Caminoen

Mand der går Caminoen

Caminoen er et af de længste og mest inspirerende vandreruter i verden. Hvert år drager tusindvis af pilgrimme og eventyrere af en af de seks ruter, der fører til den legendariske by Santiago de Compostela. Planlægger du også at gå Caminoen, så læs videre her. Vi fortæller dig alt, hvad du bør vide, så du får den bedste Camino-oplevelse.

Indholdsfortegnelse

Caminoen: de 6 ruter til Santiago de Compostela

Når man snakker om Caminoen, er mange ikke klar over, at der findes flere ruter, der alle leder mod samme mål: på vej til Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela. Der findes ruter, der starter i Portugal, Sydspanien og Frankrig, hver med deres længde og seværdigheder. De seks mest populære ruter er:

 • Camino Francés, cirka 778 kilometer
 • Camino Primitivo, cirka 321 kilometer
 • Camino Del Norte, cirka 815 kilometer
 • Camino Portugues, cirka 242 kilometer
 • Camino Inglés, cirka 118 kilometer
 • Camino Finisterre, cirka 88 kilometer

 

Herunder får du en uddybende guide til hver af de seks ruter på Caminoen. 

symbol for Caminoen

Camino Francés

De fleste associerer den klassiske Caminorute med Camino Francés. Det er stadig den mest populære rute, og næsten 70% af alle pilgrimme og andre Camino-vandrere vælger da også “den franske rute” på vej til Santiago de Compostela.

En af grundene til rutens popularitet er, at den er et af de bedst skiltede ruter med ikoniske gule pile, malet på sten, bygninger og træer samt små og større vejskilte med stiliserede muslingesymboler og Europarådets blå og gule muslingelogoer. Der er mange gode indkøbs- og overnatningsmuligheder undervejs. Dagsetaperne behøver ikke at overstige 25 kilometer, da der er mange herberger på vejen mod Sankt Jakobs grav. Derfor er Camino Francés oplagt som begynderrute.

Vælger du at gå alle 778 kilometer, så skal du starte ved den franske side af Pyrenæerne i byen St. Jean Pied de Port, der byder på en fantastisk flot, men også hård tur op mod toppen af den spansk-franske bjergkæde. Du kan også vælge at starte din pilgrimsvandring på den spanske side af Pyrenæerne, i den lille bjerglandsby Roncesvalle eller i den baskiske storby Pamplona.

Pamplona er populær at starte fra, da det er forholdsvis nemt at komme dertil med transport. Herefter leder ruten dig tværs hen over det øvrige Nordspanien med de autonome regioner Navarra, La Rioja, Castilla Y Leon og hen til Galicien, hvor Santiago de Compostela er placeret. Denne rute er forholdsvis bjergrig i begge ender, forbundet af den varme og tørre Meseta-højslette i midten.

Som nævnt kan du fint tilpasse ruten Camino Francés til dit eget tempo og temperament, men normalvis følger de fleste vandrere rutens 32 etaper, der fører dig forbi flere kunstneriske og historiske seværdigheder.

Seværdigheder

Caminoen og især “den franske rute” bærer præg af at være en kristen pilgrimsrute. Undervejs passerer du mange vigtige katedraler, større og mindre klostre og andre historiske monumenter, blandt andet i Pamplona, Burgos, León, Astorga og i selve Santiago de Compostela. 

Hyldest til vandrere

Ved Pamplona, på toppen af Alto de Perdón – Tilgivelsesbjerget – kommer du forbi nogle figurer i støbt jern, der ligner pilgrimme til fods og på hesteryg. Denne skulptur er dedikeret til pilgrimme og vandrere, der passerer denne del af Camino Francés. Den store metalskulptur repræsenterer pilgrimme til fods og på hest som et symbol på altid at være på vej et sted hen i livet.

Den romerske bro

Den romerske bro gav sit navn til byen Puente la Reina (Dronningens bro), som er hovedstaden i Ilzarbe eller Valdizarbe dalen i den centrale zone i Navarra. Denne bro over floden Arga blev bygget i det 11. århundrede, tilsyneladende på initiativ af en dronning, der godt kunne have været Doña Mayor de Castilla.

Målet med opførelsen var at gøre det lettere for pilgrimme på vejen til Santiago at forlade byen efter at have gået langs Rúa Mayor (hovedgaden).Det er et af de mest majestætiske eksempler på civil romersk arkitektur på Camin Francés. Dens mest bemærkelsesværdige træk er dens elegance. Det har syv halvcirkelformede buer, hvoraf den østligste er under jorden og er 110 meter lang.

Mellem buerne er nogle mindre buede åbninger, der tjener som udluftningshuller, som tillader vandet at løbe igennem, når floden stiger. Broen havde tidligere tre defensive tårne, et i hver ende og et centralt, der husede renæssancens billede af helgenen Virgin del Puy.

Katedralen i Burgos

Jomfru Maria af Burgos-katedralen blev påbegyndt i det 13. århundrede på samme tid som de store katedraler i Ile-de-France og blev afsluttet i det 15. og 16. århundrede. Hele den gotiske kunsthistorie er opsummeret i dens fantastiske arkitektur og dens unikke samling af kunstværker, herunder malerier, grave og farvede glasvinduer.

Katedralen i Burgos er et fremragende eksempel på en integreret gotisk katedral med kirke, kloster og annekser. har på forskellige tidspunkter haft en betydelig indflydelse på udviklingen af arkitektur og plastik. Det vidner om det kreative geni hos mange arkitekter, billedhuggere og håndværkere.

Sæson

Afhængig af, hvor socialt anlagt du er og om du ønsker at møde andre vandrere på ruten eller ej, bør du vide, at højsæsonen på Camino Francés er i juli og august. Her vil der i løbet af blot to måneder passere over 90.000 pilgrimme på stierne mod Santiago de Compostela. Hvis du kan trives med det, så kan du glæde dig over, at vejret i disse måneder er tørt og behageligt varmt. Dog skal du være opmærksom på meget varme temperaturgrader i juli og august, når du vandrer på Meseta-højsletten.

Hvis du foretrækker færre mennesker på ruten, så er maj og juni samt september og første halvdel af oktober gode tidspunkter at tage afsted.

Natur

Undervejs på Camino Francés støder du på forskellig flora og fauna. Både i starten og hen imod slutningen af ruten vandrer du i bjergrige egne, derfor får du nemt fornemmelsen af et noget grønnere landskab end det Spanien typisk er kendt for. Det spanske klima gør det muligt for mange frugter og grøntsager at gro, så du kan let finde vildtgroende råvarer og urter langs med ruten, hvis du ønsker at supplere dine måltider. Især i foråret og i midten af oktober.

Historie og kultur

Mysterie, legende og farverige myter er alle en del af Camino Francés historie. Ifølge pilgrimsfærdens officielle historie blev liget af den hellige Jakob, apostlen, søn af Zebedeus og broderen til Johannes evangelisten, opdaget af en hyrde ved navn Pelayo i en mark i Galicien under kong Alfonso II, tilbage i 9. århundrede. Apostlen giver ruten sit navn: Camino de Santiago betyder Sankt Jakobs vej; Santiago eller Sant Iago betyder Sankt Jakob.

Sankt Jakob var død omkring 800 år tidligere og blev ifølge legenden transporteret til Galicien (til byen Iria Flavia, dagens Padron på Camino Portugues) af to disciple i en båd ledet af engle. På en eller anden måde blev hans lig derefter begravet i et felt ikke langt derfra; hvor det ville blive opdaget et par århundreder senere.

Kong Alfonso II, der blev informeret om denne vigtige opdagelse, fik bygget et lille kapel på dette hellige sted og senere skulle bestille et større tempel for at tiltrække pilgrimme fra hele verden og konkurrere med andre vigtige religiøse pilgrimsrejser som Jerusalem og Rom. Templet og relikvierne fra Sankt Jakob ville forvandle Santiago de Compostela til en af verdens vigtigste pilgrimsrejser.

Kost og logi

Skriv om hvilke overnatningsmuligheder og indkøbsmuligheder der er på ruten.

Maden undervejs på Caminoen er en vigtig og fascinerende del af rejsen. Du krydser mange forskellige regioner, alle med deres unikke smag og specialiteter. Vores favorit er Pulpo a la Gallega (blæksprutte), Zamburinas (kammuslinger) og Croquetas (indbagte kartoffelkroketter). Samtidig passerer du ni forskellige vinregioner på Camino Francés, der alle har deres egne kulinariske specialiteter. Det bør du unde dig selv at smage mere på, nu du er i den del af Spanien.

Det er få steder på ruten, hvor du er i stand til at slå et telt op og sove i det. Derfor skal du regne med at overnatte på herberger eller hostels. Her følger en prisoversigt:

 • Offentlige herberger: 3-7 euro pr. dag. I Galicien stiger priserne i 2021 til ti euro pr. overnatning
 • Private herberger: 12-20 euro pr. dag i mindre sovesal
 • Hoteller, hostels (hostals) og pensionater (eget værelse): 30-65 euro pr. dag
 • Med rejsebureau, hvor bureauet booker hoteller og pensionater til dig: 63-82 euro pr. dag

Du finder en komplet liste over alle herberger på Camino Francés her.

Transport

Flyv til Bordeaux og overvej at tage en overnatning. Fra Bordeaux tager det lidt over tre timer med tog til Saint-Jean-Pied-de-Port

Pris

Caminoen er en billig rejseform sammenlignet med mange andre rejser. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs, og i mange byer langs caminoen får du en simpel treretters pilgrimsmenu for 10 euro inkl. vin.

Prisen for at gå på Caminoen er i gennemsnit 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Det tager mellem 25 og 30 dage at gå Camino Francés, så i alt kommer det til at koste dig 7.500. kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til Bordeaux. 

Camino Primitivo

Camino Primitivo er ældre end den mere kendte Camino Frances og er på cirka 365 kilometer. Den kan opdeles i 14 etaper, heraf 11 etaper fra Oviedo til Santiago de Compostela. Samtidig regnes Camino Primitivo for én af de mere udfordrende med kuperede bjergområder, lange stigninger og vejr, der hurtigt kan slå om og byde på regn, torden og tæt tåge.

Oviedo er udgangspunktet for Camino Primitivo, en rute, der traditionelt blev fulgt af pilgrimme fra længere væk i det nordlige Spanien og Europa. Ruten giver vandrere enestående udsigt over Picos de Europa og passerer hyggelige bjerglandsbyer i Asturien og Galicien. Byen Lugo er et af højdepunkterne på denne Camino-rute. Lugos gamle bydel ligger inde i den eneste fuldt bevarede romerske mur i Spanien, et imponerende UNESCO-verdensarvsted.

Ruten møder Camino Francés i byen Melide, og de to caminoer har fælles spor derfra til Santiago de Compostela.

Seværdigheder

Landskabet er smukt, og der er mange fine, gamle huse og gårde.

Bjergene er ganske dramatiske at se til tider, især i nærheden Grandas de Salime. Klostret i Valdedios. Mange pilgrimme drog tidligere fra Camino Francés i León og rejste 121 km nord på for at besøge Cámara Santa i Oviedo Katedralen.

Sæson

Ligesom Camino Francés er det vejrmæssigt ret fleksibelt at gå Camino Primitivo. Og fordi ruten er mere udfordrende, er den langt mindre brugt. Så vandresæsonen starter i maj og ender et godt stykke ind i oktober.

Natur og dyreliv

Ruten går tværs over de cantabriske bjerge, og har derfor en del højdemeter. Stierne er gode, sikre vandrestier. Dette er en vanskelig rute, da den passerer over den vestlige ende af Cordillera Cantábrica med et antal opstigninger og nedstigninger på 6 til 8%.

Hvis du er heldig nok til at få godt vejr, bliver du rigeligt belønnet af udsigten. Du skal være forberedt, selv om sommeren, på kraftig regn og kulde. Skiltningen er variabel, selvom det rapporteres at være ekstremt god fra Oviedo til den galiciske grænse, som er ca. halvdelen af ruten. Cirka 4% af pilgrimme vælger Camino Primitivo at vandre.

Historie og kultur

Kong Alphonse II spillede en vigtig rolle for at fastslå, at de rester, der blev udgravet i Compostela, faktisk tilhørte apostlen Sankt Jakob. Han sponsorerede også opførelsen af den første basilika i byen og fremmede etableringen af den tidlige kult af Sankt Jakob.

De mange hospitaler, der er oprettet undervejs, vidner om vigtigheden af denne rute, især de på fjerntliggende steder højt oppe i bjergene. De tjente et grundlæggende formål: at tage sig af pilgrimme, der i regionen A Fonsagrada blev tvunget til at krydse områder med betagende skønhed, men alligevel også repræsenterede en hård udfordring det meste af året med snestorm, kraftig vind og forræderiske stier.

Kost og logi

Der er en række pilgrimsherberger langs ruten samt nogle hostels og pensionater. Du kan se en oversigt over alle herberger her.

Transport

Flyv direkte til Madrid og tag derfra med bus eller tog til Oviedo.

Pris

Regn med en gennemsnitlig pris på 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs, og i mange byer langs caminoen får du en simpel treretters pilgrimsmenu for 10 euro inkl. vin.

Det tager mellem 14 og 16 dage at gå Camino Primitivo, så i alt kommer det til at koste dig mellem 3.500. og 4.000 kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til Madrid og transport til Oviedo. 

Camino del Norte

Camino del Norte er ruten for dig, der drømmer om at vandre i bjerge, dale, besøge idylliske landsbyer, se imponerende kyststrækninger og bade i Atlanterhavet.

Ruten er med sine 815 kilometer den længste Camino at gå og leder pilgrimme langs den den vidunderlige nordlige kyst af det “Grønne Spanien” fra Baskerlandet, over Cantabria, Asturien og videre til Santiago de Compostela i Galicien. Langs denne kystnære Camino opdager du fascinerende byer og fiskerbyer, svømmer i smukke sandstrande og smager lækker fisk og skaldyr.

Du kan starte din Camino del Norte-rejse fra byen Irun eller San Sebastian, og det tager lidt over 5 uger at gå hele Camino del Norte fra San Sebastian til Santiago. De sidste 100 km på stien fører dig hele vejen fra købstaden Vilalba til det historiske Santiago de Compostela.

Seværdigheder

Den smarte kystby San Sebastián, som er et ægte paradis for foodies: det er faktisk i de top 10 byer med det højeste antal Michelin-stjerner I Europa. Du bør også besøge Guggenheim Museum i Bilbao; slentre ved det kongelige palads i Santander; prøve Asturias berømte cider eller blive forbløffet over katedralstranden i Ribadeo eller træde tilbage i tiden i middelalderens Mondoñedo.

Sæson

Skriv om hvornår sæsonen for ruten er (begyndelse og slut). Hvornår man bør gå turen. Løber sæsonen f.eks. hen over flere måneder eller er det kun 1 måned?

Natur

Camino del Norte har et stærkt kuperet terræn og et begrænset antal Camino seværdigheder undervejs. Du skal vælge denne rute, hvis du er vild med naturlandskaber, imponerende kyststrækninger og udfordrende bjergstier.

Historie og kultur

Sammen med den oprindelige Camino (Camino Primitivo) blev Camino del Norte en fremtrædende pilgrimsrute i Caminoens tidlige historie i det 9. og 10. århundrede. Mens Camino Francés derefter blev den mest berejste af alle ruter, opretholdt Camino del Norte stadig en regelmæssig strøm af pilgrimme indtil det 18. århundrede.

Denne Camino de Santiago-rute tiltrak ikke kun pilgrimme fra den nordlige del af den iberiske halvø, men også fra udlandet fra fjerne lande som Skandinavien, England, Flandern og Tyskland: mange pilgrimme ville tage rejsen ad søvejen til nogle af havne i det nordlige Spanien inden de fortsatte til fods til Santiago de Compostela. Mange af dem stoppede også i Oviedo for at besøge relikvierne i San Salvador.

Kost og logi

Du kan se en oversigt over alle herberger her.

Transport

Flyv direkte til San Sebastián og start din rute der. Alternativt kan du flyve til Bilbao og starte der.

Pris

Prisen for at gå på Camino del Norte er i gennemsnit 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Det tager mellem 30 og 35 dage at gå Camino del Norte – ligesom Camino Francés, så i alt kommer det til at koste dig mellem 7.500 og 8.000 kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til enten San Sebastián eller Bilbao.

Camino Portugues

Camino Portugues er en fantastisk rute for pilgrimme på udkig efter en mere landlig oplevelse på Camino de Santiago. Derfor er Camino Portugues den næstmest populære Camino/rute. Dette Camino-spor er 245 kilometer langt, kan sagtens gennemføres i løbet af et par ugers ferie og starter i Porto, Portugals blændende portvinshovedstad og hjemsted for flere UNESCO-steder. Denne rute til Santiago har traditionelt været den rute, der er valgt af pilgrimme, der kommer fra Portugal, især fra Lissabon og Porto.

Seværdigheder

På den portugisiske Camino går du forbi markterrasser, frodige skove, vinmarker og fredelige landsbyer. Det tager pilgrimme over det fantastiske landskab, landsbyer og byer som Santarém, en af de sidste mauriske bastioner i Portugal; Coimbra, berømt for sit 13. århundrede universitet; og smukke Porto med sin farverige flodbred og hjemsted for portvin.

Sæson

Det bedste tidspunkt at vandre denne sti er i løbet af foråret og efteråret, da vejret er køligt. Sommeren betragtes ofte for varm på trods af brisen fra Atlanterhavet.

Natur og dyreliv

Stiens landskab består af mange fyrreskove og eukalyptusskove og forbliver for det meste fri for større veje eller motorveje. På grund af sin nærhed til Atlanterhavet er der ofte stor chance for regn langs ruten når som helst på året.

Historie og kultur

Denne Camino tager vandrere langs gamle veje, på tværs af skove, marker, over middelalderlige broer, landsbyer, byer og historiske byer, mod nord til Santiago de Compostela. Undervejs passerer du utallige påmindelser om Camino-historien som helligdomme, kirker, klostre og stenkors og ‘petos de animas’, hvor det trøstende billede af Sankt Jakob ofte er til stede for at guide pilgrimme.

Kost og logi

På denne rute kan du se frem til et upåklageligt udvalg af dejlig mad og vin. Der er herberger og hostels langs ruten. Du kan se en oversigt over alle herberger her.

Transport

Porto er den bedste lufthavnsmulighed for at komme til Camino Portugues.

Pris

Regn med en gennemsnitlig pris på 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs, og i mange byer langs caminoen får du en simpel treretters pilgrimsmenu for 10 euro inkl. vin. Det tager cirka 12 til 14 dage at gå Camino Portugues, så i alt kommer det til at koste dig mellem 3.000 og 3.500 kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til Porto. 

Camino Inglés

Camino Inglès – eller den engelske Camino – er den historiske Camino de Santiago-rute, der er taget af pilgrimme, der kommer fra Nordeuropa, især Storbritannien, Irland og Skandinavien. Ruten er forholdsvis kort og er cirka 120 kilometer lang fra Ferrol.

Camino Inglès har to traditionelle udgangspunkter: havnebyerne A Coruña og Ferrol. Selvom A Coruña er en større og mere attraktiv by end Ferrol, starter kun få pilgrimme derfra, fordi den ligger mindre end 100 kilometer fra Santiago de Compostela. For at få dit Camino-certifikat, skal du minimum gå 100 kilometer før du træder ind i Santiago de Compostela.

Seværdigheder

Hvis du starter din rejse fra Ferrol om foråret, får du muligvis en chance for at opleve byens mest berømte festival. Påske er en stor ting i Ferrol og en af de vigtigste i Galicien, med begivenheder og parader med århundreder gamle billeder, der finder sted i løbet af hele ugen. Disse parader eller ‘processioner’ skildrer Kristi lidelser og forskellige relaterede episoder og kan være virkelig følelsesladede.

Hvis du starter fra A Coruña, er et besøg i det UNESCO-listede Hercules tårn et must. Tårnet er et imponerende stykke bygningsværk bygget af romerne i det 1. århundrede og har siden da været symbolet på denne livlige by ved havet. Ifølge legenden er det fra dette sted, at Ith, søn af den keltiske høvding Breogan, sejlede til Irland efter at have set det fra toppen af tårnet.

Hvis du starter i A Coruña, er Riazor og Orzan-stranden nogle af de lokale favoritsteder.

Som med enhver Camino-rute, møder du venlige folk på din pilgrimsvandring, og Camino Inglés-ruten er ikke anderledes. Du støder ikke på så mange pilgrimme undervejs som på Camino Frances, men vær gerne parat til at modtage den varme og venlige velkomst og hilsner fra mange lokale, når du går forbi deres hjem eller baghaver.

Buen Camino eller Bon Camiño kan udtrykkes på mange forskellige måder … et nysgerrigt blik og et halvt smil, når du kæmper op ad en bakke, tæller også!

Sæson

Camino Inglés er ikke den mest populære rute på Caminoen. Kun cirka 2 procent af alle pilgrimme vælger Den Engelske Rute. Vær opmærksom på, at klimaet i Nordspanien er mildere end i det centrale Spanien, men at det godt kan blive varmt i juli og august. Hvis du foretrækker køligere klima, så er maj og juni samt september og første halvdel af oktober gode tidspunkter at tage afsted.

Natur og dyreliv

De første tre dage, hvor du går Camino Ingles fra Ferrol, vil du bl.a. vandre langs fjorden, gennem skov og bakker, indtil du når Betanzos, hvor du kan nyde udsigten over bugterne Ferrol, Ares og Betanzos. Du får også et par muligheder for at tage en dukkert i havet, da du passerer sandstrande som Madalena-stranden uden for Pontedeume og Praia da Alameda i den lille kystby Miño.

Historie og kultur

Pilgrimsrejser fra Skandinavien og de britiske øer begyndte i det 12. århundrede. En af de mest bemærkelsesværdige episoder fandt sted i 1147 med ankomsten af en eskadrille med korsfarere på vej til det hellige land. Denne eskadron deltog i erobringen af Lissabon og hjalp Portugals første konge i hans kamp mod muslimerne. Før korsfarere fra England, Tyskland og Flandern stod over for et krigsførende møde, besøgte de Sankt Jakobs grav.

Den første maritime rejseplan registreret mellem 1154-59 af den islandske munk, Nicholas Bergson, beskriver rejsen fra Island til Bergen i Norge og Aalborg og sejlruten ned ad Kiel-kanalen til Santiago. Skandinaviske pilgrimme tog denne søvej fra Danmark ned til Sydfrankrig og fortsatte deres rejse til fods til Roncesvalles eller med båd nord for den iberiske halvø.

Kost og logi

Der er herberger og hostels langs ruten. Du kan se en oversigt over alle herberger her.

Transport

A Coruña er den bedste lufthavnsmulighed for at komme til startpunktet på Camino Inglés.

Pris

Regn med en gennemsnitlig pris på 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs. Det tager cirka 5 til 6 dage at gå Camino Inglés, så i alt kommer det til at koste dig små 1.500 kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til A Coruña. 

Camino Finisterre

Camino Finisterre eller Camino de Finisterre er en enestående rute fra Santiago til Kap Finisterre, der menes at være på kanten af den kendte verden, som man troede, at den så ud i Middelalderens Europa. Dette er det eneste sti, der starter i Santiago de Compostela og tager pilgrimme vest til den fantastiske Atlanterhavskyst i Galicien.

I løbet af 4 dage vil du kunne gå 88 kilometer frem til verdens ende ved byen Finisterre, der ligger ud til Atlanterhavet. Når du er i Kap Finisterre, kan du nyde en velfortjent svømmetur i havet. For en virkelig speciel oplevelse anbefaler vi at fortsætte langs den forrevne kyst til den maleriske fiskerby Muxia, berømt blandt pilgrimme for sin maleriske fristed ved havet og ‘magiske’ sten.

Seværdigheder

Denne Camino-rute leder dig igennem stille landsbyer, vidtstrakte marker og uspolerede landskaber helt frem til havets klipper ved det vestligste punkt i Spanien ved Kap Finisterre. Fyrtårnet i Finisterre, som ligger på toppen af en stejl klippe, højt over havets overflade, er omgivet af et åndeløst smukt landskab, med udsigt over den forrevne og berømte kyststrækning, hvor utallige skibe har lidt en forfærdelig skæbne på de skjulte rev ud for klippekysten. Fra Kap Finisterre kan du fortsætte din Camino-rejse langs smukke kyststier til helligdommen A Virxe da Barca i Muxía, en traditionel pilgrimsdestination med en fantastisk beliggenhed med udsigt over Atlanterhavet.

Sæson

April-juni og september er den bedste tid, da der ikke er for mange mennesker, og vejret er stadig godt – hverken for varmt eller for regnfuldt.

I oktober kan du være heldig og ikke få for meget regn. De varmeste måneder i Galicien er juli og august. Hvis du planlægger at gå i disse måneder, foreslår vi at booke indkvartering på forhånd. November til marts er vejrmæssigt ikke det bedste tidspunkt at gå til Finisterre; det er ret køligt, det regner meget og mange steder er lukket for lavsæsonen.

Natur og dyreliv

Der er en del bakker og dermed nedgange, gamle stier gennem skove og smukke landskaber. Ruten mellem Santiago de Compostela og Finisterre er ganske befærdet, og vil man efter Finisterre have lidt ro, er turen op til Muxia (Costa da Morte) en mulighed.

Historie og kultur

Fra det 12. århundrede forbandt Codex Calixtinus disse lande med pilgrimsrejsetraditionen. Denne middelalderlige ‘guidebog’ fra Camino fortæller historien om, hvordan Sankt Jakobs disciple rejste til byen Dugium i det nuværende Finisterre og søgte tilladelse fra en romersk legion til at begrave apostlen på det sted, hvor Santiago de Compostela står i dag.

Kost og logi

Der er herberger og hostels langs ruten. Du kan se en oversigt over alle herberger her.

Transport

Du kan flyve direkte til Santiago de Compostela og starte din vandring derfra. Fra Finisterre eller Muxia er det muligt at tage en bus tilbage til Santiago de Compostela.

Pris

Regn med en gennemsnitlig pris på 250 kroner pr. dag. Det inkluderer overnatning, mad og fornødenheder. Ruten er udbygget med mange billige muligheder for overnatning undervejs. Det tager cirka 4-5 dage at gå Camino Finisterre, så i alt kommer det til at koste dig lidt over 1.000 kroner. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten til Santiago de Compostela.

Hvordan planlægger jeg min tur på Caminoen?

At skulle gå 20-25 kilometer om dagen med oppakning i et klima, hvor temperaturen kan svinge mellem 25 og 35 grader, og hvor man om aftenen overnatter på et herberg – hvis der er ledigt vel at mærke – kræver planlægning.

Vælg en vandrerute

Det første du skal beslutte dig for er, hvilken rute, du skal gå. Den skal være afstemt med ens behov og krav til turen.

 • Skal du vandre i en gruppe, alene eller med børn?
 • Har du et fastsat mål om, hvor mange dage du vil gennemføre ruten på?
 • Hvilken sæson vælger du at gå Caminoen på?

For mange vil Camino Francés være det rigtige valg som den første Camino-tur. Den er nemmere at planlægge fordi udbuddet af herberger er langt større på denne rute. Det betyder, at du kan vandre i et mere fleksibelt tidsinterval uden at skulle risikere, at der ikke er nogen seng ledig til dig om aftenen.

For børnefamilier er det mere naturligt at vælge Camino Portugues, da den er mindre befærdet, forholdsvis kort og ligger ud til Atlanterhavskysten, så man kan kombinere pilgrimsfærden med badeferie.

Forsikring

Du skal huske at tage dit blå EU-sygesikringskort. Har du ikke et, kan du bestille det gratis på borger.dk. Derefter skal du have styr på to slags forsikringer. Det blå sygesikringskort dækker omkostningerne til behandling på lokale hospitaler. Det dækker ikke hjemtransport.

 • Afbestillingsforsikringen. Den kan du vælge at tegne når du køber din flybillet. Den dækker omkostningerne, hvis du bliver tvunget til at aflyse turen, enten på grund af sygdom, ulykke eller dødsfald hos den sikrede eller dennes nærmeste familie.
 • Rejseforsikringen. Den gælder typisk for et år ad gangen eller for enkelte rejser og er noget, du tegner hos et forsikringsselskab. Den kan gælde i Europa eller hele Verden. En rejseforsikring kan blandt andet dække dig ind ved tyveri eller hjemrejse ved alvorlig sygdom. Det er svært at sige noget generelt om rejseforsikringer, da hvert forsikringsselskab har egne vilkår og betingelser. Læs det derfor grundigt.

Transport

Du ankommer til dit startsted med en kombination af fly, tog og bus, alt efter hvilken rute, du har valgt.

 • Camino Francés: Flyv til Bordeaux og tag toget til Saint-Jean-Pied-de-Port.
 • Camino Primitivo: Flyv direkte til Madrid og tag derfra med bus eller tog til Oviedo.
 • Camino Del Norte: Flyv direkte til San Sebastián og start din rute der. Alternativt kan du flyve til Bilbao og starte der.
 • Camino Portugues: Flyv direkte til Porto. Du kan også vælge at gå den længere rute fra Lissabon, hvor der også er direkte fly fra Danmark.
 • Camino Inglés: Flyv til A Coruña eller direkte til Santiago de Compostela og tag en bus eller samkørsel til Ferrol.
 • Camino Finisterre: Du kan flyve direkte til Santiago de Compostela og starte din vandring derfra. Fra Finisterre eller Muxia er det muligt at tage en bus tilbage til Santiago de Compostela.

Når du skal hjem igen, bør du booke flyrejsen direkte fra Santiago de Compostela, alternativt flyve fra Santiago til Madrid og hjem.

Overnatning

Du har mulighed for at booke dine overnatninger hjemmefra. På den måde sparer du bekymringen for, om der er en ledig seng til dig efter lang og udmattende dag med 25 kilometer i stængerne. Hvis dit budget peger i retning af herberger og den traditionelle Camino-oplevelse, kan du få et overblik over alle herberger på ruten her. Det er også muligt at udpege hostels, feriehuse, lejligheder og hoteller langs med din rute. Det kræver lidt ekstra research og budget fra din side, men er et komfortabelt valg, hvis overnatning i fællesstuer ikke er noget for dig.

Pakkeliste

Det at vandre på Caminoen er langt fra at vandre med fuld oppakning i den svenske ødemark. Husk på, at du ikke er tvunget til at bære dit eget telt med dig på Caminoen. Det er mere nærliggende at sammenligne pilgrimsvandringen med den minimalistiske udgave af hytte til hytte-vandring.

 • Derfor skal du tænke i en let turtaske, der ikke behøver at rumme mere end 20-40 liter. Til gengæld skal den være let, sidde godt og være i stand til at ventilere din ryg.
 • Fodtøj afhænger af dit temperament. Nogle foretrækker vandrestøvler. Andre gennemfører i løbesko. Husk plastre og andre førstehjælpsredskaber til pleje af vabler.
 • Tøjet skal være luftigt og kunne tørre hurtigt. Vandresokker i merinould er anbefalet. Medbring som udgangspunkt ikke mere end 2-3 sæt tøj. Tænk løbetøj. Husk en regnjakke/skaljakke eller en poncho, hvis vejret skifter om.
 • Hat eller anden beskyttelse til hovedet. Solen er nådesløs i Spanien.
 • Soveudstyr, enten en let sovepose eller lagenpose.
 • Vandflaske, gerne to liter og snacks, så du ikke går sukkerkold.

Hvordan træner jeg mig op til Caminoen?

Uanset hvor god grundformen er, så er det en god ide at træne op i god tid, inden du står ved startskiltet til Caminoen. Du bør træne op til at kunne gå din daglige etapelængde, det vil sige 20-25 kilometer. Start blidt med 5 kilometer dagligt og bevæg dig stille og roligt op mod 15 kilometer dagligt. To-tre uger før bør du peake din træning med at gå en enkelt etape på 20-25 kilometer.

Kan jeg gå Caminoen alene?

Det kan du. På Camino Francés er du aldrig alene. Uden for højsæson er der stadig mellem 50 og 100 pilgrimme på ruten foran eller bag dig. Det er kun i vintermånederne, at ruten er stort set tom.

Caminoen er samtidig kendt for at være en særdeles social rute, hvor både lokalbefolkningen og de andre pilgrimme er søde, hjælpsomme og imødekommende. Husk på, at jo mere du giver af dig selv i sociale aktiviteter om aftenen ved herbergerne, jo mere får du igen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid tager det at gå Caminoen?

Se artiklen og få en uddybende guide til hver af de seks ruter på Caminoen. 

Hvor starter og slutter Caminoen?

Der findes 6 forskellige ruter. Læs mere om Caminoen i artiklen.

Hvad koster det at gå Caminoen?

Prisen afhænger af en række række faktorer såsom dit valg af transport til og fra vandreruten, kost og logi. Få konkrete bud på priser i artiklen.

Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj