Komplet guide til valg af åndbare waders

Åndbare waders

Bliv klædt på med et par åndbare waders, og nyd vadefiskeriet i stor stil. Vores lystfisker eksperter har i årenes løb testet en lang række åndbare waders, og giver deres bud på en top 3. Læs mere om testen nedenfor.

Vores lystfisker eksperter (Allan og Jørgen) har i årenes løb testet en lang række af de mest populære åndbare waders. Allan og Jørgen har testet mange modeller fra forskellige producenter. Alt lige fra det super populære Simms til det knap så populære Ocean samt mange andre mærker så som Rapala, Scierra, OrvisHodgman og Ron Thompson. Læs mere om testen nedenfor og find ud af, hvilke 3 åndbare waders der har klaret sig bedst i testen. Men før vores eksperter afslører deres top 3, vil de kort introducere dig definitionen af åndbare waders.

Hvad er åndbare waders?

Åndbare waders
Åndbare waders

Åndbare waders er fremstillet af tynde vandtætte materialer – typisk nylon og Core-Tex. Kendetegnet ved disse materialer er, at de kan ånde. Materialerne holder naturligvis al vand ude – ligesom neopren og pvc – men samtidig tillader de en god cirkulation af vanddamp. På denne måde undgår man at blive svedig, når man er iført åndbare waders. Åndbare waders er uden tvivl det mest populære valg af waders. Hovedparten af lystfiskere, guider og professionelle vælger åndbare waders frem for neopren waders. Grunden til dette er, at neopren waders kun anvendes i særlige kolde vandforhold – f.eks. i gletschervand.

Når du køber åndbare waders er det vigtigste af alt at finde ud af, hvor mange lag dine åndbare waders består af. Jo flere lag, jo flere leveår kan du forvente dine åndbare waders har. Det samme er gældende for de materialer, de åndbare waders laves af. Core-Tex er det mest slidstærke materiale, hvor at nylon er mindre slidstærkt.

Åndbare waders test

Som anført tidligere har Allan og Jørgen (vores lystfisker eksperter) testet en lang række åndbare waders i årenes løb. Allan og Jørgen er i fællesskab kommet frem til en top 3. Eksperternes top 3 har alle en god åndbarhed, høj komfort, er slidstærkt og er udstyret med nyttige features.

Eksperterne har inddelt de 3 åndbare waders i følgende prisklasser: lav pris, gennemsnitspris og høj pris.

Lav pris: er til dig, der på udkig efter et par billige åndbare waders, som tilbyder det nødvendige. Åndbare waders i lavprisklassen er ikke udstyret med særligt mange features og tilbyder ikke en ligeså høj komfort, som gennemsnitsprisklassen og højprisklassen gør.

Gennemsnitspris: er til dig der leder efter et par til et par komfortable og slidstærke åndbare waders til en gennemsnitspris. Forskellen på gennemsnitsprisklassen og højprisklassen er, at wadersne i højprisklassen tilbyder et par ekstra smarte features samt et mere slidstærkt materiale.

Høj pris: er til dig, der ønsker det bedste af det bedste. Højprisklassen repræsenterer testvinderen. Testvinderen er ultrolig slidstærk, super komfortabel og udstyret med smarte features. Wadersne fra højprisklassen kan holde sig i mange år, og de kan uden problemer anvendes hyppigt uden at tage skade.

Eksperternes top 3 er listet nedenfor, sorteret efter prisklasse (fra højprisklassen til lavprisklassen).

Vores lystfisker eksperter

1. Simms G3 Guide (5.499 kr.)

Simms G3 Guide
Simms G3 Guide

Enhver lystfisker har kendskab til det verdenskendte mærke, Simms. Og de der har forstand på waders ved, at Simms er lystfiskernes foretrukne mærke. Simms G3 Guide er de bedst sælgende åndbare waders i hele Danmark, og det er ikke uden grund. Simms G3 Guide har vundet flere priser heriblandt Field & Stream  “Best of the best awards” og IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide blev testvinder.

Åndbarhed

Når vi taler om åndbarheden, er der ikke noget at sætte en finger på. Allan og Jørgen har i årenes løb erfaret, at Simms G3 Guide har den bedste åndbarheds-evne. Eksperterne har kan kun snakke positivt om indeklimaet. De har aldrig oplevet fugt eller opbygning af mug, når de har været iført Simms G3 Guide. Den gode åndbarhed skyldes, at Simms G3 Guide er af en Core-Tex konstruktion, som giver en tilpas temperatur og et godt indeklima.

Komfort

Komforten var også i verdensklasse. Det første eksperterne lagde mærke til var, at selerne var utrolig komfortable. Og det påmonteret bælte – som i øvrigt er meget let – kan justeres til eget behov. Neopren sokkerne sad helt perfekt, og det samme gjorde resten af Simms G3 Guide. Overordnet set var Simms G3 Guide ekstremt behagelige at have på.

Slidstyrke

Når vi taler om Simms G3 Guide, så kan vi altså ikke komme uden om slidstyrken, som er i en klasse for sig. Mens hovedparten af de åndbare waders fik ridser og revner efter kort tid, så fik Simms G3 Guide ikke en eneste revne eller ridse på sig i løbet af testen. Det skyldes først og fremmest at syningerne er indvendige, men også at Simms G3 Guide er lavet af en ultra tæt konstruktion af de fineste materialer til dags dato.

Features

Angående features så tilbyder Simms G3 Guide mange funktioner, som kan gavne dit fiskeri. Blandt andet en stor frontlomme som kan bruges til at opbevare fiskegrej (blink, fluer osv.). 2 sidelommer til at varme hænderne, hvis det er koldt. En indvendig mesh lomme til dine personlige ting som f.eks. mobiltelefon.

Hvilken type lystfisker passer Simms G3 Guide til?

Allan og Jørgen anbefaler Simms G3 Guide til dig, der vil have det bedste af det bedste, og som ikke vægter prisfaktoren højt. Med sine 5-lags Core-Tex kan disse waders klare al form for terræn, og de har mange leveår i sig. Wadersne fra Simms er især velegnet til dig, der bruger rigtig meget tid på vadefiskeriet (et par gange i ugen). Allan og Jørgen har hver især et par Simms G3 Guide waders, som er deres foretrukne åndbare waders.

Specifikationer:

 • 5-lags Core-Tex konstruktion i den nederste del, og 3-lags Core-Tex konstruktion i den øverste del for at øge åndbarheden og bevægeligheden
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • En stor deluxe front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig mesh lomme
 • Formsyede neopren sokker som giver en ideel komfort og sikrer pasform

Køb produktet her

Orvis Silver Sonic Guide (3.599 kr.)

Orvis Silver Sonic Guide Waders
Orvis Silver Sonic Guide Waders

Her har vi fat i et par waders, som Orvis har brugt flere år på at udvikle. De er producentets nyeste skud på stammen, og de er producentens mest slidstærke waders til dags dato. På baggrund af ovenstående har Orvis Silver Sonic Guide waders vundet flere priser heriblandt Gear Institute “Best Value Award”. Orvis Silver Sonic Guide fik en andenplads i vores test.

Åndbarheden

Åndbarheden på både land og i vand var rigtig god. Et godt indeklima som betød, at Allan og Jørgen hverken frøs eller svedte under testen.

Komfort

Orvis Silver Sonic Guide waders var også utrolig komfortable at have på. Det skyldes bl.a. det påmonteret bælte, som man kan justere efter eget behov.

Slidtstyrke

Slidstyrken resulterede i det samme som Simms G3 Guide – ingen revner eller ridser. Det skyldes, at Orvis i deres udvikling af de nye Orvis Silver Sonic Guide waders har anvendt deres nye teknologi kaldet . Det har medført, at de er 300% mere slidstærke og 40% mere punkterings modstandsdygtige end tidligere modeller fra Orvis.

Features

En af de features der overraskede Allan og Jørgen var, at selerne kunne klikkes af, fra chest til waist højde – uden at selerne skulle tages af og på! Denne feature blev benyttet meget under testen. En anden smart feature – som var populær under testen – var den indvendige vandtætte lomme. Et perfekt sted til at opbevare ens mobiltelefon. Orvis Silver Sonic Guide waders var naturligvis også udstyret med en frontlomme og 2 sidelommer til at varme hænderne.

Hvilken type lystfisker passer Orvis Silver Sonic Guide til?

Allan og Jørgen anbefaler Orvis Silver Sonic Guide waders til dig, der leder efter et par åndbare waders af en høj kvalitet til en gennemsnitspris. Og hvis du er på udkig efter et par åndbare waders med en masse nyttige features, så skal du vælge Orvis Silver Sonic Guide waders. Wadersne er velegnet til dig, der aktivt dyrker dit vadefiskeri (cirka 1 gang i ugen).

Specifikationer:

 • En 4-lags kompakt nylon konstruktion i den nederste del for at undgå slitage, og en mindre tæt 4-lags nylon konstruktion i den øverste del for at øge åndbarheden og bevægeligheden
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • Stor vandtæt front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig vandtæt lomme
 • Neopren sokker

Køb produktet her

Scierra CC3 XP (1099 kr.)

Scierra CC3 XP Waders
Scierra CC3 XP Waders

Scierra CC3 XP waders er et super godt valg til dig, der er på udkig efter et par billige åndbare waders. Scierra CC3 XP er en opgradering (en forbedring) af Scierras kendte CC3 waders. Scierra CC3 XP fik en flot tredjeplads i vores test.

Åndbarhed

I testen blev Allan og Jørgen overrasket over denne model fra Scierra, som de ikke havde forventet kunne konkurrere med de tunge drenge fra Simms og Orvis – men det kunne de! Eksperterne havde ingen problemer med åndbarheden. Grunden til dette er naturligvis de åndbare materialer som Scierra CC3 XP består af.

Komfort og features

Allan og Jørgen var også overrasket over komforten. Scierra CC3 XP var meget komfortable, og det skyldes især alle de små features. Scierra CC3 XP har en indvendig isolering af 100% fiber. Udover at Scierra CC3 XP er udstyret med et vadebælte, kan man også justere wadersne ved det øvre bryst for bedre pasform. Hvad bedre er, at vadebæltet er udstyret med rygstøtte.

Slidstyrke

Der var intet i vejen med slidstyrken. Scierra CC3 XP klarede testen sublimt – ingen utætheder. Men vær opmærksom på, at Scierra CC3 XP er et par 3-lags åndbare waders, og derfor vil levetiden ikke være ligeså lang som Simms G3 Guide eller Orvis Silver Sonic Guide.

Hvilken type lystfisker passer Scierra CC3 XP til?

Allan og Jørgen anbefaler Scierra CC3 XP waders til dig, der leder efter et par komfortable åndbare waders af en fin kvalitet til en lav pris. Scierra CC3 XP waders er velegnet til begynderen, samt dig der ikke ønsker at smide en formue efter et par åndbare waders. I øvrigt er wadersne velegnet til dig, der dyrker dit vadefiskeri i mindre grad (cirka 1-2 gange om måneden).

Specifikationer:

 • En 3-lags konstruktion
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • Stor front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig mesh lomme
 • Neopren sokker

Køb produktet her

Vadestøvler

Simms G3 Guide Boot
Simms G3 Guide Boot

Ved køb af åndbare waders medfølger der typisk ikke nogen vadestøvler med i købet, og dette er også gældende for de tre ovennævnte åndbare waders. Allan og Jørgen har i årenes løb prøvet mange forskellige vadestøvler fra mange producenter. Begge eksperter foretrækker den samme vadestøvle, Simms G3 Guide Boot. Vadestøvlen har gennemgået mange tests fra producentens side af, og den er blevet kongen af vadestøvler. Den øvre del af støvlen består af Nubuck læder, som er et enormt slidstærkt materiale. Støvlen har en lækker ankelstøtte. Støvlen er ekstra forstærket ved hælen og tæerne. Støven er naturligvis også 100% vandtæt. Selvom noget af støvlen er af læder, er støvlen overraskende let. Støvlen er absolut et af de vigtigste elementer, når du vader, da det er støvlen, der bliver udsat for de værste strabadser (sten, rev osv.).

Køb produktet her

Åndbare waders eller neopren waders?

Neopren waders
Neopren waders
Åndbare waders
Åndbare waders

Åndbare waders er lystfiskernes foretrukne valg af waders. Uanset hvilken tid på året du fisker i, så vil åndbare waders altid være det ideelle valg af waders for lystfiskere, guider og professionelle. Det skyldes, at åndbare waders har utrolig mange fordele sammenlignet med neopren waders (listet nedenfor). Uanset om det er efterår eller vinter, så kan du altid tage et ekstra lag tøj på.

Men der er en undtagelse. Hvis du fisker i kolde vandforhold, så anbefales det, at du ifører dig neopren waders. Hvis du skal til Alaska eller Nord-Norge, hvor du skal fiske i gletschervand omgivet af et sne-belagt landskab, så kan neopren waders gøre et godt stykke arbejde.

Åndbare waders fordele og ulemper

Fordele:

 • Høj komfort
 • Vejer lidt
 • Alsidighed
 • Du sveder ikke i dem
 • Tørt og tempereret indeklima
 • De er nemme at tage af og på, fordi de ikke sidder ligeså tæt som neopren waders
 • Du mærker ikke, at du har waders på pga. materialerne og vægten
 • Godt valg hvis du skal på fiskerejse – de fylder ikke meget

Ulemper:

 • Kan ikke anvendes i kolde vandforhold (Alaska, Nord-Norge osv.)

Se eventuelt denne video for at blive klogere på, hvad forskellen er på åndbare waders og neopren waders:

Hvis du er kommet frem til, at neopren waders passer bedre til dig, så klik her for at læse vores guide og test af neopren waders. Vi har ligesom i denne test fundet frem til de 3 bedste neopren waders.

Hvad skal du have på til vadefiskeri?

Hvad skal jeg have på?
Hvad skal jeg have på?

Jo mere varm, komfortabel og tør du er, desto mere nyder du dit vadefiskeri. Du bliver mere villig til at fiske i længere tid og forhåbentlig fange flere fisk!

1. Hat

Dit hoved bliver tungt, og din hjerne bliver hurtigere træt, hvis du ikke dækker hovedet til på en solskinsdag.

2. Redningsvest

Dette er et must, i hvert fald når du vader i dybe steder. Sørg for at anskaffe dig en automatisk, oppustelig redningsvest – alt andet er spild af penge. Hvis du pludselig besvimer, så nytter det ikke at have en manual redningsvest på, som du selv skal puste op. Derfor bør du anskaffe dig en automatisk, oppustelig redningsvest. Eventuelt læs vores guide til oppustelig redningsvest.

3. Base layer

Det er altid dejligt, at føle sig varm og isoleret i vinterhalvåret – det kan base layers hjælpe dig med!

4. Isolerende lag

Det er også meget essentielt, når du fisker. Laget opbevarer din kropsvarme på kolde dage. Det kan f.eks. være en fleece.

5. Handsker

Det er dine hænder du kaster fiskestangen med – så handsker er i den grad vigtigt! Fiskehandsker er også specialdesignet til at hindre solen i at solbrænde din hud. De kan også beskytte dig mod fiskekroge og andet skarpt fiskegrej.

6. Vadejakke

Jakken er den der skal beskytte dig mod vind og blæst. En god vadejakke er vandtæt, vindtæt og vil være designet til at kunne ånde. Hvis ikke vadejakken er åndbar, så opbygges der kondens. Kondens opbygningen gør dig fugtig og derfor kold efter et stykke tid.

7. Waders

Det giver sig selv. Du har brug for et par waders, når du dyrker vadefiskeri.

8. Vadestøvler

Hvis ikke dine waders har indbygget vadestøvler, så skal du anskaffe dig nogle. Vadestøvler er et utrolig vigtigt stykke beklædning, når du vader. Hvis dine fødder ikke er godt understøttet på den ujævne, og uforudsigelige bund, så kan du komme slemt til skade.

9. Sokker

Vadesokker holder dine fødder varme, og ikke nok med det, så holder de fugt væk fra din hud.

10. Vadestav

For at være på den sikre side, bør du altid have en vadestav med dig. Med en vadestav kan du gå stabilt på en ujævn bund.

Spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilke waders du skal købe eller stadig har spørgsmål, så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet nedenfor. Allan og Jørgen står klar ved tasterne til at hjælpe dig på rette vej!

Du er også mere end velkommen til at kontakte os på e-mail. Find vores e-mail adresse på vores om os side.

Komplet guide til valg af åndbare waders
4.8 (95.5%) 40 votes

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *