Komplet guide til valg af snurrebassen

Snurrebassen

Snurrebassen – også kaldet ’snurrebassen gennemløber’ og ‘OGP snurrebassen’ – er lystfiskernes foretrukne havørred blink, og det er der nogle gode grunde til! Gennemløberen kaster helt fantastisk – uanset hvilken fiskestang du fisker med (spinnestang, teleskop fiskestang osv.). Derudover skærer gennemløberen let igennem vinden og vandsøjlen. Snurrebassen har også en meget livlig gang ved indspinning. Og når man laver spinstop, snurrer den rundt om egen akse – og det lokker yderligere havørreden til hug!

Vores lystfisker eksperter (Allan og Jørgen) har i deres tid som lystfiskere erfaret, at snurrebassen udkonkurrerer samtlige havørred blink (heriblandt sømmet, hansen stripper, sølvpilen, bornholmerpilen, möresilda) på alle parametre.

Men før du køber snurrebassen, skal du være opmærksom på, at der er nogle forskelle på, hvornår og hvorfor man bruger de enkelte størrelser og farver af gennemløberen. Allan og Jørgen vil i denne artikel fortælle dig om, hvilke størrelser og farver af gennemløberen de anbefaler samt give tips og tricks til fiskeri med gennemløberen.

Snurrebassen – størrelser og farver

Snurrebassen
Snurrebassen

Som tidligere nævnt har vores lystfisker eksperter – Allan og Jørgen – testet samtlige havørred blink (heriblandt sømmet, hansen stripper, sølvpilen, bornholmerpilen, möresilda) for at finde frem til, hvilket havørred blink der er det bedste. Snurrebassen udkonkurrerede alle blink på alle parametre. De parametre som Allan og Jørgen vurderede ud fra var antal fangster og kasteegenskaber. Det viste sig, at snurrebassen scorede højst i begge parametre, og blev dermed kronet som det bedste havørred blink.

Snurrebassen kan fås i mange forskellige størrelser, og fælles for dem alle er, at de kaster utrolig godt. Men der er stadig nogle forskelle, som du skal have styr på, hvis du vil købe den rette størrelse og farve af gennemløberen. Den ideelle størrelse og farve afhænger af, hvilket terræn du fisker i, vandforhold (klart og uklart vand) og hvilke fisk du fisker efter. Vores lystfisker eksperter vil gøre dig klogere på dette og komme med deres bud på de bedste størrelser og farver af gennemløberen nedenfor.

Vores lystfisker eksperter

Snurrebassen størrelser

Allan og Jørgen har nedenfor forklaret lidt om deres 3 mest anvendte størrelser af snurrebassen, som de har med hver gang på deres fisketur. Allan og Jørgen fisker med disse 3 størrelser, da de tilsammen giver mulighed for variation i fiskeriet. Hvis du har alle 3 størrelser af gennemløberen, kan du både fiske ved fjord og kyst (dvs. lavt og dybt vand). Allan og Jørgen har også erfaret, at havørrederne bider mest på krogen, når du anvender disse 3 størrelser i dit havørredfiskeri. Læs mere om dem nedenfor.

Snurrebassen no 0 (velegnet til UL fiskeri og fjord)

Hvis du godt kan lide fjordfiskeri og UL fiskeri (fiskeri med ultra let fiskegrej), så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en no 0. Denne variant vejer 8 gram, og derfor passer det perfekt til fiskeri i lavvandsområder. Vores lystfisker eksperter har blandt andet haft stor fangst-succes ved at prøve at kaste no 0 ud mellem muslingebanker i forholdsvis små vige med en blød sandbund. Her gemmer havørrederne sig ofte ved fjorde. Du kan også prøve at finde sejlrender og badekar – her gemmer fiskene sig tit.

køb produktet her

Snurrebassen no 3 (bedst allround)

Hvis du leder efter en snurrebasse, du kan fiske med i alt terræn (kyst og fjord), så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en no 3. No 3 er den bedst sælgende model af snurrebassen i Danmark, og det skyldes dens vægt og brede design. No 3 vejer 18 gram, og man kan derfor kaste forholdsvis langt med blinket. Ydermere betyder det brede design, at man også kan fiske i lavt vand.

køb produktet her

Snurrebassen no 6 (velegnet til lange kast)

Hvis du leder efter en snurrebasse, du vil kaste langt med, så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en no 6. No 6 er velegnet til lange kast på baggrund af dens vægt og design. No 6 vejer 20 gram, og man kan derfor kaste meget langt med blinket. No 6 er designet smalt, og derfor kaster du utrolig godt med dette blink. Fiskene gemmer sig ofte længere ude på dybt hav, og derfor kan det være en god ide at anskaffe dig en tung model (no 6) af snurrebassen.

køb produktet her

Snurrebassen farver

Snurrebassens farve er også noget du skal bide mærke i. Nogle farver giver en bedre fangstrate end andre, og nogle farver er velegnet til klart vand, mens andre er mere velegnet til uklart vand. Allan og Jørgen har valgt at fortælle lidt om de 2 farver, som de altid har med på deres fisketure. De 2 farver giver anledning til variation i dit havørredfiskeri og sikrer, at du kan fiske optimalt efter havørreder uanset vandforhold.

Sort kobber (klart vand)

Når vandet er klart, har du ikke behov for en særlig skrap farve som f.eks. grøn og gul til at skinne gennem vandet. En skrap farve kan i værste tilfælde skræmme havørreden væk, og det ønsker du jo ikke – vel?

Den farve som er mest velegnet til klart vand er en neutral farve. Allan og Jørgen anbefaler en snurrebasse i sort kobber, hvis du vil fange havørreder i klart vand. Der findes naturligvis også andre lignende farver, heriblandt sort/rød crystalina, sort/blå/hvid/alu og børsteorm/brun/hvid røv, som også er værd at kigge på.

køb sort kobber snurrebassen her

Grøn/gul (uklart vand)

Hvis vandet er uklart, anbefaler Allan og Jørgen, at du fisker med en snurrebasse i en skrap farve frem for en neutral farve. En neutral farve vil i værste tilfælde ikke kunne ses af havørrederne. Allan og Jørgen anbefaler snurrebassen i grøn/gul, hvis du vil fiske optimalt efter havørreder i uklart vand. Grunden til at de 2 eksperter anbefaler denne farve frem for andre er, at de har haft meget succes med denne farve i uklart vand. Du kan dog også vælge andre lignende farver som f.eks. orange/orange/gul, grøn/sølv/crystalina og blå/gul/sølv/crystalina.

køb grøn/gul snurrebassen her

Bøj snurrebassen

Tro det eller ej! Vores lystfisker eksperter har erfaret, at hvis du bøjer gennemløberen, så bliver havørred blinket mere levende i vandet. Når du fisker efter havørreder, er det ofte de små marginaler, der gør forskellen. Og det hænder, at når havørrederne følger nysgerrigt efter blinket, så kan et bøj betyde alt!

Når du bøjer gennemløberen, er det vigtigt, at du bøjer det forsigtigt og jævnt. Du skal nemlig huske på, at gennemløberen har håndmalet lag som let kan krakelere. Derfor husk at bøj gennemløberen med måde.

Snurrebassen tilbud

Snurrebassen kan kun købes i nogle få danske webshops. Vi har sammenlignet priser for de webshops der sælger gennemløberen, og vi er kommet frem til, at fiskegrej.dk tilbyder de bedste tilbud og laveste priser. Udover at tilbyde de bedste tilbud og laveste priser, tilbyder webshoppen et væld af varianter af gennemløberen. Webshoppen tilbyder alle størrelser i alle farver (fra no 0 til no 7 i alle farver). Se webshoppens tilbud på gennemløberen nedenfor.

køb snurrebassen her

Snurrebassen montering

Vores lystfisker eksperter – Allan og Jørgen – har nedenfor givet deres bud på, hvordan monteringen af snurrebassen kan foregå. De nævner også hvilken fiskeline, springring, fiskekrog og perle du skal vælge til montering af snurrebassen.

  1. Fiskeline. Vi anbefaler, at du bruger en nylonline. Nylonline er en meget smidig og kraftig linetype. Og linens tykkelse og slidstyrke betyder, at linen kan slides henover sten, muslingebanker og andre skarpe ting uden at få skræmmer.
  2. Springringe. Vi anbefaler, at du bruger 2 springringe – en oval til linen og en rund til krogen. Normalt er en rund springring mere end rigeligt, men vi anbefaler en oval springring, da den hjælper krogen med at bevæge sig mere frit.
  3. Fiskekrog. Det afhænger af dine egne præferencer, og hvad du selv foretrækker at fiske med. Vi anbefaler, at du monterer en enkeltkrog på snurrebassen. En enkeltkrog er nem at have med at gøre, hvorimod en trekrog kan være forholdsvis svær at fjerne fra en fisk uden at gøre for meget skade på fisken.
  4. Perler. Ifølge producenten af snurrebassen bør man vælge en lille perle, og derfor anbefaler vi også, at du anvender en lille perle (f.eks. 4 x 5,5 mm oval perle).
  5. Snurrebassen. Nu monteres snurrebassen på fiskelinen.

køb grej til montering af snurrebassen her

Snurrebassens fordele ved indspinning og spinstop

Som allerede nævnt har snurrebassen en meget lokkende gang ved indspinning. Og ved spinstop snurre gennemløberen rundt om sig selv, så havørreder bliver endnu mere ivrig efter at hugge på krogen. Der er blevet lavet en undervands video, som viser, hvad der sker, når man spinner ind og laver spinstop med snurrebassen – se videoen nedenfor:

Snurrebassen slim

Dette er den slanke udgave af den populære snurrebasse. Da vores lystfisker eksperter testede dette blink, var der ikke nogen forskel på antal fangster og kasteegenskaber sammenlignet med det almindelige snurrebasse blink. Og siden at slim modellen koster mere end den almindelige snurrebasse, anbefaler vores eksperter, at du køber den almindelige snurrebasse.

Snurrebassen scale – UV malet

Snurrebassen scale er en forholdsvis ny version af den legendariske snurrebasse. Dog er snurrebassen scale ikke blevet ligeså populær som den almindelige snurrebasse.

Scale modellen koster lidt mere end den almindelige snurrebasse, og det skyldes, at der er nogle forskelle. Forskellene på snurrebassen og snurrebassen scale er, at scale modellen har indgraveret skæld og er UV malet. Det indgraverede skæld gør, at gennemløberen bliver mere livlig i vandet. UV malingen gør, at gennemløberen kan ses i dæmpet lys. På denne måde kan du fiske med gennemløberen i et meget varieret terræn, vejr og tid.

Som du kan høre, tilbyder scale modellen noget, som den klassiske snurrebasse ikke gør. Derfor kan man være fristet til at tro, at scale modellen giver en bedre fangst end den almindelige snurrebasse. Men da vores lystfisker eksperter sammenlignede antal fangster fra scale modellen og den almindelige model, var der ingen forskel. Vores lystfisker eksperter anbefaler dig, at du vælger den almindelige snurrebasse.

Fisketegn

Uanset om du fisker efter havørred eller ej, skal du altid have et fisketegn. Alt andet er ulovligt. Politiet er inden for de seneste par år blevet mere opmærksom på fisketegnet. Så hvis du på nuværende tidspunkt ikke har et fisketegn, så skynd dig at få anskaffet dig et i en fart!

Spørgsmål til snurrebassen

Vores lystfisker eksperter – Allan og Jørgen – er altid klar på at hjælpe dig på rette vej. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller skriv en e-mail til os. Du kan finde vores e-mail adresse på vores om os side.

Knæk og bræk!

Komplet guide til valg af snurrebassen
4.8 (95.5%) 40 votes
2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *