Camønoen

Ved stranden på Camønoen

Eventyrlige skove, åbne marker, stejle klinter og en fantastisk kulturhistorie – Camønoen kan det hele! Danmarks venligste vandrerute tager dig på en naturoplevelse gennem klintekongens land, hvor du over 250.000 skridt vandrer under en uforstyrret nattehimmel.

Indholdsfortegnelse

Længde

Camønoen er 175 km lang og strækker sig over øerne Møn, Nyord og Bogø. Alt efter hvor hurtigt du går, og hvor mange etaper du vælger at opdele turen i, tager hele Camønoen mellem 5-10 dage at gennemføre. Turen er forholdsvis lang og du kan derfor sagtens dele den op i mindre etaper som fx. et par dags- eller weekendture.

Ruten kan fx. opdeles i 12 etaper, hvor du inde på Camønoens egen hjemmeside kan læse etapebeskrivelserne og få gode råd til seværdigheder og spisesteder. Ruten er også opdelt i 10 dagslange delstrækninger, hvor der imellem hver delstrækning er en Camønopause med toilet-, vand-, strøm- og sovefaciliteter. 

Det kan være en rigtig god ide at have en løs plan for ruten, så du har styr på,hvor du kan overnatte, og hvor der er mulighed for at købe ind. På både det digitale og det fysiske kort er ruterne enten markeret med gul eller orange. De gule ruter er en smule sværere end de orange, så du kan planlægge, hvilke ruter der passer dig. Det fysiske kort viser også ved  enkelte røde prikker, steder, der er svære at krydse. 

Du kan starte på ruten, lige hvor det passer dig, men de fleste starter og slutter Camønoen ved Møns Museum i Stege. På museet kan du nemlig købe vandrekort over ruten og få hjælp til at planlægge de sidste små detaljer af turen. 

Vejrforhold

Det er muligt at vandre hele året på Camønoen, og der er derfor ikke rigtig nogen sæson for ruten. Når det så er sagt, er det typisk en bedre oplevelse, hvis du får kigget på vejrudsigten og undgår de kolde og regnfulde perioder. Solen skinner dog tit på Camønoen, og hvis du tager tøj nok med, kan turen vandres hele året rundt.

Møns Museum, der fungerer som “centrum” for Camønoen, har åbent fra 1. marts til 19. december, men kører på halvt blus både forår og efterår. Seværdigheder samt sove- og spisesteder er som mange andre steder i Danmark, mere lukket udenfor turistsæsonen. Så hvis du vil være sikker på at opleve alt det, som Camønoen har at tilbyde, kan det være en fordel at vandre turen om sommeren. Omvendt skal du nok også forvente den del flere ligesindede på den årstid.

Det er også en god ide at tjekke DMI’s farvandsudsigter, da der på nogle strækninger kan være forhøjede vandstande. Det er lidt ærgerligt lige pludselig at stå i vand til knæene og have våde sokker og støvler resten af dagsetapen. 

Natur og dyreliv

Møns klint på Camønoen

Vandreruten er lang, men ikke særlig hård. Du går meget af tiden på asfalt og store dele af ruten er forholdsvis plan. Når du ikke går på asfalt er terrænet dog meget varieret, og du kommer til at vandre gennem både skove, blomsterenge, åbne marklandskaber og sandstrande. 

På sydsiden vandrer du mest på stranden. Her er der passager med rullesten, som kan være en smule svære at krydse. Hvis du ikke er så vant til at vandre, kan det være en ide at planlægge en rute udenom disse strækninger. I øst går ruten mest gennem skovområder, hvor de gamle træer giver dejlig ro til tanker. Ulvshaleskoven er næsten eventyrlig og har med sine mange knortede træer og små vandhuller et helt fantastisk dyreliv.

Nyord enge er i forårsmånederne et paradis for fugleentusiaster. Havvand oversvømmer hvert år engene, hvilket får græsset til at gro og trækker både ænder, gæs og vadefugle til. Fra fugletårnet får du en fantastisk udsigt ud over engene, og det er her muligt at spotte mange forskellige arter. 

Det meste af ruten bevæger sig langs de vidtstrakte kyster, hvor du får en fantastisk udsigt ud over havet det meste af turen, og flere steder er det muligt at nyde udsigten og spise sin medbragte madpakke.

Seværdigheder

Camønoen byder på mange forskellige seværdigheder undervejs, og starter du på Møns Museum i Stege, er de rigtig søde til at fortælle dig om alle de spændende ting undervejs. 

Elmelunde og Fanefjord kirker er indvendig dekoreret med flotte kalkmalerier, som fortæller historier om livets begyndelse, gamle legender og om hvordan det var at leve i 1400-tallet. Elmelundemesteren var malergruppen, der i 1500-tallet fik lov til at dekorere kirkerne med de farverige fortællinger , og de har netop fået deres navn fra Møns ældste stenbygning, nemlig Elmelunde Kirken. Hvis du vil se to lidt anderledes kirker, går Camønoen også forbi Danmarks eneste rokoko landsbykirke og en ottekantet kirke fra 1846. 

Tæt på Fanefjord Kirke ligger Grønsalen, som er en af Danmarks største langdysser. Den dateres tilbage til bondestenalderen og er cirka 102 meter lang med tre gravkamre. Sagnkongen Kong Grøn og hans hustru Fane, som dengang herskede over det vestlige Møn, blev begravet i langdyssen. Det siges, at Kong Grøn var en mægtig kriger, der dengang dræbte 7 kæmper, hvoraf en var på Møn. 

Hvis du er mere interesseret i naturoplevelser, kan du ved Busemarke Mose – hvis du har kikkerten med – opleve sjældne fugle, insekter og padder. Både forår og efterår raster mange fugle i mosen – hvis du er heldig kan du få et glimt af traner og andre rovfugle. Er du mere til planter og blomster, kan du ved Høvblege og Jydelejet se stor gøgeurt, som er en af Danmarks mest sjældne (og fredede) orkidéer. 

Området tæt på Møns Klint er noget du ikke må gå glip af. Klinteskoven er fyldt med flotte gamle bøgetræer, der på mærkværdig vis klamrer sig fast til den kalkholdige jord og de stejle skrænter. Fra toppen af Dronningestolen kan du se ud over klinten, der falder 128 meter ned mod havet.  På stranden kan du være heldig at finde forsteninger og vættelys. 

Møn og Nyord er kendt for fænomenet Dark Sky. Her er næsten ingen lysforurening, og det er derfor muligt at opleve en stjernehimmel med tusindvis af klare stjerner. På en varm sensommeraften kan du se mælkevejens brede hvide bånd af lys og bruge tiden på at tælle stjerneskud. Ved Damsholte Observatorium, kan du efter aftale opleve Dark Sky igennem observatoriets kikkert og få et klart og forstørret syn af stjernehimmelen. 

GeoCenteret ved Møns Klint er ligeledes et godt sted at opleve. Her kan både små og store gå dybere ind i Danmarks vilde historie og høre om dinosaurer, supervulkaner, gigantisk isgletsjere, og hvordan Møns Klint blev skabt. 

Aktiviteter

Møn er lystfiskerens paradis! Gennem Fishing Zealand arbejder frivillige aktivt på at forbedre naturen og vandløbskvaliteten, så gyde- og vækstbetingelserne for blandt andet ørred, gedde og aborre bliver bedre. Ved Nyord Broen kan der især over sommeren fiskes efter aborre, ørred og fladfisk. Og hvis du vil prøve at fange hornfisk eller ål, er Klintholm havn et skønt sted. 

Leder du efter aktiviteter, der kan få pulsen i vejret, er det kuperede landskab i Klinteskoven perfekt til mountainbike. Her er både spor til hele familien og til de lidt mere hardcore mountainbikere. 

Hvis vandsport er din ting, er Farø og Møn nogle af Danmarks bedste steder at wind- og kitesurfe. Her kan du også prøve kræfter med et Stand Up Paddle Board og på den måde opleve Camønoen fra havet. 

Kan du lide golf, har Møn en 18 hullers golfbane, hvor det åbne og kuperede terræn stiller store krav til dine evner. Er du bedre med fødderne, har Møn også en 18 hullers fodboldgolfbane, hvor hele familien kan være med.

Historie og kultur

Det er ikke for ingenting, at Camønoen betegnes som kongerigets venligste vandrerute. Camønoen er bygget på et fundament af ildsjæle, der brænder for at dele de tre øers fantastiske natur og kultur med alle os andre. Idéen om vandreruten startede hos to lokale kvinder, der var ude at vandre, og ideen har siden vokset sig til en 175 km lang veletableret vandrerute, der bugner med oplevelser og seværdigheder. 

Langs ruten er der et hav af ildsjæle, du kan opsøge, som hellere end gerne vil fortælle både røverhistorier og rigtige historier rundt om bålet. Camilla fra Tohøjgaard laver eksempelvis guidet yoga på hendes yoga retreat, hvor du kan slappe af i de naturskønne, rolige omgivelser. Og Camønoens cremekonge William, der er pensioneret biokemiker, er en haj til lækre cremer og elsker at give lidt kulturhistorie med på vejen. De lokale øboere gør Camønoen til noget helt specielt, og vil også gerne hjælpe dig med bagagetransport, overnatningsmuligheder og hints til, hvor det er bedst at spise aftensmad.

Skiltning

Hovedruten på de 175 km er markeret med orange skilte, og både det fysiske og interaktive digitale kort fungerer som gode vejvisere, så du ikke farer vild på ruten. Skiltene gør det endda muligt at vandre ruten i begge retninger. 

Undervejs er der flere alternative ruter, der er markeret med gule skilte. De ruter er en smule sværere, men generelt er det samme sværhedsgrad. På det fysiske kort er der udover de orange og gule ruter, nogle røde prikker på syd- og østsiden, der markerer de sværeste passager.

Nogle få steder er der skiltet med Adgang Forbudt skilte i rutens retning, hvilket kan være lidt misvisende. Her er det en god ide at sætte sig ordentligt ind i de forskellige regler og retningslinjer, da ruten flere steder på turen går ind over privatejede områder. Jeg har dog kun oplevet glade Øboere, men det er selvfølgelig vigtigt at respektere de regler, der er.

Færdselsregler

De generelle regler for at opholde sig i naturen gælder også på Camønoen. Derfor er det altid en god ide at sætte sig ind i, hvad man må og ikke må. Når det er sagt, kommer man langt med at respektere naturen og de private ejere, der har åbnet deres områder op for, at du og jeg kan få lov til at nyde den smukke vandretur. Men her kommer nogle af de overordnede retningslinjer, der er gode at kende. 

På alle stierne der går over åbne og statsejede arealer, må du vandre og cykle døgnet rundt. På de privatejede arealer må du færdes fra kl. 6 om morgenen til solnedgang. I disse områder skal du også holde dig til de anlagte stier og derfor ikke bevæge dig ind mellem træerne. 

Har du brug for at holde en lille pause, må du på offentlige arealer godt gå uden for stien og finde et hyggeligt sted – du skal bare huske at holde dig 150 meter fra beboelses- og driftsbygninger. Samme regler gælder for private uopdyrkede områder, men lad være med at finde picnictæppet frem, hvis du står midt i Lars Larsens afgrøder. 

På de smukke sandstrande må du godt hygge om et bål i vandkanten. Men HUSK at hælde vand på bålet indtil det ikke ryger mere, når du går fra det. Det er ikke en god ide at dække bålet til med sand, da varmen fra bålet gør sandet glødende varmt og kan potentielt give brandskader til forbi-vandrende på bare tæer. 

Transport

Med offentlig transport kan du tage toget mod Vordingborg St. og videre derfra med bus til Møn. Er du  i bil, tager det kun 1,5 time fra København til Stege, og så er du i gang med Camønoen. 

Der er flere busser, der kører på kryds og tværs af Møn, hvilket er en god hjælp til at komme fra det ene sted til det andet. Har du et rejsekort, er det nemt og billigt at tage afstikkere uden at skulle tænke på, om du nu har købt den rigtige billet. 

Via Camønobureauet har du endda mulighed for at booke overnatning og bagagetransport, så du ikke behøver at slæbe alt dit ekstratøj og sovegrej med rundt på ruten.

Overnatning

Flere steder undervejs på turen er der mulighed for at overnatte på pensionater, herberger og hos private. Her kan du hvile de trætte ben efter dagens etape og genopfylde depoterne. Pensionaterne tilbyder typisk også forskellige aktiviteter, hvis du har brug for en pausedag fra vandreturen. 

Vil du lidt tættere på naturen kan du overnatte i telt på de teltpladser og campingpladser, du passerer undervejs. Det er en smule billigere end pensionaterne. Endnu tættere på naturen er du, hvis du vælger en af shelterpladserne langs med Camønoen. Her kan du varme dig på et knitrende bål og lytte til naturens lyde, mens du lader op til næste dag. Der er både shelter i byen, ved vandet og i skoven, så der er masser at vælge imellem.

Hvis du befinder dig på Nyord eller Møn og vejret er til det, skal du helt klart prøve at sove under åben himmel! Dark Sky området er helt specielt og at falde i søvn mens du tæller stjerneskud på en lun sensommeraften er en oplevelse enhver skal prøve. 

Som noget helt specielt kan du også overnatte på Liselund Ny Slot. Det koster en smule mere, men hvis du har brug for en luksus overnatning, er slottet et rigtig skønt sted. Det mere end 200 år gamle lystslot byder på masser af kunst og har en af de mest romantiske haver, som er åbent året rundt.

Bogø tilbyder også mange fine overnatningsmuligheder. Du kan faktisk overnatte i det lokale Bogø fyr, hvor der er en primitiv brændeovn, der kan holde dig varm om natten. 

Mad og drikke

Hvis du planlægger en tur på mange dage, kan det være en god ide at have styr på, hvor du kan købe mad og drikke på ruten. 

Der er mulighed for at købe dagligvarer fem steder på turen. Der er en Dagli’Brugsen i Bogø By, Borre og Store Damme og en Min Købmand i Klintholm Havn og Stege. Derudover tilbyder flere af de lokale spisesteder, at du kan proviantere hos dem, og flere tilbyder lav-selv måltider to go. 

På ruten er der flere restauranter og hyggelige caféer, hvor du kan nyde en god kop kaffe i solen eller en luksus aftensmad i hyggelige rammer. De er afmærket på Camønoens kort, og så kan du altid spørge de lokale om, hvor deres yndlings spisested befinder sig. 

Naturen langs med ruten er faktisk fyldt med masser af vilde bær, spiselige planter og urter. Så hvis du har prøvet det før, og du har en god fourageringsbog med dig, kan du næsten spise dig vej gennem Camønoen. Der er blandt andet både timian, havtorn og vilde løg langs vejkanten, som kan pifte dit aftensmåltid op.

Pris

Forudsat du ikke skal købe nyt udstyr, kan turen variere i pris alt efter hvad valg af overnatning, mad, transport, og hvor mange I tager afsted. Hvis du vælger at sove på pensionater og spise på restauranter alle dagene, bliver det selvfølgelig dyrere, end hvis du sover i shelter og laver din egen mad. 

En overnatning på et pensionat eller lignende ligger mellem ca. 400-800 kr. Vælger du derimod at sove i shelter, i telt eller under åben himmel koster det typisk ikke noget for en overnatning. 

I forhold til mad og drikke har du muligheden for at lave det meste selv. Der er dog næsten intet værre end at gå sulten i seng oven på en lang vandreetape, fordi du er løbet tør for havregryn! Det er derfor altid en god ide at have budgetteret med lidt mere, end hvad du tror turen kommer til at koste. Og hvis du de sidste par dage kan se, at du har penge tilovers, kan du jo altid fejre, at du klarede turen med at invitere dig selv på et lækkert måltid, eller sove lidt bedre den sidste nat. 

Den billige tur langs med Camønoen kan koste helt ned til cirka 500 kr, hvis du overnatter i naturen og lever af havregrød, rugbrødsmadder og selv står for aftensmaden. Turen kan dog også blive en del dyrere, og du kan sagtens komme af med op til 7…8…9.000 kr. 

Begge ture garanterer dig masser af skønne oplevelser, men personligt kan jeg godt lide at finde en mellemting. At vandre handler nemlig også om at forkæle sig selv og at have mulighed for at nyde både den spirituelle, fysiske og kulinariske oplevelse til fulde.

Planlægning

Når du planlægger en vandretur, er der flere forskellige ting, der er gode at have styr på. Hvor langt skal jeg gå? Hvordan kommer jeg til og fra? Hvor kan jeg overnatte henne, og hvad skal jeg have at spise og drikke undervejs?

Camønoen er en forholdsvis lang vandrerute og du skal derfor, hvis du tager den i et træk, være afsted i flere dage. Du kan vælge at følge de officielle Camøno-etaper, men hvis du vil prøve kræfter med det selv, er en god tommelfingerregel: 5 km tager en time og for hver 300 højdemeter, kan du lægge en halv time oveni. Hvis du er en uerfaren vandrer skal du dog regne med 3-4 km pr time.

Det er altid en god ide at have et kort med, hvor overnatnings- og indkøbsmuligheder fremgår. Så ved du altid hvor du skal tage hen, for at få de ting du skal bruge. Camønoen har heldigvis både et fysisk og digitalt detaljeret kort, der kan hjælpe dig på vej, men ellers er Google Maps din ven. 

Det er også en god ide at have styr på, det mad og drikke, du skal have med hjemmefra, samt hvad og hvor du kan supplere undervejs. Hvis I er en familie afsted, skal du selvfølgelig have mere med, end hvis det kun er dig. Mængden af mad øger vægten du skal slæbe rundt på, og hvis I er afsted med små børn, der ikke kan bære selv, kan det være en fordel at købe undervejs. 

Det er altid en god idé at tjekke vejrudsigten, så du bedre kan planlægge, hvad du skal have med. Vejret påvirker nemlig både din vandrerute, dine overnatningsmuligheder og din pakkeliste. Hvis det regner i nogle dage undervejs, er det nok ikke de sjoveste dage at sove ude under åben himmel. Her er det rarere at komme i læ for regnen og få tørret alt det våde tøj. Bliver det omvendt høj sol og 25 grader alle dage, kan du lade det helt store regnsæt og de tykke uldne underbukser blive derhjemme.

Det er altid en god ide at have styr på sin førstehjælp og have et basic-kit med, hvis behovet skulle opstå. Det behøver ikke at være den helt store taske med sprøjter og ekstra blod, men man kan komme langt med lidt forbinding, sprit, antihistaminer og vabelplastre i massevis.

Længde

Det første du skal have styr på, når du skal planlægge en vandretur, er turens varighed og længde. Camønoens 175 km er en af de længere vandreture og kræver derfor mere planlægning end en dagstur. 

Vi går alle i forskelligt tempo. Går du derfor sammen med din familie eller dine venner, er det vigtigt at i får talt om, hvor langt i vil gå om dagen. Jo længere dagsruter, desto kortere tid er i afsted, og jo færre overnatninger desto mindre mad skal i bære på. Men hurtigt tempo er ikke for alle.  

Der er forskel på, om du er afsted med din mand eller kone, eller om I også har børnene med. Det er en rigtig skøn oplevelse at vandre med hele familien, men hvis du skal afsted som børnefamilie, er det en god idé at vælge de lidt kortere ture. En løsning til børnefamilien kan også være at have en fast base, hvorfra I kan tage dagsture. På den måde slipper I for at bære alt det tunge sovegrej med hver dag. Hvis du derimod skal afsted alene og formen kan holde til det, kan du tage de lidt længere og sværere ruter. 

Vejrforhold

Vejret kan som sagt være omskifteligt, og det vil på godt og ondt påvirke din tur. Det er derfor altid en god ide at være forberedt på lidt af hvert – om det så er regn, sol eller blæst. Om sommeren behøver du ikke at tænke på at det kommer til at sne, men til gengæld er det en god ide at pakke en let regnjakke og solcremen. 

Terrænet for din rute spiller også en faktor. Går du fx. langs med kyststrækninger, er der højst sandsynligt mere blæst, end hvis du går inde i skoven. Her er der til gengæld mere skygge end der er på hederne, og du skal derfor have lidt varmere tøj med. 

Jeg vil dog meget hellere have en smule ekstra varmt tøj med end for lidt, hvis nu vejret skulle blive koldere end forventet. Du kan altid tage et lag af, men det er straks sværere at tage et lag på du ikke har med! 

Transport

Hvad enten  du skal til udlandet eller bare lige rundt om hjørnet, er det altid rart at have styr på transporten både til og fra vandreruten. Hvis det har regnet hele turen, du er sulten og bare gerne vil hjem er det federe at have planlagt, hvordan du kommer hjem, end at du først der skal til at få styr på det. Det er også en god idé at vide hvad ens budget faktisk kan klare. 

Er du i bil skal du have styr på, hvor du kan parkere, og hvad det koster. Der er få steder, hvor du kan holde gratis i op til flere dage. Måske vil du hellere betale lidt for at holde på en parkeringsplads med overvågning frem for på en rasteplads langt ude på landet. Hvis det ikke er en rundtur du begiver dig ud på, skal du også finde ud af, hvordan du kommer tilbage til din bil igen. 

Rejser du med offentlig transport, skal du holde tungen lige i munden, når du planlægger transporten. Måske går bussen kun hver anden time eller kun fra mandag til torsdag ligesom stoppesteder ikke altid ligger tæt ved ruterne. 

Overnatning 

Når du planlægger din tur, skal du finde ud af hvor og hvordan, du gerne vil overnatte undervejs. Har du efter en lang dag brug for en ordentlig seng at sove i, så skal du nok gå efter et hotel, pensionat eller herberg. Men hvis du på den anden side, har det fint med at puste luftmadrassen op eller rulle liggeunderlaget ud, kan du gå efter teltpladser eller shelters. 

Det er også altid en god idé at have styr på, hvad budgettet kan holde til. Som jeg skrev tidligere, kan en vandretur variere meget i pris, og en af de helt store poster du kan skrue på er overnatningerne. For hvis du vælger at skrue op for komforten, skruer du samtidig op for prisen. Du kan også vælge at lave en blanding af overnatningsmuligheder, hvor du både sover på herberg og i telt. En overnatning eller to, hvor du kan komme indenfor, have dit eget rum og måske endda tage et varmt bad, kan føles som en luksus, der er alle pengene værd!

Hvis du vælger at sove i naturen, er det en god idé at have styr på reglerne – for det er nemlig ikke alle steder i naturen, hvor du må overnatte. På Camønoen findes der både primitive lejrpladser, friteltningsområder, shelters og campingpladser, hvor du gerne må overnatte. Naturstyrelsens hjemmeside, udinaturen.dk, er et rigtig godt sted at finde information og regler for overnatning i naturen. Her har du også mulighed for at booke shelter, så du er sikret overnatning. 

Mad og drikke

Når du bruger din krop aktivt det meste af dagen, er det vigtigt at få nok energi indenbords, så du kan vandre videre den næste dag. Til en dagstur kan du sagtens bære den mad, du har brug for. Skal du derimod gå hele Camønoen fylder maden en del mere. Planlæg derfor altid hvilke indkøb af mad og drikke du skal have klaret hjemmefra og hvad der skal ske undervejs. 

Alt efter om du er mand eller kvinde, stor eller lille, i god fysisk form eller ej, så vil dit energibehov være forskelligt. Mænd har typisk større muskelmasse og vil derfor have brug for mere mad end kvinder – hvis du gerne vil vide mere om indtagelsen af kulhydrater, fedt og proteiner, når du er afsted på vandretur, kan du gå ind på vildmarkshaandbogen.dk og finde masser af information om dit energibehov. 

Når du er på vandretur er de lokale kulinariske muligheder en oplevelse, du ikke må gå glip af. Efter en lang vandretur er det lækkert at forkæle sig selv med et godt måltid varmt mad, og det er en god måde at smage de lokale råvarer, som du lige har vandret forbi. Aftal derfor hjemmefra, hvilke dage I skal spise på kro, restaurant eller lignende og planlæg ruten, så den går tæt forbi.

En god tommelfingerregel når du planlægger din mad og drikke er at tage det med, som du rigtig godt kan lide. Derudover er det vigtigt at drikke meget vand, medbringe masser af små snacks som tørret frugt, nødder og chokolade, så du efter en lang dag kan få fyldt dine depoter i kroppen op med kulhydrater. Det er jo vigtigt, at du har energi til den næste etape. 

Pakkeliste

Alle vandreture er forskellige og kræver derfor forskellige pakkelister. Årstiden bestemmer en hel del, og du skal derfor pakke efter, om du kommer til at vandre i sol, regn, vind eller sne. Det er også vigtigt at overveje det terræn, du skal bevæge dig igennem. Er det kuperet eller fladt terræn? Er det korte eller lange strækninger? Og hvor meget har du selv brug for, når du er afsted på tur?

Det handler ikke nødvendigvis om at have det nyeste og dyreste udstyr, men om at have noget, der passer til dine behov, og som kan klare de helt basale funktioner som at holde dig tør og varm. To principper der er gode at have i baghovedet, når du pakker, er at less is more og multifunktionelt

Less is more handler om, at jo mindre du tager med, desto mere fysisk overskud vil du have. Når det så er sagt, skal du heller ikke gå på kompromis med det, som du virkelig har behov for på en tur. Multifunktionelt handler om at prioritere udstyr, der kan tjene to eller flere formål. Det sparer plads i vandrerygsækken. Så det handler om at finde den gyldne middelvej ved at stille dig selv tre spørgsmål:

 1. Har jeg virkelig brug for det?
 2. Hvad sker der, hvis jeg ikke har det med?
 3. Har jeg allerede pakket noget, der kan klare jobbet?

Det er som sagt meget individuelt, hvad vi hver især har brug for, men her er min liste, som et forslag til en pakkeliste til Camønoen: 

Tøj

 • Undertøj (evt. lange underbukser)
 • 1-2 uldundertrøjer
 • 3 par uldsokker
 • Vandrebukser
 • Skaljakke og -bukser
 • Fleecetrøje
 • Hue og kasket
 • Halsrør/bandana
 • Handsker

Udstyr

 • Rygsæk (der er stor nok til alt det, du skal have med)
 • Vandrestøvler
 • Regnslag til rygsæk
 • Vandtætte pakkeposer
 • Sovepose
 • Lagenpose
 • Liggeunderlag
 • Telt/tarp/hængekøje eller lignende
 • Pandelampe
 • Kogegrej (stormkøkken eller trangia med gasbrænder eller spritbrænder)
 • Tændstål/tændstikker/lighter
 • Spisegrej
 • Opvaskemiddel og -svamp
 • Multitool
 • Kort og kompas
 • Førstehjælpskit
 • Drikkedunk
 • Solbriller

Hygiejne

 • Toiletpapir
 • Toiletsager (tandbørste, tandpasta, sæbe, bind mm.)
 • Solcreme
 • Myggebalsam
 • Vådservietter
 • Plastikposer
 • Mikrofiberhåndklæde

Proviant

 • Frysetørret mad
 • Havregryn (og müesli)
 • Snacks (powerbar, nødder, tørret frugt mm.)
 • Kaffe/the
 • Rugbrød/knækbrød
 • Dåsetun/makrel
 • Konserves
 • Spegepølse
 • Krydderier (salt, peber mm.)

Eventuelt

 • Oppustelig hovedpude
 • Siddeunderlag
 • Vandrestave
 • Lette sko til lejren
 • GPS
 • Kamera
 • Kikkert
 • Powerbank + ledninger
 • En god bog
 • Badetøj
 • Dunjakke til pauserne (alt efter sæson)
 • Viskestykke

Forsikring

Når du tager på aktiv ferie, er det vigtigt at vide, hvad du har af forsikringer, og hvad de dækker. Rigtig mange aktiviteter går nemlig ind under kategorien “Farlig sport” og det er ikke alle forsikringer der dækker dem. 

Når du vandrer kan du fx. risikere at vride om og forstue eller brække din ankel, og så er vandreturen slut. Men hvad så med alt det, du har booket i forvejen? Færgebilletten, turpasset og den lækre luksus-overnatning til 800 kr, som du virkelig havde glædet dig til. Dækker din forsikring udgifterne, eller er det bare ærgerligt? I Danmark har vi heldigvis gratis lægehjælp, men det er ikke altid at genoptræning hos en fysioterapeut er dækket. 

Eksempel på turplan

Her kommer mit bud på hvordan en turplan for Camønoen kunne se ud:

Dage

Start

Slut

Længde

Overnatning

Dag 1

Møns Museum

Nyord

15 km

Hyldevang lejrplads

Dag 2

Nyord

Elmelunde

22 km

Ole Hansens B&B

Dag 3

Elmelunde

Møns Klint

18,3 km

Camp Møns Klint

Dag 4

Møns Klint

Klintholm Havn

12,6 km

Marina Park

Dag 5

Klintholm Havn

Slotshaven

28,8 km

Slotshaven shelterplads

Dag 6

Slotshaven

Bogø

25,5 km

Bogø Mølle

Dag 7

Bogø

Askeby

21,6 km

Møns Økologiske B&B

Dag 8

Askeby

Damsholte

21,3 km

Nygammelsø B&B

Dag 9

Damsholte

Møns Museum

10,3 km

I egen seng!

Sådan træner du op til Camønoen

Hvis du er et af de mennesker, der bare kan rejse sig fra sofaen, snøre et par støvler og tage afsted på en to ugers vandretur uden nogen form for træning – jamen så er dette afsnit måske ikke for dig. For alle os andre er det dog en god idé at bruge noget tid på at styrke vores muskler, før vi begiver os ud på en lang tur som Camønoen. På den måde har vi mere fysisk overskud og minimerer samtidig risikoen for skader.

Der er overordnet set fire forskellige ting, du skal fokusere på i din træning:

 1. Øg din styrke i dine store muskelgrupper
 2. Opbyg din muskeludholdenhed.
 3. Træn din balance.
 4. Arbejd på din kondition.

Det er vigtigt at træne de store muskelgrupper, da det er dem der skal bære dig og dine ting over lange distancer. Jo stærkere du er, desto mere overskud vil du have. De samme muskler skal dog også være udholdende. Det hjælper ikke, at du kun er stærk de første 2 km, og du skal derfor opbygge din muskeludholdenhed ved fx. at have vandret flere kortere ture eller at tage flere gentagelser med færre kilo. 

Din balance er vigtig, når du skal krydse de strækninger, hvor der er lidt stenet og kuperet. Derudover skal du også huske, at vægten på din taske ændrer dit tyngdepunkt. Det er derfor vigtigt at træne alle de små balancerende muskler, så du nemmere kan justere for uforudsete ændringer i terrænet. 

Sidst men ikke mindst skal du arbejde på din kondition. Terrænet kan til tider være kuperet og byde på stejle stigninger, og det er derfor en god idé at have forbedret din aerobe effekt og kapacitet. Jo bedre du er til at transportere ilt rundt i kroppen og optage det i dine arbejde muskler, desto nemmere vil bakkerne føles! 

Så selv om du er en af de heldige, der ikke behøver at træne, kan det måske være en idé at prioritere det alligevel. Camønoen er en fantastisk vandreoplevelse, og den bliver kun sjovere ved at have mere fysisk overskud! Rigtig god tur!

Interesseret i flere vandreture på Sjælland? Så læs vores komplette guide til vandreture på Sjælland.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid tager det at gå Camønoen?

Det tager cirka 5-10 dage at gå Camønoen. Læs vores turguide for mere information.

Hvor starter og slutter Camønoen?

Camønoen starter og slutter på Møns Museum i Stege. Læs vores turguide for mere information.

Hvad koster det at gå Camønoen?

Prisen afhænger af en række række faktorer såsom dit valg af transport til og fra vandreruten, kost og logi. Få konkrete bud på priser i vores turguide.

Hvordan er terrænet på Camønoen?

Terrænets sværhedsgrad afhænger af, hvor du befinder dig på vandreruten. Læs vores turguide for mere information.

Forfatter
Picture of Hjalte Riis
Hjalte Riis

Hjalte fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han er en grejfreak og friluftselsker helt ind til knoglerne, som nyder at udfordre sig selv med alverdens friluftsaktiviteter. Til daglig arbejder han i en friluftsbutik og guider en bred vifte af friluftsentusiaster i valg af grej til naturoplevelser. Derudover arbejder han også som klatreinstruktør og erhvervsklatrer. Når han ikke ekspederer friluftsfolk eller vejleder i klatring, studerer han idræt og fysisk aktivitet på Københavns Universitet.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj