Drybag

Forskellige farver drybag
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Leder du efter en opbevaringspose til at holde dit udstyr tørt på din tur, er en drybag det helt rette valg. I denne artikel gennemgår vi egenskaberne af en drybag, og hvordan du vælger den helt rette drybag til dit behov.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af Drybag. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Drybag Test: Top 5 Bedste Drybags

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround drybag

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround drybag” er IST drybag. Denne alsidige drybag består af et slidstærkt nylon, der sammenholdt med tapede sømme og et højt vandsøjletryk, yder maximal vandtæthed til din oppakning.

Annonce

Bedste billige drybag

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige drybag” er Yelowstone drybag 15. Med denne drybag får du til en yderst fornuftig pris en holdbar løsning til at holde dit udstyr tørt. Denne drybag er udstyret med en praktisk skulderrem, der gør det nemt at bære dit udstyr separat

Annonce

Bedste premium drybag

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium drybag” er Fourth Element Drypack, der yder 100% vandtæthed til din oppakning og samtidig giver mulighed for yderligere komprimering ved de påsatte kompression spænder. Drybaggen er samtidig åndbar.

Annonce

Bedste letvægts drybag

Pris: 139 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts drybag” er LifeVenture ultralight drybag. Med denne drybag kan du med en ekstrem lille vægt, holde dit udstyr tørt på turen da opbevaringsposen både består af tapede sømme og en indvendig vandtæt PU belægning.

Annonce

Bedste kombineret drybag

Pris: 284 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kombinerede drybag” er Exped Fold Drybag Endura, der er udstyret med en ventil i bunden, som kan anvendes som pumpe til dit exped liggeunderlag, ligesom du kan komprimere indholdet i posen ved at trykke luften ud, efter den er lukket

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til drybag

En drybag kan være forskellig i opbygning og med forskellige typer af materialer. Et fælles formål for alle drybags er at de er vandtætte til et vist punkt og har en evne til at holde dit udstyr tørt i din oppakning. Det er især velegnet hvis du bevæger dig på eller ved vandet. I denne artikel vil du få et nøje indblik i de forskellige konstruktioner og materialevalg. Du har mulighed for at gøre dig klogere på hvad en drybag er, og hvordan du bedst muligt vælger den rette drybag til dit behov. 

Hvad er en drybag?

En drybag er en opbevaringspose der skal sikre at dit udstyr holdes tørt på din tur. En drybag er ofte anvendt i friluftslivet af folk der bevæger sig på eller nær vandet, eller i perioder hvor der forventes meget regn (og hvor rygsækken ikke er tilstrækkelig vandtæt) 

Drybaggen sikrer vandtæthed til et vist punkt, hvilket betyder, at en drybag af god kvalitet som minimum skal kunne klare et hurtigt dyp i vandet, og holde indholdet tørt, men kan ikke nødvendigvis klare at dykke under vandet i længere tid. En drybag er oftest udstyres med en lukkemekanisme der kan rulles sammen tre eller flere gange, og derefter lukkes med et spænde, hvoraf dette forsegler indholdet fra udefrakommende vand. 

Yderligere kan en drybag være produceret af forskellige materialer, enten et materiale der er vandtæt i sig selv, eller værende belagt med en imprægnering eller coating der sikrer at udstyret holdes tørt. Nogle kvaliteter er udover at være vandtætte også åndbare. Dette kan have betydning for dit valg af drybag, afhængigt af hvilket udstyr du ønsker at opbevare. 

Til en drybag i god kvalitet er syningerne ligeledes “taped” hvilket vil sige at de er forseglet, således at syningerne undgår at være kilde til indtrængning af vand. De forskellige drybags kan som regel tilvælges i forskellige størrelser, ud fra dit behov for, hvor meget opbevaring du ønsker at sikre tørt. 

Mand med drybag

Hvorfor skal jeg købe en drybag?

Hvis du ønsker at sikre dit udstyr tørt, uanset hvilke våde situationer du kunne komme ud for, skal du købe en drybag. På denne måde forhindrer du, at eventuelt din sovepose eller tøj bliver vådt eller fugtigt som følge af eksempelvis regnvejr eller en utilsigtet tur i vandet.

Til trods for en vandbestandig rygsæk, vil denne sjældent være 100% vandtæt, da især lynlåse og syninger med tiden vil gøre, at der kan indtrænge vand og dermed potentielt kunne gøre dit udstyr vådt. Derfor kan du med fordel supplere din primære rygsæk med en drybag. Ligesom du på denne måde kan opdele din bagage i tasken og have dit udstyr hensigtsmæssigt adskilt, og tage udstyret op af tasken, i takt med at det ønskes anvendt.

Hvad er forskellen på drybag og drysack?

Producenterne af vandtætte opbevaringsposer kan både tildele deres produkter betegnelsen drybag eller drysack. Helt groft sagt er der ingen forskel af produktets funktion. Begge betegnelser beskriver en sekundær opbevaringsløsning der har til formål at kunne holde indholdet tørt, altså en vandtæt opbevaringspose. 

Nogle producenter skelner imellem betegnelser ud fra præmissen:
En drysack er en vandtæt opbevaringspose, hvis primære formål er at kunne opbevares i den øvrige oppakning.

En drybag er en vandtæt opbevaringspose, hvis primære funktion er at kunne bæres separat fra den øvrige oppakning. 

Dog vil begge betegnelser og funktioner kunne opbevares i den øvrige oppakning, ligesom produktets konstruktion i langt størstedelen af tilfældene gør det muligt at kunne bæres i hånden (med enkelte undtagelser hvor konstruktionen besværliggør denne funktion)

I denne artikel vil betegnelsen drybag rumme begge typer af vandtætte opbevaringsposer. 

Hvilken drybag skal jeg vælge?

Mest af alt, har drybaggens størrelse en stor betydning for dens aktuelle funktion til opbevaring af dit udstyr, og derfor bør du inden køb, gøre det klart, hvilken størrelse der er behov for. 

Herunder kommer vi yderligere ind på de forskellige typer af drybags samt hvilke materialer der er anvendt i produktionen, ligesom vi hjælper dig med at beskrive hvilke fordele der er ved den komprimerbare drybag og den ultralette drybag samt hvilke fordele der er ved at vælge en hhv åndbar eller slidstærk drybag og beskriver om det er det rette valgt for dig er en drybag med påsatte skulderremme eller måske endda er udstyret med ekstra funktioner. 

Kombinér drybag med andet outdoor udstyr

En drybag findes i større udgaver og eventuelt også med skulderremme hvor du med fordel alene kan anvende denne til at bære dit udstyr samt holde dette tørt. Ellers er det en fordel at supplere din drybag med en primær rygsæk eller lignende, hvoraf du nemt kan opbevare dit udstyr tørt og samtidig kunne bære det bekvemt på ryggen. 

Vedligeholdelse af drybag

En drybag kræver som udgangspunkt kun en lille vedligeholdelse. 

 • Hvis den bliver udsat for skidt og snavs, kan du nemt tørre din drybag, både indvendigt og udvendigt med en våd klud. 
 • Hvis din drybag har været udsat for saltvand, bør den altid vaskes efter brug, da salt kan tære på sømmene eller materialet, og med tiden vil din drybag på denne måde miste vandtætheden. 
 • Vær nænsom med at slæbe eller kaste rundt med din drybag, hvis du gerne vil have denne skal holde længst muligt, da selv de mindste huller, der således kan opstå, kan betyde at din vandtætte opbevaringspose ikke længere er vandtæt. 
 • For at sikre en lang holdbarhed bør du undgå at yde mere modstand mod materialerne end højest nødvendigt, og du bør derfor vælge en drybag der er stor nok, i forhold til det indhold du ønsker at opbevare. Hellere for stor end for lille. 
 • Hvis du har en imprægneret åndbar drybag, bør du ofte holde denne vandskyende effekt vedlige. Test evt om din drybag fortsat er tæt, eller trænger til en ny imprægnering. 

På denne måde kan du teste om din drybag fortsat er vandtæt: 

 1. Fyld drybaggen halvt med vand
 2. Luk drybaggen og lad så meget som muligt luft forblive i posen
 3. Fortsæt med at folde toppen af din drybag, indtil du opnår et pres
 4. Hold trykket et minuts tid, og kontroller især syninger, for at se om opbevaringsposen lækker vand.
 

Valg af drybag

At udvælge din drybag bør være ud fra hvilke prioriteringer du har for brugen af denne vandtætte opbevaringspose. De er alle vandtætte til en vis grad, men forskellige funktioner gør en forskel i forhold til hvilken drybag der er den helt rette for dig ud fra dine behov. 

Typer og funktion

Her kan du læse om de forskellige typer af drybags og deres funktion.

Den komprimerbare drybag

Denne type af drybag er udstyret med kompressionsremme eller en ventil i bunden af posen, der betyder at du har mulighed for at komprimere indholdet yderligere eller lukke overflødigt luft ud, efter af drybaggen er lukket. Dette er især velegnet til indhold der er “blødt” som eksempelvis tøj eller sovepose, og giver dig evnen til at skabe en mindre pakket volumen af dit grej. Denne type drybag er især velegnet til dig der prioriterer at din oppakning i rygsækken skal fylde mindst muligt. 

Den ultra lette drybag

Denne er lavet i et ultra let materiale, oftest en nylon type der betegnes med en tykkelse under 30D. Dette materiale er oftest mindre solidt, sammenlignet med tykkere nylon eller andre typer af vandtætte materialer. En letvægts drybag er en fordel til dig der ønsker en oppakning der skal holdes moderat tørt, men hvor prioriteten er, at den samlede oppakning skal veje så lidt som muligt, som eksempelvis hvis du skal vandre længere distancer med din taske på ryggen. 

Den multifunktionelle drybag

Nogle producenter kombinerer drybaggens funktion med eksempelvis en pumpeløsning der kan anvendes til at oppuste liggeunderlag. En sådan drybag betyder, at du ikke behøver huske luftpumpen for at kunne fylde dit oppustelige liggeunderlag hvor du i stedet kan anvende din drybag.

Den åndbare drybag

Denne drybag er især til dig der vil opbevare fødevarer eller fugtigt udstyr, som eksempelvis tøj eller sovepose, eller vil anvende drybaggen i en højere temperatur, hvor der uden åndbarhed kan dannes kondens inde i posen. Med en åndbar drysack, er konstruktionen lavet af et åndbart materiale der eventuelt er belagt med en imprægnering, hvilket over tid kræver vedligeholdelse. 

Den yderst slidstærke drybag

Denne type er oftest tungere end andre drybags, men er produceret i et yderst slidstærkt og tykt materiale, der skal sikre, at dine ting kan forblive tørre, mere eller mindre uanset hvilke omstændigheder opbevaringsposen udsættes for. Dette er især et velegnet valg til dig der ønsker at anvende din drybag alene, uden at supplere denne med din primære rygsæk. 

Drybag med skulderremme

Hvis du ønsker at kunne bære din drybag bekvemt på ryggen, kan du med fordel vælge en drybag med tilhørende skulderremme. De findes både med en eller to skulderremme. Dette giver dig mulighed for, uafhængigt af din rygsæk, at kunne bære en del af din oppakning tørt, eller kunne anvende din drybag som dagtursrygsæk. 

Aktivitet

Hvis du befinder dig på vandet i længere tid, bør du vælge en drybag der er lavet af et 100% vandtæt materiale, og altså ikke er en åndbar udgave. Yderligere bør du sikre dig at denne er med tapede sømme og at din drybag er stor nok, i forhold til den opbevaring du har deri, således at lukkemekanismen kan foldes tilstrækkelige gange og derfra er sikret vandtæt.

Hvis du svømmer, kan du have fordel af en drybag i et lettere materiale, hvori det er muligt at påfylde luft. På denne måde får du en funktion, hvor du kan bruge den som støtte i vandet og samtidig kan gøre dig nemmere synlig. Under varme temperaturer er der tendens til, at din drybag danner kondens såfremt at denne er i et tykt materiale der i sig selv er 100 % vandtæt.

Her kan det derfor være en god ide at anvende en drybag af et åndbart materiale, der udover at være vandtæt, også kan “ånde” og komme af med den eventuelle kondens der dannes inde i posen, og forhindre at indholdet bliver fugtigt som følge af dette. 

Lukkesystem

Efterhånden er langt de fleste drybags udstyret med en rullende lukkemekanisme frem for eksempelvis en lynlås, hvilket sikrer den bedst mulige vandtæthed.

Den rullende lukkemekanisme er den bedste løsning til at holde absolut alt vand ude. Efter at toppen er rullet flere gange, lukkes denne med et plastikspænde, og du kan derefter anvende din drybag, uden bekymring for om dit udstyr bliver vådt. Denne løsning kræver at drybaggen er stor nok, til at den kan rulles efter at være blevet fyldt med det tiltænkte udstyr. 

Nogle drybags er i kombination med det rullende lukkesystem, kombineret med et velcrobånd, der sikrer at du får samlet enderne præcist inden du sammenruller lukningen i toppen. For at din drybag er vandtæt, bør den rulles tre gange i toppen, inden den spændes med plastikspændet, og afhængigt af indholdets type (om det er komprimerbart eller fast) er det optimalt at fylde den maksimalt ¾, for at sikre at lukkemekanismen er tilstrækkeligt forseglet. 

Kapacitet

Det kan være svært at sige præcis hvilken størrelse drybag du skal vælge, men vigtigst af alt er, at denne vandtætte opbevaringspose er stor nok til, at du kan få optimal effekt af den tiltænkte lukkemekanisme, hvor det er nødvendigt at rulle toppen sammen flere gange. 

Hvis vi opdeler størrelsen af drybags i følgende størrelser, giver det en lille guideline til hvilken størrelse du skal vælge 

Small: Kapacitet på 1-10 liter

Denne størrelse er velegnet til mindre opbevaring som eksempelvis kamera, telefon, pung, nøgler og lignende, ligesom denne størrelse er velegnet til at opbevare mindre portioner af snavset tøj eller eksempelvis madpakken. 

Medium: Kapacitet på 10-20 liter

Denne størrelse drybag er den mest solgte og er især velegnet til at oplagre tøj, håndklæder og måske endda den tynde sovepose eller dine fødevarer. 

Large: Kapacitet på 30-40 liter

Drybags af denne størrelse kan rumme det meste, og er en god størrelse til de fleste soveposer eksempelvis. Det kan nemt rumme tøj til flere dage, eller anvendes som eneste lille rygsæk eller opbevaring af dig grej på en endagstur. 

Ekstra large: Kapacitet på mere end 40 liter

Disse størrelser er mest af alt velegnede hvis du ønsker at have hele din oppakning i en drybag frem for en anden primær oppakningstype og kan rumme det meste udstyr til en tur på flere dage. 

Vægt

Vægten kan for nogle have stor betydning, især hvis man skal på en længere vandretur og er nødsaget til at bære alt sit udstyr på ryggen. Her tæller hvert et gram og det vil derfor være aktuelt at overveje hvor stor en drybag du har behov for. Jo større jo tungere, som udgangspunkt. Men ellers findes der ultralette løsninger, hvor materialet stadig er vandtæt, men i et tyndere stof. Dette gør dog også funktionen af drybaggen mindre slidstærk. 

Materialer

Drybags er primært lavet af materialer bestående af vinyl eller nylon. 

Vinyl er et slidstærkt samt 100% vandtæt materiale i sig selv. Det er et mindre bevægeligt materiale end eksempelvis nylon og anvendes derfor oftest til mindre størrelser af drybags og ideelt til at sikre fuldstændig vandtæthed til eksempelvis telefoner eller andet elektronik. 

Nylon er et let materiale, der i sig selv ikke er 100% vandtæt. Derfor er det oftest belagt med en silikone på indersiden, der sikrer at vandtætheden er tilstrækkelig. Materialet nylon er ofte betegnet med et nummer efterfulgt af et D, som angiver tætheden af nylon fibrenes vævning, og jo mindre densitet (D) jo lettere er stoffet og dermed også drybaggen. 

Vandtæthed

Begrebet vandsøjletryk beskriver materialers evne til at modstå indtrængen af vand og selvom alle drybags er vandtætte til et vist punkt (hvori at alle produkterne kort kan dyppes i vand, uden at indholdet bliver vådt) kan der være en lille forskel på deres vandsøjletryk. 

Ultralette eller åndbare drybags: Vandsøjletryk 2000-5000 mm

Disse er ikke velegnede til konstant at være udsat for vand, men kan uden problemer klare en smule regn, og er ligeledes vandtætte, hvis de kort bliver omgivet af vand. 

Moderat vandtætte drybags: Vandsøjletryk mellem 5000 mm og 10.000 mm

Dette vandsøjletryk anses for at være 100% vandtæt i en moderat grad, hvor der i perioder er direkte og konstant disponering over for vand. Det er et godt og alsidigt valgt af drybag, hvis du ønsker at holde dit udstyr tørt. 

100% vandtætte drybags: Vandsøjletryk over 15.000 mm. 

Dette vandsøjletryk er grænsen hvorpå man beskriver om et materiale er 100% vandtæt og modstandsdygtigt overfor konstant omgivelse af vand. Denne vandtæthed bør man kigge efter, hvis man er ved aktiviteter på vandet, hvor drybaggen er direkte disponeret.

Vandtætheden kan ikke kun sammenholdes med vandsøjletrykket, men for at opnå en garanti for 100% vandtæthed, bør der ligeledes være forseglede vandtætte sømme samt at lukkemekanismen lukkes til efter forskrifterne. 

Pris

Prisen på drybags er i et vidt spænd, afhængigt af materialevalg, eventuelle ekstra funktioner samt vandsøjletrykket. Det er muligt at tilkøbe drybags fra en pris af ca 100 kroner (afhængigt af størrelsen) op til 400-500 kroner (hvoraf prisen som regel stiger med størrelsen)

5 tips til drybags

Her kommer fem tips til brugen af din drybag, der kan hjælpe dig med at få det absolut mest optimale ud af din vandtætte opbevaringspose. 

Tip 1: Test din drybag inden brug

Hvis du er i tvivl om din drybag, især efter længere tids brug, er helt vandtæt, kan du teste dette ved at fylde vand i og lukke den sammen, og dermed se om der er nogle lækager. På denne måde kan du trygt forsikre dig om dit gear kan holde sig tørt på turen. 

Tip 2: Brug din drybag som hovedpude

Dette er især aktuelt med en drybag bestående af nylon, hvor du kan eventuelt kan fylde dit overtøj i posen, lukke den sammen og anvende denne som hovedpude på din overnatning i det fri. 

Tip 3: Vask din drybag hvis den har været udsat for saltvand

Saltvand kan tære selv de mest hårdføre materialer med tiden. Et godt tip til en lang holdbarhed, er derfor at vaske eller som minimum skylle din drybag, hver gang den har været udsat for saltvand, uanset om den er beskidt eller ej. 

Tip 4: Sørg for at din drybag er stor nok 

For den bedst mulige holdbarhed samt en vandtæthed efter hensigten, bør du sikre dig at din drybag er stor nok. På denne måde forhindrer du at du skal “mase” indholdet ned i drybaggen for at kunne lukke den og sikrer samtidig at du kan rulle lukkemekanismen tilstrækkeligt og sikre fuld vandtæthed. 

Tip 5: Sørg altid for at lukke din drybag omhyggeligt

Et godt råd er, at give dig tid til at forsegle lukningen af din drybag tilstrækkeligt og omhyggeligt. Hvis toppen af din drybag ikke er lukket tilstrækkeligt, eller skævt, vil der potentielt kunne trænge vand ind, der kan gør indholdet vådt.

Drybag mærker

Drybags er et eminent ekstraudstyr at have med i bagagen, og derfor findes der også mange udbydere med hver deres version af denne vandtætte opbevaringspose. Herunder kan du læse nærmere om de mest populære producenter af drybags.

Exped

Exped er et firma der producerer udstyr til ethver form for friluftsaktivitet. Producenten er kendt for kvalitet og yder for flere af deres produkter livtidsgaranti. De har et større gennemtænkt udvalg af drybags og flere af dem har flere funktioner end blot at holde udstyret tørt. 

Sea To Summit

Sea To Summit udvikler produkter af en høj kvalitet og er kendt for at have yderst specialiserede produkter tilpasset til enhver aktivitet og gør sig også gældende når det kommer til drybags. Her findes et stort udvalg af størrelser, ligesom der også findes et stort udvalg af kvaliteter og funktioner, der gør det muligt at vælge den helt rette drybag til dit behov. 

Yellowstone

Yellowstone har et lille udvalg af drybags produceret i et yderst slidstærke materialer og oftest er disse udstyret med skulderremme. Til trods for at størrelses udvalget er lille, har du hos Yellowstone mulighed for at købe drybags til en fordelagtig pris, der kan klare selv de mest ekstreme udfoldelser i det fri. 

LifeVenture

LifeVenture leverer en nøje gennemtænkt produktlinje af høj kvalitet og tilbyder et utal af produkter til friluftslivet. Deres udvalg af drybags er af en let kvalitet, og tilbyder her et vandtæt produkt, der er gennemtestet i mange år og i mange forskellige situationer. 

Sealline

Sealline er et amerikansk mærke der udmærker sig ved at producere høj kvalitets produkter med fokus og afsæt i behovet for kunder der bevæger sig på vandet. Deres produkter er ALTID vandtætte, og derfor kan de med stor selvfølgelig også levere drybags af høj kvalitet og endda til en god pris.

Hvad siger undersøgelser om drybags?

Der er lavet få undersøgelser direkte rettet mod drybags, men flere ingeniører leger med effektiviteten af åndbare men samtidig vandtætte materialer. I en undersøgelse fra 2011, bliver nanofibre undersøgt for deres vandtæthed samt åndbarhed, og hvordan disse eventuelt skal være coatede for at holde vand ude men samtidig skal give indholdet mulighed for at “ånde” Her er der kommende løsninger på udgaver af materialer, der med fordel kan anvendes til produktionen af drybags.

For der er et behov for at finde en holdbar løsning til vandtætte tekstiler der er åndbare, for at undgå dannelsen af kondens, hvor der allerede i 1985 blev lavet en undersøgelse der beskrev at jo højere vandtæthed, jo mindre åndbarhed havde tekstilet. Altså kan det konkluderes, at jo mere vandtæt et materiale er, jo mindre åndbarhed har det naturligt, og derfor kan det være nødvendigt at gå på kompromis med materialevalget, eller finde holdbare løsninger med ny teknologi i form af coating af åndbart materiale.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken drybag er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste drybags. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Drybagsene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger drybag?

Valget af drybag afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Designing waterproof breathable materials based on electrospun ….” 4 mar. 2011, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12221-011-0057-9. Åbnet 26 feb.. 2021.
 • “The Design of Waterproof, Water Vapour-Permeable Fabrics.” https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/152808378501500105. Åbnet 26 feb. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.