Frysetørret mad

Pande med frysetørret mad

“Uden mad og drikke, dur helten ikke”, og helten skulle gerne du, når den står på vildmarksprøvelser og friluftseventyr. En populær løsning for mange friluftsfolk er at medbringe frysetørret mad.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mikkel Vedel lavet en test af frysetørret mad. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Frysetørret Mad Test: Top 5 Bedste Retter

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Grøntsags Jambalaya Veg

Bedste frysetørret mad

Pris: 75 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround frysetørret mad” er Trek´N Eats Vegetable Jambalaya. En skøn cajun/kreolsk risret spækket med lækre grønsager, der både er vegansk samt gluten- og laktosefri. En herlig ret, der kan nydes af de fleste overalt. Enjoy.

Annonce

2. Rice Porridge With Lingonberries

Bedste billige frysetørret mad

Pris: 49 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billigt frysetørret mad” kommer fra svenske Blå Band, og kan du forestille dig noget mere svensk end morgengrød med tyttebær?! Denne portion Rice Porridge with Lingonberries skal nok få dig ud af fjerene. Smaklig måltid!

Annonce

3. Gourmet Forest Stew With Meat

Bedste premium frysetørret mad

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium frysetørret mad” er noget så luksuriøst som en lækker vildtgryde. Efter en portion Gourmet Forest Stew with Meat fra Trek’N Eat bliver du med garanti også grydeklar. Råvildt, løg og svampe. Mmm! Velbekomme.

Annonce

4. Blå Band Pasta With Cheese & Broccoli

Bedste vegetariske frysetørret mad

Pris: 59 DKK

Blå Band’s Pasta med ost og broccoli repræsenterer en velsmagende løsning for den vegetariske eventyrer. Denne frysetørrede ret kommer til sin ret efter en lang dag under åben himmel, hvor energi og næring er nødvendig for restitution. Med en cremet ostesauce og sprøde broccoli bidder skiller den sig ud ved sin autentiske smag og gode konsistens, noget som sjældent forventes af frysetørrede retter. Økonomisk i vægt og krævende kun varmt vand at genoplive, er denne pastaret et hit for dem, der værdsætter smag og næring på turen.

Annonce

5. Chicken Tikka Masala Gluten Free

Bedste glutenfri frysetørret mad

Pris: 89 DKK

Vinderen i kategorien “bedste glutenfri frysetørret mad” er en lækker portion chicken tikka masala fra Trek´N Eat. Her får du en smagfuld og mættende indisk inspireret ret, der er klar på kun 10 minutter efter, du har hældt kogende vand i posen og rørt rundt.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til frysetørret mad

Hvad er frysetørret mad?

Frysetørring har eksisteret i en hel del år – faktisk så langt tilbage som til 1906, hvor det blev opfundet af den franske læge og fysiker Jacques-Arsene d’Arsonval (1851-1940). Først i forbindelse med Anden Verdenskrig blev metoden udbredt, da man blandt andet brugte den til at sikre transporten af blodserum. Siden da er frysetørring især blevet anvendt til at øge holdbarheden af mad og samtidig mindske vægten og dermed gøre transporten af mad og råvarer lettere. 

Helt grundlæggende er frysetørring, også kaldet lyofilisering, en teknik, der markant forlænger organiske produkters holdbarhed samtidig med, at det mindsker produktets vægt betydeligt. Dette gøres ved at fjerne størstedelen af vandet i produktet ved en hurtig nedfrysning efterfulgt af et kraftigt vakuum. Denne proces, kaldet sublimation, forvandler lynhurtigt vandet til damp, som fanges og fryses uden for produktet.

Pose med frysetørret mad

Dette efterlader så et produkt, der vejer mindre, og som er hurtigt at hydrere igen, inden det skal anvendes. Ved at reducere indholdet af væske i et organisk materiale gør man livet svært for de mikroorganismer, der ellers ville igangsætte nedbrydelsen af produktet. Det er en meget avanceret proces, og den er noget mere omkostningsfuld end andre præserveringsteknikker som f.eks. dehydrering.

Hvorfor skal jeg købe frysetørret mad?

Uanset om du skal på vandreferie og gerne vil spare lidt på vægten, eller om du er doomsday prepper (med penge nok), der forbereder et forrådskammer til den dag, samfundet kollapser, så er det en fordel for dig at stifte bekendtskab med frysetørret mad (også kaldet turmad), der har mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder, og som med tiden kun er blevet mere populært – og heldigvis også mere smagfuldt og spændende.

Til forskel fra mange andre måder at hengemme mad på, bibeholder frysetørret mad omkring 95% af alle smags- og næringsstoffer, da det kun er vand og ikke andre gavnlige elementer, der fjernes. Derfor får du et langt mere smagfuldt og mættende måltid ud af din pose med frysetørret mad, end du ville have fået fra en pose dehydreret mad, der kun bibeholder i omegnen af 60% af madvarernes oprindelige næringsindhold.

Selvom du ved (eller kun tror), at din kost til dagligt er varierende nok, så husk at vandring og andre friluftsaktiviteter kræver noget mere energi end de ting de fleste af os foretager os i hverdagen.

Frysetørret mad har yderligere de fordele, at det vejer omkring 70 til 90% mindre end tilsvarende friskt mad, og ofte er det meget simpelt at tilberede.

I de fleste tilfælde skal du blot åbne emballagen, evt. fjerne en lille iltabsorberingspose, tilsætte kogende (eller koldt) vand, røre rundt og så ellers blot vente et par minutter, inden du kan spise et dejligt måltid mad – gerne direkte fra den pose, som det er blevet tilberedt i, hvis du vil spare på opvasken og vægten. Det kræver altså ikke meget mere end en måde, hvorpå du kan koge en smule vand, inden du kan få et måltid mad indenbords.

Frysetørret mad vs. dehydreret mad

Dehydreret mad har kun ganske få fordele i forhold til frysetørret mad. Den første – og til tider vigtigste – er prisen. Da frysetørring, som nævnt, er en krævende proces, så koster det færdige produkt en del mere end mad, der blot er dehydreret. Den anden fordel er, at dehydreret mad ofte fylder en smule mindre end frysetørret mad, der mere eller mindre beholder samme form og volumen, som hvis det var friskt.

Ulemperne (og dem er der flere af) i forhold til frysetørret mad er bl.a.: Højere vægt og færre smags- og næringsstoffer, hvor det især går ud over vitamin- og mineralindholdet. Særligt indholdet af riboflavin og vitamin A og C skulle mindskes betydeligt i forbindelse med dehydreringsprocessen. Dette er dog ikke noget, der vil have betydning for dig rent ernæringsmæssigt, medmindre du skal på en lang udflugt og dermed leve af dehydreret mad i en længere periode, eller hvis du lider af mangel på visse vitaminer.

En sidste ulempe ved dehydrering er, at visse producenter tilføjer sulfitter i forbindelse med tørringsprocessen, hvilket for nogle kan medføre en allergisk reaktion.

Frysetørret mad vs. “almindeligt mad”

Er din planlagte tur kort – eller er dit transportmiddel et andet end dine brødmotordrevne ben, så kan du overveje at medbringe helt almindelig mad som f.eks. friske råvarer eller måske ligefrem konservesdåser. Dette vil altid være mere lækkert end dehydreret eller frysetørret mad (selvom flere og flere producenter og forbrugere hårdnakket påstår, at du overhovedet ikke kan smage forskel).

Dog skal du her tænke over holdbarheden og den markant øgede vægt og pakkevolumen, og du skal samtidig være indstillet på at kokkerere på samme vis, som du ellers ville gøre derhjemme. Hvis du nyder madlavningen i det fri, og/eller hvis du skal på en overdådig og luksuriøs glampingtur, så pak endelig et ordentligt forrådskammer og se helt bort fra tanken om simpelt frysetørret mad.

Hvad for noget frysetørret mad skal jeg vælge?

Når du har besluttet dig for at ville prøve kræfter af med frysetørret mad, kan du vælge at gøre det på flere forskellige måder. Du kan vælge den lette pakkeløsning og dermed købe færdigblandede måltider i emballage, der ofte er fremstillet til at tilberede maden i. Dette er langt den letteste løsning og også den mest udbredte.

Det gode ved denne løsning er, at den er den hurtigste og simpleste vej at gå, hvis du bare vil afsted ud under åben himmel. Du er med disse produkter sikret et (nogenlunde) velsmagende måltid, der har en høj holdbarhed, da det er forsvarligt pakket af producenten. Et andet alternativ er at indkøbe forskellige ingredienser og selv gå i gang med at blande.

Det har den fordel, at du kan få det lige præcis, som du ønsker efter dine smagsløg, men ulempen er også, at du kan risikere at stå med et knapt så heldigt resultat i forhold til smag og konsistens. Prøv derfor altid dine kreationer af, inden du står i ødemarken. Når du selv blander dit måltid, er det vigtigt, at du sørger for at pakke det i en luft- og vandtæt beholder eller eventuelt vakuumpakker det.

Holdbarheden for frysetørret mad

Frysetørret mad kan holde længe, men der er alligevel forskel på, hvor længe forskellige produkter holder. Ikke mindst på baggrund af, hvordan du opbevarer dem. Foruden omstændighederne og effektiviteten af selve frysetørringsprocessen, så er kvaliteten af råvarene, der er blevet benyttet med til at sikre holdbarheden af det endelige produkt.

Ydermere betyder mængden af oxygen og fugt, samt hvor meget varme og lys det udsættes for en hel det for produktets shelf life – altså hvor længe det kan opbevares uden at blive dårligt. Holdbarheden af frysetørret mad er lidt længere end dehydreret mad, der holder mellem et år, hvis du laver det selv, og op til 15-20 år, hvis det er professionelt fremstillet. Frysetørret frugt har efter sigende den laveste holdbarhed på omkring to år, mens visse producenter fremstiller særligt holdbare måltider, der kan opbevares i op til 25-30 år.

Opbevaring af frysetørret mad

For bedst at sikre holdbarheden af dit (ofte) dyrt indkøbte frysetørrede mad, bør du, når du ikke har det med i rygsækken, opbevare det i en lufttæt beholder, hvis det er muligt. Dette gælder især, hvis du køber individuelle ingredienser i større mængder, men det gælder i særdeleshed også, når du har købt færdigblandet turmad.

Skulle uheldet være ude, og går der hul i emballagen, hvis du f.eks. ender med at tage noget af maden med retur fra vildmarken, tager det ikke lang tid for fugt at ødelægge indholdet. Da vakuumpakkere er ved at blive mere udbredte i den danske husholdning, kan du også sikre holdbarheden på denne måde, hvis du ejer sådan en maskine.  

Valg af frysetørret mad

Med den grundlæggende viden om frysetørret mad, som du forhåbentligt har opnået ved at læse denne artikel indtil nu, kan du bevæge dig videre til det næste skridt: At forsøge at vælge det rigtige mærke og det rette måltid, der passer til dine behov – og i særdeleshed til dine smagsløg.

Næringsindhold og ingredienser 

Det er vigtigt, at du får den helt rette benzin til din motor, når du er afsted på eventyr i ødemarken. Sult driver os til at begå mange fejl, og den nedsætter vores mentale og motoriske egenskaber. Rigeligt med mad er et must, og samtidig er det vigtigt ikke at risikere noget i forhold til diverse overfølsomheder, når man står milevidt fra civilisationen. 

Kalorier

Glem alt hvad du måske har lært om at begrænse dit kalorieindtag. Vend hellere dette doctrin på hovedet: Jo flere kalorier desto bedre. Friluftslivets mange aktiviteter kan være udmattende og kræver derfor en masse ny energi.

Sørg for at få kulhydrater, fedt og protein i rigelige mængder, så du har kræfter nok til at nyde vandreturen op ad den stejle bjergside eller river rafting-turen ned af floden. Hvis du ønsker at dyrke ultralight backpacking, bør du også have kalorier versus vægt ratioen in mente: Jo flere kalorier i så let et måltid som muligt.  

Allergener

Mange producenter at frysetørret mad benytter mange forskellige ingredienser, og der er altid en risiko, omend minimal, for at de forskellige råvarer blandes med hinanden. Det siger sig selv, at hvis du lider af nogen former for allergier, overfølsomheder eller intolerancer, så bør du selvfølgelig læse produktets indholdsfortegnelse grundigt igennem.

Det er heldigvis ofte let at finde frem til, om en portion frysetørret mad indeholder gluten, laktose, nødder, skaldyr eller æg, selvom det kræver forsigtig læsning. De fleste webshops plejer at være flinke til at oplyse indholdet i deres frysetørrede mad. 

Vegetariske og veganske måltider

De fleste forhandlere og producenter gør det både let og overskueligt at vælge imellem måltiderne alt efter ens kostmæssige eller etiske overbevisning. Mange lækre pasta- og risretter fås som enten vegetariske eller som veganske måltider, og der kommer hele tiden flere velsmagende retter på markedet.

Hvor det førhen kunne være en besværlig opgave i det hele taget at skaffe vegetarisk turmad (for ikke at tale om vegansk, der var endnu mere sjældent indtil for et par år siden), er det heldigvis nu blevet ret nemt og lækkert. Og udviklingen går kun én vej.

Vægt

Som nævnt flere gange, så vejer frysetørret mad langt mindre end andre typer konserverede måltider. Du skal dog i den forbindelse huske på, at du, i langt størstedelen af tilfældene, skal bruge vand til at hydrere det med.

Enten skal du slæbe den nødvendige mængde vand (til både tilberedning af mad og til hydrering af dig selv) med dig – og væske vejer og fylder som bekendt en hel del – eller også skal du kunne skaffe dig vand undervejs enten ved at købe det, ved at genopfylde din drikkedunk eller ved selv at filtrere vand fra en naturlig kilde. Sidstnævnte kræver dog den rette viden og udstyr. 

Pris

Som nævnt er frysetørret mad en dyr omend praktisk løsning, når du skal have proviant med på turen. Billige måltider kan fås til omkring 50 kroner, mens snacks og morgenmad ofte er omkring 10 kroner billigere. De mere eksklusive retter koster i omegnen af 100 kroner per portion. Overvej derfor storkøb, hvis dette er muligt, da mængderabatter ofte vil gøre disse måltider noget billigere.

Kontakt eventuelt din forhandler og forhør dig om muligheden for en fordelagtig deal, og da måltiderne har så lang en holdbarhed, behøver du ikke bekymre dig om at købe for meget mad – du vil altid kunne gemme det til dit næste eventyr (eller til samfundets totale kollaps, hvis du prepper til den slags). Det kan sågar være, at du en dag står uden så meget som en krumme i huset eller helt uden lyst og gåpåmod til at stå over kødgryderne. Selv dér kan frysetørret mad være din redning.

Producenter af frysetørret mad

Der findes mange forskellige producenter af frysetørret mad, hvoraf nogle er billige, mens andre er mere eksklusive. I Amerika er de meget begejstrede for mærket Mountain House, mens du herhjemme ofte vil finde mærkerne Adventure Food, Blå Band, Forestia, Travellunch og Trek´N Eat på hylderne i din lokale friluftslivbutik.

Der kan være både små og store forskelle imellem de mange mærker, og det kan være en god ide at prøve lidt forskellige, inden du køber ind til en hel pilgrimsvandring. Her får du kort beskrevet fem af de mest kendte mærker, der er til at få fingre i her i landet. 

Adventure Food 

Hollandsk fabrikant grundlagt af Hans van der Meulen (f. 1953), som er en anerkendt bjergbestiger, der har været på ekspedition til både Nordpolen og Mount Everest. Deres motto er For Intensive Outdoor Activities, hvilket meget passende beskriver firmaets grundlægger, der har rig erfaring med behovet for den rette kost og ernæring under ekstreme forhold. Adventure Food er samtidig at finde i den mere prisvenlige sektion sammenlignet med visse andre på denne liste. 

Blå Band

Svenske Blå Band har lavet hurtige retter til den travle hverdag siden 1950’erne, hvor deres første kyllingesuppe blev en stor favorit. Siden blev de især kendt og beundret for deres chokoladebudding, og i dag fremstiller de også lækre frysetørrede retter til friluftsfolket – mange af dem med et typisk svenskt præg og til rimelige priser.

Forestia

Med et slogan, der lyder: “We are not only what we eat, but where we eat” stadfæster det spanske firma Forestia, at de mener, at mad skal nydes på farten og ude i det fri. Deres lækre retter er i den dyre ende, men deres udvalg er også mere eksklusivt end andre producenters, og samtidig gør de en dyd ud af at genanvende materialer til deres indpakning. 

Travellunch 

Firmaet Simpert Reiter, der står bag mærket Travellunch, fremstiller gedigne måltider til fornuftige priser. Deres udvalg er stort, og alle deres retter produceres i Tyskland. Mange af deres retter fås som enten enkelt eller dobbelt portioner. 

Trek´N Eat

Trek´N Eat, der er endnu en tysk producent, er ejet af schweiziske Katadyn Group, og de fremstiller en lang række produkter til både nødhjælpsorganisationer og til friluftsfolk verden over. Ydermere sælger de også en del til diverse militære organisationer, der har et stort behov for velfungerende proviant.

Hvad siger undersøgelser om frysetørret mad?

Frysetørring er i sig selv en yderst videnskabelig affære, og der bliver stadigvæk forsket meget inden for emnet, der især kan være med til at løse nogle af klodens humanitære katastrofer. Ifølge en undersøgelse fra 2018 er frysetørring en stor fordel i forbindelse med transport af letforgængelige madvarer (især frugt), og dette kommer både producenterne og os forbrugere til gavn. Samtidig med at tropisk frugt bliver lettere at transportere, bibeholder det stadigvæk store mængder af de gavnlige næringsstoffer. At frysetørring er en bekostelig affære er sikkert og vist, men i en videnskabelig artikel fra 2020 blev det endnu engang fastslået, at behovet for nøje overvågning af og kontrol over selv de mindste elementer i fremstillingsprocessen er og bliver nødvendig, og at der ydermere stadigvæk er plads til forbedring inden for feltet, hvis der ønskes hurtigere og billigere løsninger. Som det fremhæves i undersøgelsen Freeze-Drying of Plant-Based Foods fra 2020, kræver det fire gange så meget energi at frysetørre som det gør ved almindelig dehydrering. Det er dog stadigvæk rentabelt, da slutproduktet simpelthen er bedre. Samtidig påpeges det også, at det ser ud til, at markedet er ved at ændre sig, da vi forbrugere kræver produkter af højere kvalitet, der også tager hensyn til miljøet. Dette skulle ifølge undersøgelsen, der er optimistisk i forhold til udviklingen, sagtens kunne lade sig gøre at producere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket frysetørret mad er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste frysetørrede retter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Maden vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger frysetørret mad?

Valget af frysetørret mad afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Mini-Review of Dehydrated Products … – ResearchGate.” 24 sep.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/327846517_Mini-Review_of_Dehydrated_Products_Nutritional_Properties_and_Mineral_Components_of_Freeze_Dried_Tropical_Fruits. Åbnet 15 mar.. 2021.
  • “(PDF) Effect of Freeze-Drying on Quality and … – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/340067743_Effect_of_Freeze-Drying_on_Quality_and_Grinding_Process_of_Food_Produce_A_Review. Åbnet 15 mar.. 2021.
  • “Freeze-Drying of Plant-Based Foods – NCBI – NIH.” 13 jan.. 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022747/. Åbnet 15 mar.. 2021.
Forfatter
Mikkel Vedel
Mikkel Vedel

Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj