En god dolk er et nødvendigt redskab på enhver friluftstur. Dolken er ikke bare en kniv, som du kan bruge til at snitte en snobrødspind med. Den er et multitool, som gør mange opgaver nemmere og bedre.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mads Lundborg lavet en test af dolke. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste dolk
Pris: 628 DKK
Fossekallen Classic Knife er en imponerende dolk, der kombinerer traditionelt håndværk med moderne funktionalitet. Den skandinaviske stil gør dolken æstetisk tiltalende, mens det højhårdheds rustfri stål sikrer skarphed og holdbarhed. Håndtaget er lavet af rensdyrgevir, som ikke kun føles godt i hånden, men også tilbyder en fremragende balance. Dolkens læderskede medfølger for nem og sikker opbevaring.
Annonce
Bedste billige dolk
Pris: 274 DKK
Vinderen i kategorien bedste billige dolk er Spine Fixed Blade. Her får du en meget robust og holdbar allround kniv til en fornuftig pris. Dolken ligger imminent i hånden, hvor skæftet er formstøbet samtidig med at det er glasfiber forstærket nylon, som er gummibetrukket for at give dolken et godt greb – også under kolde og mere våde forhold!
Annonce
Bedste premium dolk
Pris: 717 DKK
Helle Eggen 12C27 Classic Knife er en verden for sig inden for premium segmentet. Det er en ægte håndværksmæssig perle, skabt af det anerkendte norske firma, Helle. Med sit blanke blad af svensk rustfrit stål og håndtag i smukt, oliebehandlet bjørk, oser denne dolk af kvalitet og tradition. Dens robusthed og præcision er uovertruffen, hvad enten den bruges til snittearbejde, madlavning i det fri eller som en trofast følgesvend på vandreturen. Dolken leveres velbeskyttet i et ægte læderskede, der bare bliver smukkere med årene. Dolken er en velbalanceret kombination af førsteklasses materialer og funktionalitet.
Annonce
Bedste snittedolk
Pris: 971 DKK
Vinderen i kategorien “bedste snittekniv” er Helle Arv Classic Knife. Med denne lille, kompakte og ekstrem skarpe kniv, med et skæfte af masurbirk, får du et utrolig handy værktøj til at snitte din egen kniv, gaffel eller hvad fantasien rækker til.
Annonce
Bedste foldedolk
Pris: 529 DKK
Vinderen i kategorien “bedste foldekniv” er Gerber Gator 154 cm. Her får du en af de mest eftertragtede og brugte foldeknive, som nemt kan pakkes sammen og stikkes i lommen. Kniven er utrolig robust og hårdfør, og vil være din trofaste følgesvend i naturen i mange år.
Annonce
Dolken har tusindvis af år på bagen, og har altid været brugt som et redskab for folk, der befinder sig i naturen. Den mest kendte dolk i dansk historie er Hindsgavl-dolken, som er en kniv lavet af flint, der stammer fra år 1800 f.kr. I denne tid begyndte man at udvikle og forfine knive i flint og bronze til både jagt, krig og som almindeligt redskab. Siden er udviklingen fortsat til hvor vi er i dag, hvor en dolk er et uundværligt redskab for enhver friluftsentusiast.
Dens foretrukne egenskaber varierer selvfølgelig afhængigt af dolken. Nogle egner sig bedst til jagt, andre til fisketure, nogle er kompakte og andre har store blade med og uden savtakker. Men fælles for alle er, at de nemt kan transporteres, enten fastgjort i bæltet eller på rygsækken, samt at de har en skede for at sikre både dig og kniven under opbevaring. Læs med i denne artikel om dolke, for at blive klogere på de forskellige modeller og hvilken model der passer til dit behov.
Når du befinder dig i naturen, vil du ofte stå i en situation, hvor du lige har brug for at skære et reb over, åbne en pose, skære en pind over mm. Derudover kender enhver, der befinder sig i naturen til, at man er nødt til at være kreativ for at løse forskellige opgaver. Vi gider ikke slæbe for meget udstyr med, samt skulle lede efter det i rygsækken, når vi har behovet. Dolken er et multifunktionelt værktøj og nemt at komme til, da den kan hænge i vores bælte. Pga. dens mange funktionsmuligheder og tilgængelighed er den et uundværligt redskab at have ved sin side på enhver friluftstur.
Når du står i din friluftsbutik eller søger rundt på nettet, vil du hurtigt opdage, at udvalget nærmest er uoverskueligt. Man kan hurtigt blive fristet til at købe den dolk, som man synes er pænest. Men som med alt andet friluftsgrej, så har dolken en funktion, og man bør derfor tænke nøje over, hvilket behov man har. Dvs. hvilken aktivitet vil du primært bruge kniven til. Det er heller ikke sikkert, at du kan nøjes med kun én dolk.
Skal du f.eks. bruge en god allround kniv som du både kan flække brænde med, skære ting op med, og som kan holde til både at save og få nogle slag, så skal du bruge en robust dolk, som er lavet til dette. Skal du derimod have en kniv, som skal fungere som hjælper i udekøkkenet, vil du måske hellere sætte pris på en kniv, der er nem at håndtere, med et antislip greb og med et smalt skarpt blad.
Skal du bruge dolken til at snitte, så skal du bruge en med en kort bladlængde. Alt i alt bør du overveje, hvilket behov du har, og derfra vælge den, som passer bedst til dit behov. Dette vil vi komme meget mere ind på under menuen “Valg af dolk”.
Der er ikke meget, der er bedre en barberbladsskarp dolk. Sørg derfor for at købe en god knivsliber, og slib din kniv regelmæssigt. Er du typen der gerne vil kunne lave bål, hvor end du befinder dig, så invester i et ildstål. Et ildstål er en lille stang af stål, der gnides mod bladet, hvorefter der fremkommer gnister, der skinner skarpere end solen og nemt tænder op i tørt løv, spåner mm.
Ligegyldigt hvilken kniv du har, så kan du ikke undgå, at den bliver slidt af at blive brugt. Men bare rolig. Med et par enkle forholdsregler og vedligeholdelsestips kan du sørge for, at din kniv forbliver skarp i mange år. Først og fremmest handler vedligeholdelsen om at passe ordentlig på din kniv. Du bør derfor sætte dolken tilbage i sin skede, når du er færdig med at bruge den. Dette sikrer både dig og dolken mod skader.
Undgå derudover at sætte din kniv ned i jorden eller at lade den ligge på jorden, da slag eller stød mod sten kan beskadige bladet. Når du opbevarer dolken i sin skede, skal du sørge for, at både dolken og skeden er helt tørre og opbevares i et tørt miljø. Dette gælder specielt, hvis du opbevarer dolken i skeden i længere perioder. Ellers kan du meget nemt opleve, at der dannes rust på dolken.
Hvis dolken består af carbonstål, bør du oliere bladet inden du sætter den i skeden. Dette sørger for, at der ikke dannes rust på bladet. Endelig bør du slibe din dolk med jævne mellemrum, og gerne før enhver friluftstur. Så sikrer du dig, at du har en skarp kniv, når du får brug for den. Er du nybegynder i at slibe, så anbefaler vi, at du investerer i et slibesystem, som holder dolken fast i den rette vinkel, når den slibes.
Der findes overordnet to typer af dolke. Dem man kalder fixed blad og foldbar. Fixed blad betyder, at bladet er fikseret, og derfor ikke kan bukkes. Disse knive er ofte mere holdbare, og egner sig bedst til hårdfør brug, hvis du f.eks. skal bruge kniven til at flække brænde ved at slå på den med en hammer/sten/kæp. Fixed blad fås desuden i flere varianter og størrelser.
Når du køber en dolk med fixed blad, bør du gå efter en med gennemgående blad. Dvs. at bladet fortsætter ned i skaftet. Dette vil øge holdbarheden af dolken. Køber du en med fixed blad, skal du sørge for at sætte den i sin skede, når du ikke bruger den. En foldbar dolk adskiller sig fra en med fixed blad ved, at bladet kan foldes ind i skaftet, når du ikke bruger den.
Dette gør, at den nemmere kan ligge i din lomme. En foldbar kniv egner sig godt til almindeligt camping- og friluftsliv, men er ikke lige så robust som en med fixed blad. En foldbar kniv kan dog fås med en lukkemekanisme, som gør, at bladet bliver låst fast, når du åbner det, hvilket øger holdbarheden af dolken.
Når du kigger på dolke, vil du hurtigt lægge mærke til, at bladets form varierer utrolig meget. Men der er faktisk en mening med galskaben. Her vil vi gennemgå de mest almindelige former.
Drop-point
En dolk med en drop-point har en forstærkning på oversiden af bladet, som gør, at den er utrolig robust og god til mange krævende formål. Forstærkningen på oversiden falder en smule ned mod spidsen, hvilket reducerer sandsynligheden for at stikke sig selv eller andre ved et uheld.
Clip-point
En dolk med en clip-point har en nedsænkning på oversiden af spidsen, som gør, at den får en smallere spids. Denne type egner sig godt til at udføre præcisionsarbejde med spidsen.
Tanto
Tantospids dolken har en vinklet forstærkning på oversiden af spidsen, hvilket gør, at den egner sig rigtig godt til hårdført arbejde.
Spearpoint
Spearpoint dolken er designet så undersiden og oversiden er symmetrisk. Denne type egner sig bedst til overlevelsessituationer eller som kastekniv.
Sheepfoot
Sheepfoot dolken har en afrundet spids samt en overside, hvor bladet flugter med håndtaget, hvilket gør, at den er ideel til madlavning – fx med et stormkøkken som Trangia eller JetBoil.
Bladlængden har selvfølgelig også en betydning for valget af dolk. Her kommer valget af aktiviteten igen i spil. Skal du f.eks. bruge den til præcisionsarbejde som f.eks. at snitte, har du brug for en dolk med et kort blad som man nemt kan håndtere og styre. Skal du derimod bruge dolken til at hugge dig gennem bushen, hugge pinde af med, flække brænde mm., har du brug for en med lang bladlængde. Men til langt de fleste almindelige formål er en bladlængde på 120-140 mm. normalt og tilstrækkeligt.
Det ideelle blad skal være holdbart, kunne modstå rustdannelse, beholde sin skarphed og være nemt at slibe. Hårdheden af bladet måles ud fra Rockwell standarden hvor man måler RC værdien ved at presse en hærdet stål- eller diamantkegle ind materialet, der skal måles. Derefter måler man arealet af det område, der er blevet trykket ind. Herefter omsættes arealet til en værdi på skalaen, og betegnes som regel med bogstaverne RC.
Værdien kan også vises som HRC. Men generelt kan man sige, at jo højere værdien er, jo mere holdbar er bladet. Hvis du har en dolk med et blad af hårdt stål, vil det godt nok være holdbart, kunne modstå rust, samt holde sin skarphed i lang tid, men det vil være svært at slibe, og alle knive har på et tidspunkt brug for at blive slebet.
Har du derimod en med et blad af blødt materiale, kan den godt være god til at modstå rust samt være nem at slibe, men den holder ikke sin skarphed så godt. Dette bør du have med i dine overvejelser, når du vælger dolk efter, hvilken aktivitet du skal bruge dolken til.
De fleste blade er lavet af rustfrit stål, men der findes forskellige udgaver. De mest anvendte udgaver er 420HC, 154CM og S30V. 420HC er en billig udgave af rustfrit stål, som har en god modstand mod rust og som nemt kan slibes og holder skarpheden nogenlunde. 154CM er en mere robust udgave, da der er blandet mere carbon ind i stålet, hvilket øger holdbarheden og robustheden.
S30V er en ekstrem holdbar udgave, da der er blandet et højt indhold af vanadium ind i bladet. Dolke med S30V rustfrit stål holder skarpheden rigtig godt, men er samtidig svær at slibe. Udover rustfrit stål, kan man også købe dolke lavet af ikke-rustfrit carbonstål, som har en ekstrem holdbarhed og robusthed, men de er mere udsatte for rustdannelse.
Materialet på håndtaget er lavet af et materiale, som skal sikre høj og ergonomisk komfort, samt passe til det miljø, som du har tænkt dig at bruge dolken i. Håndtaget bliver primært fremstillet i træ, plastik, gummi eller rustfrit stål.
En håndtag fremstillet i træ er smukke at se på, og giver et godt greb, men det er sårbart over for vandskade. Derfor bør træet passes med f.eks. olie.
Håndtag lavet af plastik er billige og tåler vand bedre, men de kan være glatte at holde på.
Håndtag lavet af gummi har et godt greb og tåler vand, men de er ikke så holdbare.
Håndtag lavet af rustfrit stål eller aluminium er meget holdbare, men kan føles kolde og være glatte at holde på.
En dolk har mange funktioner. Nogle funktioner er mere åbenlyse end andre, men hvis du står i situationen, er det vigtigt at kende til dem alle. Fælles er det, at det er en god idé at øve sig, inden du begiver dig afsted på tur.
En af de funktioner en dolk kan egne sig til er at flække træ. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis du står og skal lave optændingsbrænde, bygge et shelter mm. Når du bruger dolken til at flække et stykke træ, så skal du sørge for, at den er holdbar og bladet skal helst være formet som ét stykke, der går gennem håndtaget.
Du skal bruge noget hårdt at slå med, f.eks. en kæp, en hammer eller en sten. Derudover skal du sørge for, at bladet er lidt længere end tykkelsen på det træ, som du skal flække. Du starter med at stille træet, der skal flækkes i en opretstående position på et stabilt underlag. Herefter placerer du dolken på toppen af det træ, der skal flækkes, og slår på den ende, som rækker ud over træet, indtil træet er flækket. Hvis du kan, bør du undgå at slå på spidsen.
Dolken kan også bruges til at snitte med. At snitte kan både være en sjov, hyggelig og tidsfordrivende aktivitet, men det kan også være et godt redskab at gøre brug af, når du er på tur. Du kan f.eks. lave skeer, skåle, kopper, pløkker mm., vha. snitning. Der findes dolke specielt fremstillet til at snitte, men de fleste kan bruges til simple opgaver som at snitte en pløk eller en snobrødspind. Sørg dog for, at dolken er så skarp som mulig, da dette letter opgaven gevaldigt.
Nogle dolke kan også bruges til at fælde små træer. Jo længere bladet er og jo mere holdbart bladet er, desto nemmere bliver opgaven. Du kan med fordel øve dig derhjemme, inden du begiver dig afsted. At fælde små træer, kan være nødvendigt for at bygge et shelter til overnatning.
Alle der har været på friluftstur, kender til effekten af et bål om aftenen. Bålet giver både varme, hygge og tryghed. Derudover er bålet selvfølgelig et vigtigt redskab i tilberedningen af mad og varmt drikkelse. Nogle dolke kan også bruges til at starte et bål. Hvis din dolk har et blad med carbon, så kan du bruge teknikken “flint og stål”, hvor du kører et stykke flint langs kanten på kniven, hvorefter der kommer gnister, som kan antænde et bål. Vær dog lidt varsom, da det godt kan slide ekstra meget på dolken.
Når du står og skal vælge din fremtidige dolk, så skal du først og fremmest tænke over, hvad du skal bruge den til. Til de mest almindelige friluftsture, f.eks. kanotur, cykeltur, vandretur med telt eller shelter i norden, vil en allround dolk være et fint valg.
Men står du og har et mere specifikt behov, f.eks. på fisketuren, til bushcraft, på klatreturen mm., kan du får en dolk, som har mere specifikke egenskaber. Udover aktiviteten kan du også tænke over i hvilket miljø, du primært skal bruge kniven i. Skal du f.eks. være tæt på stranden, bør du undgå en carbon stål dolk, da den vil blive udsat for både salt og vand, hvilket vil øge rustdannelsen. Til almindelige friluftsture vil en kniv af rustfrit stål med et blad på mellem 120-140 mm., være tilstrækkelig. Mht. håndtaget bør du vælge det, du synes, du holder bedst på.
Skal du på fisketur eller jagttur, så har du brug for en mere specifik dolk. Her har du brug for en med clip-point spids, så du nemt kan partere dyret. Skal du på bushcraft tur, hvor du skal bruge dolken til at flække pinde, bygge shelter, pioneer mm., har du brug for en robust og forholdsvis stor kniv, der kan holde til lidt af hvert. Her skal du nok op og have fat i en dolk af 154CM eller S30V rustfrit stål.
Den korte udgave af loven er, at du gerne må bære kniv, så længe du har et anerkendelsesværdigt formål, f.eks. jagt, fisketur, friluftstur, klatring mm. Men det er ikke alle typer af knive som det er lovligt at bære uden en tilladelse fra politiet. F.eks. må du ikke bære følgende knive:
Denne regel er undtaget kravet om tilladelse fra politiet, hvis de anvendes til et anerkendelsesværdigt formål, og kniven er lavet til det formål som den bruges til. F.eks. må du gerne have din jagtkniv med på jagt, men ikke til spejder. Du må gerne have din spejderkniv med til spejder osv. Dvs. at hvis du ønsker at bruge din kniv med et blad på over 12 cm., til andet end det, den er beregnet til, så skal du have en tilladelse fra politiet. Bladets længde måles fra skaftet og helt ud til spidsen.
Du må gerne transportere dolken til og fra den anerkendelsesværdige aktivitet. Under transporten må du også gerne gøre ophold for f.eks. at tanke benzin eller handle ind. Dog må du ikke medbringe kniven i Netto eller andre offentlige steder. Hvis du handler ind på vej til eller fra din anerkendelsesværdige aktivitet, skal den opbevares forsvarligt. Det er f.eks. i bilen eller i rygsækken, hvis du er til fods.
Bliver du stoppet af politiet, vil der være en konkret vurdering, om du har overholdt kravet om et anerkendelsesværdigt formål. Men bruger du din sunde fornuft, og kun bruger dolken til det, den er fremstillet til, bør du ikke komme i problemer.
Brud på knivloven kan medføre bøder eller fængselsstraf.
Prisen for en dolk varierer lige fra ca. 40 kr. op til ca. 2000 kr. Variationen afspejler forskelligheden blandt dolke, og generelt afspejler prisen kvaliteten. Jo mere holdbar man ønsker kniven skal være, jo dyrere bliver kniven. Når du overvejer, hvor mange penge du vil investere i en, bør du også overveje dit behov.
Er du f.eks. tit på friluftsture og bruger dolken regelmæssigt, kan det godt betale sig at investere lidt mere i den, da den vil holde i længere tid med den rigtige pleje. Bruger du derimod kun dolken få gange om året, er der ikke nogen grund til at investere i en dyr og robust kniv. Her kan en billig en af slagsen til mellem 50-200 kr. være et fint valg.
Når du skal på tur i det fri, om det er en kanotur, vandretur, klatretur, camping mm., er en god dolk et uundværligt redskab. Der findes både nogle, som er beregnet til lidt af hvert, de såkaldte allround dolke, og der findes andre med et mere specifikt formål. Allround dolken vil have et middelhårdt blad, som trænger til at blive slebet i takt med dens brug.
Specielle dolke er bl.a. dem til at snitte, andre til bushcraft samt dolke til jagt og fiskeri. Dolke beregnet til at snitte med, skal have et lille og meget skarpt blad, som er nemt at manøvrere rundt med. En dolk til bushcraft skal være meget robust samt have et forholdsvist stort blad, så den f.eks. kan bruges til at flække kæppe og fælde små træer med. Til jagt og fiskeri skal du bruge en kniv, som du kan bruge til at skære dyret op med og fjerne indvolde. Sådan en dolk skal have et langt tyndt og meget skarpt blad.
Lige meget hvilken dolk du har, så er det vigtigt, at du passer godt på den, så den holder længst muligt. Hvis du har en skededolk, er det vigtigt, at du putter kniven tilbage i sin skede, når du ikke bruger den. Hvis du har en foldedolk, er det vigtigt, at du folder den ind, når du ikke bruger den. Kommer der snavs på den, bør du rengøre den ved at tørre den af. Er den meget beskidt, kan du vaske den med vand og sæbe. Husk at tørre den godt af, så der ikke dannes rust på den. Husk at du aldrig må stikke en dolk i jorden, da selv små sten kan ødelægge bladet.
Dolke fås i mange prisklasser, hvor holdbarhed og skarphed illustrerer prisen. Men når du står og skal vælge din dolk, er det vigtigste at overveje, hvilke aktiviteter du primært skal bruge den til, og om du evt. skal bruge mere end én dolk. Skal du f.eks. både til spejder og på fisketur, kan du ikke nøjes med én dolk. Her vil det være en fordel at købe en god slirekniv samt en god jagtkniv.
Husk at orientere dig om knivloven, inden du begiver dig afsted på tur.
Passer du ordentligt på din dolk, vil den kunne tjene dig i mange år. Selv en billig en, kan med opmærksomhed, forsigtighed og den rette pleje, holde sig skarp i lang tid. Først og fremmest skal du passe ordentlig på din dolk. Dette indebærer, at du holder den fri for snavs (put den dog aldrig i opvaskemaskinen, da det vil ødelægge dens skarphed). Du kan nøjes med at tørre den af inden og efter brug. Er den meget snavset, kan du vaske den i varmt vand og opvaskesæbe. Vær dog omhyggelig med at tørre den af.
Har dolken en skaft af træ, bør du give den lidt olie med jævne mellemrum. Du kan sagtens bruge almindelig jomfruolivenolie, som påføres over to omgange med vat eller en pensel. Lad olien trænge ind i træet, hvorefter overskydende olie fjernes med en serviet/viskestykke. Lad ikke en dolk med et træskafte ligge for tæt på et ildsted eller brændeovn, da varmen kan beskadige træet.
Derudover bør du investere tid og penge i enten en slibemaskine eller en slibesten, og sørge for at holde dolken skarp samt fri for rust. Får du rust på den, kan det ordnes ved at slibe på den flade side, samt smøre den i rustopløsende olie. Sidst men vigtigst er det, at du opbevarer din dolk i sin skede, når du ikke bruger den.
Dette tip handler om, at du aldrig bør bruge dolken til andet end det, den er beregnet eller kan holde til. Bruger du f.eks. en dolk af et blødt stål eller en med separat blad til at flække brænde med, så vil du med sikkerhed ødelægge den efter kort tid.
Inden du begiver dig afsted på tur, så bør du orientere dig grundigt i knivloven. Rejser du ud af landet bør du tjekke, om du må medbringe din dolk, samt om der er særlige regler i det land, hvor du skal rejse til. Der kan godt være forskelle fra land til land, og selvom én type dolk er lovlig i Danmark, er det ikke sikkert, at den er lovlig i det andet land.
For at få den rette vinkel, når du sliber din dolk, kan du købe en holder, som sørger for at holde den i den rette vinkel. Alternativt kan du øve dig i at lægge dolken på slibeblokken, indtil du mærker lidt modstand. Når du har kniven på plads, sliber du først 8-10 gange fremad. Vend den om og slib derefter 8-10 gange den anden vej.
Denne proces gentager du med finere og finere slibesten. Der findes slibesten i kategorierne K70, K120, K280, K600, K1000 og K1000. Jo lavere tallet er jo grovere er slibestenen. Jo mere du skal have slebet din dolk, jo grovere slibesten skal du starte med. Har du f.eks. lavet et lille hak i dolkens blad, skal du starte med den groveste slibesten, og derefter bevæge dig opad mod enten K1000(fin) eller K2000(ultra fin).
Inden du begiver dig afsted på tur, bør du overveje, hvilke teknikker du får brug for på turen og øve disse teknikker, så du ikke står midt i vildmarken og kommer til skade eller ødelægge din dolk.
Vangedal er et dansk mærke, som mest af kendte for at producere spejderdolke. Vangedal producerer bl.a. filetknive, skæreknive, udbener/rense knive samt spejderdolke. Af deres spejderdolke er Slirekniven den mest kendte, som de har produceret siden 1944. Slirekniv er norsk og betyder skedekniv.
Gerber blev stiftet af Joseph R. Gerber i 1939, hvor han producerede håndlavede dolke på bestilling. I 1960 var mærket blevet et af de mest velrenommerede knivmærker på markedet. Gerber er kendt for robust og holdbart design, og deres mål er netop også at skabe knive, som både er innovative og som kan holde i mange år. Selvom Gerber startede som en virksomhed, der producerede knive, indeholder deres varesortiment nu også økser, multitools, håndsave, pandelamper, lommelygter og overlevelsessæt.
Cold steel er et amerikansk varemærke placeret i Texas. Deres sortiment indeholder knive, økser, sværd samt træningsvåben mm. Deres produkter bliver flittigt brugt af politiet og militæret over hele verden, pga. deres høje kvalitet. De dolke, der bliver produceret i Japan, bliver produceret i VG1 rustfrit stål. I Taiwan bruger de det tyske 4116 rustfrit stål, D2 stål, 1055 carbon stål, O-1 carbon, SK-5 carbon stål, japansk AUS 8A rustfrit stål samt amerikansk CTS XHP, CPM S35VN samt CPM 3V stål. Specielt deres foldeknive er kendte for låsenes styrke, da de benytter det nye TRI-Ad låsesystem, som næsten giver samme styrke som en dolk med fixed blad.
Buck knive er et amerikansk mærke fra Idaho. Mærket er gået i arv gennem 5 generationer siden 1902. De producerer primært dolke til friluftsliv, og er kendte for at producere den foldbare jagtkniv. Mærket blev etableret af Hoyt H. Buck som kom i lærer som smed i 1899.
I 1902 opfandt han en metode til at varmebehandle stål, så kniven ville holde sin skarphed i længere tid. Frem til sin død i 1949, fremstillede han knivene i hånden. Han kunne producere 25 knive om ugen. Efter hans død begyndte virksomheden at masseproducere knivene på en meget større skala, og derfra voksede firmaet globalt. Nu indeholder deres varesortiment 29 forskellige dolke.
Knive af mærket Miguel Nieto kommer oprindelig fra Albacete i det sydøstlige Spanien. Byen er kendt for den traditionelle produktion af knive siden det 16. århundrede. Der var en tradition for, at smedens kundskaber gik i arv fra far til søn. I 1980 begyndte Miguel Nieto sammen med sine sønner at designe deres egne modeller. Deres modeller kendetegnes ved en blanding af moderne teknologi og traditionelt håndværk. I deres produktion bruger de kun højkvalitets spansk AN 58 stål med en HRC på 58-60.
I 2005 udførte Raymond W. McGorry fra Liberty Mutual Recearch Institute for Safety m.fl. en undersøgelse, som skulle klarlægge et system til at teste en dolks skarphed over hele bladet. Systemet var transportabelt, og kunne derfor tages med i felten. Undersøgelsen fastslog, at systemet med stor præcision kunne afgøre, hvordan bladet var blevet slidt, og derfor kan man nemmere slibe kniven på den optimale måde.
I 2008 udførte Iowa State University en undersøgelse i samarbejde med American Bladesmith Society. Undersøgelsen fokuserede på skarpheden af bladet på to dolke med carbon stål, én med damaskus stål og én med rustfrit stål. Testene blev udført på hårdhedsskalaen HRC 41 og 61. Ved en HRC på 61 havde dolken med et blad af rustfrit stål, en lille fordel i skarpheden ift. dolken af carbon stål. Ved en HRC på 41 var det dolken af damaskus stål, der var skarpest.
Denne undersøgelse kan du bruge til at afgøre, hvilket materiale, som du ønsker dolken skal være lavet af. Hvis du ønsker at have en meget robust dolk, der kan holde til at komme med på de krævende ture, blive brugt som økse mm., vil det være en fordel med en dolk af rustfrit stål. Vil du derimod have en hverdags dolk, som du nemt selv kan slibe, vil det være en fordel med en dolk lavet af damaskus stål.
I juni 2017 blev der udført en undersøgelse af International Journal and Clothing Science and Technology, som undersøgte et blads påvirkning på de materialer som det skar igennem. Undersøgelsen konkluderede at knivens skarphed, har en væsentlig betydning for påvirkningen af det materiale den skærer igennem.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste dolke. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Dolkene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af dolk afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv udsprang af en 7-dages vildmarkstur i Finland. Siden hen har han arbejdet som turleder, hvilket har ført til, at han har ledet en lang række friluftsture (vandring, shelter, mad over bål, kajak/kano, træklatring, skiture m.m.). I forbindelse med sit arbejde som turleder blev han uddannet kajak/kano instruktør, træklatreinstruktør og har bygget på sin læreruddannelse i form af en udeskoleunderviser certificering. Når weekenden kalder, tager han på tur med familie og venner – alt lige fra vandreture til sommertogter i hans 31 fods sejlbåd.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj