Dunsovepose

Blå dunsovepose

Der findes næsten intet bedre end at krybe ned i en varm dunsovepose efter en lang dag i naturen. En sovepose i dun er af høj kvalitet, varmeeffektiv, komfortabel og sidst men ikke mindst bæredygtig.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Hjalte Riis lavet en test af dunsoveposer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Dunsovepose Test: Top 5 Bedste Dunsoveposer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Nordisk Tension Mummy 300

Bedste dunsovepose

Pris: 1.647 DKK

Vinderen i kategorien “bedste dunsovepose” er Nordisk Tension Mummy 300. Denne 3-sæsoners dunsovepose fra danske Nordisk kommer både med hydrofobiske dun, fuld hætte, tæt varmekrave og fylder samtidig næsten ingenting. En super alsidig gut.

Annonce

2. Robens Serac 300

Bedste billige dunsovepose

Pris: 1.364 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige dunsovepose” er Robens Serac 300. Her får du en billig sovepose der vejer meget lidt, men som samtidig ikke går på kompromis. Med dunfyldt stormflap, tovejs lynlås og justerbar hætte. 

Annonce

3. Sea to Summit Spark SpIII

Bedste premium dunsovepose

Pris: 3.412 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium dunsovepose” er Sea to Summit Spark SpIII. Posen er markedets letteste til krævende tresæsoners brug og vejer kun 665 gram. Med en robust tovejs lynlås, dunfyldt stormflap, og smart design omkring hætte og fodende, tilbyder denne ultralette sovepose maksimal varmeisolering og bevægelsesfrihed.

Annonce

4. Y Passion One

Bedste dunsovepose til sommer

Pris: 2.474 DKK

Vinderen i kategorien “bedste dunsovepose til sommer” er Y Passion One. Posen vejer kun 275 gram og er konstrueret med gennemsyede dunkamre. Den bruger let mikrofibernylon for minimal pakkevolumen, mens det dunfyldte stormflap, regulerbar hætte og indvendig lomme gør den praktisk.

Annonce

5. Therm-A-Rest Parsec 0F/-18C

Bedste dunsovepose til vinter

Pris: 4.064 DKK

Vinderen i kategorien “bedste dunsovepose til vinter” er Therm-A-RestParsec 0F/-18C. Soveposen er en prisvindende vintersovepose, der vejer blot 980 gram. Posen byder også på YKK-lynlåse, bæredygtige materialer og imprægnerede dun.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til dunsovepose

Hvad er en dunsovepose?

En sovepose er et must og en af de første ting, de fleste anskaffer sig, når de gerne vil prøve kræfter med at overnatte i naturen. Ideen med en sovepose er, at den isolerer og holder dig varm i løbet af de kolde nattetimer. Om natten har kroppen nemlig sværere ved at generere varme, og det er derfor vigtigt at have noget, der holder varmen inde og isolerer kroppen fra den kolde luft. 

Der findes flere typer af soveposer, som passer til forskellige ting. Men ser man på vægt, isoleringsevne og komprimerbarhed, er dunsoveposen den klare vinder. Dunsoveposer er nemlig utrolig lette i forhold til, hvor gode de er til at holde dig varm, og samtidig fylder de nærmest ingenting i din taske. 

Hvorfor skal jeg købe en dunsovepose?. 

At investere i en dunsovepose kan være en dyr fornøjelse, men til gengæld skal det ses som en investering i fremtidige ture. Dunsoveposen er nemlig et kvalitetsvalg i topklasse, hvor du får, hvad du betaler for. Her får du blandt andet markedets bedste isoleringsevne i forhold til vægt, minimal pakkevolumen og en længere levetid, hvis du er god til at passe på den. Dunsoveposer er derfor det bedste valg, hvis du skal overnatte i kolde og tørre omgivelser, eller hvis du går efter at mindske din vægt og fylde i rygsækken. 

Dun vs. syntetisk

Når du er på udkig efter en ny sovepose, er isoleringsmaterialet et af de første valg, du skal træffe. Der er fordele og ulemper ved både dun og syntetisk fyld, og ens valg af materiale skal baseres på ens behov og valg af outdoor oplevelse. 

Dun er et naturligt og bæredygtigt materiale, der kommer fra gæs og ænder. Materialet virker ved at danne tusinde små lommer, der fanger din kropsvarme og isolerer dig fra omgivelserne. Dun har samtidig en fantastisk evne til at komprimeres ned til næsten ingenting. Især på dette parameter præsterer dun bedre end syntetisk.

En af ulemperne ved dunsoveposer er, at de er betydeligt dyrere end syntetiske soveposer. Det kan derfor være fristende at investere i en billigere syntetisk sovepose, der kan klare de samme temperaturer som en dyrere dunsovepose. Man skal dog lige have med i overvejelserne, at dun har en længere levetid end syntetisk materiale og derfor på den længere bane, måske ikke er et dyrere valg. Vedligeholdelsen af dun kræver dog også mere end syntetisk materiale gør, hvilket også bør medtænkes.

Den ultimative akilleshæl for dun er dog vand! Vand og dun er en dårlig kombi da dun, når det bliver vådt, mister alt dets isolering. Så hvis du planlægger at tage på tur, hvor du ved, at der er en høj luftfugtighed, eller at du ikke kan komme i ly for vejret, bør du måske gå efter en syntetisk sovepose. 

Syntetiske soveposer kan betegnes som soveposernes arbejdshest. De kræver betydeligt mindre rengøring, de er billigere end dunsoveposer og hvis de bliver fugtige eller våde, vil de stadig holde dig varm. De vejer og fylder dog en del mere end dunsoveposer gør, men hvis du ikke er inkarneret vægtrytter og har plads i tasken, er dette ikke det store problem. 

Dunsoveposer er typisk enhver outdoor-entusiast tørre drøm og er det bedste valgt, når det handler om komfort og optimering. Syntetiske soveposer kommer dog til sin magt i vådere klima og over længere ture. Så hvis du skal på den helt store overlevelsestur i vildmarken, hvor du kan risikere en våd sovepose og det er sværere at komme tilbage til civilisationen hurtigt, er soveposernes arbejdshest det klare valg. 

Hvilken dunsovepose skal jeg vælge?

Dunsovepose i grøn farve

Når du har valgt at investere i en dunsovepose, er der flere forskellige ting, du skal være opmærksom på, så du er sikker på, at få den der passer til dine behov og det, du skal bruge den til. 

Det første du skal tage stilling til er sovepose-typen. Der findes overordnet tre typer af soveposer: sommer-, 3-sæson- og vintersoveposer. Herefter skal du bestemme, hvilken temperaturskala du har brug for. 

Når du har styr på type og temperatur, skal du finde den pasform, som passer til dig. Mange soveposer er unisex størrelse, men kroppe er forskellige, og det er derfor vigtigt, at du finder en, der passer til dig. Soveposerne kommer også i forskellige former, som passer til forskellige oplevelser. Det er derfor vigtigt at vide, hvad du vil bruge den til, før du vælger en. 

Vægt spiller selvfølgelig også en rolle i dit valg af sovepose. Jo tungere soveposen er, desto hårdere bliver det når du skal bære den. Hvis du tager dagsture ud fra en lejrplads, betyder det ikke det store. 

Slutteligt skal du forholde dig til ekstra funktioner ved soveposerne. Går soveposen op over hovedet? Hvilke indspændingsmuligheder er der? Hvor sidder lynlåsen? Er der indvendige lommer til pandelampen og mobiltelefonen? 

Kombinér dunsovepose med andet friluftsudstyr

Typisk er det svært for soveposen at stå alene, når det handler om sovekomfort. Det er derfor en god ide at kombinere dunsoveposen med andet friluftsgear, der kan gøre din oplevelse endnu bedre.

Når du køber en dunsovepose, er det næsten et must at tilkøbe en liner, der passer til. En liner er en tynd ekstra sovepose, som du lægger ind i din dunsovepose. Lineren fungerer som et “lagen” og er med til at forlænge levetiden på din dunsovepose. Lineren opsamler kondens og bakterier, som ellers ville gå i dunsoveposen og samtidig giver den lige et par ekstra grader. 

Når du ligger dig ind i din dunsovepose, komprimerer du dunene under dig og minimerer derfor luftlommerne, der isolerer dig nedefra. Et godt isolerende liggeunderlag, er derfor med til at skærme dig fra alt den kulde, der kommer fra jorden og i kombination med dunsoveposer garanterer en god nats søvn. Hvis du har plads til det og gerne vil øge din komfort, kan du endda vælge at investere i en oppustelig rejsepude. De fylder nærmest ingenting og sørger for, at du ligger blødt med hovedet hele natten.

Herudover er det selvfølgelig altid en god ide at have et lækkert sæt uldundertøj, gode uldstrømper og en varm uldhue til at holde dig varm i soveposen. Det giver igen et lag, der kan suge fugten fra kroppen og på den måde både isolere dig yderligere og samtidig beskytte soveposen mod fugt og bakterier. 

Vedligeholdelse af dunsovepose

Når du er afsted på tur, er din dunsovepose typisk pakket komprimeret, så den ikke fylder så meget i rygsækken. Når du efter en nats søvn skal pakke den ned igen, kan det være en god ide at give den en ordentlig rystetur, så du får så meget af den fugtige luft fra natten ud af den. Hvis vejret er til det, kan du endda vende vrangen ud på den og lade solen fordampe den sidste fugt. 

Når du så er kommet hjem fra tur, skal dunsoveposen opbevares så dunene ikke bliver permanent komprimeret. Dette gøres ved at have en større pose, hvor soveposen ikke bliver komprimeret, men samtidig er beskyttet fra snavs og skidt. Hvis du har pladsen til det, er det også en mulighed at hænge den på en bøjle. 

Hvis din dunsovepose har brug for en vask, skal du holde tungen lige i munden. Det er altid en god ide at kigge på vaskeanvisningerne i soveposen, men hvis du blot er skånsom og bruger vaskemiddel, der er beregnet til dunprodukter, skal det hele nok gå. 

Ved håndvask kan du bruge dit badekar eller en stor balje med vand og dunvaskemiddel. Soveposen skal vendes med vrangen udad og ligge i varmt vand, der dækker den. Når soveposen er under vandet, skal du forsigtigt ælte soveposen, så sæbevandet kommer ind over det hele. Herefter skylles den mange gange, indtil alt sæben er ude, hvorefter vandet kan rulles ud. Undgå undervejs at løfte soveposen og lad være med at vride vandet ud til sidst. 

Ved maskinvask kan det være en god ide at køre et skylleprogram først, så du er sikker på, at sæberester fra tidligere vaske er væk. Vend dernæst din sovepose på vrangen og lyn alle lynlåse. Vælg et skåneprogram på vaskemaskinen med få omdrejninger og høj vandstand, så du er sikker på at få skyllet alt sæben ud. 

Når du skal tørre din sovepose, kan du putte den i en tørretumbler på lav varme og med et par tennisbolde indeni. Tennisboldene sørger for at banke dunene fra hinanden, så de ikke klumper sammen. Du kan også vælge at lufttørre din sovepose, det tager blot lidt længere tid. Når du er sikker på at din sovepose er helt tør, er det en god ide, at lufte den i 48 timer før du pakker den sammen. 

Valg af dunsovepose

Typer

Når du skal vælge den type sovepose, som passer til dig og dine behov, er der overordnet tre forskellige typer: sommer-, 3-sæson- og vintersovepose. 

Sommersovepose

Sommersoveposen er den tyndeste af de tre typer og er beregnet til… ja du gættede det… sommer. En sommersovepose er typisk meget let og kompakt og er derfor idéel en sommeraften, hvor temperaturerne ikke kommer under 10-15 grader om natten. Sådan en sovepose er et godt valg til sommerfestivaler, overnatning på lejrskole eller i telt i baghaven. Og hvis du er lidt kuldskær, kan en lagenpose give et par ekstra grader. 

3 sæson sovepose

En 3-sæson sovepose er det klare valg, hvis du gerne vil have en god allround sovepose, du kan bruge det meste af året i Danmark. Denne sovepose er en god mellemting, som hvis den åbnes kan bruges om sommeren og med en lagenpose kan bruges ved minustemperaturer. 

Vintersovepose

Hvis du skal på vintereventyr og du ved, at du skal overnatte i minusgrader, er vintersoveposen det rette valg. Det er klart den største og varmeste af de tre typer og fylder derfor også en smule mere. Hvis du er kuldskær, kan en vintersovepose også være et godt valg til overnatninger i det tidlige forår og sene efterår, hvor det typisk er lidt koldere. 

Temperaturskala

På alle soveposer er der en vejledende temperaturskala, der indikerer hvad soveposen er beregnet til. Det er dog ikke altid lige nemt at finde hoved og hale i de mange forskellige tal. Derudover skal du huske at vi alle er forskellige og derfor har brug for mere eller mindre varme. 

Det første du skal kigge efter, er hvordan temperaturskalaen er blevet målt. Nogle producenter tester nemlig deres produkter i laboratorium, hvilket ikke altid giver samme resultat som hvis du er ude i naturen. Der findes heldigvis en fælles europæisk standard for, hvordan man måler disse temperaturer. Denne standard hedder EN13537, og er en garanti for, at du kan sammenligne produkter på tværs af producenter.

Generelt er der tre forskellige temperaturværdier, du skal holde øje med, og vi giver her en beskrivelse af dem:

Laveste temperatur

Den laveste temperatur, også kaldet Extreme, er typisk ikke for almindelige mennesker som os. Denne temperatur viser den absolut laveste temperatur, hvorved du kan overleve i soveposen uden at tage skade. Den benyttes typisk kun til ekstreme ture, hvor det handler om overlevelse i ekstreme miljøer.

Komforttemperatur

Komforttemperaturen, også kaldet Comfort Limit, er den vejledende komforttemperatur for den gennemsnitlige mand. Mænd har typisk mere muskelmasse og vejer mere end kvinder og genererer dermed mere varme. De har derfor typisk ikke brug for så varm en sovepose som kvinder har, men husk at det er meget individuelt. 

Højeste temperatur

Den højeste temperatur, også kaldet Comfort, er det tal som den gennemsnitlige kvinde skal forholde sig til. Ved denne temperatur vil det være komfortabelt og varmt at sove i soveposen. 

Materialer

En dunsovepose har et ydre og indre skal-lag, der beskytter den isolerende foring og her vil faktorer som komfort, åndbarhed og vandafvisning påvirke på dit valg. Når vi til gengæld snakker om det isolerende lag, er det fill-power værdien, du skal holde øje med.

Skal

Når du skal vælge skal-materiale, skal du tage stilling til hvilke ture, du skal bruge din sovepose. Nylon, polyester og taft er de materialer, der oftest bliver brugt i de billige og mindst holdbare soveposer. De egner sig bedst til indendørs brug og til steder, hvor de ikke bliver udsat for slid. De er yderst åndbare og anbefales til tøre omgivelser. Nylon og polyester, der er forstærket med en mere hårdfør tråd, også kaldet ripstop, er mere slidstærkt og er et godt valg til de lidt mere udfordrende ture. 

Hvis du har brug for den helt store pakke, er Gore-Tex produkter som DryLoft det idéelle valg. Her får du et stærkt åndbart, vandafvisende og teknisk materiale, der samtidig er utrolig slidstærkt. Dette materiale sørger for at holde fugten ude, samtidig med at åndbarheden holder det indvendige tørt. Derudover kommer mange dunsoveposer med en DWR-coating, der gør den yderste skal stærkt vandafvisende og dermed bedre kan sørge for, at dunene ikke bliver våde og klumper sammen. 

Det inderste lag består typisk også af nylon, polyester og taft. Disse materialer er bløde og sørger for en god åndbarhed. Polybomuld er bedst til sommer og indendørsbrug, og silke bliver typisk kun brugt i de dyreste soveposer. Nylon virker til det meste, men hvis du leder efter den bedste performance, skal du gå efter silke eller taft.

Foring

Dunene i foringen kommer fra det inderste lag under fjerene fra gæs og ænder. I dag bliver dunene fra gæs oftest brugt i high-end produkter, da de er en smule dyrere. Både dun fra gæs og ænder giver dog kvalitet i topklasse, men dunene fra gæs kan nå en højere fill-power værdi end andedun kan. 

Fill-power, målt i cuin, er et begreb, der på dansk kan oversættes til fyldeevne. Fyldeevnen er et mål for kvaliteten af dunene, og hvor godt de isolerer. Her er en tommelfingerregel at 500-600 cuin er udmærket, 600-800 cuin er godt og 800+ er super godt. Fyldeevnen skal dog ses i forbindelse med den samlede vægt. Jo større andelen af dun er ift. den totale vægt, desto bedre og varmere er soveposen. 

Foringen består dog ikke kun af dun, men er oftest en blanding mellem dun og fjer. En vis procentdel fjer er nemlig nødvendigt for at forhindre dunene i at klumpe sammen, da de er mere spændstige end dunene. Her er en fordeling af dun og fjer på 90/10 et rigtig godt produkt.

Form

Formen på soveposen har selvfølgelig også en indflydelse på, hvor godt den isolerer, og hvor meget plads du har til at bevæge dig på. 

Rektangulær

Den rektangulære sovepose er den mest rummelige og giver derfor masser af plads til både arme og ben. Denne type sovepose bliver oftest brugt om sommeren, da de ikke er så kompakte og derfor ikke er optimale til at holde på varmen. De kan samtidig også lynes helt op og dermed bruges som dyne/tæppe. 

Semi-rektangulær

Denne type sovepose er mellemvejen mellem komfort og varme. Her har du stadig plads til at bevæge dig, men får samtidig lidt mere varme foræret af den tættere designede form. Denne type tillader dig også at have noget ekstra varmt tøj på inde i soveposen på de koldere forårs- og sensommernætter. 

Mumie

Mumie-soveposen har en tæt form, der minimerer de indvendige luftlommer og dermed gør det nemmere at holde varmen. Samtidig er det snævre cut med til at mindske vægten, da der ikke er lige så meget materiale som hos de andre typer. Den kan dog for nogle være en smule klaustrofobisk. 

Firkantet

Den firkantede sovepose er typisk brugt til camping og ses ikke så tit på friluftsturen. Denne sovepose er til dem, der gerne vil have rigtig meget plads eller til parret, der godt kan lide at putte under dynen. 

Funktioner

Der er flere forskellige funktioner på en sovepose, som spiller ind på din turoplevelse. Her kigger vi nærmere på tre af de vigtigste:

Lynlås

Lynlåsen i din sovepose kan sidde på i venstre eller højre side. Typisk vælger højrehåndede at have lynlåsen i venstre side og omvendt for venstrehåndede. Alternativt er der også soveposer, hvor lynlåsen sidder i midten. Dette gør det nemmere at komme ind og ud af den, hvilket hvis du sover i hængekøje kan være et rigtig godt valg.

Hætte

Soveposer, der har hætter, er typisk beregnet til koldere klima. Disse hætter har forskellige indsnøringsmuligheder, og nogle er endda tykkere, så de samtidig fungerer som hovedpude.

Lommer

Det virker måske underligt at fokusere på de indvendige lommer, men en godt placeret lomme der kan holde på fx. pandelampen og værdigenstandene er bare en lækker funktion at have. 

Størrelse og pasform

At vælge den rigtige størrelse til din sovepose kan være lidt af en jungle. Den skal hverken være for lille eller for stor. Den skal være helt tilpas og passe til den bredde og længde som din krop har. Her er en overskuelig guide til hvad du bør vælge:

Størrelse

Personhøjde i cm

Soveposens længde i cm

Medium

175-185

195

Large

185-195

210

XL

195-205

230

Vægt

Vægten på en sovepose kan variere en del. Nogle letvægtssoveposer kan veje helt ned til få hundrede gram, hvorimod nogle af de tungere vejer et par kilo. Vægt er ikke et parameter, der skal være altafgørende, men jo mindre de vejer desto mindre skal du slæbe på. Typisk vejer sommersoveposer mindre end vintersoveposer, men kan samtidig heller ikke isolere lige så godt.

Pris

En sovepose behøver ikke at være dyr. Du kan sagtens købe en sovepose for nogle få hundrede kroner, men du kan sagtens også komme af med op til 10.000 kroner. Generelt følger kvaliteten og prisen af en sovepose hinanden. Det vil sige, at en sovepose, der skal kunne klare mere, automatisk er dyrere end en sovepose, der ikke kan holde til så meget. En sovepose i højere kvalitet har dog generelt også en længere levetid og er derfor på den lange bane ikke så dyrt et køb alligevel. 

3 tips til dunsovepose

Tip 1: Optimer din sovepose med en lagenpose

Du vil typisk ikke sove i din egen seng uden lagen på. Lagenposen beskytter din sovepose mod fugt og bakterier og forlænger levetiden betydeligt. Samtidig får du foræret et par grader, der kan øge komforten på de koldere dage.

Tip 2: Gør klar til at sove i god tid

Dunsoveposen kan komprimeres ned til næsten ingenting, hvilket er super smart når du er på farten. Men gør dig selv den tjeneste at pakke soveposen ud et par timer før du skal sove. Det gør, at dunene kan komme tilbage til deres normale form og isolere dig betydeligt bedre, end hvis du pakkede den ud og krøb i den med det samme.

Tip 3: Hjælp din sovepose med at holde dig varm

Soveposen bliver ikke på magisk vis varm, når du lægger dig ned i den. De små luftlommer bliver varmet op af din kropsvarme, og det tager derfor længere tid at få varmen, hvis du i forvejen er kold, træt, sulten og dehydreret. Hav derfor det gode uldundertøj, de uldne sokker og den varme hue på. Lav nogle få øvelser inden du går til køjs, så kroppen er varmet op og sørg for at have spist nok mad og drik en kop varm te inden sengetid. 

Hvad siger undersøgelser om dunsoveposer?

Et studie fra 2002 testede forskellige parametre der kunne have indflydelse på thermo-insulationen i blandt andet dunsoveposer. Studiet konkluderede, at parametre som underlagets isoleringsværdi, vindens styrke og tiden fra soveposen bliver taget ud til den bliver taget i brug, kan påvirke den angivne temperaturskala. Det er derfor en god ide at følge artiklens råd ift. hvad du selv kan gøre for at optimere din dunsovepose.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke dunsoveposer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste dunsoveposer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Dunsoveposerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en dunsovepose?

Valget af dunsovepose afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Testing Sleeping Bags According to EN 13537:2002 – Taylor ….” http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10803548.2010.11076840. Åbnet 29 mar.. 2021.
Forfatter
Hjalte Riis
Hjalte Riis

Hjalte fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han er en grejfreak og friluftselsker helt ind til knoglerne, som nyder at udfordre sig selv med alverdens friluftsaktiviteter. Til daglig arbejder han i en friluftsbutik og guider en bred vifte af friluftsentusiaster i valg af grej til naturoplevelser. Derudover arbejder han også som klatreinstruktør og erhvervsklatrer. Når han ikke ekspederer friluftsfolk eller vejleder i klatring, studerer han idræt og fysisk aktivitet på Københavns Universitet.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj