis du er typen, der godt kan lide et langsomt og afslappet tempo alene eller sammen med familien eller vennerne, skal du helt klart overveje en kano.

I modsætning til i kajak, ror man for det mest med paddel og ikke en pagaj. Padlen har kun blad i den ene side, og robevægelsen adskiller sig dermed fra en pagaj ved, at kanoroeren nærmest svinger padlen først til kanoens ene side og derefter til den anden side, da dette ene blad skal bruges som fremdrift i begge sider. Hvis man ikke ror i begge sider, vil kanoen oftest sejle skævt. Når man ror flere sammen, er der oftest to padler, og man kan ro sammen i hver sin side. Dette kræver et godt samarbejde og en god fælles takt.

Kanoer er et kendt transportmiddel, der er blevet anvendt på floder og søer siden tidernes morgen. Fra film og populærkulturen kender vi kanoen fra blandt andet de oprindelige Nordamerikanske stammer Sioux, Cherokee og Apache, der anvendte dem op og ned ad Nordamerikas store flodsystemer. Herhjemme kender vi dem fra lejrskoleudflugterne til Gudenåen, men i Sverige og Norge er de særdeles udbredt både historisk og også den dag i dag som et foretrukkent middel til at opleve naturen fra en helt anden vinkel.

En kano er en fantastisk måde at komme rundt på og se naturen fra et nyt perspektiv. Kanoen er samtidig et meget socialt transportmiddel, fordi man styrer den sammen – den er vandets tandemcykel. Og har man styr på sin teknik og sin sikkerhed, kan man med vennerne tage på ture, der strækker sig over flere dage, fordi kanoen lastes med meget mad og udstyr. De danske åer er altså perfekte til kanoroning, da de er rolige og der er ikke for meget strøm. 

Men kanoen er dog ikke kun for udflugter. Faktisk er det en seriøs rosport, hvori der afholdes store internationale mesterskaber og sporten er med i OL i disciplinerne kaproning på distancerne 200 og 1.000 meter samt slalom. I EM og VM er der sprint på 200 meter, 500 meter og 1.000 meter. Der er enten en, to eller fire roere i hver kano.

Par på kano tur

Hvorfor skal jeg købe en kano?

Det er sjovt at sejle i en kano. Forude venter masser af frisk luft, motion og gode oplevelser i naturen. Turkanoen kender de fleste fra udlejning på søer og længere åer i Danmark, men for dem, der har deres egen turkano, er den til mere end en søndagsudflugt.

En kano giver dig mulighed for let at komme ud på vandet. Det kan både være på søen, fjorden, åen, elven, ved stranden eller på en flod. At være i stand til at bevæge sig ud på vand, giver dig nogle helt andre og helt unikke oplevelser, du aldrig ville få på en vandretur. Du kan samtidig nemmere opdage nye steder at sætte lejr og sejle derhen, hvor det passer dig. 

I modsætning til en kajak, har du mulighed for at udbygge og opgradere din kano, blandt andet med madrasser, hynder og oversejl, der gør det muligt at overnatte i kanoen på tilladte pladser – se, det er afslapning og hygge. 

Almindelig kano vs. oppustelig kano

Den primære forskel på en oppustelig kano og en fast kano er, at den faste kano består af en hård skal af enten fiberglas, træ, komposit eller plast. Den oppustelige kano består af et blødt materiale, som kan pustes op, når den skal bruges. Der er fordele og ulemper ved begge modeller. Den primære fordel ved en oppustelig kano er, at den både fylder og vejer meget lidt, når den skal transporteres. Dette gør, at alle med en bil nemt kan tage kanoen med på ferie eller bare en hyggetur med venner og familie uden at være tvunget til at spænde kanoen på tagrælingen.

Ulempen ved en oppustelig kano er, at den kan punktere. Sker det, er det frem med lappegrejet. Derudover vil en fast kano være nemmere og mere retningsstabil at sejle, selvom den oppustelige kano er kommet rigtig godt efter den faste kano. Herunder kan du få et mere detaljeret overblik over fordele og ulemper ved de to kanotyper, som kan hjælpe dig i beslutningsprocessen. 

Oppustelig kano

Fordele

 • Den oppustelige kano fylder ikke mere, end at den kan være i bagagerummet på din bil. Den er derfor både nem at opbevare derhjemme, samt nem at transportere med på turen.
 • En oppustelig kano kan anvendes i mange forskellige farvande, f.eks. sø, flod, å, fjord mm. 
 • Kanoen vejer som regel mellem 3 kg og op til 25 kg, hvilket betyder, at den er væsentlig lettere end en almindelig kano. 
 • Da kanoen er oppustelig, er dens evne til at absorbere stød, fra f.eks. sten, bedre end hos en almindelig kano. 
 • Du kan nemmere komme til at sejle på farvande, som ellers er svære at komme til, da du kan puste din kano op, når du er kommet frem til stedet. 
 • Den er billigere end en almindelig kano.

Ulemper

 • Man kan ikke forvente, at holdbarheden er lige så lang som hos en almindelig kano. 
 • Der kan nemmere komme hul i den oppustelige kano end i en almindelig kano. 
 • Det kræver længere tid at gøre kanoen klar til sejlads, da den først skal pustes op. 
 • Det kræver længere tid at pakke kanoen sammen, da man først skal lukke luften ud, inden den kan pakkes ind i bilen. 
 • Den er længere tid om at tørre end en almindelig kano.

Almindelig kano

Fordele

 • Den almindelige kano har en lang levetid. 
 • Den er mere retningsstabil.
 • Den er bedre bygget til vandløb med meget strøm.
 • Den er generelt bedre egnet til de lange ture, da farten generelt er højere i en almindelig kano. 
 • Der er generelt bedre plads til opbevaring, da der ikke skal bruges så meget plads til luften.

Ulemper

 • Den fylder meget og er svær at transportere. 
 • Den vejer mere end en oppustelig kano. 
 • Den er dyrere end en oppustelig kano.
 • Hvis der kommer hul på kanoen, er den svær at reparere igen.

Hvilken kano skal jeg vælge?

Når du står over for at skulle vælge en kano, så skal du først og fremmest overveje dit behov. 

 • Skal du primært sejle i rolige farvande i Danmark, det vil sige indlandsåer såsom Gudenåen eller Susåen? 
 • Vil du også gerne have mulighed for at bruge den på stranden, på fjorden, eller længere ud på havet? 
 • Skal du til Sverige og sejle ned ad de strømfyldte elve? 
 • Skal du sejle alene eller sammen med vennerne eller familien? 
 • Skal du sejle dagsture på rolige farvande, kan du godt gå efter en kano med lille opbevaringsplads, og hvor der er god plads omkring dig.

Skal du derimod ud på ture af flere dages varighed, hvor du skal have mere oppakning med, så skal du hellere gå efter en kano med mere opbevaringsplads og som er strømlinet, så du kommer lidt hurtigere afsted. Derudover skal du tænke over, om du primært kommer til at sejle alene eller sammen med en makker, og om I vil have to én-mandskanoer eller en toer-kano. 

Da du selv skal bære rundt på din kano, så er du også nødt til at tænke over den samlede vægt for kanoen. Så hvis du ikke har mod på eller kræfter til at slæbe rundt på 20 kg, skal du overveje en lettere udgave. Du skal også overveje, hvordan din krop passer til de enkelte kanoer. Du skal selvfølgelig kunne sidde komfortabelt i kanoen. Så kort og godt handler valget af kano om formål og pasform.

Kombinér kano med andet kano udstyr

Når du skal sejle kano er der selvfølgelig en del andet udstyr, som du bør anskaffe dig. Der kan f.eks. nævnes paddel, redningsvest, våddragt, tørdragt, øse, svamp, kasteline, pumpe, kanotønde og nødblus. Herunder kan du læse lidt mere om de enkelte ting, som du kan bruge som ekstraudstyr, for at gøre din oplevelse både mere sikker og mere fornøjelig.

Paddel 

En paddel er den anordning som du bruger til at padle med. En paddel har kun hoved i den ene ende, og man padler derfor i den samme side hele tiden, indtil man skifter side. En paddel er som regel bygget i aluminium, kulfiber, træ eller plastik. Flere padler kan justeres i længden, så du kan tilpasse den, så den passer lige præcis til dig. 

Kanotønde

En kanotønde er en vandtæt og synkefri tønde, som du kan bruge til opbevaring af det grej, som ikke må blive vådt, hvis du skulle være så uheldig at vælte i kanoen.

Redningsvest

Sikkerhed bør altid komme først når du skal ud på vandet. Derfor skal du huske at købe dig en god redningsvest. Redningsveste kan fås i mange forskellige varianter. Sørg for at den er CE-mærket. Dog vil det være en fordel at have en redningsvest, som er selvoppustelig ved kontakt med vand, da den giver mere bevægelsesfrihed, når du padler. 

Sæde

Din kommende kano kommer selvfølgelig med sæde, men du har mulighed for at købe et separat sæde, hvis du ønsker ekstra komfort på turen.

Våddragt

En våddragt er god at have med, hvis du falder i vandet. Den fungerer ved, at den bliver fyldt med vand, når du ryger i. Men vandet kan ikke komme ud igen, og derfor varmer din krop vandet op, så du bedre kan holde varmen i vandet. En våddragt er bedst egnet, hvis du tager afsted i de varme perioder.

Tørdragt

En tørdragt er i modsætning til en våddragt en dragt, der holder dig helt tør, hvis du skulle falde i vandet. Den sørger også for at holde dig flydende, da den luft der er i tørdragten forbliver i tørdragten og derved skaber opdrift. Denne dragt er bedst egnet til de køligere perioder, blandt andet i det tidlige forår, om efteråret eller om vinteren. 

Øse

En øse er en form for en lille skovl, som du kan bruge til at skovle vand ud af kanoen, hvis du skulle være så uheldig at få vand ind ved enten kæntring, regnvejr eller en stor bølge. 

Svamp

En svamp er et godt supplement til din øse, så du kan få al vand ud af kanoen.

Kasteline

En kasteline er en fin sikkerhedsanordning at have med om bord. Denne bruges, hvis du f.eks. kæntrer og ikke kan vende din kanoen og skal trækkes ind til land, eller hvis du har brug for at trække din kano igennem meget lavvandede områder. 

Pumpe

En pumpe har samme funktion som en øse. Den kan du altså bruge til manuelt at pumpe vand ud af kanoen. 

Nødblus

Et nødblus er en god anordning at have med, hvis du sejler ud på havet eller andre steder, hvor det kan være svært at komme ind til land. Der kan købes forskellige nødblus. Nogle sendes op i luften og kan ses langt væk, og andre holdes i hånden. Men fælles for dem er, at det er et nødsignal og kun må bruges, hvis du er i nød.

Vedligeholdelse af kano

Du ved det sikkert allerede. Dit friluftsudstyr holder længere, hvis du giver det den rette pleje og vedligeholdelse. Det gælder i særdeleshed også for din kano. For at den skal være i stand til at fungere optimalt sæson for sæson, får du her en kort gennemgang af, hvordan du vedligeholder kajakken.

Generelt bør du opbevare din kano væk fra direkte sollys. Du kan overveje at tilkøbe et overtræk, der beskytter mod uv-stråler.

Før du sætter kanoen i vand

 • Sørg for at din kano er ren og fri for snavs, skidt og alger. Brug et tørt håndklæde til at slippe af med sand, alger, snavs eller overskydende solcreme, der kan være landet på din kano. Det næste trin inkluderer skylning af din kano med vand. Skylning hjælper mod stædige pletter. Inden du skyller din kano, skal du dog sørge for at have lukket alle ventilerne for at forhindre, at vand siver ind i din kano. Ellers kan det føre til svamp og skimmelvækst og forkorte din kanos levetid.
 • Gennemgå kanoen for eventuelle skader og huller i skroget. Er der noget, der skal udskiftes?

Efter sejlads

 • Når du kommer på land igen, er det en god idé at rense din kano igen for sand, snavs, alger, tang og andet skidt og snavs. Sørg for at tørre din kano, inden du pakker den sammen.

Valg af kano

Typer

Familiekano

Denne kano er til de stille og rolige familieudflugter, hvor der bare skal være tid til at nyde naturen og hinanden. Kanoen er meget stabil og nem at sejle. Den er lidt kortere end de øvrige, til gengæld er den bredere, så der opnås en større stabilitet. Denne kanotype egner sig bedst til stille farvande som eksempelvis søer og åer.

Oppustelig kano

En oppustelig kano er en kano, der er lavet af bløde materialer. Som regel er de lavet af en form for PVC af forskellig kvalitet og tykkelse. Men mere om dette senere. Den oppustelige kano kan fås lige fra den helt simple beregnet til sjov ved stranden, til den mere ekstravagante beregnet til ekspeditioner i mere krævende miljøer.

Fælles for alle oppustelige kanoer er, at de fylder ganske lidt, når de er pakket sammen, hvilket gør, at de nemt kan opbevares i alle hjem. Derudover er de nemme at transportere rundt uden brug af tagbøjler eller trailer. Med udviklingen af den oppustelige kano er eventyret på søen eller åen blevet mere tilgængeligt for alle.

Ekspeditionskano

En ekspeditionskano er beregnet til lange udflugter med meget oppakning. Denne type kano er både den længste og dybeste af modellerne, hvilket gør, at den er ret tør at sejle, selv i bølger. Den sejler bedst, hvis der er oppakning i kanoen, da kanoen ellers kommer til at ligge for højt i vandet. 

Vildmarkskano

En vildmarkskano er som regel beregnet til to-tre personer, og er bygget til meget vægt. Den er lidt kortere, end kanoen beregnet til lange ekspeditioner. Grunden til dette er, at den er beregnet til også at klare sig i mere strømfyldte farvande, hvor mange nemmere skal kunne manøvrere kanoen ift. strømmen. Det er en meget stabil og effektiv kanotype at sejle. 

Kano til strømfyldte floder

En kano til floder med strøm er lidt kortere end en vildmarkskano. Den er symmetrisk designet, med en afrundet forstærkning foran og bagpå, som hjælper med at tage imod slag fra sten og andre objekter i floden. Kanoen er meget manøvredygtig, og beregnet til sejlads i strømfyldte farvande. 

Størrelse

Længde, bredde og dybde er afgørende for valget af kano, alt efter hvad den skal bruges til.

Længde

Kanoer i størrelsen 16-17 fod, er de mest almindelige og dem de fleste kender til. 16-17 fod svarer til mellem 4.8 og 5.1 meter. Disse kanoer tilbyder en god variation af stabilitet, fart, manøvreevne og lasteevne. Jo længere en kano er, jo sværere er den at få op i fart. Men når du først har fået den op i fart, er det til gengæld nemmere at holde farten over længere afstande.

Så hvis du har planer om at tage på lange ture, vil det være en fordel med en lang kano. Korte kanoer er nemmere at transportere, nemmere at manøvrere rundt med og de bliver ikke påvirket så meget af vind og bølger. Hvis du derfor har planer om at sejle i strømfyldte farvande, eller steder hvor der er smalle passager, bør du overveje en kortere kano. Skal du på længere ture, bør du overveje en kano på mindst 17 fod.

Bredde

Generelt er en kano mere stabil, jo bredere den er. Men jo bredere den er, jo mere overflade af kanoen kommer der også til at være i kontakt med vandet, og jo hårdere bliver den at sejle. Skal du på hyggetur med venner eller familie, eller have børn med ud og sejle, vil det være en fordel med en bred kano, for at sikre en god stabilitet.

Dybde

Dybden er afstanden fra kanoens side til bunden. Dybe kanoer har høje sider, hvilket hjælper med at holde vand ude af kanoen samtidig med, at det øger kanoens bæreevne. Man skal dog have for øje, at jo højere siderne er, jo mere påvirkes kanoen af vinden. 

Design

Kanoer er som regel designet med en høj sidevæg, som forhindrer eller mindsker mængden af vand, der kommer ind i kanoen. Den er typisk lidt bredere end en kajak. Kanoen er bredest på midten, og snævrer ind i fronten og bagpå, for at få en bedre fremdrift. Afhængig af om det er en kano til én, to eller tre personer, er der monteret sæder, som passer til antallet af personer. Hvis det er en kano beregnet til strømfyldte farvande, er der ofte fodstøtter og håndtag, som kan bruges til at holde balancen. 

Materialer

Kanoens ydermateriale er det mest afgørende ift. kanoens holdbarhed, og hvilke farvande båden egner sig til. Almindeligvis er kanoer lavet af polyetylen-plastik, glasfiber eller kulfiber/kevlar, men findes også i særlige udgaver i træ, ofte dækket af et lag glasfiber. Glasfiberen er dog ikke til at få øje på, da den bliver gennemsigtig under lamineringen.

Funktioner

Kanoer fås med forskellige funktioner og justeringsmuligheder, som kan bidrage til at gøre din oplevelse endnu bedre. Hvilke funktioner du bør kigge efter, afhænger selvfølgelig af, hvilket behov du har. Herunder kommer en kort gennemgang af de mest almindelige funktioner. 

Sæde

Mange kanoer fås med justerbare sæder, så du kan justere sædet alt efter længden på dine ben. Der er også kanoer, hvor du kan tilføre et ekstra sæde, hvis du f.eks. skal have et barn med på tur. Disse kanoer er som regel modellerne til to eller tre personer. Du kan også tilkøbe andre typer sæder til mange kanoer, som gør, at du kan optimere sædet til din præference. Det kunne f.eks. være, at du har brug for en højere rygstøtte eller mere polstring i sædet. 

Lukket eller åbent dæk

I en almindelig kano er dækket åbent, hvilket vil sige, at du har mere plads i kanoen til opbevaring, og til at have forskellige placeringer af dine ben, end du f.eks. har i en kajak. Du kan dog også få et overtræk til mange kanoer, som mindsker vand i kanoen.

Vandforhold

Vandforholdet kan også have en betydning for valget af kano. Sejler du primært i stille vand, er der ikke så store krav til kanoens robusthed. Hvis du derimod sejler i strømfyldte og lidt vildere vandforhold, hvor du kan risikere at ramme sten og grene, vil det være en fordel at have en mere robust kano.

Søer

Hvis vejret er godt, og destinationen er tæt på, kan du gå med en hvilken som helst kano eller fritidsbåd sejle ud på en sø og have det sjovt. Husk på, at der kan opstå bølger på en sø, hvilket kan overmatche en fritidsbåd.

Floder

Hvis du sejler på en flod, har du brug for et stabilt, robust fartøj, der er i stand til at vende hurtigt og nemt. Det kan være en kort, stabil kano til både dagsture og længere ture.

Kyster

Det er her, vind, bølger, strømme, tidevand og andre elementer spiller ind. Her er det klogt at have en kano med et ror og en fast finne.

Pris

Prisen på en kano kan variere lige fra få tusinde kroner til over 20.000 tusinde kroner. Som udgangspunkt kan du godt regne med, at du får, hvad du betaler for. Men der er jo ikke nogen grund til at investere mange penge i en kano, hvis den ikke passer til dit formål. 

Da en investering i en kano kræver en del penge op af lommen, er det vigtigt, du har fundet den kajaktype, der passer bedst til dit formål. Prisen på en kano afhænger af, hvilket materiale, der er lavet af. Vi har derfor inddelt prisniveauet efter materialetype og funktion.

Polyetylen (plastik)

Glasfiber

Kevlar/kulfiber

Ekstrem slagfast

Rimelig slagfast

Rimelig slagfast

Tungest

Lettere end plast

Lettest af alle

Anelse langsom

En smule hurtigere

En smule hurtigere

Lav pris: 8-10.000 kr.

Mellem: 10-15.000 kr.

Høj: 15.000+

Levetid 10-15 år

Levetid 20-30 år

Levetid 20-30 år

Overvej dette inden du køber din kano

Hvis du har et ønske om at komme på eventyr på vandet med vennerne eller familien, og nyde den ro, der følger med en tur i en kano, samtidig med at du gerne vil prøve forskellige typer farvande, så bør du overveje en kano.

Når du står og skal vælge en kano, så er formålet det vigtigste at overveje. Du skal tænke over, hvor du skal bruge kanoen. Er det på strømfyldte elve, på rolige floder eller til havsejlads? Der er forskel på materialevalget og forstærkningerne, alt efter hvad kanoen er beregnet til. Derudover skal du overveje, hvor mange, der skal være plads til i kanoen. 

Er i to eller flere, der skal afsted, kan i overveje en kano, der er beregnet til langturssejlads. Den kan enten være kort og bred og tilbyde masser af plads på dækket eller være smallere og længere, så den er i stand til at skyde en hurtigere fart. Korte kanoer er nemmere at vende mens længere kanoer er mere retningsstabile.

5 tips til kano

Tip 1: Find takten fra start

Hvis i er to, der padler i kanoen, gælder om at finde den rigtige rytme fra første paddelbevægelse. Det er den forreste padler, der har til opgave at sætte tempoet, og det er den bageste padlers rolle at matche det tempo. Dette sikrer, at du maksimerer dit fremadrettede momentum. Det er helt fint regelmæssigt at skifte rolle og side, hvilket hjælper med at holde din båd i en lige linje.

Tip 2: Padl modsat af hinanden

Dette forhindrer din kano i kun at bevæge sig til en side. Ved at padle modsat af hinanden – i den rigtige rytme – bliver din kano mere stabil under bevægelse. For ekstra stabilitet, kan du vælge at knæle, hvis du er i hårdt vand eller prøver at vinde terræn i modvind.

Tip 3: Husk nu redningsvesten

Du ved aldrig, hvornår der kan opstå en farlig situation. Og skulle det ske, at du ender i vandet, så er det et spørgsmål om liv eller død, om du har husket redningsvesten eller ej. Mange sejladsrelaterede dødsfald opstår fordi man havde glemt at tage sin redningsvest på. Hvis du planlægger at lave en masse kanosejlads, så husk redningsvesten. Invester i en, der er behagelig at have på, så du er mere tilbøjelig til at bære den.

Tip 4: Klæd dig på efter vandets temperatur

Vi er altid vant til at klæde os efter lufttemperaturen. Men når du sejler, bør du i stedet tage højde for vandets temperatur. De fleste dødsfald i kano/kajak sker pga. hypotermi, som er underafkøling af kroppen. Dette er selvfølgelig mest aktuelt, hvis du sejler i områder med køligt vand. Men tænk over, at du kan kæntre og blive våd. Er vandet koldt, bør du derfor sejle i enten en våddragt eller tørdragt, samt sørge for at have skiftetøj med i en vandtæt beholder. 

Tip 5: Tag solcreme på alle udsatte steder

Når du befinder dig på vandet, så bliver du mere udsat for solens uv-stråler, end når du er på land. Grunden til dette er, at vandet reflekterer en del af solens stråler, så du både er udsat for solen fra oven og nede fra. Derudover er der sjældent skygge, når du er ude og sejle. Sørg derfor for at være dækket godt ind med solcreme.

Kano mærker

Advanced Elements

Advanced Elements blev skabt af to opfindere, som ønskede at lave en blanding af oppustelige kajakker og almindelige kajakker. De ville gerne have de gode egenskaber fra en almindelig kajak, samtidig med at gøre kajakken mere transportabel, let og billig. I dag har Advanced elements over 100 forskellige produkter i deres sortiment.

Aqua Marina

Aqua Marina har eksisteret side 1991 og er specialister i fartøjer til vands. Specielt SUP boards, gummibåde, kanoer og kajakker til alle formål. Deres kanoer er kendetegnet ved at have åbne dæk, hvilket betyder, at deres kanoer er meget anvendelige til nybegyndere. 

Wenonah Canoe

Hos Wenonah Canoe eksperimenteres der konstant med materialer og produktionsmetoder. Det handler om at få det bedste ud af materialerne ved at blande dem, så de samlede egenskaber er bedre end summen af de enkelte materialer. Et godt eksempel på dette er Wenonahs Tuff-Weave materiale, som er en blanding af 50% polyester og 50% glasfiber. Dette giver et ekstra stærkt og smidigt materiale, og er bedre end både polyester og glasfiber hver for sig.

Nova Craft

Nova Craft har forvandlet sig fra at være en start-up virksomhed med produktion i baghaven til nu at være en canadisk successhistorie. Nova Crafts kanoer er en hyldest til de historiske birkebark-kanoer, som i tusinder af år var et vigtigt redskab i dagligdagen for Nordamerikas oprindelige befolkning.

I dag lader dette enkle fartøj eventyrlystne friluftsentusiaster nyde vildmarken med nysgerrighed og respekt. Nova Craft er kendt for deres særdeles holdbare kanoer, der emmer af kvalitet og respekt for håndværket. Derfor er brandet et af de bedst sælgende kanomærker på verdensplan. Især i Danmark er typen Prospector et populært valg.

Sevylor

Sevylor er et fransk mærke, som har eksisteret siden 1948. De bruger primært PVC i deres produkter, men er kendt for at være banebrydende i teknologisk design. Deres produktsortiment spænder meget bredt og møder alle behov inden for oppustelige fartøjer.

Hvad siger undersøgelser om kano?

I denne undersøgelse ville man forske i, hvilke forskellige krav konkurrenceroning i henholdsvis kano og kajak stillede til atleten. Målet med denne undersøgelse var at sammenligne og undersøge forholdet mellem fysiske egenskaber og egnethed mellem de to sejlads-konkurrencesportsgrene. Konklusionen var, at der var ingen signifikante forskelle i nogen af elementerne for fysiske egenskaber eller egnethed imellem kano og kajak i elitesportssammenhæng.

I denne undersøgelse fra 2011 var man nysgerrig på at undersøge om ændringen i padletagene ved forskellige hastigheder. Undersøgelsen kom frem til, at når man starter med at padle, så bør man tage små tag, for at få kanoen hurtigt op i fart. Når først båden er kommet op i fart, bør man tage lange og dybe tag i takt med de øvrige i kanoen. Tiden hvor padlen er over vandet bør minimeres, da kanoen taber fart, når padlen er over vandet. Man bør desuden undgå at ændre retning for meget, da kanoen mister fart ved retningsskift. 

En helt tredje undersøgelse fra 2002 fokuserede på teknologien bag designet af kanoer og kajakker til konkurrencebrug. Denne banebrydende undersøgelse kunne konkludere, at der skulle et mere aerodynamisk design til at bryde de daværende rekorder. Takket være disse forskere er reduktionen af de bedste præstationstider i særligt olympisk kajaksejlads skyldes forbedringer i båddesign, som rapporten foreslog. 

Denne fjerde undersøgelse er lidt kuriøs. Forskere fra det Tekniske Universitet i Istanbul havde det til formål at producere en fire-personers letvægtsbetonkano til at deltage i National Intercollegiate Concrete Canoe Competition, arrangeret af det Tekniske Universitet i Istanbul. Kanokonkurrencen er en prestigefyldt aktivitet, der afholdes regelmæssigt i USA. Til dette formål blev der designet to lette betonblandinger med en hærdet enhedsvægt på under 1000 kg / m 3. Betonkano blev konstrueret på en sådan måde, at fire roere kunne ro på samme tid under hensyntagen til konkurrencereglerne. Resultatet var, at man sagtens kunne producere en kano af en blanding af letvægtsbeton og fibermateriale. Desværre for de fire roere, vandt de ikke konkurrencen med deres betonkano.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken kano er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste kanoer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Kanoerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger kano?

Valget af kano afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 •  “Relationship between performance test and body composition ….” 19 jun.. 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150737/. Åbnet 23 mar.. 2021.

 •  “Kinematic Analysis of Canoe Stroke and its Changes … – NCBI – NIH.” 4 okt.. 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588614/. Åbnet 23 mar.. 2021.

 •  “(PDF) The technology of sprint racing canoe and … – ResearchGate.” 21 nov.. 2016, https://www.researchgate.net/publication/293813189_The_technology_of_sprint_racing_canoe_and_kayak_hull_and_paddle_designs. Åbnet 23 mar.. 2021.

 •  “(PDF) Concrete Canoe Production: Material … – ResearchGate.” 13 sep.. 2018, https://www.researchgate.net/publication/327633941_Concrete_Canoe_Production_Material_Development_Structural_Analysis_and_Design. Åbnet 23 mar.. 2021.

Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj