Åndbare waders

Der findes mange forskellige åndbare waders, og derfor kan det være svært at finde de helt rigtige waders. Nogle er komfortable og slidstærke, mens andre får ridster og revner, som fører til utæthed. Vores lystfisker eksperter, Allan og Jørgen, har i løbet af en måned testet mere end 50 af de mest populære åndbare waders, for at finde frem til de 3 bedste åndbare waders. Allan og Jørgen har testet alle mærker på markedet. Alt lige fra det super populære Simms til det knap så populære Ocean samt mange andre mærker så som Rapala, Scierra, OrvisHodgman og Ron Thompson. Læs mere om testen nedenfor, og se de 3 åndbare waders der har klaret sig bedst i testen ud fra en række parametre – åndbarhed, komfort, slidstyrke og features. Men før vores eksperter afslører de 3 bedste åndbare waders, så vil de kort forklare, hvad åndbare waders er for en størrelse.

Hvad er åndbare waders?

Åndbare waders
Åndbare waders

Åndbare waders er fremstillet af tynde vandtætte materialer – typisk nylon og Core-Tex. Kendetegnet ved disse materialer er, at de kan ånde. Materialerne holder naturligvis al vand ude – ligesom neopren og pvc – men samtidig tillader de en god cirkulation af vanddamp. På denne måde undgår man at blive svedig, når man er iført åndbare waders. Åndbare waders er uden tvivl det mest populære valg af waders. Hovedparten af lystfiskere, guider og professionelle vælger åndbare waders frem for neopren waders. Grunden til dette er, at neopren waders kun anvendes i særlige kolde vandforhold – f.eks. i gletschervand.

Når du køber åndbare waders er det vigtigste af alt at finde ud af, hvor mange lag dine åndbare waders består af. Jo flere lag, jo flere leveår kan du forvente dine åndbare waders har. Det samme er gældende for de materialer, de åndbare waders laves af. Core-Tex er det mest slidstærke materiale, hvor at nylon er mindre slidstærkt.

Åndbare waders test

Som tidligere nævnt har vores lystfisker eksperter, Allan og Jørgen, foretaget en stor test af åndbare waders. De har haft omtrent en måned til at teste mere end 50 af de mest populære åndbare waders fra mange forskellige producenter heriblandt Simms, Rapala, Scierra, Orvis, Hodgman, Ocean og Ron Thompson. Allan og Jørgen er i fællesskab kommet frem til en top 3, som mildt sagt har udkonkurreret alle de andre åndbare waders, der blev testet på parametrene åndbarhed, komfort, slidstyrke og features. Mange af de populære åndbare waders præsterede ikke særlig godt i testen. For eksempel havde mange et dårligt/fugtigt indeklima, komforten var utilstrækkelig, de fik revner som førte til utæthed og der var mangel på features. Dermed sagt var der også andre åndbare waders, som klarede testen til punkt og prikke. De som klarede sig godt, havde et godt indeklima og en god cirkulation for at undgå fugt, komfort i topklasse, en slidtstyrke der sagde spar 2 og en masse funktioner/features. Vi har listet eksperternes top 3 nedenfor sorteret efter placering – fra testvinder til tredjeplads. Alle åndbare waders i eksperternes top 3 er naturligvis 100% vandtætte og udstyret med neopren sokker.

Vores lystfisker eksperter

Simms G3 Guide

Simms G3 Guide
Simms G3 Guide

Enhver lystfisker har kendskab til det verdenskendte mærke, Simms. Og de der har forstand på waders ved, at Simms er lystfiskernes foretrukne mærke. Simms G3 Guide er de bedst sælgende åndbare waders i hele Danmark, og det er ikke uden grund. Simms G3 Guide har vundet flere priser heriblandt Field & Stream  “Best of the best awards” og IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide blev testvinder.

Der var ikke noget at sætte en finger på, da Allan og Jørgen testede Simms G3 Guide. Det første Allan og Jørgen lagde mærke til var, at åndbarheden var helt i top! Selvom eksperterne var meget aktive (de gik flere kilometer per waders) under testen af Simms G3 Guide, var der ingen problemer med fugt og varme hos Simms G3 Guide. Det skyldes Core-Tex materialerne, som tillader åndbarhed, og dermed opstår der en tilpas temperatur og indeklima, når man er iført Simms G3 Guide. Det vil sige, at man hverken får det for koldt eller for varmt. Komforten var også i verdensklasse. Det første eksperterne lagde mærke til var, at selerne var utrolig komfortable. Og det påmonteret bælte – som i øvrigt er meget let – kan justeres til eget behov. Neopren sokkerne sad helt perfekt, og det samme gjorde resten af Simms G3 Guide. Overordnet set var Simms G3 Guide ekstremt behagelige at have på. Når vi taler om Simms G3 Guide, så kan vi altså ikke komme uden om slidstyrken, som er i en klasse for sig. Mens hovedparten af de åndbare waders fik ridser og revner efter kort tid, så fik Simms G3 Guide ikke en eneste revne eller ridse på sig i løbet af testen. Det skyldes først og fremmest at syningerne er indvendige, men også at Simms G3 Guide er lavet af en ultra tæt konstruktion af de fineste materialer til dags dato. Angående features så tilbyder Simms G3 Guide mange funktioner, som kan gavne dit fiskeri. Blandt andet en stor frontlomme som kan bruges til at opbevare fiskegrej (blink, fluer osv.). 2 sidelommer til at varme hænderne, hvis det er koldt. En indvendig mesh lomme til dine personlige ting som f.eks. mobiltelefon.

Allan og Jørgen anbefaler Simms G3 Guide til dig, der vil have det bedste af det bedste, og som ikke vægter prisfaktoren højt. Med sine 5-lags Core-Tex kan disse waders klare al form for terræn, og de har mange leveår i sig. Allan og Jørgen har hver især et par Simms G3 Guide waders, som er deres foretrukne åndbare waders.

Specifikationer:

 • 5-lags Core-Tex konstruktion i den nederste del, og 3-lags Core-Tex konstruktion i den øverste del for at øge åndbarheden og bevægeligheden
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • En stor deluxe front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig mesh lomme
 • Formsyede neopren sokker som giver en ideel komfort og sikrer pasform

Køb produktet her

Orvis Silver Sonic Guide

Orvis Silver Sonic Guide Waders
Orvis Silver Sonic Guide Waders

Her har vi fat i et par waders, som Orvis har brugt flere år på at udvikle. De er producentets nyeste skud på stammen, og de er producentens mest slidstærke waders til dags dato. På baggrund af ovenstående har Orvis Silver Sonic Guide waders vundet flere priser heriblandt Gear Institute “Best Value Award”. Orvis Silver Sonic Guide fik en andenplads i vores test.

Åndbarheden på både land og i vand var rigtig god. Et godt indeklima som betød, at Allan og Jørgen hverken frøs eller svedte under testen. Orvis Silver Sonic Guide waders var også utrolig komfortable at have på. Det skyldes bl.a. det påmonteret bælte, som man kan justere efter eget behov. Slidstyrken resulterede i det samme som Simms G3 Guide – ingen revner eller ridser. Det skyldes, at Orvis i deres udvikling af de nye Orvis Silver Sonic Guide waders har anvendt deres nye teknologi kaldet . Det har medført, at de er 300% mere slidstærke og 40% mere punkterings modstandsdygtige end tidligere modeller fra Orvis. En af de features der overraskede Allan og Jørgen var, at selerne kunne klikkes af, fra chest til waist højde – uden at selerne skulle tages af og på! Denne feature blev benyttet meget under testen. En anden smart feature – som var populær under testen – var den indvendige vandtætte lomme. Et perfekt sted til at opbevare ens mobiltelefon. Orvis Silver Sonic Guide waders var naturligvis også udstyret med en frontlomme og 2 sidelommer til at varme hænderne.

Allan og Jørgen anbefaler Orvis Silver Sonic Guide waders til dig, der leder efter et par åndbare waders af en høj kvalitet til en gennemsnitspris. Og hvis du er på udkig efter et par åndbare waders med en masse nyttige features, så skal du vælge Orvis Silver Sonic Guide waders.

Specifikationer:

 • En 4-lags kompakt nylon konstruktion i den nederste del for at undgå slitage, og en mindre tæt 4-lags nylon konstruktion i den øverste del for at øge åndbarheden og bevægeligheden
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • Stor vandtæt front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig vandtæt lomme
 • Neopren sokker

Køb produktet her

Scierra CC3 XP

Scierra CC3 XP Waders
Scierra CC3 XP Waders

Scierra CC3 XP waders er et super godt valg til dig, der er på udkig efter et par billige åndbare waders. Scierra CC3 XP er en opgradering (en forbedring) af Scierras kendte CC3 waders. Scierra CC3 XP fik en flot tredjeplads i vores test.

I testen blev Allan og Jørgen overrasket over denne model fra Scierra, som de ikke havde forventet kunne konkurrere med de tunge drenge fra Simms og Orvis – men det kunne de! Eksperterne havde ingen problemer med åndbarheden. Grunden til dette er naturligvis de åndbare materialer som Scierra CC3 XP består af. Allan og Jørgen var også overrasket over komforten. Scierra CC3 XP var meget komfortable, og det skyldes især alle de små features. Scierra CC3 XP har en indvendig isolering af 100% fiber. Udover at Scierra CC3 XP er udstyret med et vadebælte, kan man også justere wadersne ved det øvre bryst for bedre pasform. Hvad bedre er, at vadebæltet er udstyret med rygstøtte. Der var intet i vejen med slidstyrken. Scierra CC3 XP klarede testen sublimt – ingen utætheder. Men vær opmærksom på, at Scierra CC3 XP er et par 3-lags åndbare waders, og derfor vil levetiden ikke være ligeså lang som Simms G3 Guide eller Orvis Silver Sonic Guide.

Allan og Jørgen anbefaler Scierra CC3 XP waders til dig, der leder efter et par komfortable åndbare waders af en fin kvalitet til en lav pris. Scierra CC3 XP waders er velegnet til begynderen, samt dig der ikke ønsker at smide en formue efter et par åndbare waders.

Specifikationer:

 • En 3-lags konstruktion
 • Påmonteret vadebælte med bæltestropper
 • Stor front lomme, side lommer til at varme hænderne og en indvendig mesh lomme
 • Neopren sokker

Køb produktet her

Vadestøvler

Simms G3 Guide Boot
Simms G3 Guide Boot

Ved køb af åndbare waders medfølger der typisk ikke nogen vadestøvler med i købet, og dette er også gældende for de tre ovennævnte åndbare waders. Allan og Jørgen har i årenes løb prøvet mange forskellige vadestøvler fra mange producenter. Begge eksperter foretrækker den samme vadestøvle, Simms G3 Guide Boot. Vadestøvlen har gennemgået mange tests fra producentens side af, og den er blevet kongen af vadestøvler. Den øvre del af støvlen består af Nubuck læder, som er et enormt slidstærkt materiale. Støvlen har en lækker ankelstøtte. Støvlen er ekstra forstærket ved hælen og tæerne. Støven er naturligvis også 100% vandtæt. Selvom noget af støvlen er af læder, er støvlen overraskende let. Støvlen er absolut et af de vigtigste elementer, når du vader, da det er støvlen, der bliver udsat for de værste strabadser (sten, rev osv.).

Køb produktet her

Åndbare waders eller neopren waders?

Neopren waders
Neopren waders
Åndbare waders
Åndbare waders

Åndbare waders er lystfiskernes foretrukne valg af waders. Uanset hvilken tid på året du fisker i, så vil åndbare waders altid være det ideelle valg af waders for lystfiskere, guider og professionelle. Det skyldes, at åndbare waders har utrolig mange fordele sammenlignet med neopren waders (listet nedenfor). Uanset om det er efterår eller vinter, så kan du altid tage et ekstra lag tøj på.

Men der er en undtagelse. Hvis du fisker i kolde vandforhold, så anbefales det, at du ifører dig neopren waders. Hvis du skal til Alaska eller Nord-Norge, hvor du skal fiske i gletschervand omgivet af et sne-belagt landskab, så kan neopren waders gøre et godt stykke arbejde.

Åndbare waders fordele og ulemper

Fordele:

 • Komfortable
 • Vejer lidt
 • Alsidig
 • Du sveder ikke i dem
 • Tørt og tempereret indeklima
 • De er nemme at tage af og på, fordi de ikke sidder ligeså tæt som neopren waders
 • Du mærker ikke, at du har waders på pga. materialerne og vægten
 • Godt valg hvis du skal på fiskerejse – de fylder ikke meget

Ulemper:

 • Kan ikke anvendes i kolde vandforhold (Alaska, Nord-Norge osv.)

Se eventuelt denne video for at få mere at vide om forskellen på åndbare og neopren waders:

Hvis du er kommet frem til, at neopren waders passer bedre til dig, så klik her for at læse vores guide og test af neopren waders. Vi har ligesom i denne test fundet frem til de 3 bedste neopren waders.

Spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilke waders du skal købe eller stadig har spørgsmål, så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet nedenfor. Allan og Jørgen står klar ved tasterne til at hjælpe dig på rette vej!

Du er også mere end velkommen til at kontakte os på e-mail. Find vores e-mail adresse på vores om os side.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *