En elektrisk røgeovn er et skab, hvor man enten kan koldrøge eller varmrøge sit kød. Dermed kan man enten konservere sit kød, eller tilføre sit ferske eller tilberedte kød en lækker og udsøgt røgsmag som en ekstra smagsmæssig dimension.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med røgningsekspert Mads Lundborg lavet en test af elektriske røgeovne. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste elektriske røgeovn
Pris: 1.990 DKK
Vinderen i kategorien “bedste elektriske røgeovn” er Muurikka Pro Elrygeovn 1100 Watt. Her får du en topkvalitets røgeovn i dansk kvalitet. Brug den til både fisk, kød, ost og grøntsager. Med denne røgeovn i rustfrit stål, kan du imponere venner og familie med nye kulinariske oplevelser.
Annonce
Bedste billige elektriske røgeovn
Pris: 999 DKK
Mustang Elektrisk Rygeovn med thermostat 1100W er et fund for røgelsesentusiaster på budget. Denne prisvindende model er nem at bruge og giver dig mulighed for at ryge fisk, kød og oste med stor præcision takket være den indbyggede termostat. Det kompakte design gør den ideel til små udendørs arealer eller balkoner, og med sin effektive elkraft er ovnen både miljøvenlig og økonomisk i drift. Trods det budgetvenlige prislæg leveres der ikke på kvalitet eller funktionalitet, hvilket gør den til en favorit hos begyndere såvel som erfarne rygere.
Annonce
Bedste premium elektriske røgeovn
Pris: 3.050 DKK
Mustang Elektrisk Rygeovn er et premium produkt til røgelsesentusiaster, der søger det optimale indenfor elektrisk røgning. Ovnen, som har en kapacitet på 650 watt, leverer jævn og kontrollerbar varme, hvilket sikrer en perfekt tilberedning af kød, fisk, og grøntsager. Konstruktionen i rustfrit stål kombineret med det stilrene sorte design gør den ikke alene robust, men også et elegant tilføjelse til enhver terrasse eller havekøkken. Denne rygeovn, som har vundet prisen for bedste premium elektrisk røgeovn, imponerer med nem brugervenlighed, præcision i temperaturstyring og rummelighed.
Annonce
Som navnet angiver, så bruger en røgeovn røg til at tilberede mad med. Traditionelle røgovne bruger forskellige former for røgsmuld, hvor der tændes op under smuldet, og den røg som røgsmuldet danner, bruges til at tilberede maden. Røgen giver en meget karakteristisk smag som mange værdsætter. I en elektrisk rygeovn, er der ikke noget ild. Her er det elektriciteten, som får røgsmuldet til at ryge. En røgovn benytter sig af indirekte varme, som opstår mellem en blanding af varmen fra røgsmuldet og et vandbassin, som stabiliserer varmen.
De mest almindelige måltider som man kan tilberede i en røgeovn er fisk, kød, ost og grøntsager. En røgeovn er primært beregnet til udendørs brug, og vil derfor fungere perfekt som en tilføjning til udekøkkenet, eller som makker til grillen.
Hvis du godt kan lide at lave store stege, som skal have lang tid, så vil en røgeovn være ideel. Det tager godt nok længere tid at ryge sin mad i en røgeovn, dog skal du ikke være lige så opmærksom på maden, som hvis du griller den, og stegen skal heller ikke vendes så tit som på en grill. Men den største grund til at købe en røgeovn er, hvis du godt kan lide den intense smag som røget mad kan tilføre, samt hvis du godt kan lide at give dig god tid til madlavningen.
En traditionel rygeovn bliver fyret op med kul eller andet brændsel. Dette gør, at den er nem at placere forskellige steder, og tage med på tur i enten bilen eller kanoen. Røgeovnen bruger den røg som røgsmuldet danner, til at stege kødet indirekte. Dvs. at det ikke er brændslets egen varme, som steger kødet som vi kender det fra grillen. En elektrisk rygeovn gør sådan set det samme som en traditionel brændselsfyret røgovn, dog bliver der benyttet elektricitet i stedet for brændsel. Dette gør, at du er afhængig af at være i nærheden af en 230V stikkontakt, hvilket betyder, at placeringen af røgeovnen er mere begrænset. Til gengæld er det lettere at styre mængden af røg og varmen med en elektrisk røgovn. Dette betyder, at hvis du skal bruge røgeovnen derhjemme, så vil det i mange tilfælde være en fordel med en elektrisk røgeovn. Skal du derimod have den med på fisketuren eller andre steder, vil det nok være en fordel med en brændselsfyret røgeovn.
Når du står og skal vælge hvilken røgeovn du vil investere i, så bør du først og fremmest overveje dit behov. Her kommer størrelsen ind i billedet. Skal du bruge røgeovnen til dig selv som supplement til din almindelige madlavning, eller skal du bruge den til rygning af de fisk, som du har fanget eller til den store familiefrokost, så afhænger størrelsen af dette. Derudover kan du overveje placeringen af din røgeovn. Skal den stå som fast inventar i dit udekøkken, eller skal du kunne tage den med på tur? Skal du f.eks. bruge den i dit etablerede udekøkken, kan du godt investere i en lidt større elektrisk røgeovn, ift. hvis du skal have den med på tur. Skal du have den med på tur, vil det nok være en fordel med en mindre brændselsfyret røgeovn, som er nemmere at transportere og som ikke er afhængig af strøm. Derudover kan du overveje formen på røgeovnen. Den optimale form afhænger af, hvad og hvor meget du skal ryge. Skal du f.eks. ryge mange fisk, vil det være en fordel med en kasseformet røgovn, hvor du kan hænge fiskene op. Skal du derimod kun ryge lidt af gangen, kan du godt nøjes med en mindre røgeovn, hvor du kan lægge fiskene på en eller flere riste. Derudover kan du overveje, om du har behov for digital styring af temperatur og røgmængde. Dette er som regel kun nødvendigt for den erfarne “ryger”. Du kan også overveje, om du har behov for at kunne koldrøge dine madvare. Hvis du f.eks. vil ryge ost, har du brug for en røgeovn, som kan koldrøge.
Når man skal bruge sin røgeovn, så er det vigtigt, at man har en kontinuerlig røgudvikling. Dette kan en ekstern røggenerator hjælpe med, da det hele foregår automatisk.
Har du en traditionel røgeovn, men gerne vil omdanne den til en elektrisk røgeovn, så kan du købe et varmelegeme, som indsættes i din eksisterende røgeovn.
For at kunne holde øje med, at røgeovnen har den rette temperatur, kan du tilkøbe og tilføje et termometer til din røgovn, hvis den ikke allerede har et sådan installeret fra starten.
Hvis du vil bruge din røgeovn til at koldrøge, så kan du købe en koldrøgningsgenerator. Denne egner sig bl.a. til koldrøgning af ost.
Røgsmuld er det brændsel, som skaber røgen. Som regel vil det være en form for flis. Varianten af røgsmuld afhænger af, hvilken smag du foretrækker og om du skal koldrøge eller varmrøge. Du kan med fordel prøve at eksperimentere med forskellige slags røgsmuld, for at finde det, der passer bedst til din smag.
Du kan købe mange forskellige kroge, som egner sig til de enkelte formål og som gør røgningen endnu bedre.
Når du bruger en elektrisk rygeovn, vil det medføre en del fedt og rester fra maden, som bør fjernes for, at du får den bedste madlavningsoplevelse, og for at din røgeovn holder i længst mulig tid. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du bedst passer på din elektriske røgeovn.
For at undgå at din ovn en dag ikke virker optimalt, eller at din mad ikke får den rigtige smag, bør du rengøre din ovn regelmæssigt. Det mest optimale er at rengøre din ovn efter hver gang du har brugt den, lige som vi vasker pander osv. af efter hvert brug. Alternativt kan du give din ovn en overfladisk rengøring efter hver gang du har brugt den, og derudover give den en grundig rengøring, når du synes behovet er der. Men vores anbefaling er at give røgeovnen en rengøring efter hver gang den har været i brug, så slipper du for at skulle bruge timevis på grundig rengøring efter mange timers røgning.
For at gøre rengøringen så effektiv som muligt, kræver det lidt udstyr. Herunder finder du en liste med de mest essentielle redskaber.
Det nemmeste er at rengøre din ovn efter, at den har været varm. Enten kan du rengøre den lige efter brug, hvor den har haft tid til at køle stille og roligt ned, ellers kan du varme din røgeovn op til sit maksimum og derefter lade den køle ned, inden du rengøre den.
Inden du begiver dig ud i rengøringen, bør du være klar over, at det ikke er meningen, at ovnen skal være skinnende ren som da du købte den. De mørke områder, som vil fremkomme når du har brugt din røgeovn, hjælper med at modvirke rust og forbedre sådan set røgeovnens røgegenskaber. Det du bør fokusere på er at få fjernet fedtrester og madrester.
Her kommer en step-by-step guide til rengøring af ovnens interiør.
Step 1
Start med at dække området omkring din digitale røgeovn af, så fedt og madrester ikke rammer de omkringliggende områder og efterlader mærker der. Her kan du enten bruge afdækningspap/plast, aviser eller andet, der bare kan smides ud bagefter.
Step 2
Herefter starter du med at tømme askebakken som er det område, hvor det brugte røgsmuld befinder sig.
Step 3
Herefter fjerner du alle indvendige bakker og riste. Hvis de kan komme i opvaskemaskinen, så gør du det og slipper for alt det hårde arbejde. Alternativt skraber du først alle fedtrester af, og derefter kan du give dem en grundig rengøring med opvaskesæbe.
Step 4
Derefter bruger du grillspartlen til at fjerne fedt fra siderne og bunden af røgeovnen. Efter du har fjernet det tykke lag fedt, kan du bruge svampen til at vaske siderne og bunden for resterende snavs.
Step 5
Bagefter rengører du ruden (hvis din digitale røgeovn altså har en rude) med glasrens.
Step 6
Nu er du færdig med det værste arbejde. Nu skal du samle alle de dele og komponenter som du tog ud, da du startede. Efter du har samlet røgeovnen igen, kan du gøre to ting.
Du må aldrig lade din ovn stå lukket og fugtig, da der vil være dannet mug, næste gang du skal bruge den.
Step 7
Til sidst kan du smøre ristene og krogene med solsikkeolie for at undgå, at disse ruster samt at maden brænder på næste gang, du tænder op i røgeovnen.
Det kan virke lidt omstændeligt at udføre alle disse trin, hver gang du har brugt din røgeovn, men som med så meget andet, bliver det rutine og sikrer dig, at du får mange suveræne måltider fremover.
Størrelsen på en digital røgeovn kan variere lige fra små transportable røgeovne, der kan stå på bordet, til store gulvovne, der kan opbevare en hel pattegris. For at vælge den rette størrelse til dit behov, bør du overveje, hvilken form for mad du primært vil tilberede i ovnen, samt hvor mange du vil lave mad til. Hvis du er i tvivl om, hvor mange du vil lave mad til, eller at dit behov skal ændre sig i fremtiden, kan du købe en elektrisk røgeovn, som kan udbygges med ekstra moduler.
Gulvovne er designet med kroge eller rækker, og er beregnet til at røge større mængder mad, som f.eks. helrøget pattegris, fisk, and eller hele kyllinger. Afhængig af, hvad du vil røge, er der forskellige kroge, som egner sig bedst.
Den mest almindelige form for en digital røgeovn er cylinderformet eller kasse/rektangulær. Formen har en mindre betydning for, hvor godt resultatet bliver, men det kan have en betydning for, hvor effektivt pladsen i røgeovnen udnyttes. Skal du f.eks. røge flere fisk på én gang, vil det være en fordel med en kasseformet røgeovn, hvor fiskene kan hænge ved siden af hinanden på kroge. Holder du mest af at grille en lille steg, eller et par enkelte hjemmefangede fisk til eget behov, kan det være fint med en cylinderformet røgovn.
Hvor en grill som regel producerer ca. 200 grader celcius, ligger en røgeovn på mellem 70-150 grader, hvilket selvfølgelig betyder, at det tager længere tid at tilberede sin mad. Til gengæld får maden tilført en mere intens smag fra røgsmuldet.
En digital røgeovn kan enten fås som analog eller digital. En analog røgeovn viser dig temperaturen i ovnen, men det er ikke så nemt at kontrollere ovnen. Vælger du en analog ovn, skal du derfor orientere dig om temperaturen i ovnen og hvilken type mad, du ønsker at tilberede. Ved en digital røgovn sætter du temperaturen og tiden fra starten, og det er derfor nemmere at kontrollere den ønskede temperatur.
En røgeovn er produceret i rustfrit stål, som sagtens kan holde til at stå udenfor i al slags vejr.
Herunder ses en række af de funktioner, en elektrisk rygeovn typisk er udstyret med.
Temperaturtermostat
En temperaturtermostat er en anordning, der kan hjælpe dig med at indstille din røgeovn til den optimale temperatur, ift. hvad du skal røge. Mange digitale røgeovne har denne funktion fra start, men hvis det ikke er tilfældet, kan du købe en ekstern temperaturtermostat, og montere denne i din røgeovn. Dette er en stor fordel, da du nemmere kan styre temperaturen i din røgeovn, og derved få det bedste resultat.
Håndtag
Mange af de mindre røgeovne er forsynet med et håndtag, som gør det nemmere at transportere ovnen.
Koldrøgningsadaptor
Mange røgeovne kan forsynes med en koldrøgningsadaptor, som gør det muligt at ryge sin mad ved en lavere temperatur. Dette er f.eks. nødvendigt ved røgning af ost og sashimi.
Varmeelement
Varmeelementet er den anordning, som generere varmen, der får træflisen til at ryge. Varmeelementet kan fås med forskellig effekt, men ligger typisk mellem 1100-1400 Watt.
Sikring
Da en elektrisk røgeovn er et elektrisk apparat, der fungerer ved en relativ høj effekt, er de fleste røgeovne forsynet med en sikring, som sørger for at slå strømmen fra, hvis der opstår en fejl på apparatet.
Prisen på en elektrisk røgeovn varierer meget. Du kan få en helt simpel, lille og transportabel elektrisk røgeovn til 400-500 kr. Men du kan også få en stor røgeovn på størrelse med et køleskab til over 10.000 kr. Valget afhænger selvfølgelig af behovet. Skal du bare ryge lidt fisk en gang imellem til eget forbrug, vil det nok være overkill at købe en stor professionel røgeovn til mange tusinde kroner. En typisk pris på en fornuftig røgeovn til hjemmet, ligger på ca. et par tusinde kroner.
Når du vælger en digital røgeovn, bør du først og fremmest overveje dit behov. Prisen på røgeovne varierer lige fra få hundrede kroner til mange tusinde kroner. Du kan derfor starte med at købe en billig røgeovn for at se, om dette er noget for dig, inden du investerer mange penge i en elektrisk røgeovn. Røgeovne kan fås i alle størrelser, lige fra en transportabel røgeovn, der kan stå på et campingbord, til de mere eksklusive, der fylder det samme som et køleskab. Vil du have mest ud af dine røgeovn, bør du overveje at købe forskelligt tilbehør, som kan optimere din oplevelse.
Hvis du har en relativ lille rygeovn, kan det være problematisk at få dit røgsmuld til at holde lang tid nok til at ryge din mad færdig. Det kan være, at du er nødt til at tilføre røgsmuld løbende, og måske endda flere gange, for at kunne tilberede din mad. Dette gør, at smagsoplevelsen bliver forringet, da temperaturen og røgmængden ikke er konstant. I stedet for den standardbakke der som regel medfølger, kan du i stedet købe et rør, som udnytter røgsmuldet bedre, og får det til at holde i længere tid. Det er en ret lille, men effektiv investering. Når du tænder op i røgsmuldet, kan det være, at du skal holde en varmekilde til røgsmuldet i op til 45 sekunder, før der er gang i det. Når der først er gået ild i røgsmuldet, kan du puste ilden ud, og så vil du have en god røgudvikling i lang tid.
Når det kommer til røg, er mere røg ikke altid bedre. For meget røg kan ødelægge smagsoplevelsen, og ligefrem gøre din mad uspiselig. For at finde den perfekte røgmængde, er du nødt til at prøve dig frem og eksperimentere. Men det er jo også den halve fornøjelse. Derudover bør du sørge for, at din mad ikke får for lang tid, men heller ikke for lidt. Den nemmeste måde at se om din mad er færdig er ved hjælp af et stegetermometer.
Når du ryger mad i din røgeovn, vil du opdage, at det nærmest er umuligt at holde temperaturen på lige netop den indstilling du foretog, da du startede ovnen. Skal du f.eks. røge noget ved 100 grader celcius, opvarmer varmeelementet ovnen indtil termostaten registrerer 100 grader. Herefter stopper varmeelementet med at varme. Men pga. tidsforskydelsen mellem varmeelementet og termostaten, vil temperaturen fortsætte med at stige. På et tidspunkt vil temperaturen begynde at falde igen, indtil temperaturen når 100 grader igen, hvorefter varmeelementet vil starte med at opvarme ovnen igen. Men igen vil tidsforskydelsen resultere i, at temperaturen falder yderligere, inden varmeelementets effekt får en betydning. Disse temperaturudsving vil desuden blive påvirket af vejrforhold som temperatur og vind. For at mindske temperaturudsvingene, kan du starte med at sætte temperaturen lidt lavere, end den temperatur som du rent faktisk skal bruge. Når først temperaturen har været over den forudindstillede temperatur og faldet igen, kan du nulstille temperaturen, og sætte temperaturen på den temperatur som du skal bruge. Herved bliver temperaturudsvingene mindre.
Hvis du f.eks. vil ryge ost eller sashimi, kan du ikke bruge varm røg. Her skal du i stedet koldrøge. Hvis din røgeovn ikke har funktionen indbygget, kan du købe et ekstra modul, som kan sættes sammen med din røgeovn og hjælpe dig med at koldrøge. Dette modul vil sørge for, at varmen forbliver mellem 30-50 grader. Når du bruger dette modul, skal du sørge for, at røgsmuldet ikke er blevet vådt først, samt at der er kommet ordentlig ild i røgsmuldet inden du puster ilden ud. Til at begynde med vil temperaturen blive for høj pga. ilden, men vent indtil røgen har fået en blå farve, før du tilsætter den mad, der skal koldrøges.
Selvom rengøring af røgeovnen er en nødvendighed, er det ikke det sjoveste at bruge sin tid på. For at minimere den tid du skal bruge på rengøringen, kan du dække ristene eller panden med sølvpapir. Når du er færdig med at ryge din mad, kan du bare fjerne sølvpapiret og smide det ud i skraldespanden. Herved minimere du samtidig mængden af fedt og snavs, der ellers vil sætte sig på ristene og forårsage en reduktion i smagen af dit kød. Du er stadig nødt til at rengøre siderne og toppen af din rygeovn, men du har gjort arbejdet en smule nemmere.
I 2019 blev der udført en undersøgelse om kvaliteten af Pulled Pork, røget på forskellige røgeovne med forskelligt røgsmuld. Røget mad er blevet mere og mere populært gennem de seneste år, og med udviklingen af røgeovne, har alle nu mulighed for at erhverve sig en rygeovn til en overkommelig pris. Der er dog stadig ikke enighed om, på hvilken måde man bedst anvender en røgeovn og hvordan man får det bedste resultat. Der findes et hav af forskellige digitale rygeovne og lige så mange forskellige typer røgsmuld. Denne undersøgelse fastslog, at Hickorytræ, som er en slægt i valnøddefamilien, gav det bedste resultat blandt smagsdommerne. Dog skal det nævnes at smage er individuelle, og at du derfor bør eksperimentere med forskellige typer træ, for at finde din egen favorit.
Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv udsprang af en 7-dages vildmarkstur i Finland. Siden hen har han arbejdet som turleder, hvilket har ført til, at han har ledet en lang række friluftsture (vandring, shelter, mad over bål, kajak/kano, træklatring, skiture m.m.). I forbindelse med sit arbejde som turleder blev han uddannet kajak/kano instruktør, træklatreinstruktør og har bygget på sin læreruddannelse i form af en udeskoleunderviser certificering. Når weekenden kalder, tager han på tur med familie og venner – alt lige fra vandreture til sommertogter i hans 31 fods sejlbåd.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj