Fiskestang

Sort fiskestang

Man siger, at en lystfisker kun er lige så god som den fiskestang, der bliver brugt til at hale fisk i land. Derfor går vi i denne artikel i dybden med fiskestænger og guider dig hen til den fiskestang, der passer til dig.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af fiskestænger. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Fiskestang Test: Top 5 Bedste Fiskestænger

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Shimano Speedmaster DX Spin

Bedste fiskestang 

Pris: 1.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fiskestang” er Shimano Speedmaster DX Spin, der er til fiskeren, der gerne vil have en alsidig stang, der både er let og utrolig stærk. Hjulholderen og løberingene kan fint håndtere både mono- og fletline. Denne fiskestang er et sikkert valg til lystfiskeren, der gerne vil prøve kræfter med forskelligt fiskeri.

Annonce

2. Abu Diplomat V2

Bedste billige fiskestang

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige fiskestang” er Abu Venturi Spin. Det er en gedigen og gennemført let fiskestang, der er egnet til det meste fiskeri i Danmark. Korkhåndtaget sørger for godt greb, og øjerne er i rustfri stål.

Annonce

3. Abu Sölv AG2 Spin

Bedste premium fiskestang

Pris: 2.099 DKK

ABU Garcia’s Solv AG2 Spin fiskestang står som sin klasse overlegne med en balance og præcision, der vil tilfredsstille selv den mest krævende lystfisker. Denne premium fiskestang, som netop har vundet Friluftsmagasinets test-pris for bedste premium fiskestang, kombinerer moderne design med yderst responsiv handling takket være sin High Modulus Carbon konstruktion. AG2 Spin-serien lover ultimativ følsomhed og kraftoverførsel, hvilket sikrer en forbedret fiskeoplevelse, hver gang du kaster snøren ud. Med sin sofistikerede udstråling og stellar performance, bekræfter ABU Garcia igen deres ry som producenter af højkvalitetsudstyr for den passionerede angler.

Annonce

4. Penn Regiment III Pro Boat 2-delt

Bedste fiskestang til hav/bådfiskeri

Pris: 1.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fiskestang til hav/bådfiskeri” er Penn Regiment III Pro Boat 2-delt, der er en stærk havstang med en slank udformning og let klinge. Den er lavet til at fiske med nylon- og fletline, og hjulholderen låser særligt godt om hjulet.

Annonce

5. Arcticsilver Fonna

Bedste fiskestang til fluefiskeri

Pris: 3.499 DKK

ArcticSilver Fonna er en super fluefiskestang som med sin innovative Free-Flex teknologi og præcisionsbalance virkelig har imponeret os i vores test. Denne stang byder på enestående kasteegenskaber og en følsomhed, der gør det muligt at mærke selv de mindste napper, hvilket er essentielt i fluefiskeri. Det sofistikerede design og den høje kvalitet af materialer mærkes tydeligt i hver en bevægelse. Håndtaget giver en komfortabel og sikker greb selv i våde forhold. Fonna stangens ydeevne i samspil med dens lette vægt gør den fortjent til titlen som ‘Bedste fiskestang til fluefiskeri’ fra Friluftsmagasinet.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til fiskestang

Hvad er en fiskestang?

En fiskestang er din adgangsbillet – ikke blot til de sunde og nærende råvarer, der svømmer rundt i de danske farvande – men til en hobby, der for manges vedkommende udvikler sig til en livsvarig passion. Vandets magi er afstressende og indbyder til dagdrømmeri. Lystfiskeri er en fantastisk genvej til store naturoplevelser, og fiskestangen er din billet derhen. 

At vælge den rigtige fiskestang er en af de vigtigste, men alligevel ofte oversete, faktorer for at få succes på vandet. At være i stand til at placere dit agn på et præcist sted uden at skræmme fisk væk har selvsagt en stor indflydelse på, om du får bid eller ej. Bruger du den forkerte stang, kan du muligvis ikke kaste så langt eller nøjagtigt som muligt. Bruger du den rigtige stang, så kan du præcist og arbejde med dit agn, så det giver dig flere bid og flere fisk på krogen. Og så bliver lystfiskeri for alvor sjovt.

Hvorfor skal jeg købe en fiskestang?

Lang fiskestang med hav i baggrund

Selvom den rigtige fiskestang i sig selv ikke er en garanti for at du er i stand til at fylde din favn med fisk, så er det sikkert og vist, at en fiskestang, der enten er for kort eller på anden vis ikke passer til dig, vil gøre lystfiskerlivet sværere for dig. 

Et af de vigtigste årsager til at vælge en fiskestang, der passer til dit formål, er evnen til at opdage, når en fisk har bidt på krogen. Bruger du ikke den rigtige fiskestang, kan du ikke være sikker på, om du har fået bid eller blot fået fanget en ordentlig klump tang. I denne artikel guider vi dig frem til den rigtige fiskestang, der passer til dit formål.

Fiskestang vs. fiskenet

Mange spørger sig selv, om en fiskestang er investeringen værd. Er det ikke nok bare at vælge et fiskenet til at hale fisk ind med? For nogle kan det bestemt være nok. Det kræver, at du ved, hvad dine mål er på kort- og længere sigt. Hvis du skal en tur på stranden en varm sommerdag og gerne vil fange krabber, er et fiskenet et oplagt valg. Skal du fiske under mere traditionelle omstændigheder, hvor det er svært at fange stimefisk i et net, så skal du vælge en fiskestang. Men hvis du ikke har erfaring med nogen af metoderne, er det usandsynligt, at du vil få en succesoplevelse på din første fisketur. Det handler også om dine evner og erfaring.

Der er enorme fordele ved begge typer fiskeredskaber. Under de rette omstændigheder er du i stand til at fange flere fisk på kortere tid med et fiskenet. Og hvis du sammenholder den mængde energi som fiskeri med en fiskestang kræver, især fluefiskeri, så er der ingen tvivl om, at et net er et mere sikkert og komfortabelt valg. Du skal have den rette tankegang og mængde tålmodighed for at holde fast i stangfiskeri på lang sigt. Belønningen er dog utrolig og en præstation i sig selv. Ikke mange fiskere får mulighed for at fange en trofæørred. Det kan tage mange års øvelse af teknikker og undersøgelse af lokationer, hvor der sandsynligvis er hjemsted for store, flotte fisk. Kort fortalt betyder det, at fiskeri med fiskestænger vil give dig nogle utrolige oplevelser i miljøer som netfiskeri aldrig ville kunne. Det kræver blot mere af dig. Om du skal vælge at fiske med net eller fiskestang, afhænger i sidste ende af, hvad du virkelig ønsker at opnå med dit fiskeri.

Hvilken fiskestang skal jeg vælge?

Som nævnt er det vigtigt, at du køber en fiskestang, der passer til dig. Det vil sige, at skal passe til din højde og øvrige kropsmål samt det niveau du befinder dig på som lystfisker. Dernæst skal stangen passe til dit formål. Det afklarer du nemmest ved at spørge dig selv; hvordan vil jeg fiske? Skal det være medefiskeri, fluefiskeri eller spinnefiskeri? Det type fiskeri du foretrækker bør være det, du køber fiskestang til.

Hvor meget vil du ofre på en ny fiskestang? Fisker du kun et par gange om året, er det ikke sikkert at det er nødvendigt med en dyr specialstang. Her kan du nøjes med en universalstang, eller en billig model, som du kan bruge til det hele.

Er du til gengæld inkarneret lystfisker, vil du sikkert ikke stille dig tilfreds med en billig stang, men vil have god kvalitet, der passer til den type fiskeri, som du er ude efter.

Hvilken type madding forventer du at fiske med? Det har også indflydelse på, hvilken fiskestang du skal vælge. Fisker du med flåd, og bruger orm eller powerbait, kan det være en fordel med en lidt længere fiskestang.

Selve vægten på fiskestangen er også værd at overveje. Skal du fiske aktivt, altså spinne og lave mange kast, skal fiskestangen ikke være for tung, da du så hurtigt vil blive træt af at stå med den. Her er en lettere fiskestang at foretrække.

Kastevægten giver et peg om hvilken vægt stangen fungerer bedst med. Er stangen noteret til en kastevægt på mellem 8 til 15 gram, betyder det, at fiskestangen fungerer bedst med endegrej i det interval. Du kan sagtens sætte tungere endegrej på, men kastet vil blive mere kejtet og upræcist.

Når man snakker fiskestænger støder man også på begrebet aktion, som er et udtryk for stangens bevægelighed. Til fiskeri i put & take fiskesøer, vil det normalt være bedst med en fiskestang med topaktion eller helaktion.

Topaktion betyder at stangen vil have en blødere og mere fleksibel øverste del. Det gør fiskestangen mere præcis, og derfor vil det ofte være denne type fiskestang, som anvendes til fiskeri med blink, woblere og spinnere.

Helaktion bruges mere til lange kast, hvor det gælder om at få mere kraft i fiskestangen. Fiskestangen er ikke helt så præcis som med den mere fleksible topaktionsstang.

Kombinér fiskestang med andet fiskeudstyr

Blink, børsteorme og andet relevant grej. Der er meget at vælge mellem, og det afhænger af den enkelte lystfisker. Dog er et fiskehjul, en line og noget endegrej nødvendigt for at kunne fiske.

Vedligeholdelse af fiskestang

Når først du har anskaffet dig en fiskestang, skal du naturligvis sørge for at vedligeholde den på den rigtige måde. Dine fiskestang og hjul er de vigtigste redskaber til fangst af fisk, så du bør vide, hvordan du holder dem i god stand. Med ordentlig vedligeholdelse kan du holde dine fiskeredskaber i topform i lang tid.

Brug en transportpose til din fiskestang

Uanset om du opbevarer dem i skuret eller opbevarer dem i et skab i din båd, gør du dig selv en tjeneste ved at opbevare og transportere din fiskestang i en let transportpose, da det blandt andet forhindrer liner i at blive viklet sammen. 

Fjern madding og kroge fra stangen når du er færdig

Når dagen er slut, skal du sørge for at fjerne kroge og madding fra dine fiskestænger. Hvis du ikke gør det, kan dine liner blive sammenflettet, fedtet og beskadiget. Og med krog, der stadig hænger på linen, vil du i værste fald kunne risikere at skære dig på den eller ligefrem blive fanget af den. Det er ikke sjovt at få en fiskekrog igennem fingeren eller andre steder på kroppen. Så spar dig selv besværet, og få det fjernet efter hver fisketur.

Rens og rengør dit fiskegrej ordentligt

Sørg for at bruge rent postevand til at fjerne al overskydende skidt, snavs eller saltvand. Når du har vasket dit fiskegrej ned, så tør det forsigtigt ved at bruge en blød klud og brug smøreolie til alle bevægelige dele, herunder hjulet.

Valg af fiskestang

Typer

Spinnestænger

En spinnestang er en fiskestang, der i princippet gør dig i stand til at fange stort set alle typer fisk – fra havørreder på kysten til aborrer og gedder i søerne. Spinnefiskeri er en moderne form for lystfiskeri, som for alvor blev muliggjort ved fremkomsten af først fastspolehjulet og siden nylonlinen. Derfor speciallaver man spinnestænger til netop denne type fiskeri, som er kendetegnet ved, at man bruger diverse kunstagn, som kastes ud og spinnes ind igen. 

Fluestænger

Fluefiskeri er en fisketeknik hvor man kaster med en kunstig flue i forsøget på at få fisken til at bide. Fluen kastes ved hjælp af en fluestang, fluehjul og en speciallavet fiskeline med vægt, som, modsat spinnefiskeri, gør det muligt at kaste en næsten vægtløs flue ud i vandet. Man bruger en specialfremstillet fiskestang, kaldet en fluestang. Fluestangen gør det muligt, at kaste fluelinen et godt stykke ud i vandet, hvor det er selve fiskelinen man kaster og altså ikke vægten for enden af forfanget. Det gør også, at fluen lander let og elegant på vandet, som var det et levende insekt.

Havstænger

Skal du på havet med turbåd, så er en god havfiskestang et must. Den skal kunne holde til de store torsk på det Gule rev eller Øresund. Man kan vælge to forskellige slags havstænger. En traditionel pirkestang med multi fiskehjul eller en længere havstang til det tungere kastefiskeri med fastspole fiskehjul.

Teleskopstænger

En teleskop fiskestang – også kaldet rejsefiskestang og sammenfoldelig fiskestang – er en fiskestang, hvor alle stangens dele klappes sammen til en lille stang. Sådan en fiskestang er meget praktisk, fordi den kan pakkes ned i en rygsæk, sportstaske eller kuffert. Derfor er denne type fiskestang et meget populært valg af fiskestang, hvis man for eksempel skal ud at rejse, eller hvis pladsen i bilen er meget trang. Til langt de fleste typer af fiskeri, kan en teleskop fiskestang godt holde til det. Set i forhold til, hvad man skal bruge den til, kan det være det optimale valg. Skal man på tur og have en fiskestang med, kan det ofte være svært at have plads til en normal fiskestang og her har teleskop fiskestangen sin berettelse.

Triggerstænger

Triggerstænger er blevet mere og mere populære til havfiskeri, og de kan benyttes, uanset hvad du fisker efter. Dog anvendes triggerstænger primært til lettere fiskeri som småtorsk, fladfisk og makrel.

Mindre kraftige triggerstænger kan ligeledes anvendes til lettere fiskeri med agn.

Trollingstænger

En fiskestang til trollingfiskeri skal være kraftig, og selve kastet er ikke afgørende eller vigtig. Når der trollingfiskes foregår det fra en båd, og man dumper simpelthen blinket i vandet, og lader båden gøre arbejdet som man ved spinnefiskeskeri ville lade stangen gøre – skabe afstand mellem stang og agn.

Trolling er en særlig metode til at fange fisk, som har vist sig at være ganske effektiv. Ved denne fiskemetode fisker man fra en båd, hvor en agn bliver trukket med stænger af stærkt og holdbart materiale. Trolling som fiskemetode kan bruges med større både og helt ned til en mindre jolle. Båden skal bare bevæge sig langsomt frem gennem vandet med en anbefalet fart på omkring 2 eller 2,5 knob. Derudover foregår trolling fiskeri oftest i saltvand. Med trolling kan man fange mange forskellige fisk, som for eksempel laks, hornfisk, ørreder og makrel, men også fisk som torsk, der bevæger sig mere på bunden. 

Udover at være en effektiv fiskemetode, så er fordelen ved trolling også, at man kan fiske på dybere vand eller steder, som er svære at nå fra land. Med trolling kan du også justere og tilpasse det til dit niveau eller behov. Du kan for eksempel holde det helt enkelt ved at trække en eller to blink fra en jolle. I den anden ende af skalaen kan du også bruge op til 15 stænger spredt ud over et større areal på både siderne og i dybden.

Pirkestang

Pirkefiskeri er et tungt fiskeri med pirke på flere hundrerede gram. En normal spinnestang ville knække hvis du brugte den til pirkefiskeri, og derfor anvender man mere kraftige pirkestænger til dette fiskeri.

En pirkestang er kraftig, og skal ikke kunne kaste agnen ud, men udelukkende kunne kontrollere de tunge agn og store fisk, når de hales lodret op gennem vandsøjlen.

Materialer

Fiskestænger er almindeligvis konstrueret med glasfiber eller grafit; hver har sine unikke egenskaber og anvendelser. Hvilket materiale stangen er lavet af, kan påvirke prisen og er derfor et stort punkt at overveje, når du køber en ny stang.

Den mest betydningsfulde faktor for materialevalg er dog den type fiskeri, du planlægger at gøre med det.

Grafit kulstof

Grafit blev introduceret i 1970’erne og er blevet det mest almindelige materiale i konstruktionen af fiskestænger. En massiv stigning i popularitet skyldes grafits materialeegenskaber, der viser både høj trækstyrke og stivhed.

Men lad dig ikke narre af mærker, der tilbyder grafitstænger som ‘høj modulus’, det betyder simpelthen, at stangen er meget stiv, men uden styrken til at bakke op bliver stangen sprød og let knuses under tryk. De nødvendige trin for at skabe både høj styrke og stivhed / modul i en grafitstang kræver ekstrem varme og kan være dyre at fremstille. Af denne grund kan avancerede grafitstænger være ret dyre.

Kunstfiber

Kunstfiber er blevet brugt siden 1950’erne, og masser af fiskere vælger en glasfiberstang, når de støder på situationer, hvor der er behov for mellemlang til langsom handling. Vi uddyber, hvad handling er og hvad det betyder for fiskeri længere nede i artiklen.

Kompositmateriale

Hvis du planlægger at fiske efter forskellige typer fisk og i en række forskellige situationer regelmæssigt, bør du overveje en kompositstang. Kompositstænger er lavet af både grafit- og glasfibermaterialer. Når man konstruerer sådan, er det muligt at få en stang, der er den bedste af begge verdener; dette kan spare lystfiskere på et budget for mange penge. Hvis du har en forkærlighed for fluefiskeri, og budgettet ikke er et problem, kan bambuskonstruerede fluefiskestænger være noget for dig. Kendt som ‘split stok’ i særligt Storbritannien var disse stænger mest populære i slutningen af 1800’erne indtil introduktionen af glasfiberstænger i 1950’erne.

Funktioner

Hvad enten du er interesseret i sportsfiskeri eller en mere afslappet form for lystfiskeri, skal du have en god fiskestang for at få størst mulig chance for at få en fisk på krogen – og dermed større glæde af fiskeri som aktiv friluftsbeskæftigelse. For at have en god fiskestang, skal du kende fiskestangens typer og egenskaber. 

Derefter skal du beslutte, hvor du vil jage, og hvilke fisk du skal fange, fordi fiskestænger og deres funktioner er designet til at passe til forskellige farvande og forskellige fisk. I det følgende vil vi kigge på de funktioner, du skal overveje, når du skal beslutte dig for, hvilken fiskestang, der passer bedst til dit formål:

Styrke

Styrken henviser generelt til en fiskestangs stivhed og modstand imod bøjning. Fiskestænger kan klassificeres som Ultra-Light, Light, Medium-Light, Medium, Medium-Heavy, Heavy, Ultra-Heavy eller andre lignende kombinationer. Styrkeindekset for en fiskestang viser dig normalt, hvilke typer fiskeri, fiskearter eller fiskestørrelse, som en bestemt fiskestang bedst kan bruges til. For eksempel er pirkefiskestænger kendetegnet ved stor styrke, og er i stand til at hive de store klepperter op af havet.

Dette skema beskriver de typer stangkraft og den tilsvarende vægt af line, som de bedst passer til.

Styrke

Line vægt

Ultra let

500 gram – 1.8 kilo

Let

1.8 kilo til 3.6 kilo

Middel

3.6 kilo til 5.4 kilo

Middeltung

5.4 kilo til 6.3 kilo

Tung

6.8 kilo til 11.5 kilo

Ekstra tung

12 kilo og opefter

Handling

Handling beskriver, hvor meget stangen bøjer, når du lægger pres på spidsen, og den hastighed, hvormed stangen vender tilbage til sin neutrale position. Den bruges også til at beskrive en stangs bøjningspunkt og kan være langsom, medium, hurtig eller en kombination af alle tre. Stangens byggemateriale og konstruktionsmetode påvirker dens virkning. En fiskestang med hurtig handling vil bøje sig i den øverste tredjedel af stangen, en medium eller moderat handling bøjes i den øverste halvdel af dens længde, og en langsom handling vil bøje sig helt til ned til enden af fiskestangen.

Hurtig handling

Disse typer fiskestænger bøjes meget lidt, kun i den øverste tredjedel eller mindre. En stang af denne type er ideel til storvildtfiskeri. En fiskestang med hurtig handling giver dig mulighed for at indstille krogen hårdt og kraftigt. Større fisk såsom gedder og andre store klepperter passer til denne stil af stang. Hurtige stænger er gode til de fleste arter, hvor der er kort til lang kasteafstand, og enkeltkroge er reglen, såsom orme- og jigfiskeri.

Hurtig handling giver bedre følsomhed og hurtigere kraft til krogindstilling. Med hurtigere kraft mener vi, at stangen ‘lukker’ hurtigere, eller bøjningen ender højere, hvilket betyder, at du ikke behøver at flytte stangen så langt på krogsættet for at komme ind i det stivere sted

Medium handling

En mellemstor eller moderat type fiskestang vil bøje sig i den øverste halvdel af deres længde, så en lystfisker kan fiske både efter små og store arter med god kontrol og krogindstillinger. Disse stænger tillader dig at fiske i en lang række situationer og efter en varieret liste over arter. Disse stænger vil normalt tilbyde lidt mere støbeafstand og giver masser af krogindstillinger.

Langsom handling

En stang med langsom handling bøjes i hele stangens længde og giver den mest fleksible handling, der er tilgængelig. Disse stænger bruges udelukkende til små fisk, hvilket giver en bedre kamp for dig som lystfisker. Det fungerer også som en støddæmper, så krogen ikke bliver revet fri gennem fiskens mund.

Længde

Længde er en af de vigtige parametre, især når det gælder kastning og styrke. Stanglængde er en personlig sag, og den gamle skole var ikke at bruge en stang, der var længere end du var høj, men jo længere stangen er, jo længere kan du kaste, og jo mindre indsats fra din side er der behov for at nå dette mål. En teleskop fiskestang, der let passer i en kuffert eller i et bagagerum, ville være fantastisk for den rejsende lystfisker, der nyder at fiske med længere stænger, længere kast og som et resultat større fisk.

En kortere stang giver mere kontrol og manøvredygtighed, og mere nøjagtighed, når du foretager kastet, så du kan svinge meget lettere i snævre områder. En stang med et langt håndtag giver dig mere kraft til større kasteafstand. Det dækker mere åbent vand, hvor der kræves lange tohåndskast. Det længere håndtag giver dig også meget mere kraft, når du prøver at fange en stor fisk end en stang med et kortere håndtag. Det giver dig mulighed for at flytte linen hurtigere.

Så, jo længere stangen er, jo større er den mekaniske fordel ved kastet, da det giver dig mulighed for at kaste længere. Større stænger bruges til større agn og større fisk. Jo større fisken er, jo længere er kastet, så jo længere skal stangen også være.

Vægt

Vægt er en af de vigtige egenskaber, du kan kigge efter i en fiskestang. Især hvis du skal bruge den i mange timer. En letvægtsstang er mere følsom for at mærke både bid og bunden. Men hvis der påføres for stort et tryk, knækker de meget lettere end tungere fiskestænger. Vægt refererer også til, hvor elastisk stangen vil være for bestemte typer fisk. Definitionen går fra ultralet til ekstra tung og afhænger af, hvilken type fisk, du ønsker at fange.

Fluefiskeri kan for eksempel styres med stænger med ultra-let til medium vægt, mens større fisk som gedder vil kræve stænger med medium let til tung vægt.

Styrke

Fiskestang vægt

Ultra let

500 gram – 1.8 kilo

Let

1.8 kilo til 3.6 kilo

Middel

3.6 kilo til 5.4 kilo

Middeltung

5.4 kilo til 6.3 kilo

Tung

6.8 kilo til 11.5 kilo

Ekstra tung

12 kilo og opefter

Fiskelinens vægt er også noget, du skal være opmærksom på. Den er beskrevet i trækstyrke i kilo og henviser til fiskens vægt. Linevægt for en stang beskriver spillerummet for den vægt, som stangen kan understøtte.

Design

Fiskestænger kommer i mange former og farver, så det handler om personlig præference. Du bør dog være opmærksom på, hvordan fiskestangens håndtag er designet, da fiskestængers håndtag findes i mange former. Der er to designs, der skiller sig ud som de mest almindelige. Disse er pistolgrebet og det aflange greb. Pistolgrebet er et kort håndtag med en krog til din pegefinger. Denne type håndtag er fantastisk til nøjagtige kast og præcise jig bevægelser.

Det aflange greb er et længere håndtag, der giver dig mulighed for at kaste med begge hænder. Det giver dig mulighed for at kaste meget længere end pistolgrebet og er generelt bedre, når du kæmper med større fisk. Der er ingen prisforskel mellem de to, så det er bare et spørgsmål om, hvilken slags greb du foretrækker mest.

Type af vand

Hav

Havfiskeri er tungt fiskeri med tunge store kastepirke, jigs eller forfang der sætter store krav til din fiskestang. Disse stænger har det tilfælles at de er kraftige og dermed ikke kaster så godt som de fleste spinnestænger. Hvad de mangler i kastelængde, har de til gengæld i robusthed, og de kan nemt håndtere de tunge pirke og forfang man typisk anvender til havfiskeri.

En god fiskestang til fiskeri ved søer, åer og lignende bør være lette. Længden kan variere fra 6 -9 fod og kastevægten bør max være 15gram.

Kyst

Til spinnefiskeri på kysten efter arter som havørred, makrel eller torsk, kræves der en stang der kan håndtere forholdsvist tunge agn og store fisk.

Pris

Priserne på fiskestænger varierer fra 3-500 kroner og op til flere tusinde kroner. Prisen afhænger af, hvilken type fiskestang, du skal bruge, hvilke materialer den er lavet af og hvor tung en fisk den skal være i stand til at hive i land. Du skal naturligvis gøre op med dig selv, hvad dit formål er og hvor stort dit budget er. Det vil gøre det noget nemmere for dig at finde en fiskestang, der kan holde til det, du har tænkt dig. En god tommelfingerregel er altid at spørge dig selv, om du skal bruge en fiskestang til blot en enkelt sæson for at undersøge, om det er en fritidsaktivitet for dig eller om du har planer om at skulle bruge en fiskestang over flere sæsoner.

Opsamling

Summa summarum er altså, at ved at vælge den rigtige fiskestang, kan du gå fra 0 til hundrede procent som lystfisker. Der er naturligvis andre elementer som det rigtige agn, forfang og andre tilbehørsmuligheder til din fiskestang, der er med til at afgøre, om du får bid på krogen eller ej. Men det starter med din fiskestang. Derfor bør du undersøge under hvilke forhold, du forventer at skulle fiske samt hvilke typer fisk, du planlægger at skulle fange. Jo større fisk, jo bedre styrke skal din fiskestang have. 

Hvor meget din fiskestang vejer, har også en betydning i forhold til dit komfortniveau. Fisker du over en hel dag, kan det mærkes i arme og skuldre, hvis stangen er for tung og du fisker efter småfisk. Omvendt bør du stå med en lidt tungere stang med mere styrke ombord på båden, hvis du fisker efter de større havfisk.

Prisen svinger fra 3-500 kroner for almindelige spinnestænger af udmærket kvalitet og kan komme helt op i et niveau, der hedder 3-4.000 kroner for fiskestænger af særligt gode materialer og som egner sig til en bestemt type fiskeri frem for et andet.

5 tips til fiskestænger

Tip 1: God fiskeetikette

Man kommer altid langt med god opførsel, og det gælder også som lystfisker. Vis respekt for andre lystfiskere, de fisk, du fanger, og det miljø, du befinder dig i. Undlad at trænge ind på et sted, hvor en anden fisker står. Det er en god tommelfingerregel at holde en vis afstand til andre lystfiskere, der måske har valgt samme sø som dig.  

Tip 2: Leave no trace – også når du fisker

Fang ikke flere fisk, end du kan spise og har brug for. Der er ingen grund til at drive rovdrift på naturens ressourcer. Heller ikke, når du fisker. Sørg for altid at være orienteret om lokale forhold, restriktioner eller andre regler inden du kaster linen ud. 

Tip 3: Lær at læse vandet

Det er nyttigt at vide, hvor fisk kan gemme sig, så du kan udvælge de rigtige fiskesteder – med andre ord, lær “at læse vandet.” I søer hænger fisk normalt ud i eller omkring ukrudt og nedfaldne træer, tæt på kysten. Lignende taktik gælder for floder, hvor du vil søge efter steder, der kan give god dækning – for eksempel ved nedfaldne træstammer eller overhængende banker – da en fisks hovedmål ud over at finde mad er at gemme sig for rovdyr.

Tip 4: Bind den rette knude på din line

Med fletline er den bedste knude at bruge en Palomarknude. Palomarknuden er kendt for at være en af de mest pålidelige knuder til fletliner. At den også er en af de letteste knuder at binde, gør det bestemt ikke mindre interessant at lære den. Til nylonliner kan du bruge en improved Clinch not, også kendt som den stabile fiskeknude.

Tip 5: Øv dit kast

Det er vigtigt, at du stoler på dine egne kasteevner inden du står klar med fiskestangen. Øv gerne din kasteteknik inden du tager afsted. Det øger dine chancer for at fange noget.

Nævneværdige producenter af fiskestænger

Shimano

Shimano fiskestænger er et rigtig godt valg til dig, der fisker mange forskellige steder efter mange forskellige fisk. Der er tale om en god all-round fiskestang. Generelt har Shimanos fiskestænger mange teknologiske finesser, og høster derfor frugterne af arbejdet der er lavet i fremstillingen af de helt dyre fiskestænger.

Westin

Med Westin får du en god klinge og dermed en fiskestang, der fisker rigtig godt til forholdsvis lave priser. Westin er især kendt for deres fiskestængers fleksibilitet og egner sig fint til  situationer, som for eksempel put and take søen, på kysten efter havørreder, på havet efter fladfisk, makrel eller hornfisk.

Savage Gear

Savage Gear har indenfor de sidste år positioneret sig som en af de mest innovative producenter til havørredfiskeriet på vores hjemlige kyster. Deres fiskestænger er fremstillet i et samarbejde med nogle af de bedste havørredfiskere, der har sat deres præg på design af deres fiskestænger. Resultatet er nogle gode produkter, der på alle parametre er specialdesignet til de forhold, du møder på kysterne herhjemme.

Fiskestængerne kommer i mange forskellige længder og kastevægte, så hvad enten du er til det grove spinnefiskeri med tunge blink, eller til det lettere med små livlige blink eller bombardafiskeriet, er Savage Gear et brand, du bør kigge til.

Fenwicks

I over 50 år har Fenwick-navnet været ophøjet til legendestatus blandt fiskere over hele verden. Virksomhedens fascinerende historie går tilbage til det nordvestlige Stillehav i slutningen af 1940’erne, hvor mænd, der vendte tilbage fra Anden Verdenskrig, kun havde en ting i tankerne: at komme tilbage til den fiskesport, de elskede så højt. Washington State ville blive gydeområdet, hvor navne som Don Green, Clarence Shoff, Lamiglas og Fenwick ville skrive de første kapitler i den moderne fiskestangs historie.

Penn

Havfiskeri er for manges vedkommende tunge pirke på flere hundrede gram, og til det fiskeri, skal der helt specielle stænger til. Her er det ikke kastet der er vigtigt, men stangens robusthed, når de tunge pirke skal hejses op og ned. Til pirkefiskeri efter torsk, laver Penn mange fede fiskestænger. Der er virkelig tale om en gode konstruktioner, der vil blive din bedste ven, når du skal hive de helt store torsk op fra dybet. Og prisen er lige så stærk som stængerne.

Hvad siger undersøgelser om fiskestænger?

Denne undersøgelse fra 2021 peger på, at det det internationale fiskersamfund har adgang til en bred vifte af teknologier, der hjælper (eller påstås at hjælpe) lystfiskere med at finde og fange fisk. Det er faktisk et problem, for det er med til at nedbringe bestanden af fisk på verdensplan. Derfor foreslår undersøgelsen at inddrage miljøorganisationer og andre aktører til at give fisk en chance for at øge bestanden.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken fiskestang er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste fiskestænger. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Fiskestængerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en fiskestang?

Valget af fiskestang afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Technological innovations in the recreational fishing … – NCBI – NIH.” 23 feb.. 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7900803/. Åbnet 29 mar.. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj