Frysetørret mad

Pande med frysetørret mad
Sidst opdateret: juni, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

“Uden mad og drikke, dur helten ikke”, og helten skulle gerne du, når den står på vildmarksprøvelser og friluftseventyr. En populær løsning for mange friluftsfolk er at medbringe frysetørret mad.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mikkel Vedel lavet en test af frysetørret mad. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Frysetørret Mad Test: Top 5 Bedste Retter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste frysetørret mad

Pris: 75 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround frysetørret mad” er Trek´N Eats Vegetable Jambalaya. En skøn cajun/kreolsk risret spækket med lækre grønsager, der både er vegansk samt gluten- og laktosefri. En herlig ret, der kan nydes af de fleste overalt. Enjoy.

Annonce

Bedste billige frysetørret mad

Pris: 49 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billigt frysetørret mad” kommer fra svenske Blå Band, og kan du forestille dig noget mere svensk end morgengrød med tyttebær?! Denne portion Rice Porridge with Lingonberries skal nok få dig ud af fjerene. Smaklig måltid!

Annonce

Bedste premium frysetørret mad

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium frysetørret mad” er noget så luksuriøst som en lækker vildtgryde. Efter en portion Gourmet Forest Stew with Meat fra Trek’N Eat bliver du med garanti også grydeklar. Råvildt, løg og svampe. Mmm! Velbekomme.

Annonce

Bedste vegetariske frysetørret mad

Pris: 59 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vegetariske frysetørret mad” er den italiensk-klingende Pasta Ai Funhgi fra hollandske Adventure Food. En skøn ret med pasta, svampe og ost, der kun skal trække i otte minutter, førend du kan sætte tænderne i den. Buon appetito!

Annonce

Bedste glutenfri frysetørret mad

Pris: 89 DKK

Vinderen i kategorien “bedste glutenfri frysetørret mad” er en lækker portion chicken tikka masala fra Trek´N Eat. Her får du en smagfuld og mættende indisk inspireret ret, der er klar på kun 10 minutter efter, du har hældt kogende vand i posen og rørt rundt.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til frysetørret mad

Hvad er frysetørret mad?

Frysetørring har eksisteret i en hel del år – faktisk så langt tilbage som til 1906, hvor det blev opfundet af den franske læge og fysiker Jacques-Arsene d’Arsonval (1851-1940). Først i forbindelse med Anden Verdenskrig blev metoden udbredt, da man blandt andet brugte den til at sikre transporten af blodserum. Siden da er frysetørring især blevet anvendt til at øge holdbarheden af mad og samtidig mindske vægten og dermed gøre transporten af mad og råvarer lettere. 

Helt grundlæggende er frysetørring, også kaldet lyofilisering, en teknik, der markant forlænger organiske produkters holdbarhed samtidig med, at det mindsker produktets vægt betydeligt. Dette gøres ved at fjerne størstedelen af vandet i produktet ved en hurtig nedfrysning efterfulgt af et kraftigt vakuum. Denne proces, kaldet sublimation, forvandler lynhurtigt vandet til damp, som fanges og fryses uden for produktet.

Pose med frysetørret mad

Dette efterlader så et produkt, der vejer mindre, og som er hurtigt at hydrere igen, inden det skal anvendes. Ved at reducere indholdet af væske i et organisk materiale gør man livet svært for de mikroorganismer, der ellers ville igangsætte nedbrydelsen af produktet. Det er en meget avanceret proces, og den er noget mere omkostningsfuld end andre præserveringsteknikker som f.eks. dehydrering.

Hvorfor skal jeg købe frysetørret mad?

Uanset om du skal på vandreferie og gerne vil spare lidt på vægten, eller om du er doomsday prepper (med penge nok), der forbereder et forrådskammer til den dag, samfundet kollapser, så er det en fordel for dig at stifte bekendtskab med frysetørret mad (også kaldet turmad), der har mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder, og som med tiden kun er blevet mere populært – og heldigvis også mere smagfuldt og spændende.

Til forskel fra mange andre måder at hengemme mad på, bibeholder frysetørret mad omkring 95% af alle smags- og næringsstoffer, da det kun er vand og ikke andre gavnlige elementer, der fjernes. Derfor får du et langt mere smagfuldt og mættende måltid ud af din pose med frysetørret mad, end du ville have fået fra en pose dehydreret mad, der kun bibeholder i omegnen af 60% af madvarernes oprindelige næringsindhold.

Selvom du ved (eller kun tror), at din kost til dagligt er varierende nok, så husk at vandring og andre friluftsaktiviteter kræver noget mere energi end de ting de fleste af os foretager os i hverdagen.

Frysetørret mad har yderligere de fordele, at det vejer omkring 70 til 90% mindre end tilsvarende friskt mad, og ofte er det meget simpelt at tilberede.

I de fleste tilfælde skal du blot åbne emballagen, evt. fjerne en lille iltabsorberingspose, tilsætte kogende (eller koldt) vand, røre rundt og så ellers blot vente et par minutter, inden du kan spise et dejligt måltid mad – gerne direkte fra den pose, som det er blevet tilberedt i, hvis du vil spare på opvasken og vægten. Det kræver altså ikke meget mere end en måde, hvorpå du kan koge en smule vand, inden du kan få et måltid mad indenbords.

Frysetørret mad vs. dehydreret mad

Dehydreret mad har kun ganske få fordele i forhold til frysetørret mad. Den første – og til tider vigtigste – er prisen. Da frysetørring, som nævnt, er en krævende proces, så koster det færdige produkt en del mere end mad, der blot er dehydreret. Den anden fordel er, at dehydreret mad ofte fylder en smule mindre end frysetørret mad, der mere eller mindre beholder samme form og volumen, som hvis det var friskt.

Ulemperne (og dem er der flere af) i forhold til frysetørret mad er bl.a.: Højere vægt og færre smags- og næringsstoffer, hvor det især går ud over vitamin- og mineralindholdet. Særligt indholdet af riboflavin og vitamin A og C skulle mindskes betydeligt i forbindelse med dehydreringsprocessen. Dette er dog ikke noget, der vil have betydning for dig rent ernæringsmæssigt, medmindre du skal på en lang udflugt og dermed leve af dehydreret mad i en længere periode, eller hvis du lider af mangel på visse vitaminer.

En sidste ulempe ved dehydrering er, at visse producenter tilføjer sulfitter i forbindelse med tørringsprocessen, hvilket for nogle kan medføre en allergisk reaktion.

Frysetørret mad vs. “almindeligt mad”

Er din planlagte tur kort – eller er dit transportmiddel et andet end dine brødmotordrevne ben, så kan du overveje at medbringe helt almindelig mad som f.eks. friske råvarer eller måske ligefrem konservesdåser. Dette vil altid være mere lækkert end dehydreret eller frysetørret mad (selvom flere og flere producenter og forbrugere hårdnakket påstår, at du overhovedet ikke kan smage forskel).

Dog skal du her tænke over holdbarheden og den markant øgede vægt og pakkevolumen, og du skal samtidig være indstillet på at kokkerere på samme vis, som du ellers ville gøre derhjemme. Hvis du nyder madlavningen i det fri, og/eller hvis du skal på en overdådig og luksuriøs glampingtur, så pak endelig et ordentligt forrådskammer og se helt bort fra tanken om simpelt frysetørret mad.

Hvad for noget frysetørret mad skal jeg vælge?

Når du har besluttet dig for at ville prøve kræfter af med frysetørret mad, kan du vælge at gøre det på flere forskellige måder. Du kan vælge den lette pakkeløsning og dermed købe færdigblandede måltider i emballage, der ofte er fremstillet til at tilberede maden i. Dette er langt den letteste løsning og også den mest udbredte.

Det gode ved denne løsning er, at den er den hurtigste og simpleste vej at gå, hvis du bare vil afsted ud under åben himmel. Du er med disse produkter sikret et (nogenlunde) velsmagende måltid, der har en høj holdbarhed, da det er forsvarligt pakket af producenten. Et andet alternativ er at indkøbe forskellige ingredienser og selv gå i gang med at blande.

Det har den fordel, at du kan få det lige præcis, som du ønsker efter dine smagsløg, men ulempen er også, at du kan risikere at stå med et knapt så heldigt resultat i forhold til smag og konsistens. Prøv derfor altid dine kreationer af, inden du står i ødemarken. Når du selv blander dit måltid, er det vigtigt, at du sørger for at pakke det i en luft- og vandtæt beholder eller eventuelt vakuumpakker det.

Frysetørret mad og andet udstyr

Et godt måltid mad bliver endnu bedre – samt lettere og hurtigere tilberedt – med det rette udstyr. Her får du serveret fire bud på godt grej, som du kan bruge til at forsøde din tilværelse og dine oplevelser med frysetørret mad. Alle har det til fælles, at de hverken fylder eller vejer meget og passer derfor endnu bedre sammen med de lette måltider.

En let stormkøkken eller gasblus

Da du kun skal bruge vand for at kunne tilberede et hurtigt måltid mad på farten, og da du i forvejen sparer en del vægt ved at vælge frysetørret mad, kan du ligeså vel gå skridtet videre og anskaffe dig et lille, let stormkøkken, der kun lige skal bruges til at koge omkring 500 ml vand.

Mærker som Jetboil, Primus og MSR fremstiller en lang række letvægtsløsninger til sådanne formål, og du vil have stor glæde af deres produkter i mange, mange år. Du kan selvfølgelig også bruge andet grej og andre metoder til at opvarme dit vand som f.eks. en kedel over bålet, men ingen metoder er mere pålidelige end et godt stormkøkken. Dette er go-to metoden for langt de fleste ultralight backpackers.

En lang ske eller spork

Når der skal tilberedes og efterfølgende spises en skøn portion frysetørret mad, er det møgirriterende kun at have en lommekniv eller en gren at røre og spise med. Den mest oplagte løsning er at medbringe en lang spiseske eller en spork – helst fremstillet af et letvægtsmateriale som f.eks. aluminium eller titanium.

Jo længere dit spiseredskab er desto bedre, da poserne med frysetørret mad godt kan være dybe og relativt smalle. Normalt ville en spork være det mest egnede allround-redskab, men da de sjældent er særligt lange, og da konsistensen af den frysetørrede mad er som den er, så passer det måske bedre med en lang ske, der kan nå bunden af emballagen, og som også er ganske velegnet til at spise blandt andet grød og suppe med.

Et vandfiltreringssystem

Hvis dine frysetørrede måltider ikke kræver kogt vand, og hvis du render tør undervejs (enten med vilje eller som følge af uforudsete hændelser), vil det være en god ide med én eller flere måder at rense og filtrere vand fra naturlige vandløb på. Hertil kan du bruge diverse kemiske midler, dråber og tabletter, men du kan også bruge de dertil designede flasker, rør og poser fra mærker som LifeStraw, Sawyer og Grayl. Ved at medbringe sådant grej kan du forlænge din tid i vildmarken og samtidig skralde de kilo af, som medbragt vand vejer.  

Beholder til krydderier 

Som minimum bør du altid have lidt ekstra salt med til din mad. Det er nemlig meget forskelligt, hvor gode de forskellige producenter er til at tilpasse mængderne i deres retter, og tendensen er måske ikke at krydre så meget, da man jo lettere kan tilføre mere, end man kan fjerne det, hvis der er kommet for meget i.

Du kan især komme til at trænge til lidt mere salt, hvis du har foretaget dig en lang og svedig march i sommervarmen og derfor mangler lidt sodium til at binde væsken. Der findes en del fugtsikrede beholdere på markedet til både salt, peber og andre krydderier. Disse fylder og vejer ganske lidt og kan gøre en lille, men ikke uvæsentlig forskel. 

Holdbarheden for frysetørret mad

Frysetørret mad kan holde længe, men der er alligevel forskel på, hvor længe forskellige produkter holder. Ikke mindst på baggrund af, hvordan du opbevarer dem. Foruden omstændighederne og effektiviteten af selve frysetørringsprocessen, så er kvaliteten af råvarene, der er blevet benyttet med til at sikre holdbarheden af det endelige produkt.

Ydermere betyder mængden af oxygen og fugt, samt hvor meget varme og lys det udsættes for en hel det for produktets shelf life – altså hvor længe det kan opbevares uden at blive dårligt. Holdbarheden af frysetørret mad er lidt længere end dehydreret mad, der holder mellem et år, hvis du laver det selv, og op til 15-20 år, hvis det er professionelt fremstillet. Frysetørret frugt har efter sigende den laveste holdbarhed på omkring to år, mens visse producenter fremstiller særligt holdbare måltider, der kan opbevares i op til 25-30 år.

Opbevaring af frysetørret mad

For bedst at sikre holdbarheden af dit (ofte) dyrt indkøbte frysetørrede mad, bør du, når du ikke har det med i rygsækken, opbevare det i en lufttæt beholder, hvis det er muligt. Dette gælder især, hvis du køber individuelle ingredienser i større mængder, men det gælder i særdeleshed også, når du har købt færdigblandet turmad.

Skulle uheldet være ude, og går der hul i emballagen, hvis du f.eks. ender med at tage noget af maden med retur fra vildmarken, tager det ikke lang tid for fugt at ødelægge indholdet. Da vakuumpakkere er ved at blive mere udbredte i den danske husholdning, kan du også sikre holdbarheden på denne måde, hvis du ejer sådan en maskine.  

Valg af frysetørret mad

Med den grundlæggende viden om frysetørret mad, som du forhåbentligt har opnået ved at læse denne artikel indtil nu, kan du bevæge dig videre til det næste skridt: At forsøge at vælge det rigtige mærke og det rette måltid, der passer til dine behov – og i særdeleshed til dine smagsløg.

Frysetørret mad til hvert et måltid 

Der findes et bredt udvalg af frysetørrede retter, og du kan snildt få tiden til at gå ved at sammensætte menuer, der byder på mange forskellige kulinariske oplevelser. Følgende er blot én måde at opdele disse retter på, men det står dig selvfølgeligt frit for at spise “morgengrød” om aftenene og kødrig gullash om morgenen, hvis du har lyst til det.    

Morgenmad

I denne kategori findes der hovedsageligt grød, røræg og müsli. De to førstnævnte tilsættes oftest varmt vand, mens sidstnævnte ofte kan tilsættes enten koldt eller varmt vand alt efter smag. En god portion grød og en kop frysetørret kaffe er for mange den helt rigtige start på dagen. 

Middagsmad

Et måltid som nogle friluftsfolk uklogt hopper over, mens det for andre er fuldstændigt ligegyldigt. Det er forskelligt fra person til person og fra den ene aktivitet til den anden, om der bør bruges tid og kræfter på at lave frokost. Hvis der bliver lavet middagsmad, bør denne være let i mere end én forstand.

Retten bør ikke veje for mange gram, og den bør være nem at finde frem af tasken og nem at tilberede undervejs og samtidig helst ikke efterlade dig så propmæt, at du ikke kan fortsætte dit eventyr uden et længere hvil. Hvis din friluftsaktivitet er særligt krævende så vælg et måltid med rigelige mængder kulhydrater og salt.

Aftensmad

Hvem ønsker ikke en hyggelig stund og et mættende måltid efter en lang travetur, kanosejlads eller klatring? Hertil gør du klogt i at gemme de mest delikate retter, så du har noget at se frem til. Noget du rigtigt kan nyde efter en udmattende dag i ødemarken. Langt de fleste af os vil foretrække en varm ret med god fylde, så vi kan gå mætte og glade til køjs (eller til shelter eller telt). Der findes heldigvis mange gode bud på nærende aftensmåltider – udfordringen er blot at vælge.   

Dessert

Har du planlagt den helt store menu, kan du også ligeså godt slutte af med manér. Du kan, efter hovedmåltidet, eventuelt servere en portion grød eller müsli – måske tilsat lidt ekstra sukker eller frugt – eller du kan købe en frysetørret dessert som f.eks. en lækker chokolademousse. Du kan også gå ombord i en masse af de lækre frysetørrede snacks, der findes. 

Snacks

Lettilgængelige godbidder og lidt til den søde tand kan løfte humøret og genoplade batterierne. Du gør klogt i at pakke et par gode snacks i de mest lettilgængelige lommer i dit tøj eller på din rygsæk. Der findes en del frysetørrede snack-produkter, der alle, til forskel fra de regulære måltider, kan nydes uden først at være blevet rehydreret.

Frysetørret frugt er lækkert og kan købes i både små og store mængder. En af det mest pudsige, men også velsmagende lækkerier er frysetørret is, der ofte ligner chokoladebarer i størrelse, og som kan fås med et væld af spændende smage.    

Næringsindhold og ingredienser 

Det er vigtigt, at du får den helt rette benzin til din motor, når du er afsted på eventyr i ødemarken. Sult driver os til at begå mange fejl, og den nedsætter vores mentale og motoriske egenskaber. Rigeligt med mad er et must, og samtidig er det vigtigt ikke at risikere noget i forhold til diverse overfølsomheder, når man står milevidt fra civilisationen. 

Kalorier

Glem alt hvad du måske har lært om at begrænse dit kalorieindtag. Vend hellere dette doctrin på hovedet: Jo flere kalorier desto bedre. Friluftslivets mange aktiviteter kan være udmattende og kræver derfor en masse ny energi.

Sørg for at få kulhydrater, fedt og protein i rigelige mængder, så du har kræfter nok til at nyde vandreturen op ad den stejle bjergside eller river rafting-turen ned af floden. Hvis du ønsker at dyrke ultralight backpacking, bør du også have kalorier versus vægt ratioen in mente: Jo flere kalorier i så let et måltid som muligt.  

Allergener

Mange producenter at frysetørret mad benytter mange forskellige ingredienser, og der er altid en risiko, omend minimal, for at de forskellige råvarer blandes med hinanden. Det siger sig selv, at hvis du lider af nogen former for allergier, overfølsomheder eller intolerancer, så bør du selvfølgelig læse produktets indholdsfortegnelse grundigt igennem.

Det er heldigvis ofte let at finde frem til, om en portion frysetørret mad indeholder gluten, laktose, nødder, skaldyr eller æg, selvom det kræver forsigtig læsning. De fleste webshops plejer at være flinke til at oplyse indholdet i deres frysetørrede mad. 

Vegetariske og veganske måltider

De fleste forhandlere og producenter gør det både let og overskueligt at vælge imellem måltiderne alt efter ens kostmæssige eller etiske overbevisning. Mange lækre pasta- og risretter fås som enten vegetariske eller som veganske måltider, og der kommer hele tiden flere velsmagende retter på markedet.

Hvor det førhen kunne være en besværlig opgave i det hele taget at skaffe vegetarisk turmad (for ikke at tale om vegansk, der var endnu mere sjældent indtil for et par år siden), er det heldigvis nu blevet ret nemt og lækkert. Og udviklingen går kun én vej.  

Smag

Hvis du er ude i ødemarken, skal dit primære formål med at spise være at vedligeholde dig selv – fysisk og psykisk. Men derfor behøver din mad jo ikke nødvendigvis at smage dårlig, medmindre du skal ud på ultralight backpacking. Hvis det er tilfældet, bør du vælge det måltid med den største mængde kalorier i forhold til produktets tørrede vægt og så ellers se helt (eller delvist) bort fra smagen.
Der kan være stor forskel på de samme retter fra den ene producent af frysetørret mad til den anden.

Foruden at konsistensen kan variere, så kan smagen også i den grad være meget forskellig. Hvis ikke du kender en producent og deres tilbøjeligheder, har du ikke andet at gå efter end ingredienserne i måltidet, medmindre du er så heldig at finde en anmeldelse af produktet (men smag er jo en individuel sag). Se evt. tip 1, 2 og 3 længere nede i artiklen, der hjælper dig med at forbedre smagsoplevelsen. 

Størrelse

Hvad er bedst at vælge: En enkelt eller en dobbelt portion? Eller hvad med en lækker ret, der dog har stor pakvolumen frem for en mindre én med samme eller bedre næringsindhold? Som med så meget andet friluftsgrej skal du også forvente at indgå visse kompromisser i forhold til størrelse og vægt kontra smag, kvalitet og bekvemmelighed, når du udvælger frysetørret mad.

Medmindre du skal ud på en virkelig lang tur, hvor proviantering undervejs ikke kan lade sig gøre, behøver du ikke være så fikseret på måltidets pakkevolumen. Vægt er stadigvæk den største synder blandt grej og proviant, også selvom frysetørret mad vejer så lidt.

Vægt

Som nævnt flere gange, så vejer frysetørret mad langt mindre end andre typer konserverede måltider. Du skal dog i den forbindelse huske på, at du, i langt størstedelen af tilfældene, skal bruge vand til at hydrere det med.

Enten skal du slæbe den nødvendige mængde vand (til både tilberedning af mad og til hydrering af dig selv) med dig – og væske vejer og fylder som bekendt en hel del – eller også skal du kunne skaffe dig vand undervejs enten ved at købe det, ved at genopfylde din drikkedunk eller ved selv at filtrere vand fra en naturlig kilde. Sidstnævnte kræver dog den rette viden og udstyr. 

Funktioner

Den vigtigste funktion i forhold til frysetørret mad (foruden dens egenskaber til at slukke sulten og holde længe) er, hvorvidt den kommer i en emballage, der tillader dig at tilberede den direkte deri. Dette er i højeste grad næsten altid tilfældet, men vær især opmærksom på dette, hvis du køber måltider fra en producent, som du ikke kender.

Noget andet du bør være opmærksom på er, om måltidet kan spises uden brug af vand (ofte kun snacks), eller om du kan nøjes med at bruge koldt vand i stedet for at skulle bruge tid og brændstof på at koge det.

Pris

Som nævnt er frysetørret mad en dyr omend praktisk løsning, når du skal have proviant med på turen. Billige måltider kan fås til omkring 50 kroner, mens snacks og morgenmad ofte er omkring 10 kroner billigere. De mere eksklusive retter koster i omegnen af 100 kroner per portion. Overvej derfor storkøb, hvis dette er muligt, da mængderabatter ofte vil gøre disse måltider noget billigere.

Kontakt eventuelt din forhandler og forhør dig om muligheden for en fordelagtig deal, og da måltiderne har så lang en holdbarhed, behøver du ikke bekymre dig om at købe for meget mad – du vil altid kunne gemme det til dit næste eventyr (eller til samfundets totale kollaps, hvis du prepper til den slags). Det kan sågar være, at du en dag står uden så meget som en krumme i huset eller helt uden lyst og gåpåmod til at stå over kødgryderne. Selv dér kan frysetørret mad være din redning.

5 tips til frysetørret mad

Frysetørret mad er som regel hurtigt og lige til, og mange af retterne smager skønt som de spises ud af posen. Dog kan du med følgende råd gøre din oplevelse med tilberedningen sjovere og samtidig pifte dine måltider lidt op.   

Tip 1: Vær forsigtig med mængden af vand

Det er hverken rart med en klæg og grynet suppe eller en helt flydende kartoffelmos eller stuvning. Vær derfor forsigtig med mængden af vand i dit frysetørrede måltid. Husk at det er lettere at tilføje mere vand, end det er at fjerne overskydende. Når det så er sagt, kan det ligefrem være, at du foretrækker dit måltid mere tørt eller vådt end producenten anbefaler – det er bare at prøve sig frem.

Hvis du er bange for at stå med alt for tyndt et måltid, kan du altid medbringe en lille beholder med majsmel eller kartoffelmospulver til at jævne dine retter med. Særligt kartoffelmosen kan være en god redning, og så tilføjer det også en ekstra smagsdimension (på godt og ondt). 

Tip 2: Gem små pakker og poser fra cafeer og takeout   

Er du på café for at få en latte, eller har du bestilt en god gang takeout? I så fald har du måske en ekstra pakke sukker, ketchup eller andet tilovers i små og praktiske portioner. Saml alle sådanne rester i en beholder til din næste vandretur, og så har du remedierne til at gøre dit måltid endnu bedre.  

Tip 3: Hack din menu endnu bedre

Foruden salt og peber er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan modificere dit måltid. Er der tale om morgengrød, kan du tilføje ekstra tørrede frugter eller kerner og nødder efter smag og behag. Honning kan også være en lækker tilføjelse. Måske mangler din aftensmad en sjat oregano, lidt tørrede svampe eller ristede løg?

Måske har du et favoritmåltid, der smager skønt, men ikke mætter helt så meget? Tilsæt da lidt olie eller smør for at øge kalorieindholdet. Sådanne ekstra lækkerier vejer og fylder ganske lidt og kan løfte dine måltider til nye højder. Medbring derfor gerne en lille beholder, helst opdelt med et par rum, til dine favoritingredienser. 

Tip 4: Medbring altid et par skraldeposer 

Selvom mængden af affald er minimal ved tilberedning af frysetørret mad, er det altid en god ide at medbringe en affaldspose til emballagen. Dette skåner din rygsæk, når du skal slæbe dit affald med hjem fra vildmarken, og samtidig skåner du naturen ved at “leave no trace”. De fleste af os friluftsfolk deler forhåbentligt den overbevisning, at folk der sviner og forurener i naturen skal have hugget både arme og ben af…!   

Tip 5: Hold posen varm

Hvis du skal på udflugt i et koldt klima, kan det være en rigtig god ide at medbringe en isoleret/foret pose til at opbevare dit frysetørrede mad i, imens det tilberedes. Dette sikrer en mere grundig tilberedning, og det er meget surt at stå med en kold omgang bøf stroganoff, mens sneen fyger omkring én. Forestil dig en slags tehætte eller lignende, og er du ikke i besiddelse af en sådan, kan et alternativ være at bruge din hue eller halstørklæde/halsedisse, hvis du selv kan undvære disse et par minutter.

Producenter af frysetørret mad

Der findes mange forskellige producenter af frysetørret mad, hvoraf nogle er billige, mens andre er mere eksklusive. I Amerika er de meget begejstrede for mærket Mountain House, mens du herhjemme ofte vil finde mærkerne Adventure Food, Blå Band, Forestia, Travellunch og Trek´N Eat på hylderne i din lokale friluftslivbutik.

Der kan være både små og store forskelle imellem de mange mærker, og det kan være en god ide at prøve lidt forskellige, inden du køber ind til en hel pilgrimsvandring. Her får du kort beskrevet fem af de mest kendte mærker, der er til at få fingre i her i landet. 

Adventure Food 

Hollandsk fabrikant grundlagt af Hans van der Meulen (f. 1953), som er en anerkendt bjergbestiger, der har været på ekspedition til både Nordpolen og Mount Everest. Deres motto er For Intensive Outdoor Activities, hvilket meget passende beskriver firmaets grundlægger, der har rig erfaring med behovet for den rette kost og ernæring under ekstreme forhold. Adventure Food er samtidig at finde i den mere prisvenlige sektion sammenlignet med visse andre på denne liste. 

Blå Band

Svenske Blå Band har lavet hurtige retter til den travle hverdag siden 1950’erne, hvor deres første kyllingesuppe blev en stor favorit. Siden blev de især kendt og beundret for deres chokoladebudding, og i dag fremstiller de også lækre frysetørrede retter til friluftsfolket – mange af dem med et typisk svenskt præg og til rimelige priser.

Forestia

Med et slogan, der lyder: “We are not only what we eat, but where we eat” stadfæster det spanske firma Forestia, at de mener, at mad skal nydes på farten og ude i det fri. Deres lækre retter er i den dyre ende, men deres udvalg er også mere eksklusivt end andre producenters, og samtidig gør de en dyd ud af at genanvende materialer til deres indpakning. 

Travellunch 

Firmaet Simpert Reiter, der står bag mærket Travellunch, fremstiller gedigne måltider til fornuftige priser. Deres udvalg er stort, og alle deres retter produceres i Tyskland. Mange af deres retter fås som enten enkelt eller dobbelt portioner. 

Trek´N Eat

Trek´N Eat, der er endnu en tysk producent, er ejet af schweiziske Katadyn Group, og de fremstiller en lang række produkter til både nødhjælpsorganisationer og til friluftsfolk verden over. Ydermere sælger de også en del til diverse militære organisationer, der har et stort behov for velfungerende proviant.

Hvad siger undersøgelser om frysetørret mad?

Frysetørring er i sig selv en yderst videnskabelig affære, og der bliver stadigvæk forsket meget inden for emnet, der især kan være med til at løse nogle af klodens humanitære katastrofer.

Ifølge en undersøgelse fra 2018 er frysetørring en stor fordel i forbindelse med transport af letforgængelige madvarer (især frugt), og dette kommer både producenterne og os forbrugere til gavn. Samtidig med at tropisk frugt bliver lettere at transportere, bibeholder det stadigvæk store mængder af de gavnlige næringsstoffer.  

At frysetørring er en bekostelig affære er sikkert og vist, men i en videnskabelig artikel fra 2020 blev det endnu engang fastslået, at behovet for nøje overvågning af og kontrol over selv de mindste elementer i fremstillingsprocessen er og bliver nødvendig, og at der ydermere stadigvæk er plads til forbedring inden for feltet, hvis der ønskes hurtigere og billigere løsninger. 

Som det fremhæves i undersøgelsen Freeze-Drying of Plant-Based Foods fra 2020, kræver det fire gange så meget energi at frysetørre som det gør ved almindelig dehydrering. Det er dog stadigvæk rentabelt, da slutproduktet simpelthen er bedre. Samtidig påpeges det også, at det ser ud til, at markedet er ved at ændre sig, da vi forbrugere kræver produkter af højere kvalitet, der også tager hensyn til miljøet. Dette skulle ifølge undersøgelsen, der er optimistisk i forhold til udviklingen, sagtens kunne lade sig gøre at producere.  

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket frysetørret mad er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste frysetørrede retter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Maden vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger frysetørret mad?

Valget af frysetørret mad afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Mini-Review of Dehydrated Products … – ResearchGate.” 24 sep.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/327846517_Mini-Review_of_Dehydrated_Products_Nutritional_Properties_and_Mineral_Components_of_Freeze_Dried_Tropical_Fruits. Åbnet 15 mar.. 2021.
  • “(PDF) Effect of Freeze-Drying on Quality and … – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/340067743_Effect_of_Freeze-Drying_on_Quality_and_Grinding_Process_of_Food_Produce_A_Review. Åbnet 15 mar.. 2021.
  • “Freeze-Drying of Plant-Based Foods – NCBI – NIH.” 13 jan.. 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022747/. Åbnet 15 mar.. 2021.
Forfatter
Mikkel Vedel
Mikkel Vedel

Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.