Dutch oven

Grøntsager i Dutch oven
Sidst opdateret: september, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Det er en fornøjelse at lave al mad over bålet med en dutch oven der tilfører fordelene ved støbejern til din madlavning i kombination med varme glødende kul. Læs meget mere her og opdag alle de gode egenskaber.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af dutch oven. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Dutch Oven Test: Top 5 Bedste Dutch Ovne

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround dutch oven

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround dutch oven” er Bon-Fire Dutch Oven støbejernsgryde. Denne Dutch Oven er til dig der ønsker de effektive egenskaber fra støbejern under din madlavning hvor du har mulighed for at variere brugen til forskellige typer af madlavning

Annonce

Bedste billige dutch oven

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige dutch oven” er Scoutfire Dutch Oven. Her opnår du en alsidig og effektiv anvendelse til en god pris. Med denne dutch oven får du den velkendte funktion fra støbejerns konstruktionen, der står stabilt mod underlaget.

Annonce

Bedste premium dutch oven

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium dutch oven” er Petromax Dutch Oven ft9. Her får du en upåklagelig kvalitet, med en varmetransporterende belægning der ligeledes fungerer som en non stick funktion. Her opnår du alsidighed samt høj effektivitet.

Annonce

Bedste store dutch oven

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste store dutch oven” er Petromax Dutchs Oven ft18. Med denne dutch oven er der mulighed for at lave mad til hele familien. Med hele 18 liter, kan du uden problemer lave store gryderetter med alle de fordele der følger med en dutch oven.

Annonce

Bedste lille dutch oven

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lille dutch oven” er Petromax Dutch Oven ft1. Med denne lille og let transportable dutch oven, får du sublim kvalitet der særligt er egnet til en enkelt person eller det lille måltid. Det er den ideelle ledsager til madlavningen i det fri.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til dutch oven

Hvad er en dutch oven?

En dutch oven kaldes også en hollands bålovn og kommer som navnet antyder oprindeligt fra holland. Det er et stykke udstyr der vinder mere og mere indpas blandt friluftsfolket, grundet dens alsidighed og ultimative effektivitet.

En dutch oven er en tung støbejernsgryde der er stående på ben, og dermed hævet over jorden, hvormed der er mulighed for god stabilitet og en konstruktion der gør det muligt at tilføre varme nedefra. Yderligere er en oven med et medfølgende tætsiddende låg, ligeledes af støbejern, der har en fordybning eller en forhøjet kant, med den primære funktion, at kunne påføre kul eller gløder på toppen, hvoraf der samlet set, opnås en varmekilde hele vejen rundt om den ret man ønsker at tilberede. Dette giver en effekt, der opnår det samme som en traditionel ovn. 

Der findes flere produkter der går under navnet dutch oven og som i en traditionel ovn, kan bidrage med de helt samme egenskaber som en traditionel konstruktion. Dog er den ægte dutch oven en konstruktion der kan anvendes over høj varme, med en mulighed for at tilføre kul eller gløder både under og ovenpå lågets, som følge af en fordybning af denne. 

Den oprindelige oven stammer fra det 1700- århundrede og er kendt som værende “opfundet” i holland, deraf navnet. Hollænderne var i den tid kendt som et gastronomisk folkefærd og til trods for køkkenudstyr i finere materialer såsom kobber og messing, dette var dog udbudt til en høj pris. Derfor fandt man frem til, at der ved hjælp af sandforme, kunne skabes en effektiv ovn ud af støbejern. Konstruktionen og udseendet som man kendte det i 1700-tallet er stadig anvendt, og udføres den dag i dag, under helt samme produktionsmåde. 

Anvendelsen af en dutch oven er et yderst simpelt koncept og til trods for at det blot er en gryde med et låg, kan produktet samlet set meget mere end det. Til trods for at vægten på en dutch oven er høj, giver dette stykke udstyr dig effektive alsidige muligheder for alle typer af madlavning, således at du kan opnå de samme muligheder for madlavning i det fri, som det er muligt hjemme i køkkenet. 

Dutch oven over bål

Hvorfor skal jeg købe en dutch oven?

Det er altid en fornøjelse at lave mad i en dutch oven, grundet den ultimative alsidighed som produktet har, men også fordi det bare virker! En oven er meget mere end blot en gryde med et låg, det er et produkt med en konstruktion der i flere århundrede effektivt er anvendt over bålsteder i de fleste hjem. Materialet er af støbejern og dermed yderst holdbart. Med den rette vedligeholdelse, er en ægte dutch oven af god kvalitet, slet ikke til at slide op. 

Kort og godt, kan du anvende en dutch oven med de helt samme egenskaber, som det gør sig muligt hjemme i køkkenet, stegning, kogning, braisering og anvende din dutch oven som gryde, pande eller ovn. 

Dutch oven vs. normal bål gryde

En normal gryde er som oftest lettere end en oven og behøver ikke samtidig være med et tilpasset låg. Størrelserne for begge stykker udstyr varierer og kan tilkøbes i flere variationer i forhold til volumen ligesom at materialerne ligeledes kan tilkøbes i støbejern for begge produkter. 

Den store forskel ligger i, at en dutch oven er beregnet til at kunne få tilført varme fra oven og forneden, ligesom det gør sig gældende i en traditionel ovn og dermed opnår man de samme egenskaber som denne kan tilføre madlavningen. 

Du kan altså anvende en dutch oven på samme vilkår som en normal bålgryde, men har yderligere den egenskab at kunne anvendes som en ovn, hvilket øger mulighederne for madlavningen i det fri. 

Hvilken dutch oven skal jeg vælge?

Der kan være enkelte forskelle mellem de forskellige modeller af dutch ovne. Først og fremmest er det vigtigste at tage stilling til, hvilke tilberedninger du ønsker at anvende denne til og om der skal tilkøbes en eller flere, for at dette kan lade sig gøre. Her er det primært størrelsen der er et behov for at vurdere. Herunder i afsnittet “størrelse” er der en kort vejledende guide, der kan hjælpe dig med at komme frem til den rette størrelse, ud fra dine behov. 

Ellers kan der være enkelte forskellige funktioner, der adskiller de forskellige ovens og disse kan du også læse meget mere om i afsnittene herunder, så du får den nødvendige viden og ved hvad du skal kigge efter, når du begiver dig ud for at købe dit næste kogegrej til madlavningen i det fri. 

Kombinér dutch oven med andet båludstyr

Bålhandsker

Det er en god ide, uanset hvilke varmeledende produkter du anvender over bålet, at kunne beskytte sig mod varmen når produkterne håndteres. Dette kan opnås ved anvendelse af en bålhandske. 

 Med en bålhandske sikrer du et godt tag om din snobrødspind samtidig med at du forhindrer muligheden for at kunne brænde dine hænder som følge af varmeledningen gennem stjålet fra bålets varmeproduktion. 

Et par bålhandsker at dobbeltlaget gedeskind eller okseskind, er som udgangspunkt et godt valg til beskyttelse mod at brænde sig i forbindelse med håndtering af tilbehør over bålet. 

Vedligeholdelse af dutch oven

Den største udfordring i forhold til vedligeholdelse af din dutch oven, er den reelle rengøring. Umiddelbart er støbejern kendt for at være besværlig at rengøre, men det kan med lette tips nemt overstås. 

Rengøring: 

  • Sikre dig at dit støbejerns produkt er kølet helt af. 
  • Hvis der er siddende madrester, bør disse bedst muligt skrabes ud
  • De sidste rester kan løsnes ved at koge vand i gryden, derne med låg på. 
  • Rens siddende rester med ståluld eller en stiv børste
  • Du kan anvende sulfo baseret sæbe sammen med varmere vand, for at opløse fedtrester optimalt.

Hvis du fornemmer at der fortsat sidder mørkere belægninger på indersiden af dit støbejerns produkt, kan du med fordele gentage ovenstående, men samtidig tilføre natron eller bagepulver til vandet under opvarmningen. 

Vedligeholdelse: 

Hver gang et støbejernsprodukt opvarmes, mister den noget af sin krydderi (olie) og over tid, vil der uden den rette vedligeholdelse opnås med en nedsat effektivitet og med en øget tendens til at føde emnerne i produktet brænder sig fast i materialet.

For at optimere støbejern produktets effektivitet bør du vedligeholde din dutch oven med olie jævnligt. 

  • Efter vask, bør du stille din støbejernsgryde over en varmekilde, for at sikre dig at det sidste fugt fordamper. 
  • Tag produktet af varmen
  • Tilfør straks derefter enkelte dråber af neutral olie (eventuelt raps, oliven eller smagsneutral kokosolie) 
  • Tag en klud eller et stykke papir, og kør den let opvarmede olie rundt i gryden, både i bunden af produktet samt op af siderne. 
  • Efter støbejerns produktet er helt nedkølet, bør du tørre efter med en ren klud, for at sikre dig der ikke er olierester siddende (olien vil trække ind i produktet og på denne måde hærde dette let) 

På denne måde undgår og forebygger du ligeledes, at der i eventuelle ridser i støbejernet, opstår rust over tid, og du kan dermed roligt stille din dutch oven væk i længere tid, uden bekymring, ligesom at vedligeholdelsen bevirker at der opnås en let antibakteriel effekt. 

Måske kan dit støbejernsprodukt tåle gentagelser af ovenstående, såfremt denne er heftigt brugt uden tilsvarende vedligeholdelse. 
Man bør være opmærksom på, om den nyindkøbte støbejernsgryde i forvejen er “krydret” eller om den kræver olie inden brug. Dermed bør man gentagne gange undergå vedligeholdelse, indtil man fornemmer, at støbejerns materialet ikke længere kan trække mere olie.

Valg af dutch oven

Når du skal finde frem til hvilken dutch oven der er den rette for dig, bør du først og fremmest gøre dig det klart, til hvor mange personer du ønsker at tilberede mad til samt eventuelt hvilken typer af retter du ønsker at kreere.

En stor oven tager længere tid at opvarme og kræver flere gløder eller mere kul. Hvis du ønsker at tilberede flere retter af gangen eller til flere mand, er det også muligt at stable disse, med god effektivitet og dette kan måske være det rette valg, med tilkøb af flere dutch ovens, frem for en.

Yderligere skal du gøre det klart om du ønsker yderligere funktioner end hvad en dutch oven i sig selv kan tilbyde og om det dermed skal kunne være muligt at supplere med andet udstyr eller specifikt tilpasset tilbehør. Herunder kan du læse meget mere om hvilken type af båludstyr en dutch oven er, hvilke materialer en ægte oven er lavet i samt hvilke funktioner du kan opnå ved at udvælge en dutch oven af god kvalitet. 

Typer

En dutch oven er konstrueret således, at du med en gryde på ben og et dertilhørende låg med forhøjede kanter, der alle består af massiv støbejern, opnår præcis de egenskaber som dette kan tilføre. Der er altså ikke flere typer eller alternativer der helt traditionelt set kaldes en oven, så længe der er snakke om et madlavningstilbehør der kan anvendes på bålet eller med en tilførsel af en varmekilde i form af kul eller gløder. 

Typen er altså i bund og grund afhængig af udformningen samt materialet og findes som udgangspunkt ikke i flere typer, men flere modeller, som er varierende blandt de forskellige producenter og ud fra de variationer de måtte have. 

Materialer

En ægte dutch oven er lavet af støbejern og lige præcis dette materiale er det der giver en dutch oven sine fantastiske egenskaber. Der kan findes alternativer, hvoraf der er gået på kompromis med materialet eller eventuelt er suppleret med en belægning, men dette vil ikke bidrage med de samme egenskaber som en ægte oven.

Støbejern

Støbejern er dårligt til at lede varmen og tager derfor lang tid at varme op. Til gengælde er støbejern ekstremt effektivt til at holde på varmen og giver derfor den ultimative funktionalitet i forhold til madlavning i en oven, med samme effekt som der kan opnås i en almindelig ovn. 

Støbejern er trods sin høje vægt, et materiale der sikrer en optimal og jævn varmefordeling og bevarer varmen mod tilberedningen, hvilket især gør materialet effektivt som en ovn eller simreretter. 

Ulempen ved støbejern er, udover vægten, at de over tid mister noget af deres “krydderi” når det udsættes for varme og kræver derfor lidt ekstra vedligeholdelse. 

Enkelte alternative til lignende dutch ovne kan være lavet i aluminium eller en blanding deraf, med det formål at forsøge at lave et lignende produkt, men med en lavere vægt og ligeledes findes alternativer hvoraf der er glaseret med en emaljebelægning. Dog vil ingen af disse varianter til en uægte dutch oven kunne give de samme egenskaber som det gør sig gældende for en dutch oven i støbejerns konstruktion. 

Varmeledning

Støbejern har den positive egenskab, at det kan anvendes på et traditionelt komfur, sågar en induktionskogeplade eller gas, men er ligeledes et materiale der kan modstå en påvirkning fra høj varme, der kunne have betydning for konstruktionen.

Derfor er støbejern et materiale, der med stor fordel, uden bekymring, kan anvendes på åben ild og steder med en meget høj varmepåvirkning. Derudover er støbejern ekstrem god til at holde på varmen, når først det er varmet op, hvilket bidrager med de fantastiske egenskaber en dutch oven kan tilføre til madlavningen. 

Funktioner

Der er flere funktioner man kan drage nytte af ved en dutch oven. Herunder kan du læse om de forskellige primære funktioner du kan opnå derfra og ud fra dine behov, kan du hermed vurdere, hvilke funktioner du eventuelt ønsker at sikre dig, at din nye dutch oven bidrager med. 

Låg

Et låg til en dutch oven er essentielt for funktionen i forhold til madlavningen i det fri. Først og fremmest tilfører låget med de opretstående siden, en mulighed for at kunne tilføre en varmekilde der påvirker fødeemnerne oppefra. Hvilken bidrager med de egenskaber der gør, at en dutch oven kan anvendes præcis på samme måde som en traditionel ovn der står hjemme i køkkenet.

Yderligere sikrer produktets låg, at den damp der dannes fra fødevarerne, som følge af opvarmningen, at denne bliver inde, og tilføjer fugt. Det er denne funktion der bevirker, at de fødevarer der er i gang med tilberedningen, påvirkes til en større smag, da de fleste smagsstoffer bindes til væske og væsken kan samtidig trænges ind under madlavningen.

En dutch oven af god kvalitet har et låg hvorpå der på undersiden er små støbejerns knopper som en del af konstruktionen, hvilket betyder, at damp samles og falder ned i gryden, hvilket forstærker smagen yderligere og sikrer at maden ikke tørrer ud under tilberedningen. 

Håndtag

Håndtaget kan være bestående af forskellige materialer, men er oftest af støbejern ligesom resten af konstruktionen, eller en anden form for stål. Det vigtigste at sikre sig er, at håndtaget ikke er i et brandbart materiale som eksempelvis træ, da det under tilberedningen påvirkes af en ekstrem høj varme.

Håndtaget på en dutch oven har den funktion, at værende et element der sikrer at du sikkert og forsvarligt kan håndtere selv en varm dutch oven, ligesom at dette kan være udformet således at det giver mulighed for at kunne hænge produktet op, som eksempelvis i et bålstativ. 

Pande

En dutch oven af god kvalitet, har oftest et multifunktionelt låg, der kan anvendes som en pande, separat fra de øvrige enheder. Med et velkonstrueret låg, kan du med fordel anvende denne på en bålrist, hvoraf du kan tilberede under stegning, enten på toppen af gløder eller direkte over flammerne fra bålet. 

Gryde

Den primære del af en dutch oven er gryden, der skal kunne rumme indholdet under madlavningen, uanset om det anvendes med låg eller ej. Du kan derfor, afhængigt af hvilke type tilberedning du ønsker, anvende gryden til at stege, brassiere eller koge uden, også uden låg. Nogle dutch ovens har en gryde med et håndtag der ligeledes er beregnet til at hænge op som eksempelvis i et bålstativ, hvoraf du nemt og stabilt kan tilberede maden over åben ild. 

Ovn

Ved anvendelse af en dutch oven, tilberedes retten ved at der tilføres varme både nedefra og oppefra på toppen af låget. Dette udgør for indholdet den samme funktion som der er tale om, når du anvender den traditionelle ovn i dit køkken. Der er derfor ingen begrænsninger i forhold til udfoldelsen af madlavningen, til trods for at denne foregår udendørs på bålet. 

Stabling

Enkelte dutch ovens indeholder den funktion, at de uden problemer kan stables, så længe de står plant på underlaget. Dette kan have en betydning hvis du ønsker at tilberede flere retter på samme tid, men ikke nødvendigvis har et tilsvarende større bålsted, for det er muligt med åben ild. Ved at stable dine dutch ovens kan du have flere retter i gang, uden at der er fare for at disse blandes sammen, ligesom at der samlet set skal anvendes færre kul eller gløder til tilberedningen i stablede dutch ovens i forhold til hvis de stod på jorden hver for sig. 

Non Stick

En dutch oven der er vedligeholdt tilstrækkeligt med olie efter brug, har den fordel at opretholde en moderat non stick funktion, der gør, at maden der udsættes for den moderate varme, ikke brænder sig fast på overfladen. Denne funktion falder i takt med at støbejernet varmes op, såfremt at det ikke efterfølgende behandles og vedligeholdes med varm olie der kan trænge ind i materialet. Derfor er det vigtigt, for at opretholde den optimale funktion, at vedligeholdelsens mængde følger brugen af din dutch oven. 

Ophængning

Flere dutch ovens har et håndtag der gør det muligt at ophænge udstyret i eksempelvis et bålstativ. Dette er en stor fordel hvis du ønsker at tilberede retter, der skal have en varmepåvirkning over en længere periode. Ved at hænge din dutch oven op, eller at kunne hæve og sænke den efter behov, har du en bedre forudsætning for at kunne udskifte kul eller gløder under dutch ovnen, i takt med at disse brænder ud, eller hvis der skulle være behov for at øge varmepåvirkningen til tilberedningen. 

Varmeevne

Skriv

https://www.thespruceeats.com/best-dutch-ovens-4072913 

Kapacitet

En dutch oven kan fås i mere eller mindre uendeligt mange størrelser. Der er størrelser der er passende til en enkelt person, eller det lille måltid, men kan også fås i så store størrelser, at det er muligt at rumme komplette måltider til den helt store forsamling. 

Herunder er opstilles en vejledende guide til størrelse, hvoraf der kan opnås en fornemmelse af, hvilke størrelser af dutch ovens der kunne være egnet til de forskellige formål og ønsker: 

Volumen

Antal personer

Formål

1 L

1

Mindre sideretter eller små måltider eller bagning

2-3 L

1-3

Mindre komplette måltider eller større sideretter

4-6 L

2-8

Komplette måltider til flere personer

8-12 L

8-20

Større komplette måltider til flere personer

>12 L

>20

Komplette måltider samt stegning til større grupper

Denne tabel er vejledende og der bør tages forbehold for, hvilke retter man ønsker at tilberede ved hjælp af sin dutch oven og om det bør være svarende til eventuelt flere dages mad. 

Du bør være opmærksom på, at volumen indikerer den mængde væske produktets gryde kan indeholde og er ikke nødvendigvis relateret til overfladens størrelse eller diameter. Derfor bør du gøre det klart, om du ønsker at anvende din dutch oven til stegning også, hvilket kan stille krav til diameteren af produktet, afhængigt af hvor store mængder du ønsker at stege af gangen. 

Vægt

Vægten af en dutch oven er høj som følge af det effektive støbejerns materiale. Konstruktionen og materialet er svært muligt at ændre på, da dette vil have betydning for produktet kvalitet og derfor er det ikke muligt at finde en ægte støbejerns dutch oven i en letvægts udgave. Derfor hænger vægten af en dutch oven derfor udelukkende sammen med størrelsen som produktet kan indeholde i liter. Jo større volumen konstruktionen kan indeholde, jo større en vægt vil den have. 

De mindre dutch ovens på omtrent en enkelt liter vejer omkring 2,5-3 kg, mens de større modeller vejer op mod 15-20 kg og derfor bør du ikke købe en dutch oven med det formål, let at kunne bære rundt på dit kogegrej, da det vejer en del til og ikke er let at have med i sin rygsæk, men som dog er årsagen til den primære effektivitet. 

Design

Designet på en dutch oven er simpelt og meget ens fra den ene model til den anden. Formålet med en dutch oven er effektiviteten og konstruktionen der skal sikre dette, giver meget få muligheder for at lave om på udformningen, ligesom at materialet tillader meget lidt ændring af et design i forhold til farver. Den mørkegrå eller sorte farve vil dog også være det mest praktiske i forhold til anvendelsen over bål eller i som kontakt med kul eller gløder der afgiver sod og mindsker vedligeholdelsen betydeligt. 

Vejrforhold

Jo koldere temperaturer der er i omgivelserne, jo flere krav stilles der til din dutch oven. Det er muligt at finde alternativer til den ægte dutch oven, der er hævet over jorden på ben og som er uden en konstruktion med hævede sider på låget, der dog kan tilpasses til de samme egenskaber, men som er sværere at anvende i kulden. 

En dutch oven er lavet af støbejern, som tager noget tid at varme op og gøre gennemvarm. Dette tager endnu længere tid, i takt med at temperaturen bliver mindre. Derfor kræver en dutch oven der skal anvendes i kulden, så stor et muligt mellemrum mellem gryden og underlaget, for at der kan tilføres tilstrækkelige varmekilder fra gløderne derunder, samtidig med at produktet står stabilt i jorden. Yderligere kræver det, at der kan ligge større stykker af kul eller gløder ovenpå låget, hvilket dog er nemmere at tilpasse i forhold til hvilke behov der er ud fra temperaturen. 

Hvis det er yderst blæsende, vil det også hurtigere køle støbejernet ned, og derfor kan du med fordel finde en løsning eller opsætning der sikrer at din dutch oven står mest muligt i læ under madlavningen og bliver mindst muligt påvirket af vinden., ligesom at man bør tilberede med sin dutch oven i ly for eventuelt regn, eller med en konstant tilførsel og udskiftning af gløderne, da disse mister effektivitet og varme ved tilførsel af regn. 

Men ellers hedder det sig, at jo koldere temperaturer der er, jo flere kul eller gløder skal der til, for at opretholde den samme effektivitet som en dutch oven kan tilbyde under varmere temperaturer.

Pris

Prisen for en dutch oven kan være afgørende for dit valg. Mange dutch ovne minder om hinanden, uanset prisen, men der er alligevel en betydelig forskel, afhængigt af hvilke egenskaber du ønsker, såvel som hvis skal have mulighed for at tilkøbe dertil passende tilbehør.

Ellers vil prisen som udgangspunkt hænge sammen med størrelsen på dutch ovne, ligesom at kvaliteten i form af stålets tykkelse kan hænge sammen med prisen for produktet. Det er muligt at finde mindre dutch ovne til en pris omkring 300 kroner, men afhængigt af størrelse og mulige funktioner, stiger prisen i takt med dette, op til omkring 1000 kroner eller mere. 

Grydebrød

En af de ting der særligt giver støbejernet og konstruktionen samt anvendelsen af en dutch oven til sin ret, er bagning. Med bagning i en opvarmet dutch oven, opnår du bagværk med en sprød skorpe og et luftigt indre. 

Opskrift på grydebrød i dutch oven:

Ingredienser: 

800 gram hvedemel

7 dl lunkent vand (mellem 25-36 grader)

10 gram salt

2-3 teskefulde sukker

En slat olie

Smuldr gæren i gryden og tilsæt salt samt eventuelt sukker deri inden du tilfører det lunkne vand. Sørg for at alle ingredienserne er tilstrækkelig opløst inden du tilfører melet. 

Tilføj melet i flere portioner og rør godt rundt med en grydeske, eller brug dine hænder. Dejen bør være af sådan en konsistent, at det ikke klistrer fast til grydens inderside. Sørg for at få æltet alle resterne med i dejen, således at grydens inderside fremstår ren. 

Tilfør en lille slat olie og ælt dette forsigtigt ind i dejen, således at du forebygger at dejen hænger fast i gryden under hævning og afbagning. 

Stil din gryde til side med låg på, lunt men udenfor en direkte varmekilde. Er du på farten, kan du eventuelt stille gryden i en pose og derefter pakke den ind i din sovepose. 

Efter at dejen har hævet en times tid (afhængigt af temperaturen) og dejen virker luftig, sættes denne ovenpå gløderne og hvor der ligeledes tilføres gløder på låget. 

Bagetiden varierer ud fra glødernes effektivitet og størrelse, men er omtrent en time, plus, minus. Du bør kigge til dit brød så lidt som muligt, da der mistes damp fra indholdet, så snart låget løftet. 

Nemt og effektivt har du hermed et yderst lækkert brød, du kan skære ud og spise alene, eventuelt med smør eller som tilbehør til den øvrige madlavning.

5 tips til dutch oven

Der er sikkert mange meninger om, hvordan man anvender sin dutch oven bedst og mest enkelt. Først og fremmest handler det mange gange om, at lære sit udstyr at kende og finde frem til de processer der virker for dig, ud fra det brug du ønsker at gøre dig af udstyret. Ellers kommer yderligere her fem gode tips, som du med fordel kan tage med dig i dit brug af en dutch oven. 

Tip 1: Olier dit støbejernsprodukt jævnligt

En af de store fordele ved et dutch oven der er jævnligt vedligeholdt på rette vis, er at den opnår en mindre antibakteriel funktion når ikke den anvendes samt en ønskelig non stick funktion når produktet er i brug. Dette opnås kun ved jævnligt at oliere støbejerns produktet som det stå beskrevet under “rengøring og vedligeholdelse” i afsnittet her oppe over, hvormed du sikrer dig, at din dutch oven effektivt kan anvendes fuldt ud, til evig tid. 

Tip 2: Vær tålmodig inden opstart

Ved brugen af en dutch oven skal der anvendes en varmekilde i form af kul eller stærke gløder. Afhængigt af hvilke retter du ønsker at tilberede, kan der derfor være behov for gode gløder eller langtidsholdbare grillkul, for at kunne opretholde den rette temperatur i madlavning udstyret.

Derfor er et godt råd, at have tålmodighed i forhold til at frembringe de rette gløder eller opvarme kull tilstrækkeligt inden anvendelse og eventuelt have et bål kørende ved siden af din dutch oven, der afhængigt af den ønskede tilberedningstid, kan suppleres med undervejs i processen. 

Tip 3: Leg med din nysgerrighed

Med en dutch oven opnår du adskillige muligheder for madlavning i det fri så produktet er ingen hindring for at du kan udfolde din nysgerrighed og måske endda åbne nye muligheder eller opdage nye velsmagende retter med nye tilberedningsmetoder eller nye råvaresammensætninger. Et godt råd, der kan skabe sjove og hidtil ukendte madkunstner er derfor at medbringe din kreativitet i madlavningen med din dutch oven. 

Tip 4: Husk rengøring

Det er vigtigt at du efter hvert brug sikrer dig en grundig rengøring samt efterfølgende tørring hver gang du har brugt din dutch oven. Den er lavet af jern, hvilket potentielt giver mulighed for rust. Denne process vil især fremmes, hvis der er fedtbelægninger på overfladen, hvoraf dette kan tære på materialet og give adgang til øget produktion af rust.

Ydermere vil selv den mindste smule fugt i en lukket beholder, over længere tid, kunne angribe disse åbninger, hvoraf der skabes de helt rette betingelser for rustdannelse og det er til trods for, at du har vedligeholdt din dutch oven efter forskrifterne for støbejernsprodukter. 

Tip 5: Brug låget

Bogstaveligt talt, bør du bruge låget når du anvender din dutch oven. Til trods for at du skal stege, brassiere eller koge en ret ind, så er et godt tip altid at bruge låget, eventuelt liggende lidt skævt på gryden. Fordelen ved en dutch oven er nemlig, at dampen fra den varme ret, florerer rundt og tilfører fugt og smag til din madlavning. Så brug låget så meget som muligt og udnyt på denne måde de gode egenskaber fra din dutch oven til din madlavning.

Dutch oven mærker

Der findes flere producenter der tilbyder et udvalg af dutchovne. Herunder får du et overblik over de mest populære mærker og beskrevet hvilke prioriteringer du tilkøber ved et valg af ovens fra hver enkelt mærke. 

Petromax

Petromax er det ultimative mærke at gå efter, når du ønsker udstyr til madlavning over bål i støbejern materialer. Deres dutch ovens er produceret på oprindelig vis i sandforme og er konstrueret til at kunne holde et helt liv eller mere. Petromax tilbyder et stort udvalg af dutch ovens i adskillige størrelser og her er det muligt at opnå produkter af høj kvalitet, hvor det ligeledes er muligt at tilkøbe diverse ekstraudstyr, specifikt tilpasset produkterne. 

Bon-Fire 

Bon-Fire er et familieejet selskab, der producerer produkter med det formål at kunne lette arbejdsopgaverne til familien i det fri. De producerer selvfølgelig også dutch ovens ligesom andet tilbehør til madlavningen over bålet og tilbyder dette til en god pris samt med en gennemtænkt og yderst holdbar kvalitet.

Skeppshult

Skeepshult tilbyder den eneste skandinavisk produceret dutch oven, konstrueret på traditionel vis. Deres støbejernsprodukter er krydret med økologisk rapsolie, der sikrer dig en dutch oven af yderst høj kvalitet der er klar til brug. Der tilbydes her et lille udvalg men en velfungerende og effektiv konstruktion. 

Scoutfire

Scoutfire er et mærke af friluftsudstyr der er virkende under firmaet 55-Nord som har til formål at producere båludstyr der effektivt letter madlavningen over bålet. De leverer et lille men enkelt minimalistisk udvalg af dutch ovens, der med mulighed for tilkøb i forskellige størrelser, giver mulighed for et godt køb, til en fornuftig pris, uanset behovet. 

Robens

Robens laver adskillige gennemtænkte produkter til friluftslivet og tilbyder også et udvalg af dutch ovens i støbejern. Her sikrer du dig høj kvalitet og funktionalitet til en god pris, der sikrer dig ultimativ madlavning over bålet.

Hvad siger undersøgelser om dutch oven?

En dutch oven er anvendt i flere hundrede år, som et uundværligt stykke udstyr til madlavning i de gængse hjem, som alternativ til de dyrere potter og pander af messing og kobber, ligesom det har været et effektivt redskab til madlavning i det fri, især i usa, har det har været flittigt anvendt blandt folk i felten siden 1800-tallet.

Her gav det mulighed for effektiv madlavning der kunne tilføre stor smag, til trods for få råvarer. Ellers blev en dutch oven historisk set først produceret i holland i starten af 1700-tallet, men har hurtigt derefter vundet indpas i hele europa, såvel som i resten af verdenen og er i dag særligt anvendt blandt friluftsfolket samt andre der ønsker at lave effektiv og smagfuld madlavning over bålet og i det fri.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken dutch oven er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste dutch ovne. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Dutch ovnene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger dutch oven?

Valget af dutch oven afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “Dutch oven cooking: how and why – DigitalCommons@CSB/SJU.” 4 apr.. 2003, https://digitalcommons.csbsju.edu/forum_lectures/322/. Åbnet 23 mar.. 2021.

Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.