Forfang

Mand holder et forfang

Forfang er uden sammenligning det mest effektive agn, der hjælper dig med at få flere fisk på krogen. Men hvordan finder du det bedste forfang? Vi har dykket ned i markedet og har fundet de bedste lige nu.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af forfang. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Forfang Test: Top 5 Bedste Forfang

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Fladen Deep Sea Winged Octopus Rig

Bedste allround forfang

Pris: 39 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround” er Fladen Deep Sea Winged Octopus Rig. Dette forfang kan bruges til de fleste fiskearter, der skal fanges fra molen, i havnebassinet eller direkte fra stranden.

Annonce

2. Fladen Makrelforfang #1

Bedste billige forfang

Pris: 29 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige forfang” er Fladen Makrelforfang #1. Fremstillet af gode og hårdføre materialer, der kan bruges til de fleste større fisk som fx makreller, gør dette forfang fra Fladen til et rigtig godt tilbud på markedet lige nu.

Annonce

3. Vision Salmon Polyleader

Bedste premium forfang

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium forfang” er fra Vision med produktet Salmon Polyleader. Den fås med en nylonkerne i 5 forskellige tykkelser og styrker, en til almindelig ørred, en til havørred og en dedikeret til laks. Alle tre fås som både flydende, intermediate, synkende og hurtigt synkende.

Annonce

4. Westland Sildeforfang 6

Bedste sildeforfang i test

Pris: 19 DKK

Westland Sildemakrelforfang er et ypperligt valg for lystfiskeren, der sætter pris på kvalitet og effektivitet. Med sit testvindende design er det udviklet til at efterligne sildens naturlige bevægelser, hvilket øger chancerne for bid markant. De levende farver og reflekterende materialer viser sig særdeles attraktive for sild og makrel, og styrken på linjerne sikrer, at selv større fangster kan hales sikkert ind. Det er et sildeforfang, der balancerer pris og præstation, hvilket gør det til en favorit blandt både erfarne og nye sportsfiskere.

Annonce

5. Fladen 1374

Bedste fladfiskeforfang i test

Pris: 25 DKK

Vinderen i kategorien “bedste forfang til fladfisk” er Fladen Double 1374. Kendt for sine slidstærke kroge, slår Fladen konkurrenterne med dette fladfiskeforfang. Det svømmer fantastisk godt i vandet og kan varmt anbefales til din næste tur, hvor rødspætten skal fanges.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til forfang

Hvad er et forfang?

Forfanget er en af de vigtigste bestanddele af fluefiskerens udrustning. Det er forfanget, der udgør overgangen fra den tykke flueline til den tynde forfangsspids. Det skal også overføre energien fra den tunge flueline til den fnuglette flue. Og det, der skal skjule hele bedraget for fisken, så den tror, at alt er vel!

Alligevel er forfanget en ofte overset eller i hvert fald undervurderet del af fluefiskerens udrustning. Og det er synd, for i dette produkt ligger en masse spændende muligheder og venter på at blive udnyttet i det praktiske fiskeri. Der er nemlig næsten uanede muligheder for at ændre på længde, tyngde og tykkelse, så man altid fisker med det ideelle forfang til de rådende forhold.

Et forfang varierer i længde, farver og materialer alt efter, hvilket formål du har. Nogle gange er det lavet i et stykke, andre er lavet ved at knytte kortere sektioner sammen. De kan endda flettes eller rulles. Og så kan du få forfang, der egner sig til at fange forskellige typer fisk. 

Erfarne lystfiskere vil nikke genkendende til sildeforfang, makrelforfang, torskeforfang og fladfiskeforfang. Kært barn har mange navne, og det er som en kær ven, der løfter dit niveau som lystfisker. Hvad enten du fisker efter fladfisk, sild, makrel, hornfisk, torsk, lubbe, sej, lange eller aborre, vil et forfang hjælpe dig med at få flere fisk på krogen.

Derfor er dette lille tilbehør på en og samme tid et af de mest vigtige, og alligevel et af de mest oversete, eksempler på must-haves, du bør have i din fisketaske. Forfang er uden sammenligning det mest effektive agn og kan øge din fangstrate betydeligt.

Blå forfang

Hvorfor skal jeg købe et forfang?

Forskellen mellem en vellykket fisketur og at komme hjem tomhændet er afgørende for din lyst til den næste fisketur. Så er du ved at gøre dine første erfaringer som lystfisker, så kan det godt betale sig at gøre alt hvad du kan for at øge dine chancer for at få en fisk på krogen. Det gør du blandt andet ved at tilføje et forfang til dit arsenal.

Du har måske set andre fiskere bruge forfang og tænkt for dig selv, hvad er pointen med at binde en kortere fiskeline til din primære fiskeline? Ville det ikke bare være nemmere, hvis du bare fastgør krogen i enden af din fiskeline? Det korte svar er nej. I hvert fald hvis dit formål er at få en vellykket fisketur. Forfang har to hovedformål:

  • At beskytte din primære fiskesnor mod skader og brud.
  • At have en bedre præsentation af din agn.

Forfang er afgørende for en vellykket fiskedag, og vi anbefaler, at du bruger det 99% af tiden.

Er det bedst at fiske med forfang eller uden?

Forfang er et fantastisk stykke grej, der er i stand til at løse problemer, som stort set alle lystfiskere kan stå overfor, når de fisker. For eksempel, når du fisker efter torsk, har denne type fisk en tendens til at dække sig i bunden af havet i meget stenet terræn. 

Disse klipper kan være meget skarpe, hvis fiskelinen gnider mod de skarpe sten og kan blive fanget på en klippe. Torsk kan også have meget skarpe tænder, der kan tygge gennem fiskelinen. Det er let at glemme de tæsk, som din fiskeline kan blive udsat for under vandet. De fleste mennesker har en tendens til at undervurdere antallet af skarpe genstande såsom skarpe sten, skaller, rev og fisk med skarpe tænder.

Hvilke forfang skal jeg vælge?

Valget af forfang afhænger af, hvad dit formål er? Det er en rigtig god idé at gå i tænkeboks, fordi det skal passe til dig og dit formål. Du kan med fordel stille dig selv spørgsmål som:

  • Hvilket slags vand skal du fiske i? Er det fra molen, kyst eller havn? Eller er det fra båd?
  • Hvilken type fisk skal du fange? Stor eller lille?

Længere nede i denne artikel gør vi dig klogere på detaljerne, så du er i stand til at vælge det forfang, der passer bedst til dit formål.

Kombinér forfang med andet fiskegrej

Valget af tilbehør til dit forfang afhænger af, hvad dit formål er. Herunder gennemgår vi forskellige muligheder.

Fiskestang

Hvis du er på jagt efter en god fiskestang, bør du kombinere dit forfang til med en klassisk pirkestang, som også kaldes en havstang. Med en pirkestang kan du blandt andet fiske fladfisk med en høj kastevægt. Især til fangst af fisk fra båd handler det om at vælge en fiskestang, hvor man kan have så meget kastevægt på, at man kommer helt til bunds.

Til fangst af fisk fra kyst eller havnemole anbefaler vi, at du ser efter en helt almindelig spinnestang. Vælg en fiskestang på mellem 7 til 9 fod. Det er en god længde der giver rig mulighed for gode kast. Er pladsen trang i hjemmet eller skal fiskegrejet pakkes lidt væk vil en teleskop fiskestang også være en mulighed. Man kan sagtens fiske med en sådan fiskestang, men vi anbefaler en spinnestang.

Madding

Både udvalget – og ikke mindst meninger om, hvilken madding, der er bedst, er der mange af. Det mest effektive madding er i vores optik orme. Det kan være sandorme eller børsteorme. Prøv dig frem med maddingen – måske det område du skal fange fisk i viser sig at foretrække en anden type madding.

Vedligeholdelse af forfang

Vedligeholdelse af en forfang er enkel: når du fisker i ferskvand, kræver det dog, at du rengører den lidt oftere. Ligesom din fiskeline, suger et forfang støv, skidt og pollen til sig fra vandoverfladen. Du kan både se og mærke når den trænger til en rensning. I saltvand sker det ikke så ofte, men rens den alligevel to til tre gange på en sæson. Forfang er også nødvendige, når du fisker i saltvand, da saltvandsfisk generelt er større, stærkere og kan have mange tænder. Forfang kan fås med en saltvandsbestandig coating. Kig efter angivelsen “saltwater”.

Valg af forfang

Typer

Der findes mange forskellige typer af forfang til forskellige fisk. Det er vigtigt at vælge det rette for at få den optimale oplevelse.

Makrelforfang

Makrelforfang ligner meget sildeforfang, men har oftest færre men større kroge, 3-4 stk, og har en tykkere line. Makrelforfang er den nemmeste måde at fange makreller på, hvor forfanget bliver bundet over en kastepirk eller et blink.

Sildeforfang

Sildeforfang – også kaldet forfang til sild – er uden tvivl den nemmeste og mest effektive måde at fange sild på. Som alle andre, er det udstyret med et bestemt antal kroge. Det består af 3 til 6 kroge, som er bundet ind med perlemorsfarvede fjer. De perlemorsfarvede fjer ligner krill, plankton, små krebsdyr, vandlopper og andet føde, som silden lever af. Det monteres på din fiskestang før blinket eller pirken.

Fladfiskeforfang

Fladfiskeforfanget er speciallavet til fladfisk. Det kan fås i mange varianter, men fælles for alle er, at de er udstyret med 2 enkeltkroge og nogle lokkende genstande (perler, glimmer, fjer og spinnerblade). Alle fladfiskeforfang kan fange fladfisk, men der er alligevel en forskel, som gør, at nogle giver en bedre fangstrate end andre.

Geddeforfang

Hvis du skal fange gedder, er et forfang af vital betydning, og det er samtidig den del af grejet til geddefiskeri, der er mest udsat. Geddens kendte og frygtede tandsæt er mere end et bidende argument for nødvendigheden af, at den yderste del af forfanget er beskyttet mod geddens barberbladsskarpe tænder. Du kan med fordel vælge forfang til geddefiskeri, der er lavet af tynde, rustfri tråde, der er overtrukket med plastmateriale, der tillader dig at binde holdbare knuder eller påmontere en hægtelås i en loop.

Karpe forfang

Karpefiskeri kræver specielle forfang, der er designet til at håndtere de kraftfulde og skarpe træk, som karper er kendt for. Disse forfang er normalt længere og tykkere sammenlignet med forfang til andre fisk. De er også udstyret med robuste kroge og stærke liner for at modstå karpernes styrke.

Havørred forfang

Når det drejer sig om at fiske havørred, er finesse ofte nøglen. Havørred forfang er typisk lettere og mere delikate end forfang til andre fisk. De er designet til at præsentere agn eller kunstige lokkemidler på en naturlig og tiltalende måde for havørreden. Disse forfang kan også være udstyret med små kroge og tyndere liner for at matche havørredens følsomme bid.

Pighvar forfang

Pighvarer er kendt for deres kamp og styrke, hvilket kræver specielle forfang, der kan håndtere deres kraft. Pighvar forfang er typisk stærke og holdbare, med tykke liner og kraftige kroge. De er designet til at modstå den intensive kamp, som pighvarer ofte giver, og sikre en pålidelig landingsrate.

Hornfisk forfang

Hornfisk fiskeri kræver forfang, der kan tackle hornfiskens skarpe tænder og hurtige bevægelser. Disse forfang er normalt udstyret med kraftige kroge og stærke liner for at modstå hornfiskens træk. De kan også være designet til at præsentere agn eller lokkemidler på en måde, der tiltaler hornfiskens jagtinstinkter.

Torskeforfang

Torsk er en populær fisk blandt lystfiskere, og forfang til torsk er specielt designet til at tackle deres store størrelse og styrke. Disse forfang er ofte robuste og holdbare, med tykke liner og kraftige kroge. De kan også være udstyret med agn eller lokkemidler, der er specielt udvalgt til at tiltrække torsk.

Flueforfang

Fluefiskeri er en kunstform i sig selv, og flueforfang er afgørende for succes. Disse forfang er normalt lette og delikate, designet til at præsentere fluer på en naturlig og tiltalende måde for fisken. De kan være lavet af specielle materialer, der giver dem en smidig og smidig kastning.

Bundforfang

Bundfiskeri er en populær metode til at fange bundlevende fisk som skrubber og fladfisk. Bundforfang er typisk tungere end andre forfang og er udstyret med kroge og agn, der er designet til at forblive på bunden af vandet, hvor disse fisk normalt opholder sig.

Størrelse

Længden af dit forfang er ikke nogen eksakt videnskab, men beror i stedet på personlig præference og erfaring. Generelt set er de fleste forfang omkring 60 til 80 centimeter lang, men du kan sagtens bruge en længere line, hvis du bruger levende madding. På den måde kan den levende madding svømme nemmere rundt.

Forfang længdeSituation
30 centimeterEgnet til ferskvandsfisk samt ekstremt smalle ørredstrømme
2,5 meterMellemstore ørredstrømme
3-3,5 meterAll-round størrelse til mellem til store vandløb, især hvor der er klipper til at bryde vandets glasagtige overflade op
4 meterSøfiskeri efter ørred eller efter rolige, klare ørredstrømme
4,5 meterEgnet til de klareste og roligste ørredstrømme

Linetykkelsen

Linetykkelsen er også værd at bide mærke i. Hvis du udelukkende fisker efter små fisk, så skal du vælge et forfang med en forholdsvis tynd line. Hvis du ønsker at variere dit fiskeri, så du også har mulighed for at fange større fisk, så skal du vælge et forfang med en tykkere line.

Vægt

Som forbruger skal du ikke overtænke vægten på et forfang. Der er dog et generelt pejlemærke, du kan rette dig efter.

Forfangets vægt skal være tilpasset den type fiskeri, du laver. Et eksempel på dette ville være fiskeri efter fisk, der kan have tendens til at rykke mere og hårdere i linen. Der er det en god ide at bruge et lidt tungere forfang. Omvendt skal du bruge et lettere forfang til de fisk, der ikke er lige så aggressive og som måske ikke rykker lige så meget i linen.

Hvilke kroge er bedst?

Først og fremmest har krogstørrelsen en stor betydning for din fangst. Krogstørrelsen afhænger meget af af dine præferencer, men vi anbefaler, at du køber forfang med store kroge.

Jo flere kroge dit forfang har, desto større chance er der for, at du fanger flere fisk.

Farver

Hvilken farve du vælger afhænger af vejrforholdet og vandforholdet, der hvor du fisker. Sorte og lyse forfang står i kontrast til enten overfladen eller bunden af vandet. På en solskinsdag skiller eksempelvis sort sig ud mod den lysere glans i overfladen mens lyse farver blandes mere naturligt ind i det.

Vand bryder også lys ind i et spektrum, og afhængigt af dybde kan visse farver være lettere eller sværere at opdage, såsom blåt på dybere vand og rødt i lav dybde.

Dybt eller lavvande

Hvilken slags vandforhold, du skal fiske i, har også en betydning for, hvilken slags line og forfang du skal vælge. For mange lystfiskere er en flydende line og et forfang alt, hvad der kræves for at være en vellykket fluefisker på lavt vand, hvorimod at dybere vand kræver brug af enten flydende liner og lange forfang eller hurtigt synkende liner og korte forfang til at bevæge sig lige over bunden på dybt vand.

Materialer

De mest almindelige materialer, som forfang er produceret af er monofilament og fluorocarbon.

Fluorcarbon

For de fleste fiskescenarier, er fluorcarbon det bedste forfang at bruge. De bedste egenskaber ved fluorocarbon er, at det er usynligt under vandet. Det reflekterer ikke sollyset som monofilament, så fisken ikke er i stand til at se linen og får lokkemad til at ligne et naturligt flydende element, der blot bevæger sig gennem vandet. Det fungerer bedst i klart vand, hvor fisken har en høj synlighed.

Fluorcarbon har ringe eller ingen strækning. Dette kan være meget fordelagtigt med krogsæt, da strækning i linen kan skabe slaphed, der gør det muligt for en fisk at ryste eller spytte krogen ud. Endelig synker fluorcarbon-forfang. Denne line ville naturligvis ikke være ideel til fiskeri med topvand, men for andre scenarier ønsker du at have dit agn eller madding liggende lavere i vandsøjlen, og det gør fluoro gør forfang af fluorcarbon. Ulempen med fluorkarbon er den højere pris. Det er normalt den dyreste type forfang på grund af den gode kvalitet.

Monofilament

Monofilament er meget anderledes end fluorcarbon på en række måder. Blandt fordelene kan nævnes, at det har en meget højere strækningsevne end fluorkarbon.

Monofilament kommer i en række forskellige farver, og faktisk kan du sandsynligvis få forfang i enhver farve. De mest almindelige farver vil være klar eller lysegrøn og sort.

Klar er den mindst synlige under vandet, men er ikke usynlig som fluorcarbon-linen, da linens egenskaber er reflekterende under vandet. Hvis du fisker i snavset vand med dårlig synlighed for fisken, kan mono være en fantastisk og prisoverkommeligt løsning. Når man taler om overkommelig pris, er en af de største fordele ved monofilament prisen. Det er langt billigere end fluorcarbon.

Rustfrit stål

Hvis du gerne vil fange de større krabater, er der ofte en risiko for at dit forfang eller line kan blive bidt af. Der kan forfang af rustfrit stål hjælpe dig, især til store fisk som gedder og lignende.

Hvad siger undersøgelser om forfang?

Denne undersøgelse (åbnet d. 15. maj 2024) undersøgte, om nylontråde af monofilament, der blandt andet bliver brugt til forfang, også kan bruges i veterinærkirurgi, når hunde skal opereres og sys.

Undersøgelsen konkluderede, at monofilament viste sig at være den stærkeste tråd og dermed den mest egnede nylonline til kirurgi. I denne undersøgelse (åbnet d. 15. maj 2024) fra 2013 kunne man konkludere, at forfang, der er splejset med blandt andet furealger, kan bruges til at skabe en krog, der er effektivt som udstyr til fiskeri.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket forfang er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste forfang. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Forfangene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger forfang?

Valget af forfang afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Biomechanical Evaluation of the Suitability of Monofilament Nylon ….” 23 feb.. 2018, https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0038-1632517. Åbnet 1 maj. 2024.
  •  “Proof that Dinoflagellate Spliced Leader (DinoSL) is … – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1434461013000394. Åbnet 1 maj. 2024.

Forfatter
Picture of Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj