Komplet guide til valg af fladfiskeforfang

Fladfiskeforfang

Artiklen indeholder reklamelinks.

Fladfiskeforfang er det mest effektive agn til fladfisk fiskeri – men hvilket fladfiskeforfang giver flest fladfisk på krogen? Vores lystfisker eksperter har testet en lang række af de mest populære fladfiskeforfang, og de afslører nu det bedste fladfiskeforfang i 2019.

Vores lystfisker eksperter (Allan og Jørgen) har testet en lang række af de mest populære fladfiskeforfang. Fladfiskeforfang fra blandt andet Mustad, Ron Thompson, Imax og Kinetic var med i testen. Målet med testen var at finde frem til, hvilket fladfiskeforfang der er det bedste. Allan og Jørgen vurderede hvert fladfiskeforfang ud fra en række parametre: fangst, slidstyrke og svømmeevne. Der var ét fladfiskeforfang, som knuste alle konkurrenter i alle parametre. Men før Allan og Jørgen afslører det bedste fladfiskeforfang, vil de hurtigt give dig et par gode råd til valg af fladfiskeforfang.

Hvad er et fladfiskeforfang?

Fladfiskeforfang
Fladfiskeforfang

Fladfiskeforfanget er et forfang til fladfisk. Ligesom der findes sildeforfang, makrelforfang og torskeforfang, findes der også et fladfiskeforfang. Fladfiskeforfanget kan fås i mange varianter, men fælles for alle er, at de er udstyret med 2 enkeltkroge og nogle lokkende genstande (perler, glimmer, fjer og spinnerblade). Alle fladfiskeforfang kan fange fladfisk, men der er alligevel en forskel, som gør, at nogle forfang giver en bedre fangstrate end andre.

Perlens farve

Forskere har i lang tid studeret, hvilke farver der er mest lokkende. Forskerne er kommet frem til, at de forskellige typer af fladfisk har hver deres foretrukne farve. Den gule farve er mest effektiv til at lokke skrubber på krogen og rød er mest effektiv til at lokke rødspætter på krogen. Derfor er perlerne på forfanget vigtigt at huske på, når du vælger dit forfang til fladfisk. Den bedste farvekombination er en balance mellem den gule og røde farve – dvs. et forfang med gule og røde perler.

Vores lystfisker eksperter (Allan og Jørgen) fandt også frem til i testen at gule og røde farver giver den bedste fangst, og det vil sige, at testvinderen også er udstyret med gule og røde perler. Læs mere om testvinderen længere nede i artiklen.

Fladfiskeforfang test

Som anført tidligere har Allan og Jørgen (vores 2 lystfisker eksperter) foretaget en test af de mest populære fladfiskeforfang. Allan og Jørgen har udnævnt 1 testvinder, som har udkonkurreret alle andre fladfiskeforfang i alle parametre (fangst, slidstyrke og svømmeevne). Læs mere om testvinderen nedenfor.

Vores lystfisker eksperter

Mustad fladfiskeforfang

Mustad fladfiskeforfang
Mustad fladfiskeforfang

Alle forfang (sildeforfang, makrelforfang, torskeforfang, geddeforfang og fladfiskeforfang) har ry for hurtigt at gå i stykker, men dette er ikke tilfældet for Mustad fladfiskeforfanget! Forfanget var det eneste, der ikke gik i stykker i løbet af den tid, hvor Allan og Jørgen testede de +100 fladfiskeforfang. Mustad fladfiskeforfanget klarede de værste strabadser (f.eks. blev forfanget viklet ind i kraftigt tang og sad talrige gange fast på sten), hvor alle andre fladfiskeforfang gik i stykker efter kort tid. Mærket ‘Mustad’ er kendt for sine slidstærke kroge, og det er i den grad også tilfældet for krogene på deres fladfiskeforfang. Udover at Mustad fladfiskeforfanget knuste sine konkurrenter i parameteren ‘slidstyrke’, så svømmede forfanget også helt fantastisk i vandet. Mustad forfanget dominerede også i fangsten. Allan og Jørgen fangede også flest fladfisk med Mustad fladfiskeforfanget. Efter 1 time havde Allan og Jørgen fanget 18 fladfisk med Mustad fladfiskeforfanget. Det næstbedste fladfiskeforfang i testen gav kun en fangst på 10 fladfisk, og derfor vandt Mustad fladfiskeforfanget suverænt og dominerede begge parametre.

Allan og Jørgen anbefaler, at du køber 3-4 stk. af Mustad fladfiskeforfanget for at være på den sikre side. Det kan ske for alle, at du bliver nød til at klippe linen af, hvis forfanget f.eks. sidder fast i rev. Allan og Jørgen vil også gøre dig opmærksom på, at ved køb af fladfiskeforfang medfølger der IKKE lod og madding til fladfisk – og det samme er gældende for Mustad fladfiskeforfanget. Køb lod til forfang her og den mest populære madding til fladfisk her. Køb Mustad fladfiskeforfanget nedenfor.

køb fladfiskeforfanget her


Artiklen forsætter under annoncen


Fladfisk fiskeri

Der findes 2 former for fladfisk fiskeri med forfang: aktivt fladfisk fiskeri og inaktivt fladfisk fiskeri.

Det aktive fladfisk fiskeri er uden tvivl det mest effektive. Når man fisker aktivt, anvender man sit hjul. Det vil sige, at man er fuldt koncentreret omkring sin fiskestang. Man starter med at kaste forfanget ud i havet, og lader det synke ned til bunden, hvor fladfiskene befinder sig. Når forfanget er synket ned, kan man påbegynde indspinningen. Og det er netop i indspinningen, at perlerne, glimmeret, spinnerbladene og fjerene bliver livlige og lokker fladfisk til. Fladfisk er nemlig ikke ræd for at svømme hurtigt og jagter gerne agnen. Derfor er det aktive fladfisk fiskeri det mest effektive fladfisk fiskeri, for fladfisk bider ofte på krogen når fladfiskeforfanget er i bevægelse.

Det inaktive fladfisk fiskeri tager udgangspunkt i, at man typisk fisker med flere fiskestænger. Det foregår således, at fladfiskeforfanget kastes ud i havet, og herefter fastsættes fiskestængerne til f.eks. sten. Dernæst spinner man linen ind, indtil linen er spændt, og herefter venter man på bid.

Fiskestang til fladfisk

Når det kommer til valget af fiskestang til fladfisk, er der et hav af muligheder. Valget af fiskestang til fladfisk afhænger af, om du fisker fladfisk fra kysten/molen eller fra båd.

Hvis du foretrækker fladfisk fiskeri fra kysten eller molen, så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en helt almindelig spinnestang. En spinnestang på 7 til 9 fod er en tilpas længde for at kunne kaste langt med forfanget – det er også denne længde vores eksperter anvender. Du kan naturligvis også fiske fladfisk med en teleskop fiskestang, hvis du har pladsmangel eller er ude at rejse, men en spinnestang er i den grad værd at foretrække. Vores lystfisker eksperter kan varmt anbefale spinnestangen ‘Abu Suverän”, som de anvender til deres fladfisk fiskeri fra kyst og mole. Stangen er en nyhed fra det verdensomspændende mærke ‘Abu Garcia”, og den er designet i samarbejde med professionelle lystfiskere fra Skandinavien til skandinavisk fiskeri.

køb abu suverän her

Hvis du hælder mere til fladfisk fiskeri fra båd, anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en pirkestang (også kaldet havstang). En pirkestang kan fiske med en høj kastevægt (tunge pirke, lod osv.), og det er nødvendigt på åbent hav, så forfanget kan synke til bunds. Vores lystfisker eksperter anbefaler pirkestangen ‘Shimano Beastmaster AX Boat Slim’, som er Shimanos topserie af pirkestænger – en super stærk og robust pirkestang.

køb shimano beastmaster AX boat slim her

Line til fladfisk

Spiderwire Ultracast Invisi-Braid
Spiderwire Ultracast Invisi-Braid

Angående linetypen anbefaler Allan og Jørgen, at du vælger en fletline frem for en monofil line. En monofil line er meget elastisk, og derfor forringer den følingen for, om fladfisk er på krogen eller ej. Fletlinen er uelastisk, og derfor kan du nemmere afgøre, om du har bid på krogen. Hvad angår fletline mærker, anbefaler de 2 eksperter, at du tager et kig på mærket ‘Spiderwire‘. Mærket er kendt for at producere verdens stærkeste fletliner, og deres mest solgte fletline er den såkaldte ‘Spiderwire Ultracast Invisi-Braid”. Allan og Jørgen anbefaler kraftigt, at du anskaffer dig denne fletline. Linestørrelser afhænger af dine egne præferencer, men en størrelse 0,20 mm og 0,25 mm er altid et fornuftigt valg.

køb spiderwire ultracast invisi-braid

Fladfisk madding

Gulp Alive Børsteorme
Gulp Alive børsteorme

Der er et stort udvalg af madding til fladfisk, og al madding har sine fordele og ulemper. Den mest effektive madding til fladfisk er orme. Der findes forskellige typer af orme – sandorme og børsteorme. Børsteorme er lystfiskernes foretrukne valg, og det skyldes, at børsteorme giver flere fladfisk på krogen.

Der findes 2 typer af børsteorme: levende børsteorme og kunstige børsteorme. De kunstige børsteorme er blevet et hit blandt de danske lystfiskere inden for den seneste tid. Populariteten skyldes, at kunstige børsteorme tilbyder en række fordele. En af fordelene er, at de kunstige børsteorme holder sig uendeligt. Det vil sige, at du altid kan have nogen liggende derhjemme klar til at tage med på tur. De levende børsteorme holder sig maksimalt i 2 dage. En anden fordel er, at de kunstige sidder godt fast på krogen, og derfor bruger man ikke særligt mange kunstige orme i løbet af en dag.

Allan og Jørgen anbefaler Gulp Alive børsteorme, som er de mest solgte kunstige børsteorme i Danmark samt resten af verdenen.  Børsteormene fra Gulp Alive er proppet med nogle duftstoffer, som forskere og biologer har fundet frem til, at det lige nøjagtig er det, som fladfisk bliver tiltrukket af. Gulp Alive børsteorme ligeså effektive som levende børsteorme. Ydermere kan Gulp Alive børsteorme holde sig uendeligt, og de sidder utrolig godt fast på krogen.

køb Gulp Alive børsteorme

Hjemmelavet fladfiskeforfang

Hjemmelavet fladfiskeforfang
Lokkende genstande til dit forfang

Hvis du er kreativ og elsker ‘gør det selv arbejde’, så kan du lave dine egne fladfiskeforfang. Hvis du har forstand på, hvordan du gør, så kan det være en sjov fornøjelse. Et hjemmelavet fladfiskeforfang består af line, kroge og et lod. Hertil kan du vælge at tilføje perler, glimmer, fjer, spinnerblade osv. til dit forfang, hvis det har interesse. Vores lystfisker eksperter, Allan og Jørgen, har nedenfor givet deres bud på hvilken line, krog og lod du skal vælge.

Uanset hvilken form for fladfisk fiskeri du er mest tilhænger af, så anbefaler Allan og Jørgen, at du vælger en fletline. En fletline er velegnet til fladfisk fiskeri, idet linen ikke er elastisk. Det, at linen ikke er elastisk betyder, at du får mere føling for, om der er fladfisk på krogen eller ej. Den bedste line du kan købe på nuværende tidspunkt er “Spiderwire Ultracast Invisi-Braid” – verdens stærkeste og mest solgte fiskeline. Vælg en størrelse 0,20 mm eller 0,25 mm. Køb Spiderwire Ultracast Invisi-Braid her.

Allan og Jørgen anbefaler følgende lod, fordi det er velegnet til fladfiskeforfang og kan købes i mange forskellige størrelser alt efter eget behov. Derudover indeholder loddet ikke bly, som kun er positivt, fordi nyeste EU lovgivning siger, at det er forbudt at fiske med bly-lod. Køb loddet her.

Alle fladfiskeforfang er udstyret med 2 enkeltkroge, og derfor anbefaler Allan og Jørgen, at du anskaffer dig 2 enkeltkroge, som du kan montere på dit forfang. Køb enkeltkroge her.

Køb perler, spinnerblade, fjer, glimmer og mange andre lokkende genstande til dit forfang lige her.

Fladfiskeforfang tilbud

Hvis du er på udkig efter skarpe tilbud på fladfiskeforfang, så er der ingen tvivl om, at du skal besøge fiskpåkrogen.dk. Du finder de absolut billigste fladfiskeforfang inde på webshoppen. Udover at tilbyde de laveste priser på markedet, er webshoppen kendt for sine super gode fladfiskeforfang tilbud. Ofte kan du spare helt op til 80 %, så tag eventuelt et kig på deres tilbud.

se tilbud her

Historien om fladfiskeforfanget

Før i tiden bestod et fladfiskeforfang af et stykke bly og 2 enkeltkroge. Disse simple fladfiskeforfang fungerer stadig den dag i dag. Men inden for de seneste par år er der sket en utrolig meget i udviklingen af forfang til fladfisk. Man har opdaget, at hvis man sætter en masse forskelligt tingeltangel (perler, fjer, glimmer, spinnerblade osv.) på forfanget, så lokker det. Derfor er det i dag populært at anvende forfang til fladfisk med lokkende genstande. Især færdigproduceret forfang til fladfisk er blevet et hit blandt de danske lystfiskere.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *